Connect with us

Ştiri din Sălaj

Fenomenul sportiv ia amploare la Horoatu Crasnei! GALERIE FOTO


Acum doi ani, în comună a fost înfiinţată echipa de fotbal, care în sezonul viitor se va lupta pentru promovarea în Liga a IV-a. Din acest sezon, Voinţa are reprezentantă şi în fotbalul juvenil, mai precis în campionatul de juniori D.  Mai mult, din toamna acestui an, comuna Horoatu Crasnei va mai avea o grupă înscrisă în Campionatul Judeţean de juniori E!


 

“Cât mă va ajuta Dumnezeu să pot să fac lucruri bune pentru comuna noastră o voi face. Uşa îmi este deschisă pentru fiecare locuitor al comunei.Le mulţumesc cetăţenilor că mi-au mai acordat votul de încredere şi mi-au oferit ocazia să mai dovedesc că pot face lucruri bune. Întotdeanu am discutat cu oamenii despre fiecare problemă în parte şi în continuare voi face tot ce depinde de mine  ca cetăţenii să aibă cele mai bune condiţii”, spune primarul Florian Sur.

 

Comuna Horoatu Crasnei este situată în partea de sud-vest a judeţului Sălaj, iar din punct de vedere hidrografic, în bazinul superior al râului Crasna, la obârşia râului, în apropierea vârfului unghiului format de culmile cristaline ale Munţilor Meseş şi Plopiş. Comuna este situată în Depresiunea Şimleului, la poalele Munţilor Meseş, are o suprafaţă de 8.194 km2 şi este formată din satele: Horoatu Crasnei, Şeredeiu, Stîrciu, Hurez şi cătunul Poic. Localitatea Horoatu Crasnei, în anul 1270, este amintită sub denumirea de “Huruath” şi aparţinea cetăţii Crasna, an în care regele Ştefan separa acest teritoriu stabilindu-i hotarele. În anul 1808, în Horoat au fost recenzate 18 familii de “nemeşi” (nobili).

Numărul locuitorilor în 1847 a fost de 796 , în anul 1850 a scăzut la 632. În această perioadă istorică satul Horoat a primit mai multe denumiri: Choroat (1205 – 1235), Huruath (1270), Horvathy (1733). Strada principală s-a numit Heleşteu (Halasto), denumire provenită de la o baltă mare peste care treceau mai multe punţi, apa scurgându-se spre Valea Crasnei. Denumiri de străzi erau: Chişuta (strada mică), Uliţa morii, Cioroca, Uliţa cimitirului numita azi “Hostat”.

Înainte de construirea şoselei, matca Văii Crasna servea la circulaţie. Părţile de hotar aveau denumiri din care unele s-au păstrat până azi, cum ar fi: “Malomter” (şesul morii), Suai, Cosbilt, Pusta, Majar, Catrici, Sub Carpini – la poalele unei păduri de carpen. În locul zis “Groapa” (Vermek) ascundeau locuitorii averile, animalele când venea duşmanul. Satul Stârciu, are de asemenea un trecut interesant. Din documentele vechi reiese ca satul Stârciu se găsea în vecinătatea castrului roman – Buciumii de azi. Pe valea Ragului, drumul de comunicaţie cu castrul roman, la locul numit “Cetăţuie” s-au gasit diferite obiecte de uz casnic care datează de pe vremea dacilor: fragmente şi vase din ceramică, toporaş de piatră. Fortificaţia dacică este de tip promontoriu barat din două sensuri. Materialele arheologice descoperite încadrează fortificaţia în intervalul sfârşit de secol II i.C – I d.C. Primele aşezări au apărut după plecarea romanilor, prin retragerea locuitorilor mai spre şes unde au găsit pământuri mai fertile.

Din documentele existente la muzeul de istorie din Zalău reiese că la sfârşitul secolului XVII era în satul Stârciu familia lui Bogdan Gheorghe, ţăran iobag care prin faptul că a facut parte dintr-o garnizoană de ostaşi moldoveni condusă de Stefan cel Mare, a devenit liber pentru meritele sale în lupta împotriva turcilor. El a primit titlul de nobil pe o diplomă scrisă pe piele de câine, dar neprimind şi pământ i se spunea în derâdere “nobil în opinci”. În jurul anilor 1800, satul Stârciu , fiind sub ocrotire austro-ungară a primit denumirea de “Bogdanhaza” (casa lui Bogdan).

Originea şi provenienţa denumirii de Stîrciu nu se cunoaşte. Satul Şeredeiu, Pârâul Şeredei este amintit în anul 1270 de regele Ştefan al Ungariei într-o scrisoare familială când spune că pârâul Şeredei este pe teritoriul Cetăţii Crasna. Pe acest pârâu care izvoreşte din munţii Meseş ia fiinţă localitatea Şeredeiu. Satul este amintit pentru prima dată în documente în anul 1413, locuitorii se ocupau cu creşterea vitelor, agricultura. În secolul al XIV-lea se aminteşte că Şeredeiu era împărţit în două: Şeredeiu de Sus şi Şeredeiu de Jos, fapt care a rămas până azi cu denumirea de Satul de Sus şi Satul de Jos. În anul 1556, venind moldovenii şi muntenii în ajutorul lui Sigismund de Zapolyai, aceştia au devastat acest ţinut.

Comitatele din “Partium” din care făcea parte şi comitatul Crasnei de care aparţinea satul Şeredeiu, sunt transformate în paşalâcuri turceşti. În anul 1561, pasa de la Buda, a pustiit întreg ţinutul Crasnei. În 1890, numărul locuitorilor era de 951 de suflete din care 916 romani, 13 germani, 9 maghiari şi 13 alte etnii. Satul Hurez-Poniţa îşi are existenţa în trecutul îndepărtat şi se află situat nu departe de tunurile de apărare din N-V Transilvaniei ale Daciei Porolissensis. El a facut parte din zona dacilor liberi şi după cum reiese din unele documente din “zona libra” lăsată pe baza unor înţelegeri dintre romani şi dacii liberică o “zonă a păcii”.

 

La Horoatu Crasnei, vorbele au devenit fapte, iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber. Din anul 2012, de când Florian Sur a devenit primar, faţa comunei s-a schimbat radical, iar infrastructura a început să fie pusă la punct încă din primul mandat. Acum, când deja Florian Sur are cinci ani în fotoliul de primar, putem spune că comuna este pusă la punct din multe puncte de vedere. Cum asfaltul a devenit o necesitate şi în mediul rural, şi la Horoatu Crasnei drumurile comunale au fost reabilitate, iar mai toate căile de acces spre satele din comună arată foarte bine. Cu toate acestea, primarul Florian Sur îşi doreşte ca – până la finalul celui de-al doilea mandat – drumurile şi uliţele din comună să fie asfaltate în proporţie de 80%.

“Stăm foarte bine cu drumurile din comună, dar am mai depus o documentaţie pentru încă 10 km de asfalt. În centrul comunal vor mai fi asfaltate patru străzi, iar în celelalte sate câte două uliţe. Avem aproximativ 17 km de asfalt, iar până la finalul mandatului cred că vom avea  80% asfalt în comună”, ne-a informat primarul.

 

Pe lângă reabilitarea şi asfaltare drumurilor, recent a fost finalizată construcţia unui pod peste  Valea Poniţa, pe drumul comunal DC79, în valoare de 117.460 lei. În anul 2017 s-au finalizat şi lucrările proiectului

“Modernizare Drum Comunal DC 77 Horoatu Crasnei – Seredeiu km 2+630 -8+080”, proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Dacă drumurile în comună sunt puse la punct, trebuie spus că autorităţile locale încă lucrează pentru a găsi soluţii ca locuitorii comunei Horoatu Crasnei să beneficieze de apă şi canalizare. “Stăm prost cu apa şi canalizarea şi nu îndeplinim condiţiile pentru a depune un proiect, fiindcă trebuie să avem minim 2.000 de locuitori într-un sat. Suntem cuprinşi în magistrala de la Gilău şi sperăm să găsim soluţii. Avem promisiuni însă că  legislaţia se va schimba”, a precizat Florian Sur.

 

Căminul cultural din Horoatu Crasnei va fi inaugurat de Zilele comunei

 

Încă de anul trecut, de când a câştigat al doilea mandat, Florian Sur le-a promis locuitorilor că va reabilita din temelii căminul cultural din centrul comunal. Lucrările au şi început în toamna anului trecut şi deja sunt aproape finalizate, urmând ca amplasamentul să fie inaugurat pe data de 2 iulie, când vor avea loc Zilele comunei.

“Investiţia a fost făcută din surse proprii, iar cheltuielile s-au ridicat la 860.000 de lei. Chiar în 2 iulie, când vor avea loc Zilele comunei, vom inaugura acest cămin, care este unul modern şi dotat din toate punctele de vedere”, ne-a informat primarul. Se anunţă o sărbătoare pe cinste cu ocazia Zilelor comunei, având în vedere că acolo se va organiza un spectacol, unde vor participa Ansamblul Artistic “Meseşul”,   Formaţia Artistică “Bokorta”, Ansamblul Artistic “Fiii Moţilor” Mihai Viteazul, renumiţii interpreţi de muzica populară Cristian Pomohaci, Cornel Borza, Vasile Coca, precum şi interpreţi originari din comună. Trebuie spus că în comună se mai află cămine culturale şi în Hurez, Stîrciu şi Şeredeiu, toate fiind într-o stare bună, cel din Şeredeiu fiind reabilitat în anul 2013 prin programul FADR  “Îmbunătăţirea infrastructurii de bază a activităţilor culturale”.

 

Iluminatul public, mai modern, dar şi mai ieftin

Printre modernizările care au avut loc în comună, trebuie amintit şi faptul că anul acesta   iluminatul public a devenit unul mult mai modern, dar şi mai ieftin. Astfel, au fost înlocuite  toate lămpile de pe corpurile de iluminat cu leduri, iar consumul la energia electrică a scăzut semnificativ.

“De la 1 aprilie, iluminatul public este mult mai modern, fiindcă am trecut pe leduri. Până acum funcţiona doar 4 ore pe noapte în timpul iernii şi doar două ore în timpul verii, dar acum funcţionează toată noaptea. Cu toate acestea, costurile s-au redus”, ne-a spus interlocutorul.

 

Trecând la un alt capitol, adică la turism, putem preciza că în comună există un centru de informare turistică, care a fost construit în urmă cu patru ani. Acesta are ca obiectiv principal oferirea informaţiilor necesare pentru turiştii care vizitează zona, transmiterea de informaţii sociale celor interesaţi, transmiterea informatiilor cu profil turistic tour-operatorilor şi agenţiilor de turism sau organizarea manifestărilor turistice cu scop promoţional (festivaluri, seri turistice). Ca şi obiective turistice în comună am putea aminti Biserica Reformată din Horoatu Crasnei, Traseul Valea Ragului – Poiana Stîrci, “Fântâna leacurilor” sau Păstrăvăria “La Ic” din Şeredeiu.

 

Voinţa  Horoatu Crasnei nu şi-a luat gândul de la Liga a IV-a

Până în vara anului 2014, comuna Horoatu Crasnei a fost văduvită de “sportul rege”, iar echipă de fotbal nu a existat de ani buni. Primarul Florian Sur le-a promis tinerilor că va reactiva “sportul rege”, iar acesta s-a şi ţinut de cuvânt, astfel că Voinţa Horoatu Crasnei a apărut la startul campionatului 2014 – 2015 din Liga a V-a. Primul sezon a fost de acomodare cu competiţia, dar pretenţii mari nu au fost nici din stagiunea 2015 – 2016, astfel că Voinţa s-a clasat pe ultimele locuri.

În vara trecută, Florian Sur a anunţat că îşi doreşte primul loc în Seria Vest, iar în acest sens la echipă s-au făcut transfeuri importante şi au fost aduşi jucători cu experienţă, precum Cosmin Cuibuş, Sergiu Dalnoki, Cosmin Balmuş, Adrian Deac sau Marius “Pele” Pop. Începutul de sezon a fost unul ezitant, dar – după ce lotul s-a omogenizat – Voinţa a început să câştige şi să urce în clasament până pe locul 4.

Cum distanţa faţă de lider este  greu de recuperat, la fel şi până la podium, formaţia antrenată de Marius Rus se concentrează pe acest final de campionat să îşi păstreze locul 4. Din sezonul următor, însă, obiectivul va fi din nou primul loc şi promovarea în Liga a IV-a!

“În vară ne-am dorit primul loc şi am întărit echipa, dar începutul slab de campionat ne-a tras în jos. Acum rămâne să ne luptăm la locul 4, pe care avem şanse mari să îl obţinem. O clasare pe locul 4 ar fi o performanţă pentru noi, fiindcă suntem în fotbal doar de 3 ani. În sezonul următor nu luăm în calcul decât primul loc. Vom încerca să-i păstrăm pe jucătorii actuali, iar pe lângă ei vom face 3 – 4 transferuri”, a spus primarul Florian Sur, cel care este un mare iubitor al fotbalului şi este lângă echipă la fiecare meci, chiar şi în deplasare. Visul său este de a vedea reprezentanta comunei în Liga a IV-a chiar de anul următor. “Cred că dacă vom mai face câteva achiziţii, în sezonul următor vom avea prima şansă la primul loc şi vom promova. Echipa a început să joace şi acest lucru mă încântă. Ne dorim Liga a IV-a, dar mai  întâi trebuie să fim pregătiţi şi la nivel de lot, dar şi la nivel de bază sportivă”, a mai spus primarul, cel care a ţinut să-i evidenţieze pe jucători pentru determinarea din ultimele jocuri, dar şi pe medicul echipei – Andrei Sav, care este nelipsit de la meciuri. “Eu îi felicit pe jucători pentru că formează o echipă competitivă, pe antrenor dar şi pe medicul Andrei Sav, care nu lipeseşte de la niciun meci. Vine cu noi chiar şi în deplasare şi este de mare folos echipei”, a punctat Florian Sur.

 

Alături de echipa de fotbal este şi “vicele” Balla Francisc, cel care s-a declarat mulţumit de rezultatele pe care Voinţa le-a obţinut în acest sezon. La asentimentului lui Florian Sur este şi viceprimarul, cel care îşi doreşte în viitorul apropiat fotbal de Liga a IV-a în comună.

“Echipa a avut un parcurs bun în acest an şi ne mândrim cu Voinţa. Noi suntem alături de ei la fiecare meci, chiar şi în deplasări şi îi susţinem pe băieţi. Am discutat despre Liga a IV-a şi vrem să promovăm, dar până atunci vom amenaja vestiarele şi vom face şi tribune. Pe parcurs, după ce vom avea curent, probabil vom monta şi o nocturnă”, a declarat Balla Francisc.

 

Baza sportivă va avea vestiare şi tribune!

 

Când s-a înscris în Liga a V-a, Voinţa Horoatu Crasnei nu avea o bază proprie şi îşi disputa meciurile de pe teren propriu, la Cizer. Autorităţile locale au făcut însă eforturi, chiar foarte mari, în condiţiile în care au construit un teren de fotbal în comună, la ieşirea din Horoatu Crasnei, pe un deal?! A fost nevoie de lucrări serioase de nivelare, dar acum baza sportivă arată impecabil. Terenul este îngrădit, are bănci de rezerve, iar suprafaţa de joc este una foarte bună, chiar şi pentru Liga a IV-a. Lucrările nu se vor opri aici şi urmează să se înceapă la construcţia vestiarelor, dar şi a unei tribune.

“Când vom promova în Liga a IV-a vrem să avem toate condiţiile. Am alocat 20.000 de lei din bugetul local pentru a începe lucrările la vestiare. Este gata toată ducumentaţia şi de luna viitoare ne apucăm de lucrare, iar eu sper ca până la finalul anului vestiarele să fie finalizate. Totul se va construi pe forţe proprii, la fel şi tribuna. Deja am cumpărat 50 de scaune, care vor fi montate la tribună”, ne-a informat primarul.

 

Din sezonul viitor, încă o grupă de juniori în comună!

Fotbalul începe să ia amploare la Horoatu Crasnei, unde se pun bazele şi pe copii şi juniori. Încă din vara trecută, Voinţa şi-a înscris o echipă de juniori D în Campionatul Judeţean, iar din toamnă va fi reprezentată şi în competiţia de juniori E!

“Ne dorim să mai înscriem încă o grupă de juniori în campionat. Punem bazele pe copiii din comună, fiindcă doar aşa putem avea echipă pe viitor. Trebuie să-i pregătim pe juniori pe când vom juca în Liga a IV-a.  Facem acest lucru pentru a nu fi nevoiţi să aducem juniori din altă parte când vom intra în eşalonul superior”, ne-a informat primarul.

De pregătirea copiilor se ocupă profesorul Marius Rus, cel care este şi antrenorul echipei de seniori. “Este un vis de al meu pe care începem să îl punem în practică. Vrem să promovăm în Liga a IV-a şi atunci trebuie să avem o bază a noastră de copii şi juniori. Ne pregătim din timp pentru eşalonul superior, iar Primăria şi Consiliul Local sunt lângă noi, la fel şi unii sponsori. Vom avea rezultate şi la juniori, după ce aceşti copii vor prinde experienţă. Şi cu echipa de seniori, lucrurile merg din ce în ce mai bine şi – cu siguranţă – în campionatul următor ne vom bate cu prima şansă la câştigarea seriei”, a declarat antrenorul Marius Rus.

 

 

Eleva Marina Băican s-a remarcat la etapa finală a Cupei “Văilor”

Chiar dacă nu este o comună foarte mare, Horoatu Crasnei stă destul de bine cu numărul elevilor şi preşcolarilor. De altfel, în comună funcţionează două şcoli cu clasele I – VIII, cea din Horoatu Crasnei şi Stîrciu, unde învaţă 300 de copii. Printre aceştia sunt şi elevi remarcaţi la învăţătură sau sport, iar aici am putea-o evidenţia pe Marina Băican. Tânăra elevă de 13 ani din satul Hurezu, care învaţă la Şcoala Gimnazială din Horoatu Crasnei, s-a remarcat la Cupa “Văilor”.

Mai întâi, ea a câştigat locul 1 la atletism, la Cupa “Văii Crasnei”, care a fost organizată tocmai la Horoatu Crasnei. Mai apoi, tânăra din Hurezu a uimit la faza finală de la Zalău, unde s-a clasat pe prima treaptă a podiumului la proba de 800 metri!

“Este o fetiţă silitoare care munceşte şi ascultă ceea ce-i spun la antrenamente. În viitorul apropiat, ea poate ajunge la un nivel ridicat. Şi la Crosul Rotary a avut o evoluţie foarte bună şi s-a clasat pe locul 4, după sportive legitimate la CSS Zalău şi LPS Avram Iancu. Cu mai multă dăruire, poate ajunge sus, fiindcă are 13 ani şi calităţi bune”, ne-a spus profesorul Marius Rus.

 

Trebuie spus că condiţiile pentru practicarea sportului şi pentru învăţătură sunt foarte bune în comună, şcolile având săli de sport moderne. Ambele şcoli au fost dotate cu câte o sală de calculatoare, unde elevii au acces la internet.  În comună funcţionează şi două grădiniţe, în centrul comunal şi la Stîrciu, cea din Horoatu Crasnei urmând să intre într-un program de modernizare şi extindere. În acest sens, acolo s-a întocmit o documentaţie, care în această lună urmează să fie depusă pe programul FADR, submăsura 7.2.

 

În final, putem spune că Horoatu Crasnei a cunoscut modernizarea pe toate planurile, dar primarul vrea ca în următorii ani, locuitorii din comună să aibă condiţii şi mai bune.

“Cât mă va ajuta Dumnezeu să pot să fac lucruri bune pentru comuna noastră o voi face. Uşa îmi este deschisă pentru fiecare locuitor. Le mulţumesc cetăţenilor că mi-au mai acordat votul de încredere şi mi-au oferit ocazia să mai dovedesc că pot face lucruri bune. Întotdeanuna am discutat cu oamenii despre fiecare problemă în parte şi în continuare voi face tot ce depinde de mine  ca locuitorii să aibă cele mai bune condiţii”, a încheiat Florian Sur.

472 Vizualizari
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj