Connect with us

ALTE SPORTURI

REPORTAJ. Culturismul trăieşte la Şimleu Silvaniei datorită lui Ioan Laslo. GALERIE FOTO şi VIDEO


De peste 25 de ani, Ioan Laslo reprezinză oraşul de sub Măgura în competiţii oficiale şi aduce cinste unui oraş mic, dar foarte primitor. Instructor fiind, şimleuanul care a reprezentat Armătura Zalău şi AS Mobila este preşedintele CS Gold Gym Şimleu, club în cadrul căruia pregăteşte 7 sportivi


Culturismul, un sport care în ţara noastră nu este foarte mediatizat, însă este un sport pe care îl practică din ce în ce mai mulţi oameni. Chiar dacă cei mai mulţi tineri aleg să practice fotbalul sau handbalul, în judeţul Sălaj avem şi mulţi practicanţi ai acestui sport. Practicanţi este puţin spus, deoarece sportivii sălăjenii care practică culturismul reprezintă cu succes judeţul nostru în competiţii naţionale sau chiar internaţionale şi aduc cinste Sălajului.

Şimleuanul Ioan Laslo, printre primii culturişti din Sălaj

Printre cei mai vechi practicanţi ai acestui sport este şimleuanul Ioan Laslo, cel care de nu mai puţin de 33 de ani practică acest sport. Chiar dacă precum ca orice tânăr, în copilărie a cochetat cu fotbalul, aspectul său fizic l-a determinat să păşească în sala de forţă, îndemnat de o carte în care erau mai multe exerciţii de culturism. A fost primul pas înspre acest sport, care avea să-i aducă satisfacţii mari în următoarea perioadă.

“Pasiunea pentru culturism a apărut în urmă cu 33 de ani. Eram un adolescent slăbuţ, subţirel şi de atunci a venit îndemnul de la sine să fac ceva şi să pun masă musculară şi să arat mai bine. Eu făcusem fotbal înainte şi atunci am avut plăcerea să cumpăr o carte în care erau expuse mai multe exerciţii de culturism, alimentaţii, toate grupele musculare, sisteme de antrenament, medicamentaţii şi toate celelalte”, ne-a spus Ioan Laslo.

Sportivul din Şimleu Silvaniei a fost printre primii în judeţul nostru care a început să practice acest sport. După o perioadă în care s-a pregătit corespunzător, Nelu Laslo a fost legitimat la primul său club, pe care avea să îl reprezinte în prima sa competiţie oficială. Acel club se numea Armătura Zalău, Liviu Unguruşan fiind cel care a înfiinţat prima secţie de culturism din cadrul puternicei întreprinderi zălăuane şi prima sală afiliată la Federaţia Română de Haltere şi Culturism. Chiar dacă s-a aflat la debut, şimleuanul s-a remarcat încă din start.

“Primul meu concurs a fost la calificările pentru Campionatul Naţional, iar primul trofeu a fost titlul de vicecampion zonal, la categoria mea de juniori. Am concurat şi am reprezentat primul club din judeţul Sălaj înfiinţat la Zalău, de Liviu Unguruşan, Armătura Zalău, care avea şi echipă de fotbal, iar Liviu a înfiinţat prima secţie de culturism, prima sală afiliată la Federaţia Română de Haltere şi Culturism. Antrenamentele le-am făcut la Şimleu, cu un prieten foarte bun de-al meu, cu care am început şi să practic acest sport, prietenul meu Udrea Crişan. Noi am concurat pentru Armătura Zalău 2 ani jumate”, ne-a mai spus şimleuanul.

AS Mobila, primul club din Şimleu

După perioada frumoasă petrecută la Armătura Zalău, Ioan Laslo a făcut demersurile pentru a înfiinţa şi la Şimleu Silvaniei un club de culturism şi o sală care să fie afiliată la FRHC.  “Fiind şimleuan şi având în vedere că aveam sala de antrenament la Şimleu, am decis să facem o sală şi aici, pe care să o afiliem la Federaţia Română de Haltere şi Culturism”, spune Laslo. Ioan Laslo era angajat la fabrica de mobilă la acea vreme, iar cum fabrica avea asociaţie sportivă, şimleuanul a înfiinţat şi secţia de culturism.

“În cadrul Asociaţiei, pe lângă fotbal, delta plan şi ce alte discipline mai erau pe acolo, am deschis secţia şi sala de culturism şi am afiliat-o la Federaţie şi în următorii ani am început să pregătesc sportivi, după ce am făcut cursurile de instructor de culturism şi fitness şi aşa am putut să am elevi la sala mea”, ne mai spune culturistul şimleuan.

Nu a trecut mult timp, iar rezultatele au început să apară. Primele medalii şi trofee obţinute de Asociaţia Sportivă Mobila, secţia Culturism, au fost obţinute de Ioan Laslo şi Borzias Laszlo, la un concurs de Power Lifting.

“Am participat eu şi cu primul meu elev, Borzias Laszlo, la cele trei probe şi am reuşit să cucerim două trofee, el locul 1, iar eu locul 2, deşi în anul respectiv am bătut record naţional la proba de îndreptări, 260 de kg, dar la total adunate, a fost un sportiv din Arad, care a fost în faţa mea cu câteva kilograme. Aceste trofee au fost un impuls pentru a continua ceea ce facem.”, îşi aminteşte Laslo.

În Culturismul românesc există trei competiţii majore. Este vorba despre Campionatul Naţional, Cupa României şi Cupa Federaţiei. Cu toate că aceste competiţii sunt de o anvergură mare, sportivii participanţi nu sunt remuneraţi, precum se întâmplă în alte competiţii din alte sporturi. Totuşi, satisfacţia personală şi trofeele obţinute i-au impulsionat pe culturiştii sălăjeni şi nu numai, să contiue practicarea acestui sport. Primele trofee au fost un impuls şi pentru Ioan Laslo şi secţia de culturism de la AS Mobila pentru a trage şi mai tare în speranţa obţinerii unor noi  trofee şi medalii.

1989, anul în care “s-a născut” CS Gold GYM

Anul 1989 a fost unul de cumpănă pentru culturismul din Şimleu Silvaniei. Astfel, fabrica de mobilă nu mai deţinea puterea financiară de a susţine această secţie, iar pentru a nu lăsa acest sport să moară în oraşul de la poalele Măgurii, Ioan Laslo şi-a luat “inima în dinţi” şi a înfiinţat propriul club, al cărui este şi preşedinte.

“CS Gold Gym a luat fiinţă în 1989. AS Mobila s-a desfiinţat. Fabrica de Mobilă nu mai avea puterea financiară să susţină asociaţia şi să ajute sportul şi am decis să înfiinţez acest club. Este un club non-profit şi care funcţionează de atunci şi până în prezent”, ne spune Ioan Laslo.

Numărul celor care au trecut pragul sălii este foarte mare, însă cei care şi-a lăsat amprenta aspura clubului rămân mereu în amintirea celor care practică acest sport. Printre cei care au obţinut rezultate măreţe pentru CS Gold Gym se număr Borzasi Laszlo, Lorincz Csaba, Vasile Pogesan, Nagy Francisc (sportiv decedat în urmă cu câţiva ani), Iosif Varga, care actualmente se află în Anglia şi mai nou, Tokoly Francisc şi Tokoly Tunde. În ultimii ani s-au reîntors în competiţii şi Marius Ilieş, dublu campion naţional, în 2013 şi 2014, precum şi Nelu Santavan, care de anul trecut a reînceput pregătirea pentru concursurile de masters. Pentru CS Gold Gym concurează şi Sorin Fritea, cel mai valoros sportiv din lotul actual al clubului Şimleuan.

“Cel mai valoros sportiv al momentului de la CS Gold Gym este Sorin Fritea, un şimleuan, care a stat în Şimleu până la 6 ani, după care a plecat în Timişoara, iar din 2012 i-am făcut transferul la CS Gold Gym. El luna viitoare v-a participa la Campionatul Mondial de la Bistriţa, de juniorii şi Masters, categoria 40 – 49 de ani”, spune preşedintele CS Gold Gym Şimleu Silvaniei.

Printre rezultatele obţinute de Fritea se numără numeroase clasări pe podium la Naţionale, dar şi prezenţă la Campionatul European, unde a reprezentat România la concursul de Culturism. Înainte de transferul la CS Gold Gym, Sorin a avut cel mai bun rezultat al său, tocmai la Şimleu, la Campionatul Naţional de Masters, organizat de CS Gold Gym în oraşul de la poalele Măgurii, acolo unde a câştigat categoria şi concursul OPEN, el fiind declarat cel mai bun culturist român la categoria masters, iar după acel concurs s-a făcut transferul. “Pe el îl leagă multe de acest oraş şi am decis împreună atunci să îi fac transferul. El stătea în Timişoara de mai mulţi ani şi reprezenta un club din Oradea”, şi-a amintit Laslo.

În prezent, CS Gold Gym este reprezentat de 7 sportivi

Printre primii sportivi  legitimaţi  la CS Gold Gym au fost Borzaşi Iuliu şi Varga Iosif. În momentul de faţă, clubul şimleuan are nu mai puţin de şapte sportivi legitimaţi, care reprezintă cu succes clubul şimleuan în competiţiile naţionale. Este vorba de Tokoly Tunde, Tokoly Francisc, Ioan Mititelu, Marius Ilieş, Ioan Santavan şi Sorin Fritea. La cei şase sportivi enumeraţi mai sus se adaugă şi preşedintele Ioan Laslo. Cu excepţia lui Ioan Mititelu, toţi sunt şimleuani.

“Pe Ioan Mititelul l-am transferat anul trecut, deoarece clubul său de la Timişoara s-a desfiinţat şi atunci rămânând fără un club şi având dorinţa şi potenţialul de a participa la competiţii, am fost solicitat să îi fac transferul pentru a mai putea participa la competiţii”, ne-a mai spus Ioan Laslo.

În ultimii ani, rezultate notabile pentru CS Gold Gym Şimleu Silvaniei au obţinut fraţii Tokoly, Francisc şi Tunde. Cei doi au reuşit să obţină clasări pe podium atât la Campionatul Naţional, cât şi la Cupa României sau Cupa Federaţiei, ei fiind tinerele speranţe ale clubului şimleuan. Totuşi, rezultate notabile a obţinut şi Marius Ilieş.

“Aş vrea să îl amintesc pe Marius Ilieş, care în 2013 la Slobozia a devenit vicecampion naţional, apoi în 2015 la Oradea a cucerit locul 3. Mititelu concurează numai la Campionatul Naţional, a luat locul 3, anul trecut pe podium”, ne mai spune preşedintele CS Gold Gym.

“Numărul celor care practică culturism a crescut”, spune Laslo

În anii ‘90, acest sport era practicat de multe persoane, iar competiţiile importante, precum Campionatul Naţional sau Cupa României adunau şi câte 10 sportivi la o categorie. Din păcate, în ultima perioadă, numărul celor care practică acest sport este într-un declin.

“Numărul celor care practică acest sport frumos a crescut. Sunt foarte multe săli, sunt sportivi în fiecare sală cu potenţial, care trebuie să fie descoperiţi, să fie legitimaţi şi să îi ducă la competiţii. Din 2010 încoace, numărul celor care participă la competiţi din partea cluburilor afiliate la Federaţie sunt mai puţini. Probabil partea materială este unul dintre motive, pregătirile şi deplasările necesită bani mulţi pentru a te pregăti corespunzător pentru o competiţie”, ne spune Ioan Laslo.

Ioan Laslo, de 7 ani la rând, pe podium la Campionatul Naţional

Cu o vastă experienţă în spate, Ioan Laslo este fără doar şi poate printre cei mai decoraţi culturişti şimleuani şi sălăjeni. Cu renumite prezenţe la competiţii naţionale pentru trei cluburi, primele trofee fiind pentru Armătura Zalău, după care pentur AS Mobila, cele mai multe medalii şi trofee, Ioan Laslo a cucerit reprezentând clubul său propriu, CS Gold Gym. Sigur, şi perioada în care a reprezentat clubul şimleuan este mult mai mare, însă cu toate că a înaintat în vârstă, acest lucru nu a făcut decât să îl motveze şi mai tare pe ambiţiosul şimleuan, care la peste 50 de ani are un fizic de invidiat.

“De-a lungul anilor am obţinut primele rezultate la Armătura Zalău, unde am cucerit primele trofee şi medalii, după care în anii următori, am reprezentat AS Mobila, iar ulterior CS Gold Gym. La Gold Gym sunt majoritatea, deoarecea am cei mai mulţi ani la activ aici. Din 2010 încoace am fost în fiecare an medaliat la Campionatul Naţional, am medalii şi la Cupa României şi Cupa Federaţiei. V-am enumerat cele mai importante competiţii sub egida Federaţiei şi pe care am pus un accent mai mare ca pregătire”, spune preşedintele clubului şimleuan.

Performanţele sălăjeanului nu au fost trecute cu vedere şi acesta primeşte foarte des invitaţii la diverse competiţii. După ce a cucerit locul 1 la Cupa Federaţiei, Ioan Laslo a fost invitat să participe la un concurs în Târgu Neamţ, însă din păcate a fost nevoit să refuze acea ofertă, din cauza timpului prea scurt dintre cele două competiţii.

“De-a lungul anului sunt mai multe competiţii, vineri a fost un concurs la Târgu Neamţ, însă nu am  putut să îl onorez cu prezenţa. E greu, drumul lung, sâmbătă am fost la Brăila, nu mai sunt la vârsta junioratului, perioada de recuperări este mai mare şi nu pot ca la o săptămână distanţă să mă prezint”, spune şimleuanul.

Performanţa necesită muncă zilnică

Sigur, vorbim aici despre rezultate, despre performanţe, este uşor, însă foarte multă lume uită de partea grea, de antrenamentele pe care eşti nevoit să le efectuezi pentru a ajunge în top şi a fi capabil să cucereşti o medalie. Precum în alte sporturi, pentru a obţine performanţă este nevoie în primul rând de seriozitate şi multă voinţă. Aşa a ajuns şi Ioan Laslo unul dintre cei mai decoraţi culturişti sălăjeni.

Nu a ajuns în top doar aşa, ci datorită faptului că mereu şi-a dorit mai mult şi a fost foarte serios în ceea ce priveşte pregătirea sa. La fel se întâmplă şi în competiţiile oficiale. Nu poţi să te antrenezi doar înaintea unui concurs, este nevoie de antrenament pe tot parcursul anului.

“Pentru a obţine performanţă este nevoie de o muncă zilnică, deoarece nu poţi să te pregăteşti pentru a participa anul viitor la cele trei competiţii importante. Naţionalele sunt la sfârşit de mai, început de iunie. Nu poţi să te pregăteşti doar înainte fiecărei competiţii, noi trebuie să ne antrenăm tot timpul anului. În extra sezon avem alt program de antrenament, alt regim alimentar. Astea toate diferă de la o competiţie la alta. La power lifting pui accent pe forţă, la culturism foarte multă lume nu ştie că sunt două competiţii, de power lifting şi sunt concursurile de etalare, de frumuseţe. Programele de antrenamente sunt total diferite, la fel şi alimentaţia. Pentru performanţă, regimul alimentar este destul de dur. Dacă sportivul îşi doreşte cu adevărat să se prezinte într-o formă bună la o competiţie precum Campionatul Naţional, atunci nu este destul că vine la sală. Regimul alimentar este legat foarte strâns de programul de antrenament şi de odihna. Cu 2 luni înainte de concurs tre să ai un regim strict, bazat pe o anumită alimentaţie. Trebuie să excludem carbohidraţii, trebuie pus mare accent pe o medicamentaţie bogată în vitamine şi minerale şi bineînţeles, suplimentele nutritive care sunt aminoacizii, proteinele, bazată pe caseină din lapte şi celelalte produse similare. Dacă programul de antrenament, alimentaţia şi odihna sunt corespunzătoare, rezultatele vin”, spune Laslo.

Dopajul, o mare problemă în culturism

Precum şi în celelalte sporturi, nu totul este roz în culturism şi deseori apar probleme. Principalele probleme la concursuri le reprezintă sportivii care sunt depistaţi pozitiv la testul anti-doping. Despre această problemă, Ioan Laslo a avut de adăugat câteva cuvinte.

“De la începutul carierei am fost învăţat să practic un sport curat, fair-play. Eu nu concep ca un sportiv care a consumat substanţe interzise este fair-play faţă de colegi. Sunt foarte mulţi, în special în rândul tinerilor, care vor să cunoască şi să consume substanţe interzise. Aici mă refer la steroizi anabolizanţi, acele substanţe diuretice care ajută la accelerarea arderilor grăsimi şi a eliminării apei din organism, iar cei care le consumă văd că musculatura creşte într-un timp foarte scurt, sunt mai puternici, sunt tentaţi să meargă în continuare cu aceste substanţe, care din punctul meu de vedere îşi spun cuvântul în timp. Ele mai devreme sau mai târziu îşi fac simţită prezenţa lor în organism. La fel se întâmplă şi cu substanţele care ajută la arderea grăsimii, cunosc sportivi, îmi pare rău că trebui să zic lucrul ăsta. La nivel mondial, acest sport frumos s-a transformat. Culturiştii au devenit cobai, fac experienţă pe trupul lor, deoarece necunoscând produsele pe care vi le-am spus, ori le iau de pe internet ori din diverse surse pentru a ajunge cât mai repede în vârful piramidei fără să se gândească la repercursiuni. Au fost mulţi sportivi care au fost puşi pe site-ul ANAD. Cum mai spuneam şi înainte, mie îmi pare rău că ANAD vine la competiţii şi face probe doar la juniorii şi seniori. La masters, din 2010 încoace nu s-a mai luat proba doping, atât timp cât şi noi suntem sportivi şi concurăm în cadrul unei competiţii. Sigur, ei motivează că s-a pus mai mult accent pentru juniori, dar ce exemplu aş putea fi eu ca instructor al CS Gold Gym dacă aş fi depistat pozitiv la o competiţie. Copii şi părinţii m-ar vedea pe site-ul ANAD că sunt acolo pe site şi mulţi nu şi-ar mai lăsa copii să vină la sală. O să vadă că am rezultate, însă nu le-am obţinut curat, eu practic am fost un hoţ. La capitolul ăsta ar fi foarte multe de discutat pe baza acestor nenorocite de substanţe, care din dorinţa de a ajunge în vârf, foarte mulţi tineri le iau şi le procură şi îşi distrug sănătatea”, este de părere Ioan Laslo.

Cât despre cei care vor să înceapă să practice acest sport, preşedintele CS Gold Gym Şimleu îi sfătuieşte să se antreneze şi alimenteze corespunzător în fiecare etapă din dezvoltarea lor şi să ducă o viaţă sportivă ordonată.

Urmează Mondialul de la Bistriţa

În perioada următoare, CS Gold Gym va fi reprezentat la lotul naţional de Sorin Fritea, care va participa alături de România la Campionatul Mondial de la Bistriţa, care se va desfăşura în perioada 9 – 12 noiembrie.  “Sorin a  avut parte de tot sprijinul meu în ceea ce priveşte partea de pregătire pentru acest concurs. Munca este a lui. El se antrenează în Timişoara, însă vorbim zilnic la telefon”, spune Laslo.

Despre activitatea de la CS Gold Gym, să spunem că Ioan Laslo va încercat să îşi formeze echipa cu care va participa anul viitor la competiţiile oficiale. În încheiere, Ioan Laslo crede că şi autorităţile locale ar trebui să fie implicat mai mult în sportul judeţean.

“Instituţiile statului ar trebui să pună mai mult accent pe sport. Nu vorbesc numai despre sport, ci despre toate ramurile sportive, precum spunea şi colegul Monel Sabou într-un editorial, instituţiile statului, cei care ar trebui să sprijine un pic sportul şi să ajute sportivii, pentru a nu fi nevoiţi să părăsească judeţul pentru performanţă, sau chiar afară în străinătate. Ar trebui pus mai mare accent şi ajutaţi cei care doresc să facă performanţă, însă nu doar pe aceştia, ci în general. Sportivii legitimaţi după 2013: Ardelean Adrian şi Găvriluţ Flaviu au obţinut rezultate foarte bune, dar după terminarea liceului au plecat în străinătate, Anglia sau Germania. Cu acest fenomen sunt convins că se confruntă şi alte discipline sportive. Pregătim sportivii până la terminarea liceului, iar apoi datorită situaţiei existente la noi în ţară, aceştia pleacă în străinătate. Aici ar trebui să intervină statul, după părerea mea, să sprijine aceşti sportivi de performanţă”, a încheiat Ioan Laslo, preşedintele CS Gold Gym Şimleu.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in ALTE SPORTURI