Connect with us

Editorial

EDITORIAL. Când vom învăţa să ne respectăm valorile?

Un subiect delicat, pe care l-am atins şi-l voi atinge mereu, până când voi observa că cei cu putere de decizie încearcă să facă în aşa fel încât valorile să rămână acasă, pe plaiurile natale. Sportul din România este în picaj total. Sportivii din ţara noastră se mai califică la turneele finale ale Campionatelor Europene sau Mondiale doar la anumite discipline sportive, dar chiar şi când se califică, greu mai cuceresc medalii, mai ales în competiţiile de seniori. Vina cea mai mare a acestei situaţii nu este a sportivilor neapărat, este a sistemului!

Pe vremea lui Nicolae Ceauşescu sportivii nu prea aveau lipsuri, dar nici libertatea din ziua de azi. Viaţa în cantonamente era foarte strictă, iar cantonamentele erau lungi, aproape 12 luni din 12.

În ziua de azi, un sportiv care reuşeşte să facă un stagiu de pregătire la munte şi unul la mare este foarte norocos. Dar să lăsăm asta. Problema aceasta se ştie şi o ştiu mulţi. Problema este că noi, în Sălaj, nu prea ne putem mândri cu performanţele sportivilor sălăjeni. Noi ne mândrim cu sportivii care concurează pentru Sălaj dar sunt de pe alte meleaguri. Dacă ne uităm la cele două echipe de club din judeţ, cei drept ambele medaliate în sezonul trecut pe plan naţional, greu găsim în loturile lor sportivi născuţi la noi în judet.

Dar să lăsăm şi echipele de club, să ne uităm la sporturile individuale, în special la atletism, ramură de sport la care judeţul Sălaj a fost mereu la înălţime. Gheorghe Guşet – Dumnezeu să-l odihnească în pace!, Marcel Ţârle, Cristina Iloc Casandra, Vasile Ardelean şi în prezent Paula Todoran au adus medalii naţionale şi internaţionale judeţului Sălaj, dar de la Paula Todoran încoace nu am mai văzut nimic la nivel de seniori, dar nu am văzut nimic pentru că cei care au puterea de decizie nu fac nimic în acest sens.

La final de junioarat, doar în ultimii 4-5 ani, au plecat la clubuiri din ţară sau au renunţat la sportul de performanţă, din cauza lipsei unei oferte de a continua activitatea la un club din Sălaj, sportivi medaliaţi cu reale perspective de mare performanţă. Paul Parnău, Raul Crecan, Robert Parge şi de ce nu, Gruia Luca, sunt doar o parte dintre ei.

Ultimul, Gruia, a cucerit dumincă medalia de bronz la Campionatul Naţional de Maraton rezervat categoriei de vârstă tineret.

Robert Parge a făcut la niciun an de la plecarea la Cluj saltul spre lotul naţional, iar exemplele ar putea continua. Oare de ce aceşti sportivi nu au avut loc la un club din Zalău? De ce nu învăţăm să ne ţinem performerii acasă?

De ce nu se alocă bani şi pentru sportivii cu rădăcini în judeţul nostru dacă ei aduc rezultate?

Oare este aşa greu să investim în sportivii noştri? În copiii noştri? În copiii părinţilor care plătesc taxe aici? Eu cred că nu este greu, dar sunt interese de alt gen, interese pe care toţi le ştim sau le bănuim, dar ne este frică să le spunem. Este păcat că nu învăţăm să ne apreciem valorile noastre şi pentru trei parale investim în sportivi de pe alte meleaguri. Da. Asta se întâmplă, dar închidem ochii şi tăcem. Nu avem curajul să ne revoltăm. Preferăm să închidem ochii şi să plecăm capul. Păcat!  Păcat de libertatea câştigată în 1989, libertate pe care nu o apărăm aşa cum trebuie. Cam despre asta este vorba când scriu aceste editoriale, despre încercarea de a atrage atenţia asupra problemelor. Nu este vorba despre frustrări aşa cum comentează oamenii laşi în spatele unor pseudonime la articolele din ziar. Când cei care comentează în spatele unui pseudonim şi apără investiţiile financiare în sportivii care vin doar pentru bani nu şi pentru plăcerea sportului aici, atunci nu mă pot abţine şi găsesc şi alte subiecte decât “starea Stadionului Municipal” sau “Episodul Bosnia”. Ca om de sport mă doare să văd că performerii sălăjeni sunt ignoraţi la ei acasă. Ruşine să le fie celor care ignoră copiii talentaţi ai Sălajului!

150 Vizualizari
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial