Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna Pericei pune accentul şi pe sportul de masă. GALERIE FOTO


Sub egida “infrastructura nu este un lux, este o necesitate”, administraţia condusă de Boncidai Csaba a investit atât în a asfalta drumuri, a moderniza clădiri şi a construi parcuri cât şi pentru a oferi cetăţenilor toate condiţiile necesare pentru a fi implicaţi în actul sportiv


SCURT ISTORIC

În urmă cu două săptămâni, satul Pericei a împlinit  812 ani de atestare documentară! Localitatea a fost atestată pentru prima dată în 1205, iar mai apoi, o altă scriere menționează localitatea în anul 1259 sub denumirea de Perechen, fiind cunoscut ca Horoatul Șimleului Silvaniei. Populația din Pericei a avut de înfruntat multe necazuri de-a lungul istoriei. Cea mai mare invazie împotriva locuitorilor din Pericei a avut loc în anul 1241, când tătarii au năvălit peste sat și l-au distrus din temelii, prădând tot ce le-a căzut în cale. De-a lungul anilor, Periceiul a fost stăpânit de mai multe familii nobiliare, printre care se numără și familia Bathory, care îşi avea reședința la Șimleu Silvaniei. Hotarul comunei a mai fost stăpânit de familiile Lonyia, Jakcsi și Banyi.

Trebuie spus că în anul 1543 populaţia satului îmbracă reforma religioasă al lui Luther. Construirea bisericii reformate din sat începe abia în anul 1668, dar se întrerupe din cauza năvălirii tătarilor, când locuitorii s-au refugiat, continuând apoi construcţia, materialul fiind luat din rămăşiţele castelului Bathory din localitate. Trebuie aici menţionat că satul Pericei a avut un rol important în apărarea cetăţii Bathory în decursul secolelor. Biserica greco-catolică din sat a fost construită din lemn în anul 1796, iar în anul 1886 pe acelaşi loc a fost construită o biserică din piatră.

Localitatea Bădăcin  a fost atestată în anul 1213, fiind unul dintre cele mai vechi sate româneşti din regiune. Locuitorii satului, în evul mediu, erau de origine nobilă, scutiţi de dări anuale şi şi-au câştigat aceste privilegii prin credinţa cu care au apărat fortăreaţa lui Ștefan Bathory (rege al Poloniei şi principe al Transilvaniei) din Şimleu.

Biserica din sat a fost construită în anul 1705, ca biserică unită. Construită din piatră, cu turlă în stil baroc, biserica este una dintre cele mai vechi construcţii de acest fel din judeţ şi are hramul “Schimbarea la față”. Prima şcoală din sat este considerată cea mai veche din Sălaj, un act afirmând existenţa ei în anul 1851. Actuala școală a fost ridicată pe cheltuiala lui Iuliu Maniu. Trebuie spus că la Bădăcin s-a născut la 8 ianuarie 1873 Iuliu Maniu, politician român, deputat la Budapesta în parlamentul Ungariei, de mai multe ori prim-ministru al României, președinte al Partidului Național-Țărănesc, deținut politic după 1947, decedat în închisoarea din Sighetu Marmației.

Satul Sici a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1259 cu numele de Sczeck.

Amintim că Pericei este și locul de origine al mai multor personalități istorice, precum Boer Miklos, Ioan Deleu, Victor Deleu, pictorul Ioan Sima. În prezent, comuna are 3.768 de locuitori, împărțiți în trei sate – Pericei, Sici și Bădăcin.

Comuna Pericei este singura comună din Sălaj care a intrat în Cartea Recordurilor.  S-a întâmplat în anul 2007, când, cu prilejul primei ediţii a Festivalului Cepei, a fost împletită o cunună din 450.000 de cepe, lungă de patru kilometri şi jumătate (mai exact 4.518 metri), care a cântărit cinci tone! A fost depăşit atunci fostul record pe care îl deţinea o comună din Polonia. Cununa de ceapă de la Pericei a fost cu 124 de metri mai lungă decât cea din Polonia şi cu 134 mai lungă decât cea a localităţii Turda, care se află pe locul trei în Cartea Recordurilor. Tot atunci, în curtea Şcolii Pericei a fost dezvelit Monumentul Cepei.

Monumentul este unic în lume, are o înălţime de 6 metri şi reprezintă o ceapă. Primarul Boncidai Csaba consideră că recordul obținut de Pericei, dar și monumentul, sunt două importante elemente de brand ale localităţii pe care o păstoreşte din 1992.  Ideea realizări monumentului cepei a fost a cetăţeanului de onoare Alexandru Tătar, urmaș de familie revoluţionară din 1848.

Comuna Pericei este cunoscută pentru că a dat României doi prim-miniştri, fiind unică în ţară din acest punct de vedere. Totuşi, ajunşi în comuna administrată de primarul Boncidai Csaba, am descoperit şi o altă particularitate. Nu este vorba despre ceapa cu care a intrat în Cartea Recordurilor, şi nici măcar despre agricultură. Nici despre economie sau bani. Este vorba despre sport. Şi nu sportul de performanţă, nu acel tip de sport în care autorităţile pompează bani fără nicio logică doar ca să fie realizat sau doar cu gândul că se vor mândri cu o echipă în ligile fruntaşe. Nu. La Pericei am descoperit că se investeşte masiv în sportul de masă. Se doreşte ca toţi cetăţenii să fie implicaţi în fenomenul sportiv, de aceea s-a modernizat infrastructura, iar Primăria Pericei oferă gratuit pentru elevi ore de sport. Am descoperit o adminstraţie care are o viziune sănătoasă şi o strategie în ceea ce priveşte sportul şi modul în care se pot atrage copiii, tinerii şi deopotrivă bătrânii în actul sportiv.

Judoul vrea să îşi găsească casa şi în mediul rural, iar Periceiul vrea să implementeze  un proiect inedit

Pentru dezvoltarea sportului în mediul rural şi, totodată, pentru dezvoltarea judoului din ţara noastră, Asociaţia Comunelor din România şi Federaţia Română de Judo au realizat un protocol de colaborare, privind derularea unui Program naţional pentru dezvoltarea judoului în mediul rural.

Ca şi preşedinte al Asociaţiei Comunelor din judeţul Sălaj, Boncidai Csaba a fost prezent la această întrevedere şi chiar i-a surâs acest proiect, pe care vrea să îl implementeze şi la Pericei. În aceste condiţii, în următoarea şedinţă, primarul va merge înaintea consilierilor locali cu un proiect în care se va discuta despre acest parteneriat şi Periceiul se pregăteşte să organizeze la sala de sport din centrul comunal şi primele antrenamente de judo!

“Federaţia Română de Judo trebuie să desemneze antrenorul pe care îl va trimite la Pericei, iar noi vom suporta cheltuielile şi vom pune la dispoziţie sala de sport pentru antrenamente. Pe viitor, avem în plan şi să organizăm competiţii de judo sub egida Federaţiei. Ne-am gândit la judo pentru că putem înrola în echipă şi fete. Pe lângă faptul că vor face mişcare, prin practicarea acestui sport, fetele vor învăţa şi elemente de auto-apărare”, spune primarul.

Gândurile administraţiei de la Pericei sunt însă mari în ceea ce priveşte judoul. Se doreşte organizarea unui campionat zonal, mai apoi regional şi de ce nu, unul naţional, chiar în sala de sport de la Pericei. Parteneriatul va fi implementat la Pericei, după ce consilierii locali îşi vor da acordul.

“Voi discuta eu personal cu părinţii, nu cu copiii, pentru a le explica de ce e bine ca odraslele lor să practice acest sport şi să ştie că va fi gratuit. Consider că administraţia locală trebuie să le ofere cetăţenilor şi facilităţi sportive”, ne spune primarul comunei.

Cel mai probabil, în primăvara anului viitor, la Pericei se va organiza o competiţie zonală de judo, chiar şi cu participarea unor loturi din judeţele vecine. Trebuie să spunem că acest proiect este unul naţional, iar Federaţia Română de Judo vrea să investească în copii, să-i atragă spre acest sport şi să dezvolte această ramură sportivă şi în mediul rural.

“Doar aşa se poate naşte generaţia viitoare de judoka, care poate reprezenta judeţul şi chiar ţara noastră la concursurile internaţionale şi, de ce nu, la Jocurile Olimpice!”, spune Boncidai Csaba.

Ore de minifotbal, handbal şi tenis gratuite pentru elevi

De peste doi ani, Primăria Pericei îl plăteşte pe profesorul de sport – Bogya Ferencz – pentru ca acesta să ofere ore de educaţie fizică suplimentare elevilor din sat. Astfel, în afara orelor de cursuri, elevii beneficiază de un program de educaţie fizică gratuit. Profesorul organizează trei-patru ore de sport pe săptămână cu copiii din sat. Şi nu doar o anumită ramură sportivă, ci tot ce îşi doreşte copilul să înveţe. Există grupe de copii care urmează cursuri de tenis de masă, grupe care practică minifotbal sau chiar handbal şi badminton.

”Am rămas surprins de modul în care profesorul de sport se ocupă de copii şi am lăudat această decizie. Din anul 1992 de când sunt primar, am participat la deschiderea festivă a fiecărui an şcolar, dar nu am văzut niciodată ca elevii să-i aplaude pe profesori. Anul acesta a fost o excepţie. Profesorul de sport este diriginte la o clasă de a VIII-a şi am rămas surprins să văd că, atunci când a fost rostit numele său, elevii l-au aplaudat pentru modul în care se comportă cu ei şi cum îi educă pe plan sportiv”, spune primarul Boncidai.

Capelă modernă pentru oficierea slujbelor de înmormântare

Au început în această toamnă lucrările la capela pentru ceremoniile mortuare. Exista în sat o singură capelă pentru oficierea înmormântărilor, la Biserica Reformată, dar noua capelă va sta la dispoziţie pentru restul cultelor religioase. Imobilul va fi amplasat la ieşirea din Pericei spre satul Sici.

“Trâind în Europa, consider că nu mai putem folosi ritualuri străbune, de a ţine persoana decedată în casă trei zile până când va fi îngropată. După doi ani de căutări, am găsit terenul pentru capelă, care ne-a costat 33.000 de euro, adică 800 de euro pentru fiecare o sută de metri pătraţi. Am făcut deja descărcarea arheologică în zonă, unde chiar am descoperit zidurile vechiului sat, iar în curând va începe construirea capelei. Am luat această decizie pentru că trăim într-o societate civilizată, o societate europeană”, crede primarul.

Piaţa imobiliară este puternică: o sută de metri pătraţi se vinde cu peste o mie de euro!

În ultimii ani, la fel ca economia din comună, piaţa imobiliară din Pericei a cunoscut o creştere spectaculoasă. Astfel, un loc pentru casă la Pericei poate ajunge chiar şi la suma de peste 30.000 de euro! Cu aproximativ o mie de euro se vând o sută de metri pătraţi de teren. Trebuie spus că pe teritoriul administrativ al comunei s-au dezvoltat mai multe afaceri. Există zece unităţi comerciale, dar şi numeroase firme, chiar şi de tâmplărie, ateliere auto, brutării, cât şi firme cu renume care au investit în comună – la Pericei fiind locul unde îşi desfăşoară activitatea firme puternice din judeţul Sălaj.

Autorităţile locale vor să îl invite pe Ion Ţiriac la Pericei!

Un vis al primarului este de a-l aduce pe marele tenisman român Ion Ţiriac la Pericei şi de a dezvolta împreună cu acesta o bază sportivă de tenis de câmp. „Poate ne va ajuta chiar Ion Ţiriac să realizăm o bază sportivă de tenis pe care ne-o dorim la Pericei”, spune Boncidai Csaba. Până când gloria tenisului românesc să ajungă în comuna ce a dat doi prim-miniştri, Primăria se va ocupa de amenajarea a două terenuri de tenis în curtea capelei.

„Trebuiă să înţeleagă tinerii din sat că moartea nu este altceva decât o etapă a vieţii. Voi amenaja o parcare modernă în faţa capelei care va fi bifuncţională. Când se vor oficia slujbe, locul va fi folosit pentru parcarea autovehiculelor. În rest, suprafaţa va fi folosită ca şi o bază sportivă, deoarece aici vom amenaja două terenuri de tenis. Prima dată m-am gândit la terenuri cu suprafaţă de zgură, dar apoi m-am răzgândit, pentru că aşa nu pot fi folosite ca parcare, aşa că m-am decis să le facem din beton”, admite primarul.

Pârtie în centrul comunal, pe care te poţi da cu sania chiar şi vara!

Tot în curtea capelei se va realiza şi o pârtie de săniuş. Zona este cunoscută drept „drumul leagănului”. Primarul admite că se va face o pârtie modernă unde tinerii se vor putea da cu sania atât iarna, cât şi vara!

„O vom amenaja în aşa fel încât iarna, când e zăpadă, se te poţi da în bună voie cu sania, iar vara vom pune o suprafaţă pe care să alunece cât mai bine sania, astfel încât să poată fi folosită pentru săniuş chiar şi vara”, spune Boncidai despre ideea sa.

Muzeul Pălincii, al Ţesătorii şi Casă Tradiţională

Comuna Pericei face un pas important pentru a-şi arăta supremaţia în ceea ce priveşte putereaa agricolă pe care o deţine. După ce a intrat în Cartea Recordurilor şi a făcut din ceapă un brand, administraţia locală se va ocupa de amenajarea unui muzeu al pălincii de prună, de cireşe, de mere şi chiar de pere.

Primăria a achiziţionat o pivniţă veche, săpată în stâncă, unde va amenaja un muzeu al pălincii, iar la etaj, cu obiectele găsite din sat, va realiza un muzeu al ţesătorii. Pe lângă instrumentele de ţesătorie, vor fi expuse şi obiecte care deserveau cândva populaţiei din comună la prelucrarea cânepei, dar şi lucruri care făceau parte din lada de zestre a fetelor pregătite de măritat. Muzeul va fi situat la câţiva metri mai jos de locul unde se construieşte capela din sat. Şi, dacă ne referim la noua construcţie, trebuie să amintim că pe terenul cumpărat de Primărie se găseşte o casă veche, pe care administraţia o va transforma într-o casă ţărănească şi va fi deschisă turiştilor care poposesc în sat.

Inter Pericei a revenit în Liga a V-a, acolo unde anul trecut câştiga Seria VEST!

Comuna Pericei are o echipă de fotbal – Inter Pericei, care actualmente evoluează în Liga a V-a. Echipa are o tradiţie veche şi ani buni reprezentanta comunei a avut rezultate notabile şi în Divizia D. A existat însă şi o perioadă mai neagră, în care la Pericei nu a existat nicio echipă angrenată în competiţiile oficiale.

Cum primarul pune accentul pe activitatea sportivă, autorităţile locale au construit aici o sală de sport, dar şi o bază sportivă cochetă. Ulterior, în comună a fost reînfiinţată şi echipa de fotbal, ce beneficiază de condiţii bune. După o perioadă de acomodare, Inter Pericei s-a remarcat deja în competiţiile organizate de AJF Sălaj, astfel că în anul 2016 formaţia pregătită de Balla Istvan câştigat la pas Seria VEST a Ligii a V-a! Astfel, în campionatul trecut, formaţia a participat în Liga a IV-a. Având în lot doar jucători din comună, Inter nu putea să reziste la acest nivel, astfel că în această vară echipa din Pericei a revenit în al cincilea eşalon, acolo unde poate să îşi promoveze tinerii din comună fără presiunea rezultatelor. „Am înfiinţat echipa de fotbal pentru cetăţenii din comună, nu să aducem jucători din altă parte.

Noi oferim tot sprijinul echipei, pentru că investim în sportul de masă din comună. Puteam rămâne în Liga a IV-a şi să facem performanţă, însă eu îmi doresc a echipa să fie a celor din Pericei, nu să aducem străini să joace sub numele comunei”, spune primarul. Boncidai Csaba chiar a mai menţionat că pentru comună nu era nicio problemă dacă echipa evolua în Liga a IV-a pentru că autorităţile locale au susţinut tot timpul activitatea sportivă, însă dorinţa sa este ca în echipă să evolueze doar locuitori din  Pericei, pentru ca astfel să sprijine sportul de masă.

Două persoane pentru   administrarea bazelor sportive

Odată cu realizarea bazei sportive şi a sălii de sport, s-au angajat două persoane care au în fişa postului exclusiv îngrijirea complexului sportiv. Primăria Pericei a angajat un administrator de bază sportivă, pe Debre Martin, cât şi o femeie de serviciu, care curăţă tribunele şi vestiarele după fiecare meci, dar face curat şi în sala de sport. Cei doi angajaţi au contractul de muncă pe Primăria Pericei, fiind subordonaţi administraţiei locale.

Gânduri măreţe: tiroliană şi sporturi nautice

Primăria caută un investitor, şi cu această ocazie chiar lansează invitaţia tuturor celor interesaţi de a investi la Pericei pentru realizarea unei tiroliene şi a unei baze pentru practicarea sporturilor nautice.

„Avem o pădurice amenajată cu două lacuri. Se poate realiza acolo o tiroliană. Eu ca primar, cât şi adminstraţia locală, nu ne putem asuma să construim aşa ceva, pentru că, dacă, Doamne fereşte se întâmplă un necaz, nu putem fi răspunzători, pentru că noi  nu deţinem personal specializat. Dar, cu această ocazie, lansez invitaţia către orice investitor care îşi doreşte şi poate asigura toate condiiţile de siguranţă, să vină la Pericei pentru că aici se poate realiza o tiroliană într-o zonă superbă. În centrul comunal avem şi un luciu de apă unde se pot organiza competiţii nautice, dar şi aici cerem sprijinul unui club sportiv sau al unui investitor, care să coordoneze toată activitatea şi să răspundă pentru acest fapt. Ca şi administraţie, noi le oferim tot sprijinul, însă nu ne putem lua această responsabilitate. În ambele cazuri, şi la pădurice şi la luciul de apă, există drum asfaltat până la respectivele locaţii, astfel că există toate condiţiile pentru a dezvolta acest segment”, spune Boncidai Csaba.

Pepiniera de sportivi

Din Pericei îşi are originile şi o tânără speranţă a atletismului sălăjean: Sárkány Ráchel, cea care în acest moment este legitimată la LPS “Avram Iancu” Zalău. Ea a fost una dintre cele mai bune performere ale Sălajului la ediţia din acest an a Campionatelor Naţionale Şcolare de Atletism. Tot din Pericei îşi are originile şi Balla Bella, care lucrează în prezent la un club de tiroliană dar este şi asistent  universitar la Universitatea „Babeş Balyai” Cluj-Napoca. Tot la Pericei a crescut şi Debre Istvan, un portar de perspectivă, care la nici 17 ani apără buturile formaţiei secunde a titratei UTA Arad!

Cuvinte de final

Fără să fi implicat în fenomenul sportiv, se poate vedea cu ochiul liber că la Pericei s-a pus mare accent pe dezvoltarea sportului. Şi admitem şi noi, aşa cum spune şi primarul Boncidai Csaba: „Cu cât mărim posibilităţile de a practica un sport, cu atât atragem mai multă lume spre fenomenul sportiv”.

Considerăm că la Pericei administraţia locală a înţeles cât de important este să practici un sport, chiar dacă nu îl faci de performanţă. Mărturie stau şi cuvintele primarului.

„Administraţia locală pune accent mare pe sportul de masă. Încurajăm un sport fair-play, organizat într-un mod corect, creştin, în care să te relaxezi. Până şi mersul unui om se schimbă când practică sport, creşte încrederea în tine şi devii mai bun dacă practici sport. Iar aici la Pericei, încercăm să atragem cât mai mulţi copii spre activităţile sportive”, îşi încheie primarul discursul despre sport.

422 Vizualizari
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj