Connect with us

HANDBAL

HC Zalău revine în Cupa EHF, după o pauză de 4 ani


Sălăjencele vor intra în competiţia europeană la mijlocul lunii octombrie, odată cu meciurile din faza a II-a, în care echipa condusă de Gheorghe Tadici va fi cap de serie


În ultimele două decenii, echipa de handbal a Zalăului era abonată la cupele europene, fie că  în competiţie a intrat Textila, Silcotex sau Silcotub. Ultima denumire chiar a devenit un nume de rezonanţă în handbalul european, deoarece Silcotub a câştigat un trofeu european, este vorba despre City Cup, în anul 1996, dar echipa condusă de Gheorghe Tadici a ajuns de mai multe ori în fazele finale, dar şi în grupele Ligii Campionilor!

Din păcate, după ce societatea Silcotub şi-a retras susţinerea financiară, HC Zalău, noua echipă a municipiului a avut un regres şi a ratat frecvent calificarea în cupele europene. Astfel, în cei 12 ani de existenţă, Handbal Club Zalău a fost prezentă în Europa de doar cinci ori, de fiecare dată Cupa EHF. Anul de graţie a fost 2012, când HC Zalău a ajuns până în finala Cupei EHF, unde s-a duelat cu rusoaicele de la Handball Club Lada Togliatti.

Şi în sezonul viitor, sălăjencele au ajuns departe, până în “careul de aşi”, fiind eliminate în semifinale de franţuzoaicele de la Metz Handball. În sezonul 2013 – 2014, HC Zalău a fost eliminată ruşinos de modestele cehoaice de la DHK Banik Most, încă din faza a III-a a competiţiei, în care fetele noastre se calificaseră direct.

Clasată pe locul trei în campionatul trecut, HC Zalău a revenit în cupele europene după o pauză de patru ani şi acum se pregăteşte pentru o nouă aventură în Cupa EHF. La începutul săptămânii, Federaţia Europeană de Handbal a dat publicităţii şi lista echipelor înscrise în această ediţie, iar România va fi reprezentată de patru echipe!

Dacă HC Dunărea Brăila, HC Zalău şi SCM Craiova şi-a obţinut dreptul de a participa în Cupa EHF, a patra formaţie – CSM Roman – a primit un wild-card de la forul European! Nu aceeaşi situaţie s-a întâmplat şi în cazul celor de la Corona Braşov, care au solicitat fără succes un wild-card. Din alt punct de vedere, HCM Roman va evolua în primul tur preliminar, HC Zalău şi HC Dunărea în al doilea turul preliminar, în timp ce oltencele de la SCM Craiova vor intra în competiţie doar din turul trei, deoarece gruparea din Bănie a fost finalistă în Cupa României!

Noua ediţie a competiţiei va debuta în 9/10 septembrie, returul fiind programat o săptămână mai târziu. În a doua fază, jocurile tur se vor desfăşura în 14/15 octombrie, iar returul în 21/22 octombrie. Faza a III-a se va desfăşura în 11/12 noiembrie, iar meciurile din retur se vor disputa în 18/19 noiembrie.

Interesant de spus că, din echipa Zalăului care a evoluat în cupele europene acum patru ani, în actual lot se mai află doar patru jucătoare, este vorba despre portarul Mihaela Cheţa-Foltic, interul Claudia Constantinescu, extrema Andrada Trif şi centrul Valentina Bardac! Numărul va deveni și mai mic, după ce “portărița” Foltic s-a despărţit cu ceva tam-tam în zilele trecute.

12 Vizualizari
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in HANDBAL