Connect with us

FOTBAL

Daniel Sabou şi-ar dori un singur centru de copii şi juniori în Sălaj

INTERVIU: DANIEL SABOU

In ultimii ani, Viitorul Zalău este clubul cu cele mai bune rezultate la copii şi juniori. Sigur, capul la lumină l-au scos şi CS Barcău Nuşfalău şi Luceafărul Bălan. Dar, gruparea condusă de Daniel Sabou crede că lucrurile ar merge mult mai bine în fotbalul sălăjean, dacă ar exista o strategie clară şi bine pusă la punct din toate punctele de vedere. Unul dintre ideile sale este aceea de a crea un singur centru de copii şi juniori, care să adune adevăratele valori de pe întreg cuprinsul Sălajului. În viziunea sa, acest lucru ar duce la dezvoltarea întregului fotbal din judeţul nostru, fotbal care a rămas mult în urmă faţă de cel din judeţele limitrofe, iar cel mai viu exemplu este rezultatul înregistrat în meciul de baraj pentru accederea în Liga a III-a, pierdut categoric de campioana Sălajului, Meseşul Treznea, în faţa Olimpiei Satu Mare, echipă care a revenit în fotbalul mare după ani buni de mediocritate şi anonimat.

Reporter: Cum caracterizaţi parcursul echipei de juniori A în sezonul 2010 – 2011?

Daniel Sabou: Am terminat pe locul VI, deci puţin în afara a ceea ce ne-am propus noi pentru sezonul trecut. Ne-am fi dorit să fim în primele patru echipe. Şi locul V ar fi fost mulţumitor pentru noi, dar au existat câteva rezultate surprinzătoare care ne-au poziţionat pe locul VI. Eu zic că obiectivul pe care ni l-am propus înaintea începerii campionatului a fost unul realist şi care putea fi atins. Ceva s-a rupt în retur. Cauzele sunt multiple. Am analizat fiecare aspect al jocului nostru şi am depistat problemele. "nsă, era prea târziu pentru a pune în aplicare măsurile de redresare. Timpul era prea scurt şi poate că rezultatele nu s-ar fi observat. Oricum, sunt mulţumit de faptul că am reuşit să învingem Gloria Bistriţa, CFR Cluj şi FC Viorel Mateianu, echipe cu pretenţii an de an. Până la urmă, acestea au terminat în faţa noastră, aşa că satisfacţia că le-am învins este şi mai mare.

Rep.: Ce s-a întâmplat cu juniorii B în retur, deoarece în prima parte a campionatului au fost într-o formă excelentă?

D. S.: Vreau să încep prin a spune că şi la această categorie de vârstă am terminat tot pe locul VI. Am fost pe deplin mulţumit de ceea ce am văzut în tur. Din păcate, la fel ca şi în cazul juniorilor mari, şi aici am întâmpinat ceva probleme. Nu au fost de lot sau legate de accidentări, ci de atitudinea jucătorilor. Acest lucru ne-a scos din cursa pentru primele patru locuri. Cu toate acestea, mă declar mulţumit de clasarea finală.

Cantonament pe plan local

Rep.: Care va fi programul acestor grupe în continuare?

D. S.: Mai întâi de toate, vor avea vacanţă până pe data de 25 iulie. Atunci vom începe pregătirea, vom definitiva lotul şi vom stabili obiectivele pentru sezonul 2011 – 2012. La capitolul transferuri, nu vom vorbi doar despre veniri, ci şi despre plecări, mai ales că avem oferte atât din ţară, cât şi din străinătate, pentru câţiva copii.

Rep.: Unde veţi efectua stagiul de pregătire centralizată?

D. S.: Ne-am gândit să rămânem acasă. Şi aici avem condiţii bune de pregătire. De fapt, noi cel de iarnă îl efectuăm în afara localităţii, alegând Băile Felix sau 1 Mai. Contează mult condiţiile care ni se oferă acolo pentru recuperare.

Rep.: Dacă tot am început analiza grupelor de juniori, v-aş ruga să continuăm cu grupa 1996.

D. S.: Desigur. Practic, la această grupă nu am realizat ceea ce am ţintit de la bun început, şi anume locul I în judeţ. Cei de la CS Barcău Nuşfalău ne-au luat faţa sezonul trecut. Cu toate acestea, echipa pe care Viitorul Zalău o are la această grupă este una bună. Sigur, mai avem de muncit la toate capitolele, pentru că în fotbal niciodată nu este suficient. Şi în partidele cu campioana judeţului am evoluat bine. Pe propriul teren am câştigat cu scorul de 2 – 1. La ei, deşi am condus cu 1 – 0, am sfârşit prin a pierde partida cu 1 – 2. Din punctul meu de vedere, acesta este singurul obiectiv pe care nu l-am îndeplinit, pe plan judeţean vorbesc.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre grupa 1998?

D. S.: Aici am reuşit să câştigăm locul I în judeţ, fapt care ne-a dat prilejul să reprezentăm Sălajul la Faza Zonală. sunt foarte mulţumit de prestaţiile lor, de jocul pe care l-au dezvoltat şi l-au pus în practică. Faza zonală a avut loc la Baia Mare, iar acolo am ocupat locul III.

Grupa 2000 promite mult

Rep.: Cât de mult au evoluat copiii de la grupa 2000?

D. S.: Grupa 2000 vine tare din urmă. La toate turneele la care am participat, aceşti copii minunaţi au urcat pe podium. Sunt foarte talentaţi. "n judeţ am câştigat locul I, iar la faza zonală am terminat pe poziţia secundă. "n mare finală ne-am duelat cu Universitatea Cluj, echipă care a ajuns să joace finala pe ţară.

Rep.: Ce s-a petrecut la grupa 2001?

D. S.: Intrecerea rezervată jucătorilor născuţi în anul 2001 a fost câştigată de Sportul Şimleu, echipă care ne-a reprezentat la faza zonală.

Rep.: Aţi fost aproape de faza naţională la grupa 2002…

D. S.: Da, aşa e. Doar neşansa a făcut să nu participăm la faza naţională. Faza zonală a avut loc la Sighetu Marmaţiei, competiţia intitulându-se Memorialul “Gheorghe Ene”. Gazdele, Plimob Sighetu Marmaţiei a avut cu un gol peste noi, fapt care le-a permis să acceadă în următoarea fază a competiţiei.

Eficienţă de 60% pentru Viitorul Zalău în judeţ

Rep.: Deci, aţi putea face un bilanţ al competiţiilor la care aţi participat?

D. S.: Pot spune că din 5 competiţii judeţene la care Viitorul a luat parte, în trei dintre ele echipa noastră s-a clasat pe prima poziţie, lucru de care suntem foarte mândri. Avem acum şi o grupă în formare, este vorba despre 2003 – 2004. Echipa pregătită de Bogdan Bărnuţiu a participat la primul ei turneu la Oradea, acolo unde a câştigat locul I. Deci, viitorul Viitorului sună bine.

Rep.: Cum se prezintă lucrările la Baza Sportivă din Hereclean?

D. S.: Am început lucrările de construcţie a vestiarelor. Partea de parter, pe care sperăm să o putem folosi până la finalul anului. Şi la suprafaţa de joc se lucrează, o firmă din Oradea ocupându-se de acest aspect.

Terenul din Hereclean va avea nocturnă!

Rep.: Când veţi reveni la Hereclean?

D. S.: Sigur, mai întâi, trebuie să primim acordul constructorilor. Poate în luna septembrie. Oricum, nu ne vom opri aici cu modernizarea Bazei Sportive din Hereclean. Am ridicat deja stâlpii pentru nocturnă. "n următoarele luni, vom monta şi câteva becuri pentru a vedea cum se prezintă instalaţia. Deocamdată, tribunele vor rămâne aşa cum sunt şi acum. Vom reîngrădi întregul teren, vom monta o tabelă de marcaj, bănci de rezerve noi şi pe urmă am putea schimba şi tribunele. Vrem să creăm o bază sportivă modernă şi condiţii dintre cele mai bune pentru copii. Este nevoie de aşa ceva pentru a putea deprinde tainele abecedarului fotbalului.

Rep.: Veţi avea şi terenuri de antrenament?

D. S.: Vom continua să  ne pregătim atât pe Terenul “Victoria” din Zalău, cât şi pe Terenul “Sparta” din Crasna. Le mulţumim domnilor care ne-au facilitat accesul pe aceste baze sportive.

Rep.: Vor mai veni jucători la Viitorul Zalău?

D. S.: "n cadrul clubului nostru, selecţia este continuă. Pe zi ce trece, tot mai mulţi copii se îndreaptă spre fotbal. Nu suntem un oraş cu posibilităţi cum sunt Cluj-Napoca, Arad, Timişoara, Oradea etc, dar ne descurcăm. "n ceea ce-i priveşte pe copiii din mediul rural, pot spune că acolo sunt adevărate talente. Problema de care ne lovim este cea a cazării. Noi ne-am dori să-i aducem şi să le dăm o şansă de afirmare, însă nu putem din pricina acestui inconvenient. Oricum, din toamnă, vom vizita şi şcolile din municipiu pentru a descoperi jucători care ar putea exploda pe viitor.

Daniel Sabou a anticipat ascensiunea lui Vlăduţ Morar

Rep.: Că tot veni vorba despre tinere talente, ce părere aveţi despre ascensiunea fulminantă a lui Vlăduţ Morar?

D. S.: Mulţi îşi dau cu părerea în ultima perioadă. Intr-adevăr, jucătorul a fost legitimat la Crişeni. L-am văzut în câteva meciuri şi mi-a sărit în ochi. Am avut o discuţie cu tatăl său şi l-am convins să-şi aducă băiatul la Viitorul Zalău, pentru a face fotbal într-un mediu organizat. A evoluat mult sub culorile clubului nostru, iar apoi la Ardealul Cluj. Ascensiunea lui Vlăduţ Morar se datorează şi domnilor de acolo. "n urmă cu 6 ani, spuneam despre el şi despre Andrei Lăcătuş că vor ajunge să joace la un nivel înalt. Eu cred şi sper să nu se oprească aici. Vlăduţ Morar trebuie să fie serios şi să muncească mult. Mă bucur că ambii sunt componenţi ai lotului naţional Under 19 şi au reprezentat România la un turneu internaţional din Italia.

Rep.: Referitor la jucători ai Viitorului care sunt în vizorul altor echipe, ce ne puteţi spune?

D. S.: Andrei şi Cosmin Bene sunt în probe la FC Maramureş Universitar Baia Mare, iar Marius Rişcău şi portarul Szabo Laszlo sunt în discuţii cu echipe din Liga a II-a şi a III-a. Vereş Pall a fost recent în probe la Academia “Gheorghe Hagi”, iar cei de acolo l-au lăudat. Deocamdată, nu ne-au contactat, dar ne-au asigurat că rămâne în vederile lor. Şi Ionuţ Vasarhely a cochetat cu “U” Cluj, însă în urma unor probleme a revenit la Zalău. Alţi jucători ai Viitorului care sunt în atenţia unor cluburi din ţară şi din străinătate sunt Paul Domocoş, Ionuţ Terec, Ionuţ Mureşan, Raul Silaghi, Doru Noje, Răzvan Moisi, Alex Gudea şi Răzvan Margin. Trebuia să plecăm în Germania cu 6 copii în probe la o echipă din Liga a III-a. "ntre timp, am solicitat o invitaţie oficială, dar clubul de acolo a intrat în vacanţă şi doar în toamnă am putea merge. Oricum, copiii au fost văzuţi la lucru şi la o acţiune la Satu Mare, organizată de Dacian Nastai. Acolo a fost prezent şi un impresar italian licenţiat, care a luat datele câtorva jucători de-ai noştri.

Cinci jucători în lotul lui “U” Cluj

Rep.: Va participa Viitorul în perioada imediat următoare la turnee internaţionale?

D. S.: Noi nu, dar vom avea reprezentanţi. Trei copii născuţi în 1997 – Ciprian Nagy, Alexandru Fluieraş, Paul Gazda, unui din ‘98 – Alex Băican, şi unul din ‘99 – Rareş Pop, iau parte cu “U” Cluj la Fragaria Cup, care se desfăşoară la Preşov, în Austria.

Rep.: Care au fost rezultatele Viitorului la turneele internaţionale la care a luat parte în 2011?

D. S.: Recent a avut loc acel turneu internaţional de la Nyiregyhaza, este vorba despre Jonathan Cup. Viitorul Zalău a particpat cu cinci grupe (1997, 1999, 2000, 2001 şi 2004), iar cea mai bună performanţă a revenit copiilor grupei 2000, care au terminat competiţia pe locul III. Gruparea noastră a furnizat şi golgeterul turneului, Chris Barbul.

Echipe din Ungaria şi Ucraina la Cupa “Viitorul”

Rep.: Când va avea loc Cupa Viitorul Zalău?

D. S.: Acest turneu a devenit o tradiţie, nu numai pentru noi, ci şi pentru întreaga comunitate. Cupa “Viitorul” ElectroGrup Zalău va avea loc în intervalul 23 – 25 august, la care şi-au anunţat prezenţa Academia “Gheorghe Hagi”, Dinamo Bucureşti, echipe din Ungaria şi Ucraina.

Rep.: Ca şi om de fotbal, ce părere aveţi despre fotbalul din judeţ?

D. S.: Adevărul este că în judeţ ne confruntăm cu o problemă, care, zic eu, s-ar putea rezolva. Nu cunosc cu exactitate nivelul Campionatului Judeţean decât ceea ce am citit prin ziare şi am mai văzut, dar diferenţa este una foarte mare comparativ cu judeţele din jur. Trebuie să se pună un accent mai mare pe fotbalul din judeţ . Dacă am avea un campionat mai bun, valoarea jucătorilor ar creşte simţitor. Aşa am putea promova mult mai repede tineri spre cel de-al treilea eşalon.

Rep.: Cum s-ar putea rezolva această problemă?

D. S.: Susţinătorii echipelor şi cei care se ocupă de organizarea lor ar trebui, nu ştiu, obligaţi, să facă 2 – 3 antrenamente pe săptămână. Sigur, acei <antrenori> ar trebui să aibă licenţa UEFA C. Apoi, cel puţin o dată pe lună, ar trebui organizate cursuri de perfecţionare în compania persoanelor abilitate, la toate categoriile de vârstă. Doar aşa am putea trece de la nivelul de a juca fotbal doar duminica, atunci când se întrunesc majoritatea echipelor ce activează în Liga a IV-a şi a V-a. Abia atunci ne-am putea lupta de la egal la egal cu echipele din judeţele limitrofe. Am văzut diferenţa dintre fotbalul din Sălaj şi cel din judeţele din jur cu ocazia meciului de baraj pentru promovarea în Liga a III-a, susţinut de Meseşul Treznea în compania celor de la Olimpia Satu Mare.

Rep.: Bazele Sportive reprezintă o problemă în judeţul nostru…

D. S.: "ntr-adevăr. Am văzut în Ungaria la nivelul Ligii a V-a nişte baze sportive de invidiat. Totul era în ordine, era curăţenie, totul era aranjat. Şi la noi există semne bune, mai ales că bazele sportive de la Gâlgău Almaşului, Treznea, Tusa, Halmăşd sau Nuşfalău sunt cele mai bune din tot judeţul. Vom termina şi noi baza de la Hereclean, care va deveni cea mai frumoasă şi modernă din judeţ. Eu consider că o bază sportivă modernă în fiecare oraş şi comună din judeţ este o investiţie normală. Nu cred că ar fi o investiţie exagerată amenajarea unui teren cu o suprafaţă de joc bună, vestiare cu apă caldă şi o tribună acoperită.


Managerul Viitorului vrea pedepse drastice pentru turbulenţii din judeţ

Rep.: Probabil ştiţi despre agresiunile comise asupra cavalerilor fluierului.

D. S.: Da, am auzit. Este îngrijorător ceea ce se petrece. Astfel de cazuri nu ar trebui să se petreacă pe un teren de fotbal. Unii nu au învăţat fotbalul de la cel mai jos nivel aşa că nu prea au respect pentru adversar şi pentru arbitri. Dacă ar fi după mine, un jucător care loveşte arbitrul ar trebui suspendat 5 ani, nu unul singur. Cu toţii greşim, dar trebuie să şi recunoaştem faptul că există arbitri, mă refer la cei tineri, care nici măcar nu cunosc regulamentul.

Un singur centru de copii şi juniori ar revitaliza fotbalul sălăjean

Rep.: In ce stadiu de discuţii sunteţi referitor la ideea creării unui singur centru de copii şi juniori?

D. S.: Am avut o discuţie neoficială cu domnii Ioan Morar şi Marius Paşca. Ar fi foarte bine pentru toată lumea, pentru tot judeţul crearea unui singur centru de copii şi juniori. Cei mai buni ar fi îndreumaţi spre echipa mare. Totul ar fi organizat ca şi la carte. Practic, toate valorile ar fi strânse la un singur loc, astfel că ne-am putea lupta de la egal la egal cu forţele de la acest nivel. S-ar rezolva şi problema terenurilor. Sigur, a fost o discuţie neoficială. Vom vedea dacă vor medita la acest aspect. Eu nu vreau să intru în polemică cu nimeni. Mi-am expus un simplu punct de vedere.

Rep.: Sunteţi mulţumit de activitatea AJF Sălaj?

D. S.: Orice activitate poate fi îmbunătăţită, fie că ea e sportivă, culturală sau socială. Totuşi, eu cred că ar trebui să se implice mai mult. Fiecare are atribuţiile lui şi ar trebui să-şi facă treaba, pentru a scoate fotbalul sălăjean din conul de umbră în care se află în clipa de faţă. Doar aşa am putea progresa. Avem nevoie de idei noi şi, adevărul e că nu ducem lipsă de modele. Vedem în ţările din jur ce schimbări s-au produs la nivelul fotbalului mic, rezervorul de jucători al fotbalului mare. De aici de jos trebuie să înceapă modernizarea.

Interviu realizat de Ciprian PETRAN

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in FOTBAL