Connect with us

Ştiri din Sălaj

Cunoscutul afacerist Viorel Ştiube a fost condamnat la 10 ani de închisoare şi trebuie să restituie statului peste zece milioane de lei după ce a făcut afaceri “necurate” prin Sălaj


Judecători de la Curtea de Apel Cluj au revizuit condamnarea de 16 ani a afaceristului şi au decis ieri să îi aplice o condamnare de zece ani de detenţie şi confiscarea a zece milioane de lei


Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au revizuit condamnarea de 16 ani, primită de afaceristul Viorel Știube, și au transformat-o în 10 ani de detenție și confiscarea a aproape 10 milioane de lei, bani care ar fi obținuți ilegal, prin evaziunea făcută la societatea Silvania, scrie Gazeta de Cluj.

Viorel Ştiube a fost condamnat pentru evaziune fiscală după ce a păgubit statul cu aproape 4 milioane de euro. În vara anului 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au dispustrimiterea în judecată a lui Viorel Ştiube, administrator al S.C. ABC Vest Trafic SRL Oradea şi SC Viman Agro Invest SRL Oradea, respectiv în calitate de administrator de fapt al SC Transport Euro SRL Budeşti, Vâlcea.

Trebuie spus că faptele imputate lui Ştiube datează din perioada 2007 – 2008. Ca administrator al firmelor ABC Vest Trafic SRL Oradea si Viman Agro Invest SRL Oradea, respectiv Transport Euro Budesti din judeţul Vâlcea, afaceristul a achizitionat din Ucraina şi Slovacia aproximativ 6.000 tone de produse petroliere neaccizabile (ulei de bază), pe care le-a comercializat pe teritoriul României drept carburant auto, mai exact motorină.

Ştiube a creat un circuit fictiv de mărfuri, documente şi bani, în care a interpus alte două firme, Damco Nafta SRL Ianca şi Minerva Şimleu Silvaniei SA Oradea, prin întocmirea şi înregistrarea în evidenţele contabile de facturi fictive.
Viorel Ştiube mai e judecat şi la Curtea de Apel Cluj, pentru devalizarea propriei firme, Silvania Comtur Şimleu Silvaniei, fostul Oficiu Judeţean de Turism din Sălaj.

Trebuie spus că Silvania Comtur este fostul Oficiu Judeţean de Turism Sălaj. Avea peste 150 de angajaţi şi un patrimoniu foarte bogat, din care facea parte si hotelul Porolissum din centrul Zalăului. Silvania Comtur a fost vandută unui om de afaceri din Zalău, lui Ştiube rămânându-i doar firma din Simleu.
Este cunoscut în Sălaj că, în urma unor licitaţii, Viorel Ştiube a intrat în posesia a trei firme mari din Sălaj. Una este Fabrica de mobilă Stejarul (fosta IPL), cea mai mare de acest profil din judeţ, cu aproape 200 de angajaţi şi 60 la sută din producţie pentru export.

Afaceristul a reuşit să o falimenteze şi să o vândă bucată cu bucată. A doua firmă era Minerva din Şimleu Silvaniei, firmă de comerţ care avea un lanţ de 32 de magazine, iar cea de-a treia, Silvania Comtur, era pionul principal al turismului sălăjean.

Ştiube a fost şi acţionar la FC Bihor.

69 Vizualizari
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj