Connect with us

FOTBAL

O dublă câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni intenţionează să dea în instanță o echipă din Sălaj!? GALERIE FOTO


Celebra Benfica Lisabona a contactat o Casa de Avocatură din Bucureşti pentru că Benfica Ileanda – o formaţie modestă din Liga a IV-a Sălaj – ar fi “furat” drepturile intelectuale ale actualei campioane a Portugaliei 


În ultimii ani, fotbalul mic din Sălaj nu s-a putut lăuda cu un un nivel calitativ prea ridicat, însă a putut ieşi în decor prin denumiri care de care mai… grele şi mai celebre. Astfel, în competiţiile organizate de AJF Sălaj putem regăsi nume de mare rezonanţă în fotbalul european, precum REAL Crişeni, BENFICA Ileanda, RAPID Jibou (Liga a IV-a), SPORTING Zalău, INTER Pericei, OLIMPIC Gîrceiu, STEAUA Cosniciu (Liga a V-a) sau ATLETIC Zalău (campionatele de juniori).

Cine ar fi crezut că aceste echipe mici, ce vin din mediul rural – în general, vor putea deranja prin copierea acestor nume de rezonanţă? Iată, însă, ceva ce era de necrezut a devenit realitate şi o echipă de fotbal din Sălaj este ameninţată cu instanţa pentru faptul că şi-a pus o denumire celebră: BENFICA.

Echipa Benfica Ileanda a fost înfiinţată în anul 2008 de câţiva tineri din comună, care fuseseră la muncă în Portugalia şi care erau simpantizanţi ai celebrei formaţii din Portugalia cu acelaşi nume. Mai mult, unul dintre sponsori era un portughez, care a avut o mică afacere cu ciuperci pe raza comunei de pe Someş. Ani la rând, formaţia a evoluat în Liga a V-a şi fără rezultate notabile. După ce Someşul Ileanda – echipă care în anul 2010 devenea campioana Sălajului – s-a desfiinţat, Benfica a devenit urmaşa fostei campioane şi actualmente participă în Liga a IV-a, fiind clasată pe locul 10.

În cursul lunii octombrie, Casa de avocatură “RATZA & RATZA” din Bucureşti – cea care are în România calitatea de mandatar al Sport Lisboa E Benfica Lisabona – a trimis pe adresa grupării din Ileanda o notificare în ce priveşte  încălcarea drepturile de proprietate intelectuală.

În plus, a fost trimis un certificat de înregistrare a mărcii BENFICA la organismele internaţionale de specialitate. Altfel spus, celebra Benfica Lisabona a fost deranjată de prezenţa echipei Benfica de Sălaj, iar existenţa acestei formaţii din Sălaj a fost descoperită de “lusitani” pe site-ul ziarului Sportul Sălăjean, iar ulterior şi pe pagina echipei de pe facebook şi pe site-ul oficial al AJF Sălaj! La început, sălăjenii au crezut că este vorba despre o glumă.

“Nu credeam vreodată că vom deranja marele Benfica şi că vom fi contactaţi de reprezentanţii clubului din Portugalia! Am tot făcut cercetări în ce priveşte casa de avocatură din capitală, cu atât mai mult cu cât denumirea ei este una mai interesantă. Ne-am dat seama însă că e vorba despre o treabă serioasă. Am fost şi pe la AJF, iar dânşii râd de această situaţie. În ţara asta mai sunt multe echipe care poartă nume celebre, unele chiar în Sălaj, cum ar fi Real, Juventus, Atletico sau Inter. Deocamdată pe noi ne-au găsit, dar pe viitor probabil toţi vor avea astfel de probleme”, ne-a declarat primarul Cornel Lar, cel care este şi conducătorul grupării din Ileanda.

Prin Casa de avocatură din Bucureşti, cei de la Benfica au semnalat faptul că utilizarea denumirii BENFICA – protejată prin marca Benfica – în acelaşi domeniu de activitatea este de natură să atingă drepturile de proprietate industrială aparţinând clubului din Portugalia. Totodată, folosirea neautorizată a unor semne similare cu marca protejată anterior este în  detrimentul clubului lusitan şi a adus o asociere în mod incorect între activităţile echipei din Ileanda şi clubul din Portugalia, publicul putând considera că gruparea din Sălaj este un club local afiliat sau sponsorizat de către Benfica Lisabona.

Totodată, avocaţii clubului din Portugalia spun că diluarea caracterului distinctiv al cunoscutei mărci va avea drept rezultat reducerea puterii de atracţie a acestei şi în mod automat scăderea valorii sale, iar această situaţie de fapt este de natură a crea prejudicii materiale şi morale în patrimoniul lusitanilor!

Ca urmare, Benfica Ileanda trebuie să înceteze folosirea mărcii BENFICA,  să retragă de pe piaţă toate produsele şi materialele purtând denumirea Benfica, inclusiv cele de pe echipamentul sportiv şi să şteargă pagina oficială de facebook a echipei.

În caz contrar, cei de la Benfica Lisabona îşi rezervă dreptul de a se folosi de toate mijloacele legale pentru apărarea drepturilor de proprietate intelectuală şi pentru recuperarea prejudiciilor suferite! Primarul comunei Ileanda speră că acest caz se va rezolva cât de repede şi a făcut deja primele demersuri pentru remedierea problemei.

“Ca urmare a adreselor pe care le-am primit, noi le-am trimis un răspuns. Suntem un club mic de fotbal, de amatori, care este finanţat mai multe din bani de la bugetul local. Nu avem siglă, nu avem drapel, fără articole de vânzare cu sigla sau cu numele. Noi nu facem marketing cu numele de Benfica. Nu ne putem conforma la cerinţele dânşilor de 10 zile, pentru că suntem angrenaţi deja într-o competiţie. La notificarea pe care ne-a trimis-o, i-am înştiinţat că suntem de acord cu toate solicitările lor şi vom renunţa la numele de Benfica, dar nu putem dintr-o dată, tocmai pentru că suntem angrenaţi într-o competiţie, fie ea şi de Liga a IV-a.  Atunci când noi am ales numele de Benfica nu am avut nici cea mai mică intenţie să prejudiciem pe cineva, sub nicio formă, nici financiar, nici de imagine sau drepturi de proprietate intelectuală. Pur şi simplu, când s-a înfiinţat echipa, în cadrul asociaţiei erau şi fani de la Benfica Lisabona. După notificarea pe care am trimis-o, am primit un răspuns cum că clubul este de acord şi ne acordă răgaz până în iunie anul viitor, astfel încât să nu se mai înscriem într-o competiţiie viitoare cu numele de Benfica”, a mai spus Cornel Lar, cel care se gândeşte deja la o fuziune cu Someşul Ileanda.

 


Notificarea trimisă de Casa de avocatură din Bucureşti către Benfica Ileanda:

Casa de avocatură RATZA & RATZA din Bucureşti

În atenţia domnului preşedinte Eugen Călăcean

Stimaţi Domni,

vă contactăm în calitate de mandatar al Sport Lisboa E Benfica în ce priveşte probleme legate de drepturi de proprietate intelectuală. După cum aveţi cunoştinţă, clientul este unul dintre cele mai titrate echipe din Portugalia şi din lume. SP Lisboa E Benfica deţine recordul pentru cele mai multe campionate şi anume 36, având în total 81 de trofee naţionale şi internaţionale. De asemenea, Benfica are printre cei mai mulţi membrii cotizanţi din lume, precum şi milioane de fani la nivel mondial, pe locul 26 la venituri în ultimii 3 ani conform auditului efectuat de DELOITTE pentru cluburile de fotbal, Benfica se regăseşte pe locul 38 în clasamentul celor mai puternice mărci de fotbal.

SLB este de asemenea titularul mărcii Uniunii Europene nr.006022883 – Sport Lisboa E Benfica & FIG (în continuare ”marca Benfica” – anexa 1). Marca Benfica conţine inclusiv emblema binecunoscutului club polisportiv SL Benfica actuala campioană a Portugaliei. Având în vedere istoria clubului portughez putem concluziona că marca Benfica este una dintre cele mai cunoscute în mediul sportiv. Clientul nostru a aflat recent faptul că dumneavostră utilizaţi denumirea ”BENFICA” în legătură cu o echipă de fotbal, astfel cum reiese inclusiv pe pagina de facebook, cât şi pe pagina Asociaţiei Judeţene de Fotbal Sălaj şi pagini ale ziarului local Sportul Sălăjean.

Utilizarea denumirii BENFICA protejată prin marca Benfica în acelaşi domeniu de activitatea este de natură a atingere drepturilor de proprietate industrială aparţinând clientului nostru. Totodată, folosirea neautorizată a unor semne similare cu marca protejată anterior este natură a fi în detrimentul caracterului distinctiv şi al renumelul acesteia, asociind în mod incorect activităţile echipei dumneavoastră cu clubul SL Benfica, publicul putând considera că Benfica Ileanda este un club local afiliat sau sponsorizat de către SL Benfica.

Diluarea caracterului distinctiv al cunoscutei mărci aparţinând clientului nostru va avea drept rezultat reducerea puterii de atracţie a acestei şi în mod automat scăderea valorii sale. Această situaţie de fapt este de natură a creea prejudicii materiale şi morale în patrimoniul titularului. Pe cale de consecinţă, acţiunile neautorizate desfăşurate de asociaţia dumneavoastră nu pot fi şi nu vor fi tolerate de către clientul nostru. În pofida celor de mai sus, clientul nostru este dispus să soluţioneze acest diferent pe cale amiabilă.

În acest sens, client nostru vă solicită ca în termen de 10 zile de la primirea prezentei să procedaţi la: – încetarea oricărei folosiri neautorizate a denumirii Benfica, similară mărcii Benfica pentru activită sportive şi conexe sau oricăror semne similare care încalcă drepturile de proprietate intelectuală aparţinând SLB, inclusiv dar nu limitat la modificarea denumirii şi îndepărtarea oricăror menţiuni de pe paginile web mai sus menţionate – ştergerea paginii oficiale de facebook a echipei – retragerea de pe piaţă, respectiv din funcţiune a tuturor produselor şi materialelor purtând denumirea Benfica, inclusiv dar nu limitat la echipamentul sportiv – abţinerea pe viitor de la încălcarea oricăror drepturi de proprietate intelectuală aparţinâd clientului nostru – semnarea unui angajament care să vizeze asumarea obligaţiilor menţionate mai sus.

În cazul în care nu vom primi un răspuns favorabil din partea dumneavoastră, clientul nostru îşi rezervă dreptul de a se folosi de toate mijloacele legale puse la dispoziţia sa în vederea apărării drepturilor sale de proprietate intelectuală şi, de asemenea, în vederea recuperării prejudiciilor suferite, conform prevederilor legale aplicabile în această materie. În aşteptarea unui răspuns pozitiv, vă mulţumim pentru atenţia acordată acestei scrisori. Cu stimă, Sport Lisboa E Benfica RATZA & RATZA Sonia Vasile – Bugarin, Consilier PI


 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in FOTBAL