Connect with us

Ştiri din Sălaj

Festival culinar IMPRESIONANT la poalele Meseşului. Zălăuanii vor putea degusta specialităţi gătite de bucătari renumiţi. VEZI AICI PROGRAMUL COMPLET


La Zalău se va desfăşura în perioada 9 – 12 noiembrie Festivalul Național Tradiții și Obiceiuri Românești


Primăria Municipiului Zalău, împreună cu Chef Adrian Szucs și Asociația Culturală Euro Est Alternativ, aduce în municipiul Zalău prima ediție a “Festivalului Național Tradiții și Obiceiuri Românești la Zalău – Cânt și joc pe plai străbun”, în data de 9, respectiv 10 – 12 noiembrie 2017, în parcarea adiacentă Primăriei Municipiului Zalău. O producție Masters of Flames Culinary Division România, cu participarea filialelor ACEEA Mureș, Cluj, București, Arad, Iași și Brașov.

Prima ediție a evenimentului își propune să îmbine degustările de produse tradiționale românești din preparate de porc (șorici, cârnați, jumări, caltaboș, maioș, coaste la grătar, pulpă umplută, gulaș, ciorbe, friptură la cuptor cu sosuri, ciolan la grătar, tochitură moldovenească, tocănițe ardelenești), gătite de Maeștrii Artei Culinare – Adrian Szucs-Mahete, Gianny Bănuță, Iulia Drăguț și Radu Zărnescu, în acordurile Fanfarei “Promenada” a Casei Municipale de Cultură Zalău, cu momentele artistice din spectacolele muzicale-coregrafice susținute de ansambluri folclorice și artiști sălăjeni, cât și din alte județe și cu expoziția de obiecte tradiționale culinare.

Deviza acestei prime ediții constă în promovarea și menținerea patrimoniului culinar românesc, promovarea și susținerea unei alimentații sănătoase bazate pe utilizarea produselor locale de calitate și promovarea produselor tradiționale românești prin punerea în valoare a tehnicilor de preparare autentice.

Festivalul așteaptă publicul iubitor de produse tradiționale românești, muzică și dans, pe parcursul celor 3 zile cu intrarea liberă, iar Maeștrii bucătari vor oferi participanților, în mod gratuit, 4.000 de porții pentru degustare, cât și multe alte surprize.

 

PROGRAM

,, Festivalul Național Tradiții și Obiceiuri Românești la Zalău – Cânt și joc pe plai străbun”

                                                        Ediția I-a

09-12 NOIEMBRIE 2017

 

JOI, 9 NOIEMBRIE 2017

 

La Casa Municipală de Cultură

Ora 1300 – Atelier de creație

Ora 1600 – Expoziție de pictură – expun copiii de la Cercul de pictură “ZalăuArt” al Casei Municipale de Cultură Zalău.

 

VINERI, 10 NOIEMBRIE 2017

 

Ora 1430  – Deschiderea evenimentului – Asociația Culturală Euro Est Alternativ va prezenta echipele și ustensilele ce vor fi folosite de bucătari;

Ora 1500 – Prezentarea costumelor populare

Ora 1530 – Lansarea muzeului de obiecte ţărăneşti

Ora 1830 – Tehnici de preparare a murăturilor/Sesiune de degustări pentru public

Ora 1900 – Prăjirea jumărilor

Ora 1930 – Degustare pentru public: jumări cu sare şi murături

Ora 2000 – Prezentarea ceaunelor cu mâncărurile gătite de Maeştrii Artei Culinare

Ora 2030 – Jarul Vrăjitoarelor – 100 kg de cartofi vor fi copţi în jarul vrăjitoarelor

Ora 2100 – Sesiune de degustări pentru public oferită de Maeştrii Bucătari

 

Orele 1700-2100  Casa Municipală de Cultură

      – Concert  Fanfara “Promenada”

       -Spectacol Muzical  Coregrafic ,,Cânt și Joc pe Plai Străbun” susținut de ansambluri folclorice din județele: Sibiu, Mureș, Arad, Cluj, Maramureș, Sălaj cu Ansamblul Folcloric “Columna” și Ansamblul Artistic Profesionist “Porolissum”

 

 

SÂMBĂTĂ, 11 NOIEMBRIE 2017

Ora 1100 – Prezentarea exponatelor din muzeul obiectelor din bucătăria ţăranului român,

demonstraţie: prepararea cârnaţilor olteneşti

Ora 1130 – Simfonia condimentelor: prezentarea amestecurilor de condimente pentru carnea tocată

Ora 1200 – Live Cooking  Show: Adrian Szucs&friends

Ora 1600 – Gătirea preparatului Pomana Porcului – 2.000 de porţii, discuţii libere despre Boiaua Afumată

Ora 1730 – Prezentarea vinurilor fierte, sesiune de degustare pentru public

Ora 1830 – Parada Somelierilor

Ora 1900 – Comparaţie între reţetele de cârnaţi, degustare pentru public: cârnaţi prăjiţi în untură cu gogonele murate şi pâine de casă

Ora 1930 – Sesiune de degustări pentru public: Pomana Porcului, 2.000 porţii

Ora 2030 – Lansarea cazanului de palincă – producerea pălincii în direct

Ora 2130 – Sesiune de degustări pentru public: Ţuica fiartă în diverse variante

 

Orele 1600-1830 vor evolua pe scenă:

                                Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău

Palatul Copiilor Zalău

 

                             Moment coregrafic susținut de:

Magic Girls                             Fanfara Liceului

Yellow Girls

Muzică ușoară susținută de soliștii:

 

Mitrasca Marc                                Andreica Alisa

Morar Cristiana                                    Sabou Carla

Martin Patricia                                      Haiduc Alexia

Gusa Adnana                               Ghile Alice

 

 Muzică populară susținută de soliștii:

Prunian Denisa                                                   Ansamblul ,, Mugurelul”

Bărburaș Alexandra                                                       cu soliștii:

Blaga Denisa                                                         Criste Denisa

Maxian Raul                                                         Sabou Monica

Balanean Daiana                                                   Antal Alexandra

Mirișan Denisa

Satmari Andreea

Fizeșan Ioana

Gaidoș Andrei

DUMINICĂ, 12 NOIEMBRIE 2017

Ora 1100 – Prezentarea exponatelor din muzeul obiectelor din bucătăria ţăranului român

Ora 1200 – Tranşarea cărnii de porc

Ora 1400 – Pregătirea mezelurilor – descrierea reţetelor

Ora 1500 – 1800– Live Cooking Show Adrian Szucs&friends

Ora 1800 –  Prezentare de vinuri fierte, sesiune de degustare pentru public

Ora 1900 – Încheierea evenimentului

 

Orele  1300-1600  Casa Municipală de Cultură

Concert Fanfara “Promenada”

Spectacol Muzical Coregrafic Susținut de: Ansamblul Folcloric “Columna” și Ansamblul Artistic Profesionist “Porolissum”

Claudiu Costinaș

Andreea Vălean Indrecan

Aurora Moga Popovici

Rodica Pop Seling

Ileana Domuța Mastan

Vasile Coca

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj