Connect with us

FOTBAL

Liga a IV-a: Răsturnări de situaţie în lupta pentru titlu

Municipiul Zalău a rămas fără reprezentantă în Liga a IV-a

Situaţie mai rar întâlnită în lumea fotbalului. Zalăul, care este reşedinţa judeţului Sălaj, nu este reprezentată la nivelul Ligii a IV-a de nicio echipă. Mai mult, judeţul nostru are o singură echipă în eşaloanele superioare ale fotbalului românesc, este vorba despre FC Zalău, care activează în Liga a III-a

Fotbalul sălăjean o duce din ce în ce mai greu. Dacă la un moment dat, Sălajul avea o echipă în Liga a II-a, este vorba despre  FC Silvania Şimleu Silvaniei, acum, judeţul nostru stă într-o singură echipă, FC Zalău, echipă care se zbate, deocamdată, în anonimatul Ligii a III-a. Mai gravă este situaţia în Liga a IV-a, acolo unde numărul echipelor a scăzut considerabil, calitatea jucătorilor este mediocră, iar bazele sportive sunt sub orice critică. Dureros este şi faptul că municipiul Zalău nu are  o echipă în acest eşalon, o situaţie oarecum surprinzătoare, dar în acelaşi timp şi alarmantă.

De mult timp nu am văzut o asemenea luptă pentru titlul de campioană în judeţ. Spectaculozitatea a fost dată şi de schimbările produse în fotoliul de lider, acolo unde s-au perindat fie Dumbrava Gâlgău, fie Meseşul Treznea. Şi Flacăra Halmăşd putea intra în cursa pentru locul I, dar a pierdut confruntarea cu gruparea din comuna Treznea, care avea să devină campioană. Dar, nu ne vom opri doar asupra acestor echipe cu analiza noastră, ci vom încerca să detaliem cât mai bine situaţia tuturor echipelor din Liga a IV-a. Din păcate, premiile acordate şi în acest an campioanei au fost destul de…puţine, o cupă, o minge şi o diplomă. E păcat că organizatorii nu au reuşit să atragă aproape de acest fenoment câţiva sponsori, condiţii în care şi nivelul campionatului ar fi fost mult mai ridicat.


Campioana judeţeană vine dintr-o comună

Vom începe cu Meseşul Treznea, campioana ediţiei 2010 – 2011. După un an petrecut în Liga a V-a, Meseşul a revenit în Liga a IV-a, acolo unde, de fapt îi este locul, având în vedere buna organizare şi lotul de care dispune. Sigur, sezonul 2009 – 2010 nu prea a putut emite pretenţii la supremaţie, deoarece Someşul Ileanda era mult prea puternică pentru restul echipelor din judeţ. Cum aceasta a promovat în Liga a III-a, desfiinţându-se apoi, lupta pentru locul I s-a relansat. Principala armă pe care s-a bazat Meseşul în ultima vreme a fost omogenitatea lotului. Mulţi dintre jucători şi-au făcut junioratul la FC Armătura Zalău sau la CSS Zalău, iar acest lucru se vede în teren, unde traseele sunt clare. Aurel Petrean şi Primăria comunei Treznea susţin financiar această echipă, dar pentru jucători contează unitatea şi nu latura financiară, cum se petrece pe la alte grupări. Din toamnă, Meseşul va beneficia şi de o bază sportivă nou-nouţă, construită în baza unui program guvernamental, aşa că fotbalul ar putea prospera la Treznea. Este un sport iubit, iar acest lucru se vede chiar şi în meciurile susţinute pe terenuri străine, când Mihai Gaidoş şi compania au fost însoţiţi de un grup inimos de susţinători. "nsă, trebuie să spunem că marea majoritate a jucătorilor, dacă nu chiar toţi, provin din Zalău. Până şi grupa de juniori aparţine lui FC Zalău, aşa că putem spune că există o problemă la Treznea în ceea ce priveşte noul val de fotbalişti. Locul I ocupa la finalul campionatului a dat posibilitatea grupării pregătite de  Nicolae Şandor să ne reprezinte la meciul de baraj pentru Liga a III-a. Din păcate, lipsa unei pregătiri specifice s-a simţit din plin la meciul de baraj, acolo unde Meseşul a pierdut fără drept de apel în faţa echipei Olimpia Satu Mare. Cu toate acestea, însuşi primarul comunei Treznea, Emanoil Stanciu, a afirmat că şi-ar dori să vadă la Treznea meciuri de Liga a III-a, aşa că Meseşul are ca obiectiv pentru sezonul următor câştigarea unui nou titlu de campioană judeţeană.


Dumbrava Gâlgău a revenit în plutonul fruntaş

Vicecampioana din sezonul recent încheiat, Dumbrava  este deja o obişnuită a poziţiilor fruntaşe. De fapt, gruparea condusă de Aurel Pintican a revenit în topul clasamentului după un an de pauză, deoarece în sezonul 2009 – 2010 Dumbrava a fost de nerecunoscut. Acum, s-a încercat o reîntinerire a lotului şi chiar s-a reuşit acest lucru. Cu toate acestea, rezultatele nu au avut de suferit. Ba chiar putea să devină campioană judeţeană, dar a pierdut partida de pe terenul echipei Flacăra Halmăşd. Nu a fost o tragedie, deoarece Dumbrava este o echipă care se poate aduna doar duminica, după cum afirma managerul grupării din comuna Bălan, aşa că o eventuală promovare în Liga a III-a ar fi încurcat oarecum calculele la Gâlgău Almaşului, deoarece meciurile au loc vinerea. Nu este o tragedie, deoarece fotbalul este foarte iubit în acea zonă, indiferent la ce nivel s-ar juca. Tocmai de aceea, conducătorii echipei încearcă să ofere suporterilor cele mai bune condiţii. S-a ridicat deja o tribună acoperită, iar acum se lucrează intens la cea de-a doua. Vestiarele sunt mult peste ceea ce există la Zalău, iar suprafaţa de joc va fi cea mai tare din judeţ, gazon nou şi…instalaţie computerizată de irigare. Aşadar, condiţii nemaipomenite pentru o echipă din mediul rural, dar care încearcă să facă totul ca la carte, într-un mod cât mai profesionist.

Flacăra din Halmăşd a “ars” în retur

Ultima teaptă a podiumului a fost ocupată de Flacăra Halmăşd. Aceasta a început destul de slab campionatul, dar şi-a revenit treptat, având un retur de-a dreptul fulminant. Experienţa unor jucători importanţi ai judeţului şi-a spus cuvântul, gen Emil Lucaciu, Tudor Ulmeanu, Emil Borz, Adrian Dregan, Lupo Csaba şi alţii. "ncet, dar sigur, Flacăra a escaladat clasamentul, iar la un moment dat putea să se implice în lupta pentru titlu. Dar a pierdut derby-ul cu Meseşul Treznea, la limită, ce-i drept. Oricum, primarul Gavril Puşcaş a fost mai mult decât mulţumit de ceea ce s-a realizat în sezonul care tocmai s-a încheiat. "n ceea ce priveşte baza sportivă din comuna Halmăşd, aceasta este îngrijită permanent, iar suprafaţa de joc se prezintă aproape impecabil la fiecare meci. Iarbă tunsă, teren nivelat şi trasat regulamentar, lucruri care, prin alte locuri, lipsesc aproape cu desăvârşire. Şi juniorii sunt într-o vizibilă creştere, lucru care nu poate decât să ne bucure, deoarece şi tinerii din mediul rural merită şansa de a se simţi “fotbalişti”. Circulă zvonuri conform cărora lotul echipei Flacăra Halmăşd se va modifica radical în această vară, mai ales că la Şimleu Silvaniei se doreşte formarea unei grupări care să o ia de la zero, iar mulţi dintre jucătorii grupării conduse de primarul Gavril Puşcaş ar dori să reprezinte oraşul natal.

Marius Muntean revine pe banca Rapidului

Locul IV este ocupat de Rapid Jibou, practic, dezamăgirea din acest campionat. La startul acestuia, conducătorii şi antrenorul Ioan Fabian anunţau că se vor implica în lupta pentru titlul judeţean, mai ales că se bazau pe serviciile unor jucători importanţi, Adrian Fărcaş, Cristian Å¢urcaş, Alexandru Turcu, Ciprian Petran (plecat între timp la CS Barcău Nuşfalău), Ionuţ Blaga (plecat în Spania), Radu Blaga (plecat la FC Zalău), Marius Chira (accidentat grav în retur) şi juniorii care vin din urmă, Ovidiu Moldovan sau Marius Haiduc. Dar, trupa s-a destrămat, iar în ultimele etape Rapidul a putut alinia cu greu un prim-unsprezece. Gruparea de pe Someş a ratat chiar şi podiumul, prinzând locul IV în ultima etapă, după un rezultat obţinut la “masa verde” după meciul de la Chieşd. De fapt, gazdele s-au impus cu scorul de 7 – 4, având în teren doi jucători “pe fals”, este vorba despre Paul Chiş, fostul junior al lui FC Zalău, şi pe Andrei Lăcătuş, transferat în iarnă de la Viitorul Zalău la FC Maramureş Universitar Baia Mare. Din câte se pare, în această vară, echipa va fi restructurată din temelii, nu numai la nivelul lotului, ci şi la nivelul băncii tehnice. Cel mai vehiculat nume este cel al lui Marius Muntean, care, după ce a renunţat la a mai pregăti Someşul Someş Odorhei, este dorit insistent la Jibou pentru a redresa situaţia.


Clasare modestă pentru CS Barcău Nuşfalău

Şi CS Barcău Nuşfalău poate fi trecută pe lista echipelor care au realizat mai puţin decât şi-au propus în ediţia de campionat 2010 – 2011. Câştigătoarea fazei judeţene a Cupei României anul trecut, a terminat doar pe locul V campionatul şi a ieşit prematur din cupă. Pe teren propriu, Barcăul s-a descurcat destul de bine, mai greu fiind pe terenuri străine, unde Lakatos Karoly şi compania au fost de nerecunoscut. Principalul transfer a fost cel al portarului Ciprian Petran, în rest, Alexandru Duca a mizat pe acelaşi nucleu sudat de ani de zile. Au existat şi câteva implanturi, este vorba despre câţiva juniori decoperiţi şi crescuţi de Adrian Damian, cum ar fi Codruţ Ardelean, Cătălin Anghel, Daniel Gut sau Lazar Zoltan. Aceştia s-au adaptat foarte bine în angrenajul gândit de Alexandru Duca, dar lumea îşi doreşte mai mult la Nuşfalău. Chiar şi semnele venite din partea conducerii sunt favorabile ţintirii unui obiectiv mult mai îndrăzneţ în sezonul viitor. Şi politica de transferuri va fi discutată în această vară, astfel că, din sezonul viitor, am putea vedea o echipă CS Barcău Nuşfalău mult mai solidă. Se vorbeşte chiar şi despre revenirea juniorilor în Campionatul Naţional de “republicani”, acolo unde anul trecut au apărat blazonul echipei FC Silvania. "n cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, mulţi juniori ar putea intra în calculele echipei mari, reducându-se astfel semnificativ media de vârstă a seniorilor. Dar, totul se va stabili în perioada următoare.


Revelaţia returului vine din Măerişte

Ei bine, iată-ne ajunşi şi la revelaţia returului. Este vorba despre Venus Măerişte. Chiar dacă nu evoluează pe teren propriu la Măerişte, acolo unde activează echipa de Liga a V-a Frăţia, Venus continuă să organizeze meciurile de “acasă” la Giurtelecul Şimleului. Este unul dintre cele mai rele terenuri din judeţ, fără doar şi poate, dar Vasile Breazdău şi compania s-au obişnuit cu acesta, punând probleme oricărei echipe. Mai nou, jucătorii pregătiţi de Vasile Bălaş au început să conteze şi pe terenuri străine, iar cea mai notabilă ispravă este victoria obţinută la Şimleu Silvaniei, unde a reuşit să învingă Meseşul Treznea, care avea să devină, totuşi, campioană judeţeană. Principalul neajuns al acestei frumoase echipe, care se întruneşte doar duminica, este numărul scăzut de jucători pe care Vasile Bălaş îi are la dispoziţie. Nu puţine au fost meciurile când s-a improvizat şi la nivelul porţii, dar, cu toate acestea, Venus Măerişte a ieşit învingătoare. La un moment dat, lipsa lui Marius Micle din avanposturi s-a simţit, dar Andrei Chiş a devenit omul de gol al grupării din comuna Măerişte. "n scurt timp, a devenit unul dintre jucătorii interesanţi ai judeţului. Practic, în anul 2011, Călin Balotă şi colegii săi au pierdut doar un singur meci, acasă, în ultima etapă, cu Dumbrava Gâlgău. Nu doar clasarea din campionat este o realizare, ci şi accederea în finala fazei judeţene a Cupei României. Poate ar fi şi timpul ca această echipă ambiţioasă să beneficieze de o bază sportivă acceptabilă, deoarece în afara gardului care împrejmuieşte terenul, nu mai există nimic, exceptând acel modul care foloseşte pe post de vestiar arbitrilor.

Gloria a început bine, dar a terminat prost

Gloria Bobota s-a stins aşa cum s-a şi aprins, subit. Conducătorul Gheorghe Blăjan a încercat să alcătuiască o echipă cât mai puternică, care să se apropie de podium. La un moment dat, acest lucru chiar putea să se întâmple, dar ceva s-a rupt în jocul Gloriei, contabilizând o sumedenie de înfrângeri. Nici Cosmin Savu nu a mai fost golgeterul din anii trecuţi, kilogramele în plus mai reducând din viteza de reacţie a atacantului orginar din judeţul Cluj. "n prima parte a campionatului, defensiva Gloriei a fost una dintre cele mai exacte, dar accidentările lui Doru Sabou şi Szanto Andras au contat enorm. S-au făcut câteva improvizaţii, dar rezultatele scotate au fost mult sub aşteptări. Cu siguranţă, conducătorii grupării din Bobota nu se vor mulţumi cu acest statut, iar în această vară vor demara tratativele pentru transferurile altor jucători pentru a duce Gloria acolo unde comunitatea locală o vrea, adică în fruntea clasamentului. Şi în cazul grupării din comuna Bobota am putea remarca dorinţa de a reamenaja terenul. Astfel, acesta a fost lărgit, reîngrădit şi se are în vedere şi reabilitarea suprafeţei de joc. Sigur, nu vor fi omise nici vestiarele. Tare ne-am dori ca ritmul în care bazele sportive din judeţ vor fi modernizate să fie mai rapid, deoarece nu este o investiţie colosală ridicarea măcar a unei tribune acoperite, a unor vestiare, iar suprafaţa de joc să fie una decentă.


Nume mari în lotul Interului, dar rezultatele au lăsat de dorit

Ne aşteptam la mai mult şi din partea celor de la Inter Cizer, care au o sumedenie de jucători valoroşi şi experimentaţi, dintre care îi enumerăm pe Ionuţ Coste, Cătălin Sabău, Marius Cozma, Silviu Crişan şi lista poate continua. La fel ca şi în cazul echipei campioane, şi la Cizer s-a mizat mult pe coeziunea lotului, pe buna înţelegere şi pe prietenie. Astfel, colectivul a fost unul de nota 10, păcat, însă, de desele conflicte în care a fost angrenată echipa. Cu un asemenea lot, mulţi vedeau Interul în lupta pentru primele locuri, dar gruparea din Cizer a fost campioana remizelor. Multe meciuri în care pornea ca mare favorită s-au încheiat cu rezultate nesatisfăcătoare, care au dus echipa abia pe locul VIII. Dar, Ioan Criste şi primarul Nicolae Criste vor mai mult, vor să creeze o echipă redutabilă în judeţ. Tocmai de aceea, în vederile conducătorilor au intrat câţiva jucători care vor fi contactaţi în această pauză intercompetiţională. Şi în cazul grupării din Cizer vom analiza puţin situaţia bazei sportive. "ncepem cu vestiarele, care arată foarte bine, utilate, iar în viitorul apropiat se va ridica şi o tribună. Dar mai întâi, suprafaţa de joc ar trebui refăcută din temelii, deoarece se ştie că terenul de la Cizer este înclinat. Apoi, ar mai fi chestiunea juniorilor, deoarece Interul are un protocol de colaborare cu Viitorul, care furnizează juniorii necesari participării în Liga a IV-a.


Someşul “a secat” de la o etapă la alta

Pe foaie, Someşul Someş Odorhei avea un lot extrem de numeros, dar la ora meciurilor, Marius Muntean avea probleme în alcătuirea primului unsprezece. Situaţia a devenit una problematică după derby-ul cu Rapid Jibou, când unele voci l-au acuzat pe antrenorul Someşului că nu ar fi alcătuit echipa ideală cu rivala zonală Rapid Jibou. Acesta a reacţionat şi a renunţat la a mai pregăti echipa, existând zvonuri conform cărora a şi fost contactat de conducătorii formaţiei jibouane. Cu privire la performanţele Someşului din acest sezon, acestea au fost destul de puţine le număr. Cea mai notabilă este parcursul bun din Cupa României, unde gruparea din comuna Someş Odorhei a ajuns până în semifinale, unde a fost eliminată de către Unirea Sălăţig. Dar, până a ajunge în această fază a competiţiei, George Porumb şi colegii săi au reuşit o surpriză, eliminând Meseşul Treznea. Ce-i drept, meciul a fost unul ciudat, dar până la urmă a contat victoria Someşului, care, pentru campionatul următor trebuie să se întărească serios, astfel ar putea regresa şi mai mult.

Cehu Silvaniei plăteşte tribut lipsei de experienţă

Silvania Cehu Silvaniei a schimbat liniile, punând accentul pe tinerii din localitate. Lipsa lor de experienţă a contat mult de tot, cu toate că în primul unsprezece au existat şi jucători cu ani buni petrecuţi şi prin alte eşaloane, cum ar fi Daniel Rogoz, Adrian Deac, Adrian Dregan, Marius Zsigo sau Szoke Nagy Atila. E greu să o iei aproape de la zero, dar Szoke Nagy Attila şi Ioan Cosma, cei care se ocupă de destinele Silvaniei, nu renunţă la ideea de a crea o echipă tănără alcătuită din localnici. Chiar şi primarul Varga Andrei este de aceeaşi părere, sprijinind cum poate activitatea echipei. Jocul prestat a fost de o bună calitate, dar marile erori au apărut în apărare, pe fondul tinereţii unor jucători şi a deficitului de experienţă. Dar aceasta se poate dobândi doar odată cu trecerea anilor şi cu disputarea a cât mai multor meciuri. Doar cele patru victorii obţinute în decursul unui sezon întreg este prea puţin pentru o echipă care reprezintă, până la urmă, un oraş. Tocmai de aceea, cei care au grijă de destinele acestei tinere echipe vor să vadă şi rezultate nu numai să înlocuiască veteranii cu sânge proaspăt.

Benfica Ileanda vrea mai mult în sezonul următor

Performanţa reuşită de Someşul Ileanda încă mai bântuie în comuna de pe Someş. Benfica nu are posibilităţile acelei echipe care a reuşit să promoveze în Liga a III-a, dar s-a desfiinţat prematur. Cauza? Lipsa banilor. Adrian Pop, cel care se ocupă de tot ce înseamnă Benfica Ileanda în prezent, face eforturi uriaşe pentru a organiza cât mai bine echipa. Printre jucătorii care evoluează în prezent, regăsim câţiva care au făcut parte din lotul campioanei Sălajului de anul trecut, cum ar fi Vasile Roman, Cătălin Lar, Adrian Pop, Mihai Stână sau Liviu Teglaş. Situaţia s-a mai îmbunătăţit pe finalul campionatului, de exemplu, în ultima etapă, când a reuşit să smulgă un punct pe terenul celor de la CS Barcău. E mare păcat că unii nu se implică cum ar trebui la această echipă, iar cei care o susţin din toate punctele de vedere, financiar şi chiar moral, sunt destul de puţini. Ileanda nu duce lipsă de tineri, însă duce lipsă de seriozitate din partea tinerilor, care, mai nou, joacă fotbal din obligaţie şi nu din plăcere, o situaţia întâlnită la nivel naţional, nu numai în această comună a judeţului nostru.

Evoluţii oscilante pentru AS Chieşd

AS Chieşd era una dintre cenuşăresele Ligii a IV-a, dar pe final de sezon şi-a îmbunătăţit considerabil evoluţiile. Nu numai acasă, ci şi în deplasare, astfel că Ovidiu Cătană şi colegii săi au făcut tot ce le-a stat în putinţă să evite ultimul loc. Şi AS Chieşd a încercat să folosească jucători de pe plan local, mai ales că a furnizat câţiva tineri promiţători, cum ar fi Paul Chiş sau Andrei Lăcătuş. Primul dintre ei, a sfârşit prin a fi exclus de la FC Zalău, în timp ce Lăcătuş a părăsit Viitorul Zalău pentru FC Maramureş Universitar Baia Mare. Cei doi au intrat “pe fals” la ultimul meci al sezonului, contra celor de la Rapid Jibou. Aportul lor a fost unul semnificativ la mijlocul terenului, dar AS Chieşd a sfârşit prin a pierde meciul la “masa verde” după ce jibouanii au depus o contestaţie la finalul meciului. "mbucurător este faptul că lucrurile încep să se mişte şi la Chieşd şi chiar această echipă poate mai mult, mai ales că are potenţial.

In final, nu putem spune decât un singur lucru. Semne bune există în campionatul judeţean din Sălaj, dar, dacă e să facem o comparaţie cu judeţele din jurul nostru, suntem cam în urmă. Şi nu doar la nivel valoric, ci şi la cel al infrastructurii. Există câteva proiecte în plină desfăşurare, dar lucrurile se mişcă destul de încet. Ridicarea unei baze sportive cât de cât “moderne” nu presupune investiţii colosale, iar noi credem că fiecare comună ar trebui să aibă o “arenă” sportivă. Până la urmă, suntem în secolul XXI, când ar trebui să vedem construcţii futuriste, dar noi nu ne dorim decât ceva demn. Până la urmă, acesta este începutul naşterii unui fotbal sănătos. Infrastructura atrage tinerii spre fotbal, numărul lor mare creşte valoarea unui campionat, echilibrează echipele, duce la apariţia mai multor grupări şi la creşterea ariei de selecţie. In caz contrar, totul se va duce de râpă, şi puţinul pe care îl avem, iar peste câţiva ani vom asista la un campionat judeţean în care media de vârstă a jucătorilor va fi una extrem de ridicată. Tocmai de aceea, ar trebui tras un semnal de alarmă, pentru toată lumea, conducători, finanţatori, organizatori. Indolenţa poate lăsa urme, iar acest lucru îl vedem în prezent, când judeţul nostru are o singură echipă în eşaloanele superioare ale fotbalului românesc.                Ciprian PETRAN

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in FOTBAL