Connect with us

Editorial

Cu bani puţini, sporturile individuale aduc în continuare marile performanţe ale sportului românesc

Am spus şi o voi repeta mereu, până mă voi face auzit de autorităţile locale şi judeţene: „Ne place sau nu ne place să recunoaştem, sporturile individuale aduc marile performanţe ale României!” Pentru că nu vreau să par un nebun sau un împătimit al sporturilor individuale, vreau să reamintesc celor care mă contrazic, faptul că nu suntem la niciun sport de echipă în primele trei locuri din lume, însă obţinem astfel de clasări la sporturile individuale, sporturi în care, într-adevăr, se fac şi clasamente pe echipe.

Ultima performanţă notabilă obţinută de sportul din România a venit tot de la o competiţie a sporturilor individuale, de la tenis de masă, acolo unde ţara noastră s-a încununat campioană europeană în faţa reprezentativei Germaniei, o selecţionată în lotul căreia s-au regăsit sportivi de naţionalitate chineză, naţie care domină de o manieră categorică la nivel mondial această disciplină sportivă.

Ne place sau nu ne place să recunoaştem, trebuie să spunem adevărul…sporturile individuale aduc mai multe performanţe României, iar pentru ca acest lucru să se întâmple şi pe viitor trebuie să sprijinim aceste sporturi. Din păcate, la noi în judeţ, acest fenomen de sprijinire a sportivilor care practică sporturi individuale îl întâlnim destul de rar sau aproape deloc, iar acest lucru aduce deservicii sportului de mare performanţă din ţară. Judeţul Sălaj a avut de-a lungul timpului mulţi sportivi de performanţă care au ajuns în loturile naţionale şi au obţinut medalii internaţionale, dar din păcate, aproape de fiecare dată, aceştia au fost ignoraţi total sau aproape total de politicienii aflaţi la putere.

Duminică (n.r. 17 septembrie), după ce România a devenit campioană europeană la tenis de masă nu am putut să nu îmi amintesc de Andrada Vincze, una dintre sportivele care a adus Sălajului şi României nenumărate medalii la competiţiile internaţionale. Mi-am amintit de ea, de talentul său, şi am regretat faptul că nu a făcut şi ea parte din echipă. Am regretat faptul că “a lăsat-o puţin mai moale cu sportul” (pe plan judeţean) din cauza neajunsurilor şi a nedreptăţii.

Din păcate, din lipsa sprijinului financiar de care are nevoie orice sportiv, dar şi a unor manevre (după spusele tatălui sportivei) făcute de mai marii judeţului într-o perioadă  în care aceasta a beneficiat de suport financiar de la Ministerul Sporturilor, dar care suport financiar se pare că s-a risipit prin alte părţi, sportiva a părăsit Sălajul şi a decis să urmeze un alt curs în viaţă. Dacă este adevărat sau nu faptul că Ministerul Sporturilor a trimis în Sălaj o anumită sumă de bani pentru continuarea pregătirii sportive a celei care a practicat tenisul de masă la CSM Zalău nu putem şti cu siguranţă, dar observăm destul de uşor faptul că, la nivel de sporturi individuale comparat cu cele de echipă, sprijinul venit din partea autorităţilor  este foarte mic, iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care pe parcurul anilor numărul sportivilor de la sporturile individuale au reprezentat România şi Sălajul la mult mai multe competiţii de nivel internaţional.

În acest ritm, nu trebuie să ne mirăm de faptul că încet încet, performanţele sportului românesc o să scadă, mai ales având în vedere faptul că cei de la sporturile de echipă aduc mari deservicii sportului românesc prin transferarea şi titularizarea jucătorilor străini în dauna jucătorilor autohtoni, cei care sunt viitorul echipei naţionale a României.

 

157 Vizualizari
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial