Connect with us

HANDBAL

Ramona Farcău s-a retras din handbal în cadrul unui meci de gală


Zălăuanca a pus capăt carierei de jucătoare în urma unei partide speciale organizată la Râmnicu Vâlcea, la care şi-a invitat toate fostele coechipiere de la Oltchim 2010, formaţie cu care a jucat finala Ligii Campionilor contra celor de la Viborg


În cariera unui sportiv vine şi un moment mai delicat, în care trebuie să renunţe la activitatea de performanţă. Cel mai important este ca în urma sa să rămână rezultatele obţinute de-a lungul anilor, care să fie exemple pentru cei tineri. Cu siguranţă, Ramona Farcă a lăsat în spate o carieră de excepţie, în care a strâns sute de meciuri la cel mai înalt nivel din România, dar a avut şi multe realizări.

Iar la acest capitol am enumera titlul de golgheteră obţinut la Jocurile Olimpice din anul 2008, multiplele titluri de campioană cu Silcotub Zalău, Oltchim Rm. Vâlcea, dar şi o medalie de argint la Campionatul Mondial, obţinută în anul 2005 cu naţionala României. Cea mai de succes perioadă a zălăuancei Ramona Farcău a fost în perioada 2006 – 2013, la Oltchim, formaţie cu care în anul 2010 a jucat finala Ligii Campionilor, în faţa celor de la Viborg.

Acea generaţie de excepţie pe care a avut-o echipa din Zăvoi a putut fi văzută din nou sâmbătă, cu ocazia meciului de retragere al Ramonei Farcău, care a fost pus la cale tocmai de cătra handbalista originară din Zalău. Intitulat mai mult decât sugestiv, ”Gala Campioanelor”, evenimentul le-a strâns din nou la un loc pe jucătoarele de excepţie pe care le-a avut handbalul românesc, Luminiţa Huţupan, Adina Meiroşu, Steluţa Luca, Ionela Stanca, Aurelia Brădeanu, Narcisa Lecuşanu, Ada Nechita, care s-au retras deja din activitate, dar şi pe câteva handbaliste care au făcut parte din echipa Oltchimului de acum 7 ani, dar care încă reprezintă nucleul din handbalul românesc, este vorba de Cristina Neagu, Oana Manea, Paula Ungureanu sau Iulia Curea.

Peste 2.000 de spectatori prezenţi la meciul de gală de la Vâlcea! Deşi a fost o partidă cu caracter amical, tribunele Sălii “Traian” din Râmnicu Vâlcea au fost umplute de peste 2.000 de spectatori, ca şi în vremurile în care Oltchim juca meciuri tari în cupele europene. Meciul dintre Oltchim 2010 şi HCM Rm. Vâlcea a început cu un moment plin de emoţie, în care fostul preşedinte al FRH – Cristian Gaţu, foştii conducători de la Oltchim – Petre Berbecaru şi Ioan Gavrilescu, dar şi Steluţa Luca, reprezentantă a FRH au premiat-o pe Ramona Farcău.

Şi publicul a creat o atmosferă frumoasă, iar înaintea meciului i-au cântat “La Mulţi Ani” lui Ramona Farcău. Golghetera meciului de gală a fost tocmai Ramona Farcău! Finalista Ligii Campionilor din 2010 a început partida cu HCM Rm. Vâlcea în următoarea formulă: Huţupan – Farcău, Luca, Gatzel, Stanca, Neagu, Ardean. Cu toate că unele jucătoare s-au retras de câţiva ani, acestea au arătat că încă nu au uitat tainele handbalului şi au reuşit să facă spectacol. În final, Oltchim s-a impus la o diferenţă de patru goluri, scor 26 – 22, iar golghetera jocului a fost tocmai Ramona Farcău cu 6 goluri.

Ramona Farcău: “Mă simt cu adevărat împlinită şi părăsesc scena handbalului cu inima plină de bucurie”

Chiar dacă ar mai fi putut activa inclusiv la nivel de Liga Naţională, Ramona Farcău a pus punct final carierei de handbaliste la vârsta de 38 de ani, însă nu înainte ca să organizeze un eveniment de marcă pentru handbalul românesc, “Gala Campioanelor”.

”Acest eveniment a avut în spate trei luni de muncă continuă, în care am trăit cu sentimentul că mă aflu în faţa unui puzzle imens, căruia trebuia să îi dăm forma finală până la dată de 5 august, iar pe măsură ce ne apropiam de momentul mult aşteptat, simţeam cum nerăbdarea şi emoţiile creşteau. A fost o muncă titanică, susţinută de oameni plini de energie şi pasiune. Am cunoscut oameni extraordinari, dornici să ajute, să se implice, să facă orice pentru ca acest eveniment să iasă perfect”, a spus Ramona Farcău, care după acest evenimet a constatat că deşi au trecut mai mulţi ani de la defiinţarea brandului Oltchim, starea de spirit a rămas aceeaşi.

“Gala Campioanelor va rămâne un moment magic, de care îmi voi aminti cu drag, toată viaţă, şi consider că orice sportiv, care a făcut ceva pentru această ţară şi care lasă ceva în urma lui, merită să trăiască, la finalul carierei, o astfel de experienţă.Am simţit o bucurie imensă să îmi revăd fostele colege, antrenorii, conducătorii şi am fost plăcut surprinsă să constat că, deşi au trecut anii, starea de spirit creată, în jurul acestui fenomen numit Oltchim, a rămas aceeaşi.Am rămas impresionată de lacrimile celor din tribună, de nostalgia şi emoţiile adunate în jurul acestui moment, mă simt cu adevărat împlinită şi părăsesc scenă handbalului cu inima plină de bucurie.Gala Campioanelor este şi o predare de ştafetă a generaţiei mele, către generaţia care vine din urmă şi căreia îi doresc să menţină handbalul românesc în elita sportului mondial!”, a susţinut Ramona Farcău. 

Sursa foto: Sabin Malisevschi

96 Vizualizari
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in HANDBAL