Connect with us

DIVERSE

SPECIAL: Creştere de formă pentru arbitrajul feminin

Dacă acum câţiva ani arbitrajul feminin la fotbalul masculin, nu era privit cu ochi buni, acum lucrurile stau cu totul diferit. Arbitrele au demonstrat că pot arbitra cu brio jocurile disputate între bărbaţi, la orice nivel, fie că joacă juniori, fie că joacă seniori.

Astfel, încet-încet, au început să apară multe fete interesate de acest domeniu, la nivel naţional. Judeţul nostru nu a rămas mai prejos, iar în urma mediatizării acestui fenomen, la cursurile organizate de Comisia Judeţeană a Arbitrilor au participat tot mai multe reprezentante ale sexului frumos. Din 2007 până în 2010 au absolvit cursul un număr de 11 arbitre, care activează şi în acest moment în cadrul CJA. Astfel, Roxana Rus, Amalia Å¢urcan, Raluca Diana Bîrjac, Luminiţa Petruţ, Andrada Zaha, Roxana Botiş, Raluca Bianca Bîrjac, Luiza Mureşan, Talida Lucaciu, Alexandra Mitrea şi Larisa Mureşan sunt cele care au ales să “facă dreptate” pe terenurile de fotbal din judeţul nostru. Sigur, există încă meciuri în care jucătorii unor echipe de Liga a IV-a şi a V-a din Sălaj par a nu se fi obişnuit cu faptul că sunt arbitraţi de domnişoare, astfel că pun sub semnul îndoielii majoritatea deciziilor pe care le iau tinerele arbitre. Ca şi în orice lucru, începutul este mai greu, dar, cu timpul, situaţia se va normaliza, vor acumula experienţă şi, cine ştie, poate vor accede în loturile divizionare. Până să ajungă acolo, au mult de muncă la nivel de judeţ, unde, de multe ori, nervii sunt întinşi la maxim. Nu puţine au fost meciurile din acest sezon în care cavalerii fluierului au avut de suferit de pe urma violenţei unor jucători.

Cea mai experiementată dintre acestea, Roxana Rus a fost propusă pentru monitorizare de Comisia Centrală a Arbitrilor, astfel că a fost delegată din acest sezon la meciurile din cadrul Campionatului Naţional de Juniori Republicani. Acest lucru ar trebui să le motiveze suplimentar pe colegele ei, care ar trebui să se pregătească şi mai mult pentru a ajunge să arbitreze meciuri la un nivel superior. Din urmă vin tare Raluca Bârjac şi… o altă Raluca Bârjac. Diferenţa dintre ele este vârsta şi cel de-al doilea prenume, Diana, respectiv Bianca. Cele două “domnişoare în negru”, eleve la Colegiul Naţional “Silvania” Zalău, sunt foarte atrase de arbitraj, pregătindu-se necontenit. Dar, le lipseşte ceva, anume faptul că nu au jucat fotbal, iar acest lucru se simte nu numai în cazul lor, ci şi în al unor arbitri. Practic, tangenţa cu sportul rege îi ajută pe cavalerii fluierului să aprecieze mult mai bine fiecare fază şi să ia decizii în spiritul jocului. Nu este un aspect care nu poate fi remediat, însă, pentru aceasta, e nevoie de multe meciuri arbitrate şi chiar privite. Nu trebuie să omitem nici ascensiunea Talidei Lucaciu, nimeni alta decât fiica actualului observator AJF, Mihai Lucaciu, fost arbitru divizionar. Talida s-a axat mai mult pe “linie”, oficiind partide de seniori chiar şi în Liga a IV-a. Şi, până la urmă, dacă ai voinţă, poţi reuşi în orice domeniu. Tocmai acesta ar trebui să fie motto-ul după care tinerele arbitre ale Sălajului ar trebui să se ghideze în cariera lor. Unele vor renunţa, poate, între timp, dar cele care vor cu adevărat să facă o carieră trebuie să se dedice acestei “meserii”. Fără sacrificii, e greu să-ţi îndeplineşti obiectivele.

Un alt beneficiu pentru tinerele arbitre ale judeţului nostru este acela că membrii Comisiei Judeţene de Arbitri sunt alături de ele şi le sprijină. "n viziunea vicepreşedintelui CJA Sălaj, în clipa de faţă, Roxana Rus, Raluca Diana Bârjac, Roxana Botiş şi Talida Lucaciu (foto) sunt cele mai în vogă arbitre. Colegele lor mai mici vin din urmă, impulsionate şi de noile prevederi UEFA, care promovează fetele arbitru. România o duce destul de bine la acest capitol, arbitre pe plan european, acolo unde au oficiat o sumedenie de finale şi alte meciuri importante. Comparativ cu judeţele din jur, Sălajul are un număr mai mare de arbitre decât acestea. CJA Sălaj va pune acum accentul şi pe calitate, nu doar pe număr, deoarece, pentru fete, este mult mai uşor să acceadă în eşaloanele superioare. Cei care se ocupă de arbitrajul din judeţul nostru şi-au propus ca până anul viitor, cel puţin una dintre fete să participe la un eventual curs de perfecţionare sau să promoveze chiar în Liga a III-a.        Robert GOIE şi Ciprian PETRAN

Lotul arbitru fete, din Sălaj

Roxana Rus         – 19.03.1988    – Zalău           – cat. a II- a din iunie 2009

Amalia Å¢urcan         – 13.05.1991    – Zalău            – cat. a a II- a din decembrie 2009

Raluca Diana Bîrjac    – 11.04.1992    – Zalău           – cat. a II- a din iunie 2009

Luminiţa Petruţ   
      – 26.01.1993     – Zalău            – cat. a II- a din decembrie 2010

Andrada Roxana Zaha     – 11.04.1993    – Sălăjeni      – cat. a II- a din decembrie 2010

Roxana Mădălina Botiş     – 19.06.1993    – Zalău           – cat. a II- a din decembrie 2009

Raluca Bianca Bîrjac       – 12.09.1993    – Zalău            – cat. a II- a din decembrie 2010

Luiza Mureşan         – 07.12.1993    – Gârceiu       – cat. a II- a din decembrie 2010

Talida Mihaela Lucaciu     – 22.02.1995     – Cluj-Napoca – cat. a II- a din iunie 2009

Alexandra Mitrea     – 24.08.1995     – Tihău             – cat. a II- a din decembrie 2010

Larisa Mureşan     – 29.10.1995    – Gârceiu       – cat. a II- a din decembrie 2010

Raluca Bianca Bîrjac

– 12.09.1993 – Zalău    

– cat. a II- a din iunie 2009

– elevă la Colegiul Naţional Silvania, profil matematică – informatică

– de ce a ales arbitrajul: “Am iubit fotbalul de când eram mică. "ntotdeauna mi-a plăcut să stau cu băieţii în faţa blocului, la grădiniţă sau la şcoală. Nu aş fi reuşit să le pun lor câte o păpuşică în mână, aşa că luam eu mingea la picior şi îmi plăcea. Ajungeam tot timpul acasă zgâriată şi plină de vânătăi pe picioare. Mama mea se enerva, dar tata râdea. Cred că dragostea pentru minge m-a determinat să încep arbitrajul, dar şi dorinţa de a face parte din joc”;

– ce îşi doreşte pe viitor: “Ar fi prea de tot să spun că visez să dau mâna cu Messi şi Benzema şi să-i dau cartonaş galben lui Cristiano Ronaldo pentru stilul lui într-o finală de campionat. Să fiu mai realistă, mi-am propus să mă ţin de arbitraj, să mă pregătesc, iar la vârsta de 20 de ani să am şansa de a susţine examenele pentru Liga a III-a. Dacă voi intra în lotul divizionar, voi lupta să promovez în continuare. Nu e tocmai imposibil pentru o fată să arbitreze meciuri de băieţi. Sunt fel şi fel de oameni. "n unele cazuri, jucătorii şi delegaţii respectă mai mult un arbitru de sex feminin şi deciziile acestuia. Sau, dimpotrivă, apare discriminarea. Se mai aud din tribune injurii sau remarci de genul: <Ce căutaţi voi aici? Mergeţi la cratiţă! Fotbalul nu e de voi>.  Dar, consider că atâta timp cât faci ceva din pasiune şi îţi place ceea ce faci, te concentrezi la joc şi vocile din spatele tău nu se mai aud”.


Roxana Maria Rus

– 19.03.1988 – Zalău    

– cat. a II- a din iunie 2009

– absolventă a facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Babes-Bolyai din Cluj;

– în prezent masterandă la Comunicare, Societate şi Mass-Media tot la Facultatea de Sociologie

– de ce a ales arbitrajul: “Pentru mine a fost o provocare. Am observat atitudinea celor care joacă fotbal în ceea ce-i priveşte pe arbitri şi mi-am pus întrebarea: oare dacă ar fi o fată arbitru, ar avea acelaşi comportament? injuriile şi-ar mai avea locul? Astfel m-am decis să fac cursul de arbitri ca să mă conving singură de răspuns. Apoi evident am prins drag de arbitraj”;

– ce îşi doreşte pe viitor: “Îmi doresc să activez la un nivel mai înalt, dar pentru asta trebuie multă muncă şi seriozitate”.

Raluca Diana Bîrjac

– 11.04.1992 – Zalău    

– cat. a II- a din iunie 2009

– elevă la Colegiul Naţional Silvania, profil matematică – informatică

– de ce a ales arbitrajul: “Am ales arbitrajul pentru că mi-a plăcut fotbalul de mică, este o plăcere pentru mine să arbitrez şi totodată m-a inspirat şi tatăl meu care a fost arbitru divizionar. Pot să zic că demonstrăm că şi fetele au capacitatea de a arbitra un joc de fotbal”;

– ce îşi doreşte pe viitor: “Atâta timp cât fetele o să fie susţinute în continuare în arbitraj, am ambiţia să ajung să arbitrez într-o ligă superioară”.

 

Loading...
2 Comments

2 Comments

  1. Strict secret

    13 August 2011 at 14:02

    dati`va foc :))

  2. rita

    15 August 2011 at 9:50

    DA.sa remarcat cresterea formelor la arbitre.e de bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in DIVERSE