Connect with us

BOX

Un pugilist cu origini din Sălaj, medaliat cu bronz la Europene!


Cristian Filip – un sportiv cu rădăcini din satul Noţig, a reprezentat cu succes România la Campionatul European de Tineret din Antalya, acolo unde şi-a asigurat locul 3, după o prestaţie de excepţie, ce aduce mândrie întregii ţări


La finele săptămânii trecute a avut loc o nouă ediţie a Campionatului European de Box, la categoria de vârstă tineret. Turneul final s-a desfăşurat în Antalya, Turcia şi cei mai buni sportivi au boxat pentru cucerirea onoare, dar şi pentru a pune mâna pe una dintre râvnitele medalii. Pe lista de start s-a aflat şi pugilistul cu origini sălăjene Cristian Filip.

Tânărul îşi are originile în Noţig, localitate unde a copilărit tatăl său, până la vârsta de 14 ani, după care s-a mutat la Baia Mare, oraş în care s-a născut şi Cristian Filip. De la vârsta de 10 ani, Filip a început să practice şi box la CSS 2 Baia Mare, sub îndrumarea maestrului Radu Cârstea, iar calităţile sale au ieşit repede în evidenţă şi rezultatele nu au încetat să apară.

Tânărul pugilist s-a remarcat în special la Campionatele Naţionale, la aproape orice vârstă. Ultima sa performanţă la acest turneu a fost obţinută anul trecut, când a devenit campion naţional la tineret, la categoria 91 kg, dar în cariera sa se poate mândri cu alte patru titluri naţionale. După această performanţă, în vara trecută, pugilistul a ajuns la Dinamo Bucureşti, acolo unde este antrenat de Dumitru Dorobanţu.

Săptămâna trecută, tânărul boxer cu origini sălăjene a participat la Campionatul European, desfăşurat în Antalya, Turcia. Să spunem că Filip nu este străin de aceste competiţii, iar în anul 2013, acesta a reuşit să cucerească medalia de bronz la Europenele de cadeţi.

De această dată, pugilistul cu origini sălăjene a debutat în competiţie în faţa unui sportiv din Finlanda, însă acesta nu i-a putut sta în cale, iar Cristian Filip (91 kg) a câştigat cu 5 – 0. În sferturile de finală, românul şi-a continuat forma bună şi a profitat la maxim de avantajul înălţimei şi mobilităţii. Astfel, Filip s-a impus cu 3 – 2 la puncte în faţa azerului Ismayil Yagubov. În urma acestei victorii, pugilistul nostru avea asigurată medalia de bronz.

În semifinale, sportivul legitimat la Dinamo Bucureşti a fost nevoit să boxeze cu turcul Berat Acar. Din păcate pentru noi, reprezentantul ţării gazdă a competiţiei s-a impus cu 4 – 1, deşi Filip a început foarte bine în prima repriză şi a punctat eficient.  Să menţionăm faptul că la lotul naţional, Cristi Filip s-a antrenat sub comanda lui Relu Auraş.

De asemenea, medalia de bronz cucerită de pugilistul cu origini sălăjene este şi singura obţinută de România la această ediţie a Europenelor. Tânăra speranţă a boxului românesc s-a declarat mulţumit de prestaţia sa şi a trecut repede peste înfrângerea suferită în faţa turcului, stabilindu-şi noi obiective.

“A fost o rampă bună de lansare pentru seniori. Următorul meu obiectiv este Campionatul European U22, din 2018 din Târgu Jiu, unde vreau să urc şi celelalte două trepte de pe podium. Principalul meu obiectiv este Olimpiada de la Tokyo 2020”, a spus Cristian Filip pentru ziarul Sportul Sălăjean.

Şi Vasile Citea, preşedintele FRB s-a arătat foarte mândru, într-o declaraţie oferită pentru site-ul Federaţiei Române de Box, de performanţa obţinută de tânărul pugilist: “Mă bucură această medalie pentru că boxul românesc continuă să demonstreze că are resurse şi boxeri care ajung la marea performanţă. Avem medalii în acest an la toate nivelurile: cadeţi, juniori, tineret şi seniori. Sper ca în foarte scurt timp să primim şi bugetul de la MTS, pentru ca lucrurile să intre pe făgaşul normal. Boxul românesc are rezultate şi pentru că o mână de oameni continuă să creadă în sportivii şi antrenorii nostrii şi să creeze, chiar şi în lipsa bugetului, condiţiile necesare pentru marea performanţă”.

131 Vizualizari
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in BOX