Connect with us

HANDBAL

SPECIAL. Valeria Motogna vrea să exceleze pe două fronturi


Fostul port-drapel al României la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 îşi doreşte o carieră frumoasă în mediul afacerilor, acolo unde a intrat de puţin timp, dar pasiunea pentru handbal o “împinge” către succes şi în ceea ce priveşte cariera de antrenor. După mai multe demersuri, fosta handbalistă de la Silcotub Zalău şi Oltchim Râmnicu Vâlcea se pregăteşte să inaugureze Şcoala de Handbal “Valeria Motogna”


Valeria Motogna (n.16 decembrie 1979) a fost încă de mică o admiratoare a sportului de pe semicerc. Astfel, la vârsta de 12 ani, tânăra a început să practice acest sport la Bistriţa, fiind descoperită de antrenorul Dumitru Găvan. După numai 3 ani, Gheorghe Tadici a remarcat-o şi a adus-o la Zalău, mai întâi la grupele de junioare, ca ulterior, Valeria să facă pasul către echipa mare.

Cupa Oraşelor EHF, prima performanţă în tricoul Zalăului

În 1996, Valeria a pus umărul la cucerirea primului trofeu din istoria celor de la Silcotub Zalău. Gruparea de la poalele Meseşului şi-a adjudecat Cupa Oraşelor EHF.

Performanţele sale bune de la Zalău au fost remarcate şi de selecţionerul echipei naţionale de tineret a României. În tricoul Naţionalei, Valeria a cucerit titlul european în anul 1998 şi pe cel mondial, un an mai târziu.

Prestaţiile bune ale handbalistei în tricoul Silcotubului au continuat, iar în 2001 avea să câştige primul titlu naţional din cariera sa, precum şi din istoria clubului zălăuan. În 2004 şi 2005 au urmat alte două titluri naţionale.

Despărţirea de Silcotub Zalău a venit odată cu plecarea antrenorului Gheorghe Tadici la Oltchim Râmnicu Vâlcea, pe care l-a urmat la gruparea din Zăvoi.

Motogna a cucerit 5 trofee într-un singur an

Anul 2007 a fost cel mai de succes an din cariera handbalistei. Astfel, în acel an, Valeria Motogna a cucerit nu mai puţin de 5 trofee cu Oltchim. Este vorba despre Liga Naţională, Cupa României, Supercupa României, Cupa Cupelor şi Trofeul Campionilor. Alături de Oltchim, Valeria a ajuns în 2009 în semifinalele Cupei EHF, pentru ca un an mai târziu să ajungă în finala Ligii Campionilor, finală pe care Oltichimul a pierdut-o în faţa danezelor de la Viborg.

Despre perioada petrecută la echipa naţională a României, să spunem că Valeria Motogna a făcut parte dintr-o generaţie foarte bună, alături de care a reuşit să ajungă până în sferturile de finală la  Jocurile Olimpice. Mai mult de atât, la Olimpiada de la Beijing, handbalista a fost desemnată căpitanul echipei şi port-drapelul delegaţiei României la ceremonia de deschidere.

În anul 2014 a venit momentul retragerii

În anul 2011, Valeria Motogna s-a întors la Zalău, şi a evoluat timp de 3 sezoane pentru HC Zalău, iar în anul 2014 şi-a anunţat retragerea din handbal. La gruparea de la poalele Meseşului, Valeria Motogna avea promis şi un loc în staff-ul tehnic, pe post de antrenor secund, dar această promisiune a rămas doar în acest stadiu, de promisiune. Între timp, Valeria a ocupat catedra de la CSS Zalău la junioare 3, însă din motive personale a decis să părăsească catedra, pentru un proiect personal, acela de a-şi înfiinţa propria şcoală de handbal.

2016 – anul revenirii pe semicerc

Acest proiect a fost puţin amânat, datorită faptului că handbalista a fost convinsă să revină pe semicerc, la CSU Oradea, acolo unde a fost antrenoare-jucătoare. Totuşi, la gruparea bihoreană, valoroasa handbalistă a dorit să îşi dozeze efortul pe partea de antrenorat şi să încerce să îşi împărtăşească experinţa cu jucătoarele tinere din lot, dar nu numai.

“M-am decis să merg acolo, pentru a nu mă rupe definitiv de handbal, pe un an de zile, şi pentru a avea o continuitate pe linia de antrenorat. M-am axat mai mult pe partea de antrenorat la Oradea, eu intram doar când echipa avea nevoie. În meciurile mai uşoare, dădeam şansa tineretului să evolueze”, ne-a declarat Valeria Motogna.

Cu liderul Valeria Motogna în lot şi pe bancă, CSU Oradea a făcut un sezon de excepţie în Seria B a Diviziei A la handbal feminin. Astfel, gruparea orădeană a înregistrat 11 victorii şi 9 înfrângeri, acumulând 33 de puncte. Această linie de clasament ia adus formaţiei orădene locul 5 la finalul sezonului competiţional 2016-2017.

“Mă bucur foarte mult că am realizat un loc 5, performanţă care nu a mai fost realizată la Oradea. Mi-aş dori să existe echipa din Oradea în continuare şi să îşi ducă planurile la îndeplinire. Despre experienţa de la Oradea pot spune că a fost una foarte frumoasă”, ne-a spus Valeria Motogna

Cu toate că a realizat această performanţă notabilă, handbalistă se pare că are alte gânduri şi nu va mai continua la CSU Oradea. Distanţa mare pe care o are de parcurs de la Zalău la Oradea, pare un impediment, dar de asemenea, Valeria Motogna are şi alte planuri de viitor.

“Nu ştiu dacă voi mai continua cariera de jucătoare la CSU Oradea. Mi-este destul de greu cu naveta şi vreau să îmi deschid şi şcoala de handbal şi nu ştiu dacă voi mai putea să le combin pe amândouă”, ne-a spus port-drapelul României la Olimpiada de la Beijing.

Valeria Motogna a intrat în mediul afacerilor

Cariera handbalistei se apropie de final, iar precum alţi sportivi retraşi din activitate, Valeria trebuie să se reorganizaze şi să “arunce” privirea şi către alte orizonturi. Astfel,  fostul port-drapel al României la Jocurile Olimpice s-a axat şi pe mediul afacerilor, pentru a avea o asigurare, după ce va termina cariera de jucătoare. După ce a luat în calcul mai multe variante, soluţia cea mai bună a fost plantaţia de coacăze negre şi zmeură.

“M-am gândit că oricum urma să mă las de handbal şi multă vreme m-am gândit de ce să mă apuc. Speram să mă apuc de o afacere, am avut mai multe opţiuni pe listă, dar până la urmă am rămas la cultura de coacăze şi zmeură, aşa au mers lucrurile încât am ajuns aici”, ne-a mai spus sportiva în vârstă de 37 de ani.

Afacere pornită din pasiune, dar una serioasă

De aproximativ doi ani, Valeria, alături de Gabriel Puşcaş, partenerul de viaţă şi un nume cunoscut în sportul din judeţul nostru, s-a apucat de plantaţia de coacăze şi zmeură. Puşcaş este portarul celor de la CS Barcău Nuşfalău, în Liga a IV-a, dar şi portarul “Rechinilor” Autoland Hosu, în Liga 1, în Campionatul de Minifotbal Onix Sălaj. Revenind la plantaţia de coacăze şi zmeură, să spunem că deşi a început din pasiune, această afacere tinde să devină una serioasă şi de succes.

“Această afacere este făcută din pasiune, dar aş dori să devină o afacere serioasă. Suntem deja în anul doi de producţie şi lucrurile merg neaşteptat de bine. Activitatea este ok, e frumoasă şi mai important, este în aer liber”, mai spune fosta handbalista.

Să spunem că plantaţia este amplasată în Livada Aghireş şi are un hectar suprafaţă, fiind foarte aproape de municipiul Zalău. Pentru cei care îşi doresc să deguste fructele, pot efectua o comandă, iar coacăzele şi zmeura vor fi culese abia atunci şi vor fi livrate în cel mai scurt timp în locul dorit. După ce a “prins” experienţă şi în domeniul agriculturii, o comparaţie este destul de greu de efectuat, însă Valeria Motogna consideră activitatea din sport, una mai dificilă.

“Activităţile din cele două domenii nu pot fi comparate, dar dacă tot ar fi să le compar, aş spune că la handbal este mult mai greu”, mai spune Motogna.

Prezentă la meciul de retragere al Ramonei Farcău

Unul dintre cele mai importante nume din handbalul românesc din ultimii ani, Ramona Farcău şi-a anunţat meciul de retragere. Deşi este zălăuancă, Farcău a ales să îşi organizeze meciul de retragere în sala “Traian” din Râmnicu Vâlcea, acolo unde a petrecut anii de glorie, în tricoul Oltchimului. Astfel, în data de 5 august, zălăuanca a organizat evenimentul Oltchim 2010: Gala Campioaneleor.

În cadrul evenimentului au fost invitate colegele din acea “generaţie de aur” a Oltchimului în handbalul feminin. De altfel, 2010 a fost şi anul în care gruparea din Zăvoi a ajuns până în finala Ligii Campionilor. Printre numele care vor face parte din această gală se numără Valeria Motogna, Cristina Neagu, Luminiţa Huţupan-Dinu, Valentina Ardean Elisei, Clara Vădineanu, Gabriela Szucs, Talida Tolnai sau Iulia Curea.

Să spunem că Valeria Motogna nu avea cum să rateze acest eveniment, având în vedere că a fost colegă cu Ramona Farcău, încă din anul 1998, când cele două handbaliste îmbrăcau tricoul echipei Silcotub Zalău. Din 2006 şi până în 2011, acestea au făcut parte din echipa Oltchimului Râmnicu Vâlcea, dar cele două handbaliste au fost colege mulţi ani şi la echipa naţională a României.

Şcoala de Handbal “Valeria Motogna” îşi deschide porţile!

De ceva vreme, fosta handbalistă şi-a exprimat dorinţa de a-şi înfiinţa o şcoală de handbal. În acest sens, încă de anul trecut, fostul port-drapel al României la Olimpiada de la Bijing a început demersurile. Deşi proiectul a fost puţin amânat datorită revenirii pe semicerc la CSU Oradea, proiectul Valeriei Motogna se află într-un stadiu destul de avansat.

”Proiectul cu înfiinţarea şcolii de handbal se află într-un stadiu foarte bun şi sunt în căutarea unui loc de desfăşurare a activităţii”, spune Motogna.

Toate actele sunt pregătite, însă fosta handbalistă mai are nevoie de un spaţiu pentru închiriere şi în care să îşi poată desfăşura activitatea. Totuşi, Valeria speră ca în următoarele luni să poată rezolva şi această problemă. “Sper ca din luna septembrie să pot să încep activitatea la şcoala de handbal”, ne mai spune Motogna.

Despre activitatea din cadrul Şcolii de Handbal “Valeria Motogna”, fosta handbalistă este singura care se va ocupa de cei care doresc să urmeze această şcoală şi să înveţe tainele acestui sport, de la o adevărată campioană.

“Mă voi ocupa doar eu de şcoală, iar la început nu vom participa în competiţii. Dacă voi avea la un moment dat o generaţie foarte bună, atunci voi lua în considerare şi participarea în competiţiile oficiale. Nu pot să spun acum ce se va întâmpla pe parcurs”, ne-a informat fosta handbalistă.

Pentru un mai bun exemplu de oferit copiilor, Motogna a participat câteva zile şi la un curs de antrenorat organizat la Cluj-Napoca de către Professional Handball Coaching.

În încheiere, după o carieră frumoasă din postura de jucătoare de handbal, Valeria Motogna îşi doreşte să exceleze şi în antrenorat, precum şi în noua sa afacere, de care se ocupă alături de Gabriel Puşcaş, partenerul ei de viaţă.

141 Vizualizari
3 Comments

3 Comments

 1. Dorul

  10 July 2017 at 8:07

  Compromis total pt Valy aceasta perioada la Oradea ca jucatoare si fara atributii de antrenoare cum spune ea,fiind la Zalau 4 zile din 7 la Zalau. A parasit CSS Zalau pt ca la examenul de titularizare a luat nota sub patru.. Nu a mai participat in anul urmator la examen de titularizare ,pt ca stia ca nu poate de nota …patru,50 sau cinci Pacat de caracterul ei ,din care cauza a parast/o si fostul sot Adrian.

 2. GICU

  10 July 2017 at 23:56

  Adevarul este la mijloc , dar din pacate pentru ea , in loc sa se concentreze pe grupa de junioare 3 care a avut-o la CSS Zalau , a preferat sa se retraga urat , din handbal , desi a fost singura jucatoare de la sporturi de echipa , care a purtat Stegul Romaniei la o OLIMPIADA ! Pacat ! A facut-o cu mana ei , in loc de un post respectabil in invatamant , lucru pentru care a facut facultatea de sport , a preferat sa coboare jos de tot . E greu sa stii cand sa te retragi …!

 3. Raspuns

  11 July 2017 at 5:38

  Mă anagramatilor invatati sa scrieți corect și apoi comentați despre viața acestei sportive !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in HANDBAL