Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Jibou – oraşul unde adminisitraţia locală pune accent şi pe sport. GALERIE FOTO


În urbea de pe malul Someşului se vor demara mai multe proiecte, care sunt menite să dezvolte infrastructura sportivă, precum realizarea unei săli de sport şi a unui bazin de înot. Totodată, în continuare, Primăria şi Consiliul Local vor susţine modernizarea Stadionului “Rapid” şi activitatea echipei Rapid Jibou,  care îşi propune să promoveze în Liga a III-a! În paralel, autorităţile locale pun mare accent şi pe grupele de copii şi juniori, CS Rapid Jibou fiind unul dintre puţinele cluburi din judeţul Sălaj reprezentat la toate competiţiile oficiale organizate de AJF


Dan Ghiurco, primarul oraşului Jibou: “Dragi jibouani, vă promit că în continuare veţi avea tot sprijinul meu şi voi fi deschis oricărei idei venite din partea dumneavoastră. Trebuie să spun că în Jibou ne vom axa în continuare pe dezvoltarea sportului, în special a sportului de masă. Totodată, vreau să spun că avem gânduri măreţe şi în ceea ce priveşte echipa de fotbal Rapid Jibou. Ne dorim ca anul acesta să câştigăm Liga a IV-a şi să promovăm în următorul eşalon fotbalistic. Voi încera să dezvolt infrastructura sportivă, să modernizez în continuare stadionul, să avem o suprafaţă de joc cât mai bună. Aşa cum se vede, am modernizat şi tribunele şi mă bucur să văd că tot mai multă lume vine la meciuri. Trebuie să spun că de anul viitor, în Jibou vor apărea mai multe şantiere de lucru pentru că avem finanţare pentru mai multe proiecte pe care le vom implementa. Ne dorim să facem din Jibou un oraş cât mai atractiv. Vom face tot ce ne stă în putinţă să administrăm în continuare cât mai bine oraşul şi să câştigăm cât mai multă încredere din partea cetăţenilor, dar nu pe vorbe, ci pe fapte”.

Jibou (în maghiară Zsibo, în germană Siben) este un oraş format din localitatea componentă Jibou (reședința), și din satele Cuceu, Husia, Rona și Var. Conform recensământului din anul 2011, Jiboul are o populație de 10.407 locuitori. În Jibou există una dintre cele mai interesante grădini botanice din România, situată pe fostul domeniu al nobililor maghiari Wesselenyi.

De asemenea, în partea dinspre Zalău, există din vechime Băile Jibou, care folosesc efectele curative ale unui izvor de apă minerală sărată, cu proprietăți asemănătoare celor de la Băile Herculane. Orașul este amplasat în partea de nord-est a județului Sălaj, pe malul stâng al râului Someș, la confluența acestuia cu Agrijul. Localitatea se află la 25,7 km est de municipiul Zalău, reședința județului. Este al treilea oraș ca mărime din Sălaj, după Zalău și Șimleu Silvaniei. Constituie un nod feroviar important, punctul de întâlnire a căilor ferate ce vin dinspre Dej, Baia Mare și Zalău (de unde se poate merge mai departe la Sărmășag, Tășnad, Carei, Valea lui Mihai, Oradea și Budapesta).

Jiboul a constituit în trecut un punct de popas important pe drumul sării de la Dej, care era adusă fie cu căruțele, fie cu plutele pe firul Someșului. El a fost jefuit și ars de oștile turce în 1660, când din turnul bisericii reformate s-a aruncat o mamă cu pruncul la piept. În 11 noiembrie1705, oștile transilvane conduse de principele Francisc Rakoczi al II-lea au fost surprinse de trupele austriece conduse de generalul Ludwig von Herbeville și au fost risipite, eveniment care a devenit subiectul altor legende locale. La castel, în 25 august 1849, a capitulat ultima armată revoluționară pașoptistă din Europa, formată din circa 8.000 de soldați comandați de generalul Kazinczy.

După construirea căii ferate și darea în funcțiune a gării (1890), în oraș s-a stabilit o importantă comunitate evreiască, care a fost deportată la Auschwitz în primavara anului 1944. Depoul C.F.R. datează din 1937.

După război, Jiboul a funcționat ca centru de raion până în 1960 și a devenit oraș în 1968. Localitatea a fost inundată de revărsarea râului Someș în 1970, inundație provocată de ruperea unui dig în amonte.

După 1945, în clădirea Judecătoriei a fost mutat Spitalul Orășenesc. După 2000, au început lucrările la noul sediu al Judecătoriei, o clădire modernă, terminată și inaugurată în 7 noiembrie 2008. În anul 2005, localnicii au aniversat 800 ani de la prima atestare documentară. În 2008 s-au împlinit 40 de ani de la declararea localității ca oraș.

Paşii ne-au condus săptămâna aceasta la Jibou şi oraşul de pe malul Someşului s-a dovedit a fi foarte primitor cu noi. Am mai fost la Jibou, însă până acum niciodată nu ne-am oprit să analizăm „îndeaproape”  oraşul. Acum am făcut-o şi am rămas cu un gând plăcut. La Jibou există o adminisitraţie care pune mare accent pe dezvoltarea sportului, atât în ceea ce priveşte sportul de echipă, cât şi sportul de masă.

Am descoperit o conducere a Primăriei care pune accent însă şi pe dezvoltarea infrastructurii, pornind de la bazele sportive care se modernizează pas cu pas până la cea rutieră şi şcolară. Singura problemă a oraşului, aşa cum recunoaşte şi primarul Dan Ghiurco, este reţeaua de apă şi canalizare care nu mai face faţă. Partea proastă este că, şi dacă îşi doreşte remedierea problemei, nu prea există soluţii, pentru că mingea este în curtea Companiei de Apă.

Partea bună este că oraşul face parte din marele plan al judeţelor Cluj şi Sălaj de extindere şi modernizare a reţelei de apă şi canal, proiect care acum se află pe masa Uniunii Europene. Iar ca să demonstreze că tot ce a ţinut de administraţia locală s-a făcut, Dan Ghiurco a ţinut să menţioneze că a avut recent o discuţie cu comisarul european – Corina Creţu, cea care i-a promis o rezolvare a problemei.

Revenind la părţile pozitive, trebuie să amintim dragostea primarului din Jibou pentru sport şi mişcare. Chiar dânsul ne amintea că îi creşte inima când vede la stadion sute de copii ce fac mişcare, iar gândurile administraţiei în ceea ce priveşte sportul sunt impresionante. Anul viitor – cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii – se va construi o sală de sport în oraş, iar pe viitor, tot cu sprijinul CNI, primarul îşi doreşte să vadă amenajat şi un bazin de înot!

Dar, nu doar la capitolul sportiv dezvoltarea Jiboului ia amploare. Am aflat că anul viitor se vor moderniza şcoli şi drumuri, iar oraşul va căpăta încet o altă faţă, mai „luminoasă”.

Rapid Jibou vrea să promoveze în Liga a III-a

Dacă sezonul trecut Rapid Jibou s-a clasat pe                         poziţia a doua în Liga a IV-a, anul acesta jibouanii nu mai concep să nu câştige titlul şi să ajungă la barajul de promovare. Echipa îşi doreşte să promoveze în Liga a III-a, iar primarul Dan Ghiurco este în asentiment cu oamenii de fotbal şi susţine că va face tot ce ţine de autorităţile locale pentru a ajuta echipa.

Trebuie spus că Rapid Jibou a câştigat faza judeţeană a Cupei României, dar şi Supercupa Sălajului, după ce s-a impus într-un meci cu şapte goluri şi trei eliminări în faţa campioanei judeţene – Dumbrava Gâlgău! Rapidul a câştigat meciul cu scorul de 4 – 3 şi a început cu dreptul noul sezon competiţional. Acum echipa se află pe locul trei în campionat, la doar un punct în spatele fruntaşelor Unirea Mirşid şi Dumbrava Gâlgău.

„Jibouanii sunt orgolioşi, dar în sensul pozitiv. Sunt suporteri pătimaşi şi îşi doresc cu toţii promovarea. A fost o frustrare ca în anii tecuţi să vadă în faţa lor echipele din Mirşid sau Gâlgău Almaşului. Obiectivul echipei este clar, locul întâi în Liga a IV-a şi – dacă se va putea – chiar promovarea! Sunt sută la sută alături de echipă şi susţin formaţia noastră. Autorităţile locale oferă clubului de fotbal tot suportul necesar. Vreau să spun că echipa este formată sută la sută doar din jibouani şi m-am bucurat să văd că în această vară jucătorii noştri buni  de pe la Silvania Cehu Silvaniei sau Dumbrava Gîlgău s-au reîntors la echipă. Văd că băieţii îşi doresc din suflet promovarea aşa că şi Primăria Jibou va fi alături de ei şi îi vom sprijini cu tot ce ne stă la dispoziţie”, arată primarul Dan Ghiurco.

Stadionul „Rapid” se modernizează pas cu pas

Arena sportivă din localitate se modernizează pas cu pas. După ce în urmă cu câteva săptămâni Primăria a recepţionat lucrările de modernizare a tribunei, acum vor demara noi lucrări la baza sportivă. Trebuie să spunem că în urmă cu câteva săptămâni, tribuna stadionului a fost modernizată, s-au montat scaune noi în culorile drapelului naţional – albastru, galben şi roşu.

Urmează acum să înceapă lucrările pentru realizarea unui foraj care va fi folosit pentru irigarea suprafeţei de joc. Totodată, gazonul va fi schimbat, terenul va fi însămânţat din nou şi va avea o calitate superioară. Mai amintim că Primăria Jibou a achiziţionat două plase de 30 x 7 metri care vor fi amplasate în spatele porţiilor, dar şi că vestiarele au fost modernizate – zugrăvite interior şi exterior dar şi dotate „ca la carte”.

„Am avut câteva discuţii cu preşedintele clubului – Marius Stana, care este inginer agronom şi împreună cu acesta am găsit o soluţie pentru refacerea suprafeţei de joc. În primăvară stadionul va avea gazon nou. Vom săpa un puţ de unde vom iriga terenul, dar vom şi însămânţa suprafaţa de joc”, spune primarul Dan Ghiurco.

Sală de sport modernă lângă terenul de fotbal

Un plan al primarului este să realizeze o sală de sport în care să poată găzdui competiţii de minifotbal, handbal, volei sau alte sporturi. Iar planurile încep să devină realitate. Recent, Dan Ghiurco a avut o întâlnire cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii care s-au arătat de acord pentru a sprijini proiectul edilului din oraşul de pe malul Someşului.

Sala va fi amplasată lângă terenul de fotbal unde evoluează Rapid Jibou.

„Am avut discuţii cu cei de la CNI şi am speranţe ca totul să fie în regulă. Sala va fi amplasată în spatele terenului sintetic de la stadion. Va fi o sală modernă, cu 180 de locuri. Avem deja teren acolo pe care se poate construi. La începutul anului voi avea un răspuns clar, însă – din discuţiile avute – se pare că proiectul va primi finanţare. Se poate finaliza într-un an de când primeşte acordul pozitiv”, spune primarul Dan Ghiurco.

Tot de la edil am aflat că –  odată cu construirea sălii de sport – se va dărâma şi gardul vechi de la stadion şi se va realiza o împrejmuire nouă, dar şi locuri de parcare în plus. Pe lângă acestea, sala de sport, care va avea 180 de locuri, este proiectată cu pereţi din sticlă exact ca marile lanţuri de magazine, după cum ne-a dezvăluit primarul.

Bazin de înot la Jibou – un proiect măreţ care se poate realiza  în următorii ani

Administraţia orăşenească a mai discutat cu reprezentanţii CNI şi despre construirea şi amenajarea unui bazin de înot în zona stadionului. Primarul este încă rezervat dacă va primi finanţare pentru acest obiectiv de investiţii, nu vrea să se arunce în promisiuni deşarte, însă, crede că va avea şanse să primească finanţare şi pentru această lucrare.

„Multe persoane de pe Valea Someşului şi din Jibou merg la Zalău pentru a înota. Am discutat cu reprezentanţii CNI şi am realizat o documentaţie pentru bazinul de înot care va fi amenajat tot lângă stadion. Eu sunt încrezător că acest obiectiv poate primi finanţare însă nu vreau să mă arunc în promisiuni deşarte”, spune primarul.

Dacă va fi realizată şi această investiţie, atunci până în anul 2019 zona de la Stadionul „Rapid” se va transforma într-un adevărat complex sportiv, cu terenuri de fotbal cu suprafaţă sintetică, cu sală de sport şi bazin de înot!

CS Rapid Jibou, unul dintre puţinele cluburi reprezentate la toate categoriile de vârstă în competiţiile organizate de AJF

Alături de CS Sportul Şimleu, Clubul Sportiv Rapid Jibou este clubul din Sălaj care este reprezentat la toate categoriile de vârstă, în competiţiile organizate de AJF Sălaj. La Jibou s-au înfiinţat şase grupe de copii şi juniori, nu mai puţin de 110 sportivi legitimaţi, iar dacă îi luăm în calcul şi pe cei sub 7 ani, atunci oraşul se poate mândri cu 140 de copii care practică “sportul rege” sub culorile clubului Rapid!

„Cred că aceasta este cea mai mare realizare. Este cea mai mare satisfacţie a mea. Am fost recent la stadion şi m-am bucurat să văd peste o sută de copii pe teren care făceau mişcare. Fac un îndemn la toţi părinţii să îşi lase copiii să vină la terenul de sport. Am văzut pe faţa părinţilor care şi-au adus copiii la stadion multă satisfacţie. Trebuie să precizăm că Rapid Jibou este unul dintre puţinele cluburi din judeţ  care este reprezentat la toate categoriile de vârstă. Avem 110 de sportivi legitimaţi, iar dacă îi luăm în calcul şi pe cei sub 7 ani, atunci sunt peste 140 de copii”, spune primarul Dan Ghiurco cu entuziasm.

Stradă pietonală spre Grădina Botanică

Grădina Botanică „Vasile Fati” este cel mai vizitat punct turistic din judeţ. Astfel, doar anul trecut, acestui punct turistic i-au trecut pragul peste 75.000 de turişti! Administraţia locală are în plan un proiect de reabilitare a străzii Wesselenyi. Astfel, strada care duce spre grădină se va transforma într-o stradă pietonală modernizată, cu pavaj realizat din granit, cu iluminat pietonal modern, cu noi locuri de parcare şi cu o nouă faţă. Lucrările vor demara anul viitor.

„Există un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea străzii. Va fi o arteră pietonală, strada va fi lărgită, va fi pavată cu granit, se va realiza iluminat pietonal şi va fi modernizată zona de intrare la grădină. Se vor realiza peste 30 de locuri de parcare, iar utilităţile, adică cablurile de pe stâlpi, vor fi băgate prin pământ. Anul viitor ne vom ocupa de acest obiectiv şi vom moderniza acea stradă. Neajunsul este însă că nu putem ţine turiştii la Jibou. Avem un punct de atractivitate, însă maxim pentru o zi, iar turiştii nu stau mai multe zile în Jibou, astfel încât banii să rămână aici şi economia să crească. Sperăm însă ca pe viitor să realizăm unele proiecte care să îi facă pe turişti să rămână mai mult timp la Jibou”, spune Dan Ghiurco.

Centrul oraşului se modernizează

Întreg centrul oraşului Jibou se va moderniza anul viitor. Pe data de 28 octombrie s-a realizat contractul de finanţare pentru reabilitarea străzilor Tudor Vladimirescu şi Odorheiului, care sunt străzile principale din oraş. Urmează să se realizeze şi procedura de achiziţie – licitaţie şi să demareze de anul viitor lucrările.

Centrul oraşului va avea astfel o nouă faţă, străzile se vor lărgi, trotuarele vor fi reamenajate, utilităţile – în special cablurile – vor fi introduse pe sub pământ. Faţa oraşului în zona centrală se va schimba în mare proporţie. Totodată, s-a depus o cerere pentru finanţare de la Uniunea Europeană pentru modernizarea şi reabilitarea sediului Primăriei Jibou.

„Pe data de 28 septembrie am realizat contractul de finanţare pentru reabilitarea străzilor Tudor Vladimirescu şi Odorheiului, urmează să facem licitaţia şi apoi să ne apucăm la treabă”, confirmă primarul.

Proiecte de viitor. Între acestea, şi o sală de sport la Liceul Tehnologic “Octavian Goga”

Autorităţile locale de la Jibou au planuri mari şi de viitor. Pentru anul ce vine, primarul vrea să implementeze mai multe proiecte, iar printre ele se numără reabilitarea şi modernizarea Grădiniţei nr. 2. „Am depus documentaţia pentru extindere, reabilitare şi modernizare. Finanţarea se va face pe programul PNDL 2”, spune Dan Ghiurco.

Recent, în Consiliul Local Jibou s-au aprobat mai multe proiecte pentru reabilitarea străzilor din oraş unde există deja reţea de canalizare şi apă, ca de exemplu strada Nuferilor şi Stadion. Totodată, se lucrează şi la proiectele pentru reabilitarea termică a blocurilor, ţinând cont că abia anul trecut au luat naştere primele asociaţii de locatari.

„Avem patru scări de bloc care vor fi reabilitate termic”, spune primarul. S-a realizat şi un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea Liceului Tehnologic „Octavian Goga”, pentru Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” dar şi pentru Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” şi Grădiniţa „Prichindel”. Trebuie spus că la Liceul Tehnologic „Octavian Goga” se va construi şi o sală de sport, pentru ca cei 700 de elevi să nu mai fie nevoiţi să se înghesuie pe terenul de sport la orele de educaţie fizică.

Cuvinte de final

Am plecat de la Jibou cu gândul că atunci când vom reveni, şi sperăm cât de curând, să găsim un oraş în care se lucrează la implementarea tuturor proiectelor propuse de administraţia locală. Suntem convinşi că vom găsi şi data viitoare un oraş în care se pune mare accent pe sport şi unde complexul sportiv format din stadion, sală de sport şi bazin va prinde contur. Suntem convinşi că în continuare, aşa cum spune şi primarul Dan Ghiurco, în Jibou se va pune mare accent pe dezvoltarea sportului.

„Trebuie să spun că în Jibou ne vom axa în continuare pe dezvoltarea sportului, în special a sportului de masă. Totodată, vreau să spun că avem gânduri măreţe şi în ceea ce priveşte echipa de fotbal Rapid Jibou. Ne dorim ca anul acesta să câştigăm Liga a IV-a şi să promovăm în următorul eşalon fotbalistic. Voi încera să dezvolt infrastructura sportivă, să modernizez în continuare stadionul, să avem o suprafaţă de joc cât mai bună. Aşa cum se vede am modernizat şi tribunele şi mă bucur să văd că tot mai multă lume vine la meciuri. Trebuie să spun că de anul următor în Jibou vor apărea mai multe şantiere de lucru pentru că avem finanţare pentru mai multe proiecte pe care le vom implementa anul viitor”, a concluzionat primarul Dan Ghiurco.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj