Connect with us

FOTBAL

INTERVIU: Punct final pentru impresionanta carieră fotbalistică a “bunicului” Grigore Păşcuţă!


Fostul simbol al Armăturii Zalău a agăţat “ghetele în cui” la 57 de ani,la finalul unui sezon în care a fost jucător de bază în Liga a IV-a la Cetatea Buciumi


 

Se spune că pe un sportiv îl defineşte în primul rând seriozitatea de care dă dovadă la pregătire şi în teren, iar mai apoi talentul pe care îl are. Ei bine, Grigore Păşcuţă (n. 27 iunie 1959) a îmbinat perfect aceste lucruri şi ajuns să fie un jucător emblematic pentru fotbalul sălăjean. A jucat 13 ani la nivelul Ligii a II-a şi a strâns peste 300 de meciuri la acest nivel, marcând peste 100 de goluri în tricoul unei singure echipe: Armătura Zalău. A activat peste 40 de ani în fotbal şi şi-a încheiat cariera la o vârstă înaintată pentru orice sportiv, 57 de ani. Asta după ce în aceşti ani a fost jucător de bază fie că a jucat la Armătura, Minerul Sărmăşag, Silvania Cehu Silvaniei, Inter Cizer, Juventus Crişeni, Meseşul Treznea, Gloria Bobota, Recolta Agrij sau Cetatea Buciumi, echipă în tricoul căreia s-a retras cu ocazia ultimei meci din sezonul 2016 – 2017, cel cu Benfica Ileanda. Decizia retragerii a venit ca din senin, iar Grigore Păşcuţă şi-a anunţat colegii şi pe cei din conducere doar înaintea meciului, fără să dorească să iasă prea mult în evidenţă.

 

Ca şi presă sportivă, noi am considerat că acest moment trebuie marcat şi am realizat un interviu cu Grigore Păşcuţă, cel care liniştit poate fi un exemplu pentru tinerii din ziua de azi, atât în viaţa de zi cu zi, cât mai ales în fotbal.

 

“Reţeta succesului a fost viaţa organizată şi disciplinată din toate punctele de vedere”

 

Reporter: În primul rând felicitări pentru cariera impresionantă din fotbal. Care este secretul celor peste 40 de ani în <meseria> de fotbalist ?

Grigore Păşcuţă: Vă mulţumesc pentru aprecieri. Da, sunt peste 40 de ani în care am jucat fotbal şi sunt fericit de cariera pe care am avut-o.  Secretul sau reţeta succesului cred că a fost viaţă organizată şi disciplinată din toate punctele de vedere pe care am avut-o. Cu asta am spus totul. Eu cred că totul pleacă şi de la modul cum eşti crescut şi învăţat de mic de către părinţi, iar acest lucru m-a ajutat şi în fotbal.

 

Rep.: Aţi luat această decizie importantă mai discret, deoarece foarte puţini ştiu că aţi  agăţat <ghetele în cui>. Ce sentimente v-au încercat în momentul în care aţi ieşit de pe gazon ?

G.P.: Nu am vrut să ies în relief cu această retragere, fiindcă totuşi este Liga a IV-a, iar fotbalul adevărat a fost când am jucat la nivelul ligii secunde. Mi-am anunţat colegii chiar înainte de meciul cu Benfica Ileanda şi toţi au rămas surprinşi. Am luat această decizie fiindcă pentru un sportiv este cel mai frumos să se retragă în glorie. Mai puteam să joc fotbal liniştit la nivel de Liga a IV-a, dar am decis că acum este momentul să agăţ ghetele în cui, cum se spune. Nu a fost chiar aşa uşor să iau această decizie, deoarece în cei peste 40 de ani de fotbal am cunoscut multe satisfacţii.

“Am început fotbalul doar la 17 ani, dar am recuperat în timp…”

 

Rep.: La ce vârstă aţi început fotbalul şi care a fost prima echipă pentru care aţi evoluat?

G.P.:  Abia după ce am plecat la Baia Mare pentru a doua treaptă a liceului, acolo am început şi fotbalul la 17 ani. A fost o vârstă mai înaintată să spun aşa, fiindcă am prins doar un an de juniorat. Prima dată am evoluat în Liga a IV-a din Maramureş la SUT Baia Mare, dar după un sezon am fost transferat la Minerul Băiţa cu care am jucat timp de doi ani în Divizia C. Pot să spun că am făcut saltul la un eşalon superior în mai puţin de doi ani după ce m-am apucat de fotbal.

Rep.: Care a fost vârful carierei?

G.P.: Fără discuţie, vârful carierei a fost la Armătura Zalău, în perioada 1982 – 1987. După mine, între anii respectivi a fost cea mai bună perioadă din istoria celor de la Armătura Zalău. Două sezoane la rând am fost angrenaţi în lupta la primele locuri din serie, iar într-un sezon îmi aduc aminte că ne-am clasat pe locul 4, iar în alt campionat am încheiat pe locul 5.

“În perioada mea,jucătorii jucau cu sufletul şi nu se gândeau doar la bani”

Rep.: Practic aţi prins mai multe perioade în fotbal. Ce ar fi de spus ca şi o comparaţie între fotbalul de acum 20 – 30 de ani şi cel de acum?

G.P.: În acea perioadă, fotbalul era mult mai organizat, iar în Liga a II-a, nivelul era foarte ridicat, fiindcă erau trei serii cu câte 18 echipe. Seria din care făcea parte Armătura Zalău era foarte puternică şi ne duelam cu foste prim-divizionare, din Arad, Bihor, Satu Mare, Baia Mare, chiar şi Bistriţa. Şi jocul în sine al echipelor era mult mai bun şi spectaculos. În primul rând, jucătorii nu alergau doar după bani, ci jucau cu mai multă dăruire şi puneau suflet. În ziua de azi, indiferent de nivel, banul primează şi din câte aud şi la Liga a IV-a sunt echipe care oferă bani jucătorilor. La acest nivel, fotbalul ar trebui să se joace din plăcere.

 Rep.: Ce sfat le puteţi oferi tinerilor fotbalişti, care îşi doresc să facă performanţă în acest sport?

G.P.: În primul rând, tineretul din ziua de azi nu prea are atracţie spre fotbal şi în special pentru sport. Ei au alte priorităţi, cum sunt telefoanele, tabletele, internetul şi jocurile, care nu sunt deloc sănătoase. Sportul şi mişcarea sunt cele mai sănătoase. Sunt şi copii care îşi doresc să facă performanţă, dar pentru a reuşi, trebuie să se pregătească intens şi să fie foarte serioşi. Ei trebuie să conştientizeze că viaţa de fotbalist este scurtă şi trebuie să obţi maxim din această perioadă, mai ales că acum din fotbal se pot câştiga bani frumoşi.

 

“Am fost aproape de un transfer în Liga 1 la Gloria Bistriţa”

 

Rep.: Totuşi, aţi strâns sute de meciuri în Liga a II-a şi a-ţi marcat foarte multe goluri. Ce l-a împiedicat pe Grigore Păşcuţă să ajungă pe prima scenă a fotbalului românesc?

G.P.: Dacă începeam fotbalul cum se începe acum la 8 – 10 ani, probabil ajungeam mult mai sus, la o echipă din prima ligă. Am fost însă aproape de un transfer la Gloria Bistriţa. Jean Pădureanu a insistat să merg la Bistriţa, dar am fost nehotărât. Eram şi proaspăt căsătorit şi nu avea cine să mă îndrume, aşa că am renunţa. Probabil dacă plecam acolo altfel se schimba viaţa de fotbalist, însă nu regret nimic şi cum am mai spus-o, sunt mulţumit de activitatea fotbalistică pe care am avut-o.

 

“Cetatea Buciumieste un exemplu de urmat”

 

Rep.: Cetatea Buciumi a fost ultima echipă din carieră la care aţi evoluat. Cum a fost perioada petrecută aici?

G.P.: Locuiesc în mare parte la Buciumi, de unde este soţia mea şi asta m-a şi determinat să activez la Cetatea de când s-a înfiinţat echipa. Au fost patru ani frumoşi. Am format un colectiv frumos, împreună cu domnul primar şi cu domnnul antrenor Dan Lucaciu. Şi băieţii au fost excelenţi şi ne-am înţeles foarte bine, atât în teren, cât şi în afara lui. Cetatea Buciumi este un exemplu de urmat. Am câştigat Seria Est din Liga a V-a, încă din primul an, după care în al doilea sezon ne-am clasat pe locul secund. În al treilea an am câştigat din nou fără probleme campionatul, iar în Liga a IV-a ne-am descurcat foarte bine pentru o nou-promovată. Puteam termina chiar pe locul 6 dacă eram mai atenţi la unele meciuri.

Rep.: Nu aţi fost convins de cei de la Buciumi să revenţi asupra deciziei de a vă retrage din fotbal ?

G.P.: I-am luat prin surprindere, atât pe colegi, cât şi pe cei din conducere. Toţi au spus că nu cred, însă hotărârea este luată şi nu mai revin asupra ei. Simt că m-am lăsat de fotbal când trebuie. Nu vreau să apară discuţii şi poate peste câtva timp să vină unii sau alţii şi să îmi sugereze să mă retrag. După mine această decizie de a mă retrage este foarte bună.  Aş vrea  să le urez baftă celor de la Cetatea Buciumi, să aibă rezultate foarte bune în continuare la nivelul la care evoluează.

“Voi continua să joc, dar pentru… Armătura Old Boys”

 

Rep.: Va putea trăi Grigore Păşcuţă fără fotbal ?

G.P.: În niciun caz nu mă voi îndepărta de acest sport pe care îl îndrăgesc foarte mult. Chiar dacă nu voi mai juca la vreo echipă sau într-un meci oficial, cu siguranţă vor fi lângă cei de la Cetatea Buciumi, iar când voi avea posibilitatea voi fi prezent şi îi voi susţine. Duminicile mai trebuie petrecute şi în familie, fiindcă până acum am fost tot plecat la fotbal. Şi acest aspect a contat în luarea deciziei de a mă retrage. Cu siguranţă voi mai juca câte un fotbal cu prietenii şi voi mai face mişcare. Nu în ultimul rând voi continua să joc pentru Armătura Old Boys, cu care participăm la mai multe competiţii şi memoriale.

 

Cariera lui Grigore Păşcuţă:

1976 – 1977: S.U.T Baia Mare

1977 – 1979: Minerul Băiţa

1979 – 1990: Armătura Zalău

1990 – 1991: Minerul Sărmăşag

1991 – 1995: Armătura Zalău

1995 – 1996: Silvania Cehu Silvaniei

1996 – 1997: CSM Armătura

1997 – 1998: Minerul Sărmăşag

1998 – 2000: CSM Armătura

2000 – 2003: Inter Cizer

2003 – 2004: Juventus Crişeni

2004 – 2006: Meseşul Treznea

2006 – 2008: Gloria Bobota

2011 – 2013: Recolta Agrij

2013 – 2017: Cetatea Buciumi

 

 

 

Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. asa

    24 July 2017 at 10:34

    Asta a fost fotbalist? Cum pula mea promovati pe toate nonvalorile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL