Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna Vîrşolţ investeşte trei milioane de euro pentru dezvoltare. Un milion se duce spre sport! GALERIE FOTO


În acest mandat, primarul Breda Lajos vrea să construiască o sală de sport în centrul comunal, după ce Vîrşolţul a primit aproape un milion de euro de la Compania Naţională de Investiţii, iar lucrările au demarat deja, la începutul acestei săptămâni. Tot anul acesta, terenul de fotbal va avea “straie” noi, după ce autorităţile locale au primit suma de 60.000 de euro pentru realizarea unei baze sportive moderne! În fine, în comună vor fi investite două milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii: asfaltarea drumurilor, modernizarea dispensarului, a şcolii şi a grădiniţei


 

Breda Lajos – primarul comunei Vîrşolţ – “În continuare, trebuie să dezvoltăm comuna din punct de vedere socio-economic. Primarul trebuie să fie dedicat comunităţii. Personalul din Primărie, alături de consilierii locali, de primar şi viceprimar, trebuie să fie uniţi, pentru că doar în grup putem ajunge la dezvoltarea pe care ne-o dorim şi să ducem la bun sfârşit proiectele pe care ni le-am propus. În plan sportiv, aşteptăm să amenajăm baza sportivă şi o sală de sport în centrul comunal, iar mai apoi să înfiinţăm echipa de fotbal Unirea Vîrşolţ, care să evolueze cu succes în toate competiţiile oficiale”.

 

Comuna Vîrșolț are în componență trei sate – Vîrșolț, Recea și Recea Mica. În comună trăiesc 2.458 de suflete, dintre care 60 la sută sunt etnici maghiari, așezați cu preponderență în satul Vîrșolț, iar românii sunt preponderent în Recea și Recea Mică.

Satul Vîrșolț a fost atestat documentar pentru prima dată în urmă cu 676 de ani, în anul 1341, sub denumirea de Varcoltz. Povestea spune că numele vine de la substantivul “vârșa”, care înseamnă coș de nuiele făcut în formă de pâlnie cu care se pescuia în trecut. Trebuie să spunem că pe valea Crasnei, înainte să se formeze barajul de acumulare era mare păduriș și numeroase bălți, de unde se pescuia cu vârșele. Locul și-a schimbat înfațișarea; s-a construit lacul de acumulare unde sute de sălăjeni merg în sezon la pescuit. Trebuie spus că Vîrșolțul are și pentru turiști ceva de oferit. Cele 400 de pivnițe din dealul Vîrșolțului sunt principala atracție turistică a comunei care atrag an de an zeci de vizitatori. Mii de litri de vin sunt adăpostiți în pivnițele tradiționale săpate în stâncă sau sub pământ.

În teritoriul comunei se află şi lacul de acumulare Vîrșolț. Barajul a fost dat în funcțiune în anul 1979, la doi ani după începerea construirii, în 1977. Barajul alimentează cu apă Zalăul, dar şi câteva comune, pe lângă aceasta, reprezintă un loc de agrement și de pescuit sportiv. Barajul are o înălțime de 17 metri, o lungime de 2.160 de metri și un volum de 50,2 milioane de metri cubi de apă. Suprafața totală este de 652 de hectare.

În Vîrșolț se găsește și Biserica Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”, zidită între anii 1836 – 1840 în stil romanic. Lângă edificiul ortodox se găsește Biserica Reformată construită în 1723. Biserica a ars din temelii în 1774, dar s-a renovat cinci ani mai târziu, în 1779. Orga bisericii a fost realizată de Johannes Kremmer în 1833. Biserica Reformată din Recea este un alt punct de atracție turistică. Biserica a fost construită în 1908 și dispune de un turn de lemn ce astăzi străjuiește satul. Biserica nu are orgă, dar are un armoniu construit în Bratislava.

Conducerea Primăriei Vîrşolţ iubeşte sportul, şi asta se vede. Atât primarul Breda Lajos, cât şi viceprimarul Andrei Denes pun accent pe dezvoltarea infrastructurii sportive din comunitate, pentru ca apoi comuna să revină în circuitul fotbalistic din judeţul Sălaj, prin echipa Unirea Vîrşolţ, care în acest an a participat în competiţiile oficiale organizate de AJF Sălaj, mai exact în Cupa României.

Primăria investeşte aproape un milion de euro pentru construirea unei săli de sport şi a unui teren de fotbal modern

Cei doi au semnat două proiecte ambiţioase pentru dezvoltarea vieţii sportive de la sat. Astfel, la Vîrşolţ se va ridica o sală de sport modernă dar şi un teren de fotbal la standarde înalte. Valoarea celor două proiecte ajunge la aproximativ un milion de euro!

“Cele două proiecte sunt o necesitate. Realizarea lor este importantă pentru ca tinerii să facă mişcare. Pot să spun că – prin  construirea sălii de sport – visul nostru de ani buni s-a împlinit”, ne-a spus primarul Breda Lajos.

Piatra de temelie la fundaţia noii săli de sport a fust pusă chiar săptămâna aceasta, luni. Sala se va afla în curtea Şcolii Gimnaziale din Vîrşolţ. Complexul sportiv va fi asemănător celui de la Pericei. Va fi o suprafaţă de joc pentru handbal, volei şi minifotbal dar şi cu tribune, cu o capacitate de peste 100 de locuri. Valoarea proiectului este de 4 milioane de lei, adică 888.000 de euro, iar termenul de finalizare este martie 2018. Finanţarea a fost realizată prin Compania Naţională de Investiţii.

“După patru ani în care am tot bătut drumurile spre Bucureşti pentru a obţine finanţare, visul nostru s-a împlinit. Încet-încet, vom construi şi sala de sport, iar în anul 2018 am putea să ne lăudăm cu acest obiectiv important pentru comunitatea noastră”, spune primarul.

Tot în Vîrşolţ, prin fonduri europene accesate de la Grupul de Acţiune Locală (GAL) Valea Crasnei – Barcăului, se va moderniza terenul de fotbal. Se vor construi aici vestiare şi tribună, iar terenul va fi împrejmuit, valoarea proiectului fiind de 60.000 de euro. Pe noul teren, amplasat lângă baraj va evolua noua echipă – Unirea Vîrşolţ.

Guvernul a alocat  2 milioane de euro pentru dezvoltarea comunei

Comuna se va dezvolta şi prin fonduri guvernamentale primite prin programul PNDL 2. În total, Guvernul PSD condus de Mihai Tudose a selectat şase proiecte pentru comună pe care le va finanţa. Valoarea totală a fondurilor pe care Guvernul le va trimite în comuna de pe malul lacului de acumulare se va ridica la 8,7 milioane de lei, adică aproximativ două milioane de euro.

Comuna va primi 1.812.307 lei pentru a racorda populaţia la canalizare. Reţeaua există, iar acum gospodăriile trebuie să se lege la canalizare. Alţi 711.122 de lei se vor primi pentru modernizarea,             extinderea şi dotarea grădinţei din Vîrşolţ. Comuna a mai primit 820.386 de lei pentru modernizarea şcolii din central comunal, dar şi 786.350 de lei pentru modernizarea dispensarului sătesc din Vîrşolţ. Suma de 3.498.342 lei a fost alocată pentru modernizarea străzilor şi drumurile din cele trei sate ale comunei.

“La ora actuală, avem asfaltate 80% dintre drumurile comunei, iar cu aceşti bani vor fi modernizate toate drumurile comunei astfel încât să fie tot satul asfaltat. Inclusiv drumurile de câmp sunt asfaltate”, spune primarul Breda Lajos. Suma de 1.120.350 de lei a fost alocată de Guvernul Tudose către Vîrşolţ pentru construirea a două poduri peste râul Crasna. “Toate cele şase proiecte sunt de o importanţă strategică pentru dezvoltarea comunei”, spune Breda Lajos.

În comuna Vîrşolţ, condiţii aproape ca la oraş.  Satul Recea, o nouă atracţie pentru zălăuani

Odată cu asfaltarea drumului Panic – Recea – Recea Mare – Vîrşolţ, o grămadă de zălăuani şi-au cumpărat proprietăţi în satul Recea Mare. Majoritatea au optat pentru acest sat deoarece, prin amenajarea drumului, timpul de parcurs între Zalău şi Recea Mare s-a micşorat la doar 10 minute!

Trebuie însă să amintim că în comună traiul este unul ridicat, aproape identic cu cel de la oraş, iar acesta este un motiv în plus pentru care mulţi zălăuani preferă să dea oraşul pentru viaţa la ţară. Pe lângă peisajele de excepţie şi aerul curat, comunitatea se laudă că are o reţea de apă bine pusă la punct în Vîrşolţ şi Recea, fiecare casă este alimentată cu apă potabilă, dar există şi pe stradă cişmele care funcţionează la orice oră.

Toate instituţiile din comună au apă curentă trasă de la reţeaua publică de alimentare cu apă. Trebuie să mai spunem că majoritatea străzilor din comună au trotuare. Pe fiecare stradă există coşuri de gunoi. Comuna are şi parcuri pentru recreere, fiind iluminate cu leduri ecologice, care se alimentează cu energie solară.

În fiecare sat există câte-o sărbătoare

Mai rar se întâmplă ca într-o comună să se organizeze câte o sărbătoare pentru fiecare localitate în parte. Oamenii de la Vîrşolţ sunt oameni muncitori, dar şi când vine vorba de distracţie… sunt campioni! Fiecare localitate are o zi de sărbătoare în care Primăria organizează diferite evenimente.

Anul acesta, Zilele comunei Vîrşolţ vor avea loc în perioada 30 septembrie – 1 octombrie. Primarul Breda Lajos promite ca în fiecare an multe surprize plăcute pentru cei care se vor afla în acele zile la Vîrşolţ. Vor avea loc diferite manifestări printre care defilarea căruţelor, momente religioase dar şi artistice.

Pe scenă vor urca ansambluri de dansuri din Republica Moldova, Ungaria sau Slovacia, dar şi artişti locali. Sărbătoarea de anul acesta va avea loc pe terenul de fotbal. Până la Zilele Comunei Vîrşolţ, Primăria organizează Ziua Satului Recea Mare. Sărbătoarea va vea loc pe data de 10 septembrie şi a devenit deja o tradiţie pentru săteni. Şi la Recea vor avea loc evenimente artistice, muzică bună şi dans. Tot anul acesta, în luna mai, la Vîrşolţ, pe deal, între vii, a avut loc sărbătoarea anuală care se organizează pentru a se cinsti noul an agricol.

 

Primarul Breda Lajos a avut ocazia să-l cunoască personal pe marele Nicolae Dobrin!

În tinereţe, pe când era la Şcoala de Ofiţeri de la Piteşti, primarul Breda Lajos a avut ocazia să-l cunoască pe marele fotbalist Nicolae Dobrin, care juca la acea vreme la FC Argeş.

“În Şcoala Militară Basarab I de la Piteşti făceam atletism şi participam la Spartaciadă, o competiţie între şcolile militare. Eram tot timpul în lot. Soţia marelui Dobrin era bucătăreasă şefă la noi la Şcoală. În anul II am ajuns la ei acasă şi am dat mâna şi am discutat cu Dobrin. Vreau să vă spun că eram nelipsit de la meciurile celor de la FC Argeş, ba chiar uneori eram oficiali, deoarece cei de la Şcoala Militară ne trimiteau ca şi oameni de ordine”, ne povesteşte Breda Lajos.

Primarul a jucat fotbal la Sparta Crasna între anii 1971 – 1973 şi la Unirea Vîrşolţ, dar şi acum este un împătimit al fotbalului. “Jucam ca junior la Crasna, eu cu un coleg eram juniorii de care avea echipa nevoie ca să poată evolua conform regulamentului în Divizia Judeţeană”, povesteşte Breda.

Breda Lajos (născut pe 28 septembrie 1955, în localitatea Vîrşolţ) este unul dintre cei mai longevivi primari din judeţul Sălaj. El a urmat cursurile Liceului Industrial din Şimleu Silvaniei, iar mai apoi a absolvit în 1978 Şcoala Militară de Ofiţeri din Piteşti. A urmat Facultatea de Ştiinţe Administrative şi are master în ştiinţe juridice. Înainte de a candida, a fost ofiţer în cadrul serviciului de Control Circulaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în Bucureşti. Primarul Vîrşolţului a fost ales pentru prima dată în anul 1996, cu 90 la sută din voturile exprimate.

Deşi are 54 de ani, viceprimarul Denes Andrei a fost titular în meciul de Cupa României!

Anul acesta a revenit în fotbal echipa Unirea Vîrşolţ. Cel care a readus spiritual fotbalistic la Vîrşolţ este “vicele” Denes Andrei, un iubitor al sportului rege. La cei 54 de ani ai săi, a fost integralist în meciul de Cupa României disputat la Vîrşolţ între Unirea şi Olimpic Gîrceiu. Denes Andrei este şi cel care ţine în viaţă sportul din comună.

“Fotbalul este un sport care te recrează. Tot timpul am fost adeptul fair-play-ului pentru că nu jucăm în prima ligă, ci aici, între prieteni. Dacă arbitrii greşesc, sunt oameni, nu trebuie judecaţi ci mai bine trebuie văzută prestaţia lor şi sancţionaţi dacă e cazul. La fel e şi la fotbalişti. Am jucat la cei 54 de ani ai mei tot meciul de Cupa României şi chiar, fără modestie, am fost foarte apreciat de colegii de echipă cât şi de adversari”, spune viceprimarul Denes Andrei.

În tinereţe, acesta a jucat pentru Gloria Pericei şi Unirea Vîrşolţ. “Înainte de meciuri, când jucam la Pericei, fugeam de la Vîrşolţ până acolo pentru că nu aveam cu ce merge la meci. Era ca o încălzire pentru mine. Îmi place mişcarea”, ne spune “vicele”.

Unirea Vîrşolţ va juca în Liga a V-a, dar numai de anul viitor !

După o pauză de peste 15 ani, Unirea Vîrşolţ se întoarce în fotbal. Echipa a disputat anul acesta primul joc oficial în Cupa României contra celor de la Olimpic Gârceiu, dar de anul viitor Primăria Vîrsolţ va înscrie echipa în Liga  a V-a. Iniţial, se dorea înscrierea în campionat încă din acest an, însă din cauză că terenul va intra în renovări, echipa va juca de anul viitor în competiţie.

Echipa putea juca şi în acest sezon în competiţia organizată de AJF, cu condiţia să dispute meciurile de acasă pe stadionul din Pericei. Conducerea Primăriei nu a fost însă de accord, deoarece îşi doreşte să facă echipa pentru locuitorii comunei, să aibă unde ieşi lumea duminica să îşi petreacă timpul liber. Culorile oficiale ale echipei vor fi alb-vişiniu.

“Nu renunţ la ideea de a ne înscrie, însă doar de anul viitor, pentru că în acest an vom moderniza stadionul”, spune “vicele” Denes Andrei.

Primăria vrea să construiască două blocuri ANL

Pentru a sprijini tinerii din comună, Primăria Vîrşolţ are un proiect prin care vrea să construiască două blocuri ANL. Cele două imobile vor fi amplasate chiar în curtea Primăriei. Cele două blocuri ANL vor avea în total 32 de aprtamente. Primarul ne-a spus că a contactat de mai multe ori Ministerul Dezvoltării şi că până acum s-a lovit de refuzuri, pentru că nu sunt încă fonduri disponibile.

„Am primit însă acordul că în momentul în care vor fi fonduri disponibile, proiectul nostru va fi finanţat. Eu sper ca în curând să existe două blocuri ANL pentru tineri în Vîrşolţ”, ne-a spus Breda Lajos.

Bugetul e mic, însă realizările sunt mari

Primăria Vîrşolţ nu se poate lăuda cu un buget mare de investiţii. Bugetul propriu este de 12 miliarde de lei vechi, mare parte din el fiind susţinut de Cemacon şi de firma sătmăreană care deţine parcul fotovoltaic din Recea Mică. Cu toate acestea, realizările din fonduri proprii sunt însemnate. S-au cumpărat trandafiri pentru înfrumuseţarea spaţiilor verzi, dar şi echipament pentru spaţiile de joacă şi pentru parcuri.

În Recea Mică, şcoala din sat a fost transformată în cămin cultural şi reabilitată cu suma de 60.000 de lei, bani din bugetul propriu al Primăriei. Primarul ne-a mai spus că în locurile unde acum nu există trotuare, a cumpărat ciment pe care îl împarte la cetăţeni, urmând ca aceştia să-şi amenajeze spaţiul din faţa casei. Totodată, el ne-a mai spus că anul acesta s-au pietruit toate străzile din cartierul de rromi pentru ca maşinile de Ambulanţă şi Pompieri să poată interveni mai uşor.

Primarul Breda Lajos crede că,  doar împreună cu echipa  din Primăria Vîrşolţ,  poate duce  la final proiectele propuse

În final, primarul a concluzionat că toate proiectele realizate, dar şi cele de viitor, se pot face doar dacă echipa este una unită şi fiecare persoană din comună îşi face treaba aşa cum i se cere.

“În continuare, trebuie să dezvoltăm comuna din punct de vedere socio-economic. Primarul trebuie să fie dedicat comunităţii. Personalul din Primărie, alături de consilierii locali, de primar şi viceprimar trebuie să fie unit, pentru că doar în grup putem ajunge la dezvoltarea pe care ne-o dorim şi să ducem la bun sfârşit proiectele pe care ni le-am propus. În plan sportiv, aşteptăm să amenajăm baza sportivă şi o sală de sport în centrul comunal, iar mai apoi să înfiinţăm echipa de fotbal Unirea Vîrşolţ, care să evolueze cu succes în toate competiţiile oficiale”, a concluzionat primarul Breda Lajos.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj