Connect with us

Editorial

EU NUMAI ÎNTREB: Aleşii locali sunt ai zălăuanilor sau ai cetăţenilor de peste hotare?

Nu ştiu cum se face dar aleşii locali îmi oferă din nou posibilitatea să trag un semnal de alarmă vis a vis de ce şi pentru cine trebuie să lupte. După ce am tot tras semnale de alarmă şi am spus că este în detrimentul sportivilor zălăuani şi sălăjeni aducerea la echipa de volei a jucătorilor străini, semnale de alarmă care nu au fost luate în seama, în urmă cu nici două săptămâni am mai primit una, şi anume invitaţia la cursa de semimaraton de la Zalău a nu mai putin de 4 sportivi din Kenia (trei băieţi şi o fată) dar şi a două sportive din Ucraina şi Ungaria. Bine, nu spun că este greşit faptul că au venit la Zalău şi sportivi din afara graniţelor ţării, dar nu chiar atât de mulți şi nu aşa de… modeşti (cel puţin fata din Kenia).

La rece, asa înainte de concurs, am făcut câteva calcule şi mi-a ieşit că, în cazul înscrierii numărului de sportivi la care se aşteptau organizatorii să alerge la Zalău, doar din taxa de participare se acopereau premiile, dar dacă mai punem la socoteală şi banii de la Primărie, deja cred că toate cheltuielile de organizare erau acoperite. Pe lângă banii de la Primărie şi taxa de participare, taxă “destul de piperată” pentru sălăjeni, au mai venit banii de la sponsorul principal, TenarisSilcotub, aşa că este cât se poate de clar că acest concurs este precum o afacere. Cu siguranţă nimeni nu face asemenea eforturi de a organiza o competiţie de acest nivel fără a face şi puţin profit, dar parcă la noi este prea de tot. Spun aceste lucruri nu pentru a mă afla în treabă, spun pentru că, dacă am fost informat corect de către cei din Primărie, nu cei de la Runners Club au venit la uşa Primăriei ci Primăria a mers la uşa lor.

Ce nu înteleg eu este de ce s-a ajuns la Runners Club şi nu s-a făcut un anunţ ofical în acest sens pentru a oferi şansa şi altor oameni să încerce să organizeze competiţia. În Zalău s-au organizat ediţii de Campionat Naţional de maraton şi 20 km alergare pe şosea, competiţii care au ieşit perfect şi cred că se putea face la fel şi anul acesta. Plus de asta, nu cred că este normal să aduci în sărăcia din zilele noastre 6 sportivi din afara graniţelor ţării, sportivi la care să le plăteşti transport, casă, masă şi primă de start, iar sportivii români să nu fie băgaţi în seamă. Avem în România sportivi mult mai titraţi decât cei care au venit la Zalău şi am sugerat celor de la Primărie ideea de a lansa invitaţii de participare pentru sportivi titraţi ai României care au participat la Jocurile Olimpice şi la Campionate Mondiale şi Europene, dar aceste sugestii nu au fost luate în seamă. Este păcat că aleşii noştri alocă în continuare fonduri frumoase care merg în buzunarele sportivilor străini în loc să intre în buzunarele sportivilor români.

Ţara noastră nu se poate compara deocamdată cu marile puteri ale lumii precum Statele Unite ale Americii, Germania, Olanda şi alte state care organizează competiţii de acest gen. Dar, dacă am avea şi la Zalău măcar 5.000 de participanţi, nu 40.000 cum sunt la Chicago, Boston, Berlin sau mai ştiu eu unde aş zice că iţi permiţi ca şi organizator să inviţi sportivi din străinătate, dar când eşti la Zalău şi ai maxim 300 de alergători la semimaraton, atunci trebuie să te limitezi şi să respecţi banul public, nu să-l risipeşti pe sportivi care pentru mulţi au reprezentat primii alergători de culoare pe care i-au văzut în viaţa lor, alergând “pe viu” cum s-ar zice, iar pentru cei avizaţi nu au reprezentat decât nişte alergători de duzină, pe care Marius Ionescu sau Nicolae Soare cu siguranţă i-ar fi întrecut fără nicio problemă. Păcat de banul public şi de nonşalanţa cu care se risipesc în general banii zălăuanilor fără ca ei sau copiii lor să aibă un minim beneficiu.

115 Vizualizari
3 Comments

3 Comments

 1. ion

  15 October 2017 at 21:35

  Articol rautacios. A fost prezenta si campioana Zalaului, Paula Todoran, si putea participa oricine de oriunde.

 2. mircea

  15 October 2017 at 21:54

  Articol plin de frustrare. De altfel dl. ziarist are doar trei teme: stadion, Bosnia și mai nou semimaratonul.

 3. Roxana

  16 October 2017 at 0:02

  De data asta BRAVO Monel ! Dar esti totusi bland cu acesti uzurpatori de fonduri din banul public ! CIUNT stie de ce …..?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial