Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Buciumi, comuna în care turismul şi sportul au un cuvânt greu de spus. GALERIE FOTO


Cu un primar care în cei cinci ani de când conduce destinele comunei şi-a pus toată priceperea în slujba cetăţeanului, Buciumiul a cunoscut o mare dezvoltare pe toate planurile. În primul rând, s-au pus bazele pe infrastructură, dar – în ultima perioadă – turismul şi sportul au ieşit în evidenţă, în mod special cu Castrul Roman, dar şi cu echipa Cetatea Buciumi, care a ajuns să aibă rezultate notabile în Liga a IV-a, la mai puţin de doi ani de la promovarea în acest eşalon


Ioan Eugen Lazăr, primarul comunei  Buciumi: „Tot timpul îmi doresc mai mult. Există şi o stare de mulţumire vizavi de ce s-a făcut, dar nu poţi să te opreşti. Chiar dacă s-a terminat o lucrare, trebuie să dai drumul mai departe. Suntem o comună mare, cu potenţial, dar şi cu multe nevoi. Îmi doresc să fiu sănătos şi să ne putem bucura împreună cu locuitorii de toate proiectele pe care am reuşit să le facem şi cele pe care le avem pregătite. Atât timp cât reuşim să facem ceva, eu mă bucur. Este bine să rămână ceva după noi”.

Situată la contactul Depresiunii Almaş-Agrij cu Munţii Meseş, la o distanţă de 26 km faţă de Zalău, comuna Buciumi are o suprafaţă de 96,35 km2.  Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Buciumi se ridică la 2.586 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.839 de locuitori. Centrul comunal este la Buciumi, iar satele aparţinătoare sunt Bodia, Bogdana, Huta, Răstolţu şi Sângeorgiu de Meseş.

Satul Bodia ocupă suprafaţa de vatră de 17 hectare, din care 5,8 hectare este suprafaţa ocupată de construcţii; clădirile sunt amplasate în lungul albiei de o parte şi de alta determinate de configuraţia reliefului, lunca aluvială şi a unor terase mici, care au înlesnit amplasarea şi dezvoltarea aşezării. Din centrul localităţii spre stânga se ramifică în lungul pârâului Dănaia înşiruiri de case şi construcţii gospodăreşti.

Vatra satului Bogdana ocupă suprafaţa de 32 hectare iar construcţiile de 5,8 hectare. Casele construite sunt grupate de-a lungul drumului judeţean DJ 108A (Ciucea – Românaşi), din care se desprind arterele construite pe cursul apelor şi pe terasa alăturată.

Satul Răstolţu are vatra de 35 hectare, în timp ce zona construită ocupă 6,8 hectare împreună cu fostul cătun Peţ (care face parte din satul Răstolţu). Localitatea are forma alungită cu fragmentări de uliţe paralele datorită văii înguste.

Cătunul Huta administrativ este înglobat în satul reşedinţă de comună – Buciumi, ocupă suprafaţa de 7 hectare, iar cea construită este de 0,78 hectare; forma este tipic liniară aşezat pe drumul judeţean DJ 108A.

Sângeorgiul de Meseş îşi are vatra satului pe suprafaţa de 41 hectare, iar construcţiile ocupă 6,3 hectare, de formă alungită cu două uliţe paralele pe valea aflată între versanţii abrupţi şi apropiaţi sub influenţa factorilor naturali.

Prin politicile naţionale şi locale de sistematizare s-a limitat şi îngustat perimetrul intravilan cu proiectarea şi executarea caselor pe verticală cel puţin pe trei nivele: subsol, parter şi un etaj (P + 1). Vechea vatră a satului păstrează în satul reşedinţă de comună vechile denumiri din toponomia locală a străzilor: Dealul – Nalt, Drumul Mare, Fântâna Satului, Luncă, Mihăiasa, Negreanu, Pârâul Lupului, Strâmtorii etc.

Fiind aşezat pe linia de graniţă a imperiului roman, teritoriul satului este împânzit de ruinele unor turnuri de apărare romane şi a unui castru roman. Castrul roman Buciumi a fost un puternic punct fortificat în sistemul defensiv al Daciei romane, asigurând apărarea zonei Porolissum. Castrul de piatră a fost construit în anul 114 d.C. şi a fost sediul garnizoanei Cohors II Augusta Brittonum. Vechimea locuirii pe aceste meleaguri este redată de vechimea aşezărilor şi de arhaismul obiceiurilor şi a portului popular. Prima atestare documentară a satului Buciumi datează din anul 1491.

Din punct de vedere turistic, zona oferă perspective de dezvoltare multiple. Peisajele naturale de mare valoare întâlnite la izvoarele Agrijului şi sub culmea Meseşului completează fondul turistic antropic al aşezării, reprezentat atât prin elemente etnografice şi folclorice de mare valoare, cât şi de obiective istorice şi arhitecturale cu valoare de patrimoniu. Castrul roman şi clădirea căminului cultural din Buciumi, alături de tradiţiile, obiceiurile, folclorul şi portul popular românesc, fac din această localitate un important areal de convergenţă turistică.

Prin anul 2012, la o vizită pe care reporterii de la ziarul nostru o făceau la Buciumi constatau mari lipsuri, mai ales la infrastructura rutieră. Acum, la cinci ani distanţă, comuna Buciumi are o altă faţă, mai ales că la conducerea Primăriei se află Ioan Eugen Lazăr, care din 2012 de când a devenit primar şi-a pus toată priceperea în slujba cetăţeanului. Urmările s-au văzut cam pe toate planurile, iar acum comuna pe care o conduce arată foarte bine şi iese în relief în mod special cu turismul, dar şi cu echipa de fotbal Cetatea.

Drumuri comunale puse la punct

Am poposit în comuna Buciumi într-o zi răcoroasă de toamnă şi l-am găsit pe primarul Ioan Eugen Lazăr prins cu treburi legate de proiectele pe care le-a depus în ultima perioadă. Am început o amplă discuţie despre comuna pe care o conduce deja de mai bine de cinci ani, timp în care a realizat multe. Având în vedere că bugetul anual nu este unul foarte mare, autorităţile locale s-au axat pe proiectele europene pentru ca Buciumi să cunoască dezvoltarea.

“Avem un buget sărăcăcios, din cauza faptului că nu prea avem investitori. Bugetul este constituit din taxe şi impozite, dar cu toate acestea avem la dispoziţie în jur de 200.000 – 300.000 lei, cu care putem să facem diferite lucrări pe lângă funcţionare. Este destul de puţin, având în vedere ce nevoi sunt, dar încercăm şi pe alte căi să găsim finanţare”, ne-a informat Ioan Eugen Lazăr.

Infrastructura rutieră a fost principala preocupare a lui Ioan Eugen Lazăr de când a devenit primar, astfel că au fost puse la punct drumurile comunale, care leagă centrul comunal de Sângeorgiu de Meseş şi Răstolţ.

“În primul mandat, m-am axat pe rezolvarea infrastructurii rutiere, care era la pământ. Drumurile comunale erau pietruite sau de pământ şi arătau într-o stare jalnică. Acum, drumul până la Sângeorgiu este asfaltat până în capătul satului, aproape de pădure. La fel şi la Răstolţ, până la ieşire din sat. Acestea au fost obiectivele mele în primul mandat şi le-am realizat”, spune primarul Ioan Eugen Lazăr.

Ţinând cont că vechea conducere a Primăriei a stagnat în ceea ce priveşte investiţiile, noua administraţie a avut mult de lucru până să ducă comuna la un standard ridicat.

“Nu vreau să dau vina pe nimeni, dar înainte nu s-a prea lucrat. Când era mai uşor, pe programul 2007 – 2013  nu a fost depus niciun proiect. Atunci era mai uşor din toate punctele de vedere de a se obţine fonduri”, spune primarul.

Legat de infrastructură trebuie menţionat că s-a construit un pod care deserveşte o stradă importantă în centrul comunal, înaintea construirii acestui pod, oamenii fiind nevoiţi să circule prin vale.

“Din 2013 şi până în 2016 a fost şantier în toată comuna, cu lucrări la drumurile comunale, la castru, la centru de informare, la pod. Toate s-au făcut în decurs de 4 ani. Ce nu s-a făcut în peste 20 de ani, s-a reuşit în aproximativ 4 ani, însă mai avem mult de lucru”, este de părere primarul.

Comuna va avea apă şi canalizare  în toate localităţile şi vor fi asfaltate toate “uliţele”

Pentru următorii ani, autorităţile locale au pregătit investiţii foarte importante pentru comunitatea locală, iar cel mai grandios proiect este cel legat de apă şi canalizare, care este prevăzută în toate localităţile comunei. Deocamdată, proiectul nu a fost acceptat, dar primarul este convins că în perioada următoare se va rezolva şi această problemă.

“Avem pregătit acest proiect de doi ani.  Este făcut studiul de fezabilitate, toată documentaţia şi tot ce era nevoie, dar nu am reuşit să îl depunem din cauza unor condiţii foarte restrictive. Vom mai încerca în următoarea sesiune şi avem certitudinea că vom fi acceptaţi. Investiţia de apă şi canalizare se ridică la 12.000.000 lei şi mai avem o speranţă, fiindcă suntem incluşi şi în alt program prin care se doreşte ca apa să fie adusă de la Gilău până în Sălaj. Din câte am înţeles, s-a semnat contractul de finanţare, dar acolo suntem incluşi doar cu apa. Când magistrala va ajunge lângă comuna noastră, ne vom racorda la ea”, ne-a informat primarul.

Infrastructura rutieră a fost dintotdeauna o prioritate pentru primarul Ioan Eugen Lazăr, iar în acest sens a mai fost depus un proiect privind asfaltarea a încă 10 km de drumuri şi “uliţe” în comună.

“Mai avem aprobate modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Buciumi, valoarea alocată fiind de 5.118.150 lei, asta însemnând toate străzile din comună, în jur de 10 km, cu două straturi de asfalt, şanţuri betonate şi cu acces la fiecare proprietate! Sunt convins că şi proiectul de apă şi canalizare va fi o certitudine. Am făcut demersuri pe la Bucureşti şi la toate instituţiile, fiindcă nu se poate aproba să se facă străzi, să asfaltăm şi să turnăm betoane, după care să le spargem şi să introducem apa şi canalizarea”, a adăugat interlocutorul nostru, care consideră că în următorii patru ani, aceste lucrări se pot realiza. “Dau acest termen de patru ani de zile, deoarece apa şi canalizarea este o lucrare foarte complexă”, a spus Lazăr.

Şcolile din Buciumi vor fi modernizate

Printre proiectele depuse de autorităţile locale şi care deja au fost şi aprobate se numără şi cele legate de modernizarea şcolilor şi grădiniţelor din Buciumi.

“Este vorba de modernizarea, extinderea şi dotarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Buciumi, proiect în valoare de 4.634.812 lei, dar şi despre şcoala primară şi grădiniţa tot din centrul comunal, valoarea estimată fiind de 2.020.451 lei. În iarnă vom face licitaţii, iar cel mai probabil în primăvară vom da drumul la lucrări. Cele două şcoli se pot renova fără nicio problemă într-un an de zile”, crede primarul.

De când Ioan Eugen Lazăr este primar şi sala de sport de la Şcoala Gimnazială a fost pusă la punct şi chiar modernizată, după ce înainte în respectiva locaţie era un depozit de materiale de construcţii! S-a dorit ca atât Primăria, cât şi Căminul Cultural să fie reabilitate, dar proiectele nu au fost selectate.

“Am vrut neapărat să schimbăm acoperişul Primăriei, fiindcă avem probleme. Nu s-au prea făcut lucrări la această clădire de când s-a construit. Înăuntru am mai renovat, cu bani de la bugetul local, dar am considerat că este necesar să facem nişte reabilitări la faţadă, la acoperiş, în curte, la împrejmuire. Am încercat să depunem pe PNDL, dar din păcate s-a respins”, spune primarul. Şi la Căminul Cultural s-au mai adus îmbunătăţiri şi a fost dotat cu 200 de scaune noi, videoproiector şi staţie de sonorizare.

Parc de joacă pentru copii

În vizita pe care am făcut-o la Buciumi, am văzut cum se munceşte în curtea grădiniţei şi a şcolii primare acolo unde se construieşte un parc cochet de joacă pentru copii. Banii provin de la bugetul local, iar – după ce acesta va fi finalizat, vor începe lucrările şi la parcul central, unde se va face o împrejmuire nouă. Aspectul centrului din Buciumi se va schimba, mai ales că aici urmează să fie amenajată şi o fântănă arteziană.  Conducerea primăriei a pregătit şi un proiect de modernizare a iluminatului stradal, iar până luna viitoare, becurile din toată comuna vor fi înlocuite cu led-uri mult mai eficiente.

“O parte dintre ele vor fi de 38 de watt, iar cele din intersecţii vor avea o putere de 50 de watt. Cu această ocazie, iluminatul stradal va fi mai puternic, dar vom face şi o economie importantă. Sunt cu un sistem de prindere modern şi cu programatoare astronomice”, susţine primarul.

Castrul roman de la Buciumi, principalul punct de atracţie turistică din comună!

Peisajele din comuna Buciumi sunt de o frumuseţe aparte, iar locurile frumoase şi obiectivele turistice fac ca această comună se se înscrie în rândul localităţilor cu un mare potenţial turistic. Fără doar şi poate, Castrul Roman de la Buciumi este principalul punct de atracţie turistică.

Un loc încărcat de istorie care în ultima perioadă a fost pus în valoare, mai ales după ce s-au făcut lucrări ample de modernizare. Dacă în urmă cu câţiva ani, doritorii puteau ajunge la castru doar pe o cărare, acum, drumul este asfaltat până la intrarea în castru, de unde turiştii pot urca cu liftul pentru a admira un puternic punct fortificat din sistemul defensiv al Daciei romane, care asigura apărarea zonei Porolissum. Sute de turişi trec în fiecare an pragul acestei locaţii, mai ales în luna august, când are loc şi Serbarea Castrului Roman de la Buciumi. Din 2015, la acest punct turistic se mai poate ajunge şi pe un alt drum, unde înainte abia că se putea circula pe jos.

“A fost un proiect pe GAL în valoare de 115.000 de euro. Lucrările s-au început în anul 2013, iar după doi ani au fost finalizate”, spune primarul.

Un astfel de punct turistic este pus în valoare de către Centrul de Informare Turistică din Buciumi, care a fost construit din fonduri europene şi a fost finalizat anul trecut.

“Era foarte necesar să avem un centru de informare turistică datorită structurii comunei cu privire la potenţialul turistic.  Acest centru vine foarte mult în sprijinul vizitatorilor. În decursul anului avem foarte mulţi turişti la castru şi în acest sens am făcut şi o promovare a acestui punct important. La Centru de Informare Turistică avem o persoană angajată ca şi ghid turistic”, ne-a informat primarul.

Turiştii care vin în comună au ce vizita, nu doar Castrul Roman de la Buciumi. În zonă se mai află Pescăria “Bretonilor” de la Bodia, unde cei pasionaţi de pescuit şi nu numai se pot relaxa, departe de agitaţia din oraş şi într-o zonă cu peisaje mirifice.

O imagine de poveste oferă şi Cascada Şipot,  situată la 6 km de localitatea Buciumi, pe Valea Mihăiesei. Este o zonă  calcaroasă unde apele Mihăiesei au săpat o vale adâncă ce se vede din depărtare. Înainte da cascadă apele trec mai multe praguri micuţe, după care se aruncă de la ultimul într-o cădere de aproximativ 6 metri, formând o cascadă frumoasă. În această zonă de la poalele Meseşului, autorităţile locale au amenajat o zonă de picnic.

În comună au apărut şi pensiuni turistice

Şi dacă tot suntem la turism şi la obiective turistice care pot fi vizitate în comună, nu putem să omitem muzeul din incinta şcolii, cu lucruri foarte vechi care sunt păstrate în condiţii bune. Un muzeu cu obiecte foarte vechi mai există şi la Răstolţu, acesta aparţinându-i Angelei Maxim. În comună se pot vizita şi două case reabilitate în stil tradiţional, în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă, în Bodia la numărul 100 şi la Buciumi, la numărul 28.

”Au fost reabilitate cu acordul proprietarilor şi au fost păstrate tradiţiile. Una are peste 100 de ani vechime, iar cealaltă este de 90 de ani”, ne-a informat primarul.

Datorită aşezării muntoase, comuna oferă peisaje de basm, mai ales pe drumul ce face legătura între Buciumi şi Stârciu, care poate fi numit – păstrând proporţiile – “Transalpina de Sălaj”. Acest drum face legătura cu comuna Horoatu Crasnei, iar în viitorul apropiat urmează să fie şi asfaltat, proiectul fiind unul derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Horoatu Crasnei – Buciumi.

Fiind potenţial turistic, în zonă a apărut şi prima pensiune, la Bodia existând Pensiunea Agroturistică “La Moară”.

“Mai avem o pensiune în construcţie, dar vor mai apărea şi altele, pentru că deja avem doritori care  îşi pregătesc proiectele pe care să le depună pe următoarea sesiune. Avem nevoie de pensiuni fiindcă la noi în comună vin turişti chiar şi din străinătate. În vară a venit un autocar plin cu persoane din Germania. Au fost foarte impresionaţi de tradiţie şi cultură”, spune primarul.

Cetatea Buciumi, salt impersionant în doar  câţiva ani de la înfiinţare

De când Ioan Eugen Lazăr a ajuns primar, în comună a reînviat şi sportul, în special fotbalul. Timp de 23 de ani, comuna nu a mişcat aproape nimic pe domeniul sportiv, dar din anul 2013 a fost înfiinţată echipa de fotbal Cetatea Buciumi. Cu jucători din zonă şi cu persoane implicate şi dăruite fenomenului, Cetatea a reuşit să câştige Seria Est din Liga a V-a, încă din primul sezon!

Aceeaşi performanţă s-a reuşit şi în sezonul 2015 – 2016, când gruparea antrenată de Dan Lucaciu a şi făcut pasul în Liga a IV-a. Deşi a fost o nou-promovată, Cetatea Buciumi a făcut faţă eşalonului superior, iar în stagiunea trecută s-a clasat pe locul 8. Acum, reprezentanta comunei se află tot pe această poziţie, însă a trecut doar o jumătate de tur. Tot în acest sezon, Cetatea se poate mândri că a ajuns din nou în penultimul act al Cupei României.

“În comună a fost tot timpul potenţial sportiv. Cunoşteam dorinţa tinerilor de a avea o echipă de fotbal, iar – ajutat de câţiva oameni de fotbal din comună, în mod special de Dan Lucaciu –  am pus bazele echipei de fotbal. Fără Dan Lucaciu era foarte greu şi nu reuşeam să avem echipă la acest nivel. Sunt foarte mulţumit de ceea ce a reuşit Cetatea Buciumi, de parcursul din campionat, dar şi din Cupa României. Nu ne-am gândit că vom ajunge aşa repede la acest nivel. Pentru noi a fost o sărbătoare când – în urmă cu un an – a venit prima dată la noi o echipă din Liga a IV-a, adică Silvania Cehu Silvaniei, în faţa căreia am şi câştigat”, a declarat primarul, un mare iubitor al fotbalului, care este alături de echipă atât la meciurile de acasă, cât şi în deplasare. “Ce am reuşit până acum s-a făcut prin implicare, dăruire şi multă seriozitate. Mă bucur că atât eu cât şi Dan Lucaciu am reuşit să le transmitem aceste lucruri jucătorilor.  Mulţi dintre ei sunt din comună şi atunci sunt atraşi să vină la Cetatea Buciumi”, a mai spus Ioan Eugen Lazăr.

În jur de 20.000 – 25.000 de lei alocă Primăria şi Consiliul Local Buciumi pentru activitatea echipei de fotbal, majoritatea banilor fiind îndreptaţi către AJF Sălaj pentru taxe şi arbitraje.

“Reuşim să-i ţinem uniţi pe jucători cu câte un suc, o bere după meci sau cu câte o masă, din când în când. Noi NU oferim prime jucătorilor, iar ei joacă doar cu sufletul şi din plăcere”, spune primarul. De precizat că în vară, în comună a mai apărut o echipă, este vorba de Măgura Buciumi, care a activat însă doar în Cupa României. “Nu pot decât să mă bucur când în comună există activitate sportivă. Eu i-am susţinut pe cei de la Măgura şi îi voi mai susţine. Sunt convins că scopul este unul comun”, a adăugat primarul Lazăr.

Baza Sportivă din Buciumi va fi modernizată

Pe când Cetatea Buciumi s-a înscris în Liga a V-a, în comună nu exista nici măcar un teren de fotbal. Timp de doi ani, formaţia antrenată de Dan Lucaciu a jucat la Agrij, dar din 2016 evoluează în centrul comunal, unde s-a pus la punct un teren de fotbal.

“A fost un teren pe care vechea conducere a Primăriei l-a achiziţionat de la biserică. Sincer, eu aş fi optat pentru o altă locaţie, într-o zonă mai de şes şi mai accesibilă pentru oameni. La teren a trebuit să executăm lucrări de îndreptare, de aducere la nivel, dar într-un timp scurt am pus la punct o bază sportivă care acum arată bine”, ne-a informat primarul.

Baza sportivă va arăta cu totul altfel în următorii ani, după ce urmează să intre într-un amplu proces de modernizare. Terenul va fi adus la nivel, se va mări suprafaţa de joc, se va face o nouă împrejmuire, dar se vor construi şi vestiare,  construcţia urmând să fie de 115 m2. Se vor amenaja şi două tribune acoperite cu o capacitate de 200 de locuri.

“Proiectul este aprobat şi îl vom depune pe GAL, prin PNDR. Se vor aloca 50.000 de euro pentru modernizarea bazei sportive”, a precizat interlocutorul nostru.

Cuvânt de final

Ne-a făcut o mare plăcere să vizităm comuna  Buciumi şi să constatăm atât de multe realizări reuşite într-un timp scurt sub administraţia condusă de Ioan Eugen Lazăr. Un primar care, însă, nu se poate declara pe deplin mulţumit, deoarece – ca şi în orice activitate – şi la Buciumi este loc de mai bine.

“Nu pot să fiu pe deplin mulţumit, fiindcă tot timpul îmi doresc mai mult. Există şi o stare de mulţumire vizavi de ce s-a făcut, dar nu poţi să te opreşti. Chiar dacă s-a terminat o lucrare, trebuie să dai drumul mai departe. Suntem o comună mare, cu potenţial, dar şi cu nevoi multe. Îmi doresc să fiu sănătos şi să ne putem bucura împreună cu locuitorii de toate proiectele pe care am reuşit să le facem şi cele pe care le avem pregătite. Atât timp cât reuşim să facem ceva eu mă bucur. Este bine să rămână ceva după noi”, a spus primarul, care ne-a dezvăluit şi un moment plin de emoţii, din în timpul unei lucrări de asfaltare a unui drum de la Sângeorgiu. “Când eram la Sângeorgiu, unde nu a calcat roată de camion, şi mă aflam în spatele utilajului când se turna asfalt de 10 cm, oamenilor nu le venea să creadă şi plângeau de bucurie. Atunci a fost un moment profund pentru mine, un moment de mare satisfacţie pentru ce am reuşit să facem pentru comunitatea locală”, a încheiat primarul.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj