Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Someş Odorhei – comuna în care sportul de masă şi fotbalul iau amploare. GALERIE FOTO


După ce autorităţile locale au asigurat condiţii ca şi la oraş pentru locuitori, acum în comuna de pe Someș se pune un accent mai mare şi pe sport, în special pe fotbal. Formaţia locală vrea să revină în elita fotbalului sălăjean şi îşi propune promovarea în Liga a IV-a. În plus, Someşul Someş Odorhei pune bazele şi pe juniorii din comună, iar recent a format o grupă cu care activează în Campionatul Judeţean de juniori C


Scurt istoric:

Comuna Someş Odorhei se întinde în Depresiunea Guruslău şi în zona colinară a Culmii Sălajului şi are un teritoriu administrativ de 78,24 km pătraţi. Are în componenţă cinci sate, respectiv Someş Odorhei – reşedinţa de comună, situată la o distanţă de 34 km faţă de municipiul Zalău, mai apoi Bârsa, Domnin, Inău şi Şoimuş. Atestarea documentară a aşezărilor se înscrie în intervalul cuprins între secolele XIII – XIV. Reşedinţa de comună este menţionată documentar în anul 1387, sub denumirea de Udvarhely. Şi celelalte aşezări ale comunei sunt menţionate la date timpurii.

Şoimuşul – sat care a împlinit 800 de ani de la prima atestare documentară menţionată în anul 1205 sub denumirea de Solumus – este aşezarea cu cea mai veche atestare documentară din comună. Satul Domnin este atestat în anul 1219, Inăul în anul 1387 şi Bârsa în anul 1549.

Conform recensământului efectuat în anul 2011, comuna Someş Odorhei avea o populaţie de 2.671 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.057 de locuitori.

Să spunem că majoritatea locuitorilor sunt români (87,16%), iar cele mai importante minorităţi sunt cele de rromi, (6.33%) şi maghiari (1,5%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (82,33 %), dar există şi minorităţi de penticostali (3,18%), baptişti (3,18), martori ai lui Iehova (2,55%) şi reformaţi (1,27%).

Principala ramură a economiei locale este agricultura. Pe lângă aceasta, în comună îşi desfăşoară activitatea mai multe balastiere, datorită prezenţei a cumulărilor grosiere de pietrişuri şi nisipuri situate în lunca Someşului.

Fiind un ţinut situat în una dintre cele mai pitoreşti zone ale judeţului, comuna se poate mândri cu obiective turistice de mare valoare. Alături de Valea Someşului, principalului element al fondului turistic natural, încărcătura istorică şi valoarea fondului construit din acest areal, este una de excepţie, extrem de atractivă. Bisericile de lemn “Sf. Arhangheli” din Domnin, construită în anul 1753, “Sf. Gheorghe” din Bârsa, secolul XVIII-a şi “Sf Arhangheli” din Inău, 1832, toate monumete istorice sunt adevărate bijuterii ale arhitecturii tradiţionale din patrimoniul naţional al României.

În ziua de azi, viaţa la ţară nu mai reprezintă un dezavantaj, ba din contră. În unele locuri, oamenii pot avea condiţii cel puţin la nivel de oraş, dacă nu mai bune. Am poposit zilele trecute în comuna Someş Odorhei, chiar la câteva zile după furtunile şi ploile care s-au abătut şi asupra judeţului nostru. Nici comuna de pe Someş nu a fost ocolită de vremea urâtă, care a lăsat în urma sa mici pagube, însă într-un timp record acestea au fost remediate.

“Din păcate ne-a afectat şi pe noi furtuna de zilele trecute. Astfel, acoperişul căminului a fost deteriorat, la fel şi la grădiniţă, iar în unele zone au căzut câţiva copaci. Ne-am mobilizat, iar în câteva zile am reparat totul”, ne-a informat primarul Grigore Berinde.

Într-o plimbare prin centrul comunal, ne-a fost mai mare dragul să constatăm că până şi “uliţele” sunt asfaltate, iar la fiecare casă, intrarea în curte este betonată. Să nu mai vorbim de podurile şi şanţurile care sunt puse la punct, astfel că în caz de ploaie torenţială, locuitorii să nu aibă probleme cu inundaţiile.

Am aprofundat discuţiile despre comuna Someş Odorhei plecând de la faptul că şi în mediul rural, oamenii pot avea condiţii excelente, iar – cu siguranţă – la Someş Odorhei viaţa la ţară este identică ca la oraş, din punct de vedere al infrastructurii.

“Comuna noastră arată tot mai bine şi nu pot decât să mă bucur de realizările pe care le-am făcut în ultima perioadă.  Tot ce am realizat şi vom face în continuare s-a făcut pentru comunitatea locală”, a spus primarul Grigore Berinde.

Toate “uliţele” din comună vor fi asfaltate, iar reţelele  de apă şi canalizare  vor fi finalizate în toate satele!

În anul 2000, când Grigore Berinde a devenit primar în Someş Odorhei, comuna stătea destul de prost cu infrastructura, iar singura cale de acces bine pusă la punct era drumul judeţean, cel care face legătura între Jibou şi Ulmeni. Acum, după 17 ani de la acele vremuri, Someş Odorhei se poate lăuda atât cu drumurile asfaltate care fac legătura cu celelalte sate, dar şi cu “uliţe” puse la punct şi şanţuri betonate.

Dacă în anii trecuţi, doar locuitorii din centrul comunal şi cei din Inău se bucurau de astfel de facilităţi, acum şi în celelalte trei sate, respectiv Şoimuş, Bârsa şi Domnin, uliţele vor fi puse la punct şi se va lucra la asfaltare!

“Stăm foarte bine cu drumurile din comună şi cu uliţele. Le-am asfaltat şi s-au făcut şanţuri betonate. Chiar acum se mai lucrează la asfaltarea a 12 km de drum”, ne-a informat primarul.

Trecând la subiectul apă potabilă în comună, Grigore Berinde a fost cât se poate de clar, dar şi mândru de o mare realizare. “Vom avea apă în toate satele, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Până acum am avut apă doar în Inău şi Someş Odorhei, dar din acest an şi locuitorii din celelalte sate se vor putea bucura de această facilitate. S-au făcut toate demersurile, branşamentele, iar în câteva săptămâni vom da drumul la apă.

Este o mare realizare, pentru care ne-am zbătut. Am depus proiecte până când am primit fonduri”, a mai spus primarul Grigore Berinde, cu satisfacţie în suflet. După ce se va termina cu aducţiunile de apă,  autorităţile locale şi-au propus să pună la punct şi “uliţele” din celelalte sate, este vorba de Domnin, Bârsa şi Şoimuş. “Anul viitor vom termina de asfaltat drumurile. Nu avea rost să facem această investiţie mai repede, deoarece urma să introducem reţeaua de apa”, a explicat Grigore Berinde. În viitorul apropiat se va introduce şi canalizarea, iar în acest sens a fost aprobat deja un proiect.

Dacă tot suntem la capitolul infrastructură, ca şi proiect de viitor trebuie punctat faptul că în Someş Odorhei vor fi asfaltate şi drumurile agricole. Primarul Grigore Berinde susţine că acest lucru ar uşura accesul oamenilor la terenurile pe care le cultivă. Am constatat şi noi, că merită investit într-un astfel de proiect, în condiţiile în care în Someş Odorhei se pune bazele                 pe agricultură şi nu prea găseşti terenuri lăsate pustii.

“Pentru agricultură, anul acesta a fost foarte bun. Pământul este lucrat în proporţie de peste 95%. Terenurile sunt cultivate, iar în această toamnă va fi o producţie mare de porumb. Ne-am gândit să asfaltăm câteva drumuri agricole pentru a-i ajuta pe oameni să ajungă mai uşor la terenuri. În momentul de faţă, drumurile agricole se prezintă în condiţii bune, fiindcă le-am pietruit”, a precizat Grigore Berinde.

Legat de agricultură, primarul s-a mândrit cu hărnicia care îi reprezintă pe locuitorii comunei.

“După cum se poate observa, în comuna noastră terenurile sunt cultivate şi nu prea găsim pământuri lăsate pustii. Au apărut şi câteva ferme, care se ocupă de creşterea porcilor, dar şi cu cultivarea mai multor pământuri. Oamenii cresc animale, sunt harnici şi nu pot decât să mă bucur. Ca să dau un exemplu elocvent, în satul Inău sunt 228 de numere de case, dar sunt 250 de vaci. Pe viitor, se vor mai dezvolta şi alte ferme, fiindcă în comuna noastră sunt condiţii”, este de părere Grigore Berinde.

Aducţiunea reţelei de gaz metan va fi finalizată şi la Bârsa şi Domnin!

Având în vedere că reţeaua de gaz trece prin comună, în Someş Odorhei şi în Inău, oamenii au gaz metan de ani buni. Această facilitate va ajunge şi în casele oamenilor din Bârsa şi Domnin, chiar de anul viitor.

“Am fost acceptaţi ca reţeaua de gaz să se extindă în Bârsa şi Domnin. Din păcate, la Şoimuş nu s-a aprobat, din cauza faptului că numărul locuitorilor este scăzut. În perioada următoare, vom introduce gazul metan în cămine, în biserici, dar şi în şcoli”, a precizat interlocutorul nostru.

Cu astfel de condiţii, în Someş Odorhei încep să apară tot mai mulţi agenţi economici. Pe lângă fermele de porci şi vaci au apărut croitorii, sere dar şi o societate de prelucrare a lemnului.

Cum în comună există drumuri asfaltate, apă şi gaz metan, turismul se poate şi el dezvolta, mai ales că zona este una deluroasă, iar la o aruncătură de băţ se află râul Someş.

“Condiţii bune sunt în toate satele şi putem să ne axăm şi pe turism. Încă nu avem pensiuni turistice, dar cu siguranţă vor apărea în viitorul apropiat. Avem o zonă frumoasă, în apropiere este şi Someşul, iar pentru cei                  pasionaţi de pescuit este o plăcere să vină în zonă”, a punctat Berinde.

Şcolile şi căminele culturale din comună sunt puse la punct

Pe plan educaţional şi cultural, comuna Someş Odorhei stă bine, iar şcolile şi căminele sunt puse la punct.  Nu mai puţin de patru şcoli funcţionează în comună, iar toate sunt întreţinute şi se prezintă în condiţii bune. La Someş Odorhei funcţionează Şcoala Gimnazială “Vasile Lucăcel” cu clasele I – VIII, iar în celelalte sate învaţă doar elevii ciclului primar, ceilalţi fiind aduşi cu microbuzele în centrul comunal.

“Am fost pregătiţi din toate punctele de vedere la începerea noului an şcolar. La toate şcolile s-a făcut o curăţenie generală, s-a zugrăvit şi s-a reparat ce era deteriorat. Toate şcolile au fost aprovizionate cu material lemnos, având în vedere că se apropie sezonul rece. Legat de numărul elevilor şi al preşcolarilor, putem spune că stăm foarte bine”, este de părere primarul Berinde.

În vizita pe care am făcut-o la Someş Odorhei, ne-am oprit şi la căminul din centrul comunal, acolo unde s-a lucrat în ultima perioadă, iar toată pardoseala a fost schimbată. Locaţia arată bine şi se pot organiza evenimente, dar primarul îşi doreşte condiţii şi mai bune în toate căminele culturale din comună, astfel că a obţinut un proiect prin GAL, privind reparaţii capitale în toate locaţiile.

“În ultima perioadă, toate au fost puse la punct, dar ne va intra un proiect şi vom face reparaţii capitale în toate căminele culturale pe care le avem în comună”, ne-a mărturisit primarul.

Casă de copii în Inău şi creşă  în centrul comunal!

Proiectele pentru viitorul apropiat ţin tot de planul educaţional, astfel că la Someş Odorhei urmează să se construiască o creşă, în timp ce la Inău, Consiliul Judeţean Sălaj va pune bazele unei case de copii.

“Avem toată documentaţia pentru creşă şi în cel mai scurt timp ne vom apuca de construcţie. Avem şi un teren disponibil la Inău, care va fi cedat Consiliului Judeţean Sălaj, iar cei de la judeţ vor deschide o casă de copii. La Inău este şi o şcoală nouă, modernă, care va fi de mare folos”, ne-a informat primarul.

Echipa de fotbal vrea să promoveze în Liga a IV-a

În comuna Someş Odorhei, fotbalul are o tradiţie bogată, iar echipa locală a activat ani buni în ligile judeţene, iar pentru o perioadă a evoluat chiar şi în Liga a IV-a, unde a avut rezultate bune.

Administraţia locală, împreună cu conducerea echipei, au fixat obiective îndrăzneţe şi în acest sezon în care se doreşte revenirea în eşalonul al patrulea. În acest sens, lotul a fost întărit, iar rezultatele nu au întârziat să apară, Someşul Someş Odorhei având maxim de puncte după cinci etape în Seria Est din Liga a V-a!

“Oferim tot sprijinul echipei de fotbal, iar împreună cu celelalte persoane din conducere ne dăm interesul pentru ca jucătorii să aibă cele mai bune condiţii. Ne dorim să promovăm în Liga a IV-a şi cred că putem reuşi acest lucru. Avem un lot bun, cu jucători experimentaţi şi se poate observa acest lucru şi în rezultatele care s-au obţinut până acum. Mă bucur foarte mult de rezultatele obţinute şi nu pot decât să-i felicit pe toţi de la echipa de fotbal”, a declarat primarul.

Cu sprijin consistent din partea autorităţilor locale, Someşul Someş Odorhei nu concepe să nu termine campionatul pe primul loc în Seria Est, unde se mai bate pentru supremaţie cu Olimpia Rus şi Rapid Zimbor.

“Nu putem decât să-i mulţumim domnului primar şi domnului viceprimar pentru sprijinul pe care îl acordă echipei de fotbal. Am întărit lotul şi  obiectivul nostru este fără discuţii, câştigarea Seriei Est şi promovarea în Liga a IV-a. Punem bazele şi pe juniori, fiindcă ei reprezintă viitorul. Sper să defilăm în campionat şi să ne clasăm pe primul loc. Nu ne este frică de nicio echipă, fiindcă avem un lot bun, iar în iarnă dacă – va mai fi nevoie – vom mai aduce şi alţi jucători”, a declarat Tudor Corniş – conducătorul de la Someşul Someş Odorhei.

Echipa comunei, în “careul de aşi” din Cupa României!

Pe lângă rezultatele bune din campionat, gruparea de pe Someş a reuşit o performanţă demnă de invidiat şi în faza judeţeană a Cupei României şi a ajuns până în semifinale, după ce a trecut de AS Tihău, Năprădeana Năpradea, dar şi de trei echipe din eşalonul superior, CS Hida, CS Barcău Nuşfalău şi CS Crasna!

“Pentru noi este o mare realizare că am ajuns şi în semifinalele Cupei României. Sperăm să ajungem să jucăm finala. Avem 10 victorii consecutive, iar acest lucru se datorează seriozităţii jucătorilor”, a spus antrenorul Vlad Ortelecan, care în campionat nu concepe ca echipa sa să nu se claseze pe primul loc la finalul sezonului 2017 – 2018.

 

“Cred că avem prima şansă la câştigarea Seriei Est, deşi vom avea contracandidate puternice, precum Olimpia Rus şi Rapid Zimbor. Pentru noi promovare ar însemna să şi câştigăm Seria Est, fiindcă altfel am fi dezamăgiţi. Avem un nucleu de jucători foarte buni, cu potenţial. Cei de la Primărie ne sprijină financiar, iar pe această cale ţin  să mulţumesc domnului primar Grigore Berinde şi domnului viceprimar Viorel Şimonca”, a adăugat tânărul tehnician.

Someşul Someş Odorhei pune bazele şi pe juniori

Din vară, la Someş Odorhei s-a pus accentul şi pe sectorul juvenil, astfel că s-a format o grupă de juniori C care s-a înscris în Campionatul Judeţean. De pregătirea tinerilor se ocupă Vlad Ortelecan, cel care spune că deocamdată Someşul nu poate emite pretenţii, având în vedere că jucătorii nu au experienţă competiţională.

“Am înfiinţat şi o grupă de juniori C, chiar dacă marea majoritate a copiilor sunt mai mici decât adversarii. Primul an este de acomodare şi rezultatele nu sunt atât de importante. După ce tinerii jucători vor prinde experienţă, cu siguranţă vom avea şi rezultate. Mai mult ca sigur, din sezonul viitor vom avea două grupe. Trebuie să vină jucători din spate şi să-i pregătim pentru Liga a IV-a. Încercăm să ne axăm doar pe jucători din comună sau din zonă. În momentul de faţă, la echipa de seniori, doar doi-trei jucători sunt din afara comunei. În schimb, la juniori, toţi copiii sunt din comună şi învaţă la Şcoala Gimnazială “Vasile Lucăcel”, a precizat antrenorul.

Sala de sport din Someş Odorhei a fost modernizată. Urmează şi terenul de fotbal!

Pentru ca sportul să fie practicat în condiţii cât mai bune, autorităţile locale din Someş Odorhei au pus recent la punct sala de sport, iar în perioada următoare urmează să fie renovat şi terenul de fotbal.

“Sala de sport arată foarte bine după ce am schimbat instalaţiile, am înlocuit scaunele şi am pus la punct grupurile sanitare. Vom lucra în perioada următoare la terenul de fotbal din Someş Odorhei. La vestiare mai trebuie făcute îmbunătăţiri, iar deasupra clădirii vom construi o tribună acoperită. Şi spectatorii care vin la meciuri trebuie să aibă condiţii bune”, ne-a dezvăluit primarul.

După ce am aprofundat toate subiectele despre comuna Someş Odorhei am constatat că, într-adevăr, autorităţile locale sunt preocupate de dezvoltarea calităţii vieţii din comună, iar la  primarul Grigore Berinde, înainte de promisiuni stau faptele.

“M-am implicat pentru ca oamenii din comună să aibă condiţii bune.  Să ne ajute Dumnezeu să putem face cât de multe pentru această comună şi să progresăm pe toate domeniile. Eu le mulţumesc cetăţenilor care mi-au oferit încredere şi la rândul meu îi asigur că voi rămâne acelaşi om preocupat de problemele lor”, a fost cuvântul de final al primarului Grigore Berinde.

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj