Connect with us

FOTBAL

Sub Măgură, fotbalul e în ceaţă

O imensă bucurie ne-a cuprins pe toţi sălăjenii în clipa în care am aflat că judeţul nostru va avea echipă de fotbal în Liga a II-a. În mod normal, aşa şi trebuia să se întâmple, deoarece ani la rând cel de-al doilea eşalon al fotbalului românesc a fost obişnuit cu prezenţele Armăturii Zalău. Dar nu a fost echipa din Zalău, ci cea din Şimleu Silvaniei, FC Silvania. Cum baza sportivă de la poalele Măgurii nu întrunea condiţiile minime pentru desfăşurarea unui meci de Liga a II-a, comunitatea locală s-a pus în mişcare. Astfel, tribunele au fost extinse, s-au montat scaune noi, s-a ridicat chiar o cabină pentru transmisie. Singurele care nu au cunoscut efectul modernismului au fost vestiarele şi gazonul. Dar, până la urmă “minimum minimorum” era suficient, deoarece Liga a II-a ajunsese la Şimleu Silvaniei. Din păcate, doar un sezon şi jumătate a rezistat FC Silvania la acest nivel, căzând pradă neajunsurilor financiare. Ca atare, echipa s-a destrămat la fel de rapid cum s-a şi încropit, iar acum bate vântul pe Stadionul “Măgura”. De fapt, el este folosit de Meseşul Treznea, grupare care evoluează în Liga a IV-a, cel puţin până când baza sportivă din comuna Treznea va fi 100% finisată. Deci, Şimleu Silvaniei a rămas fără fotbal. Exista, la un moment dat, o echipă ce reprezenta urbea de la poalele Măgurii în Liga a V-a, este vorba despre Mobila Şimleu. Dar, oficialii Silvaniei au reuşit să o transforme în echipă satelit. Câţiva jucători de la prima echipă care nu prindeau lotul erau trimişi săptămânal la Cehei, ajutând echipa să devină în scurt timp o forţă a ultimului eşalon al fotbalului sălăjean. Desfiinţarea Silvaniei a atras repercursiuni şi asupra Mobilei, condiţii în care doar echipa de juniori a lui Bogdan Pop mai îndulceşte acest amar al unui fotbal dispărut din Şimleu.

 

Afaceri cu Liga I


Transferurile efectuate de către FC Silvania ar fi trebuit să mai aducă bani în conturile fostei divizionare secunde, dar cum clubul a fost trecut în rezervă, sumele au întârziat să apară. Mai mult ca sigur, acestea ar fi asigurat continuitatea echipei, însă, aşteptarea a fost în zadar. Şi jucătorii au zburat spre alte zări, alegându-se praful şi pulberea de o echipă creată cu greu, dar cu multă pasiune.

 


Ciprian Brata, primul care a făcut pasul spre fotbalul mare


Unii jucători au ajuns la echipe cu pretenţii, iar alţii se zbat în anonimat. Aşa e în lumea fotbalului. Nu toţi au parte de experienţe asemănătoare. Cel mai câştigat a fost Ciprian Brata. Practic, de la venirea sa la Şimleu, atunci când Silvania a fuzionat cu Someşul Satu Mare, mijlocaşul stânga a fost privit ca principalul produs de “export”, mai ales că era şi component al lotului naţional U-18. Evoluţiile sale constante, seriozitatea şi munca l-au transformat rapid în cel mai dorit jucător din lotul alb-albaştrilor, dorit, desigur, de echipe din prima ligă. În cele din urmă, Brata a făcut pasul spre prima ligă prin intermediul echipei Internaţional Curtea de Argeş, care a fost preluat de Pandurii Târgu Jiu. Puţin timp i-a trebuit sătmăreanului să se acomodeze, reuşind să marcheze chiar în poarta lui Dinamo. Imediat, a trezit interesul granzilor, printre care s-a numărat şi Steaua Bucureşti. Nu ştim ce s-a întâmplat în ultima perioadă, deoarece Grigoraş nu a mai apelat la serviciile acestuia, mijlocaşul intrând, oarecum, într-un con de umbră. FC Silvania ar mai trebui să încaseze o sumă consistentă din transferul său în vară, iar banii ar contribui esenţial la redresarea fotbalului sub Măgură.


“Căpitanul”, plăcut de Sabou după un meci de Cupă


Un alt jucător plecat pe bani mulţi, din câte s-a lăsat să se înţeleagă la acea dată, este George Petcuţ, fostul căpitan al Silvaniei, dar şi centrul de greutate al echipei, un jucător care putea face în orice moment diferenţa prin execuţiile sale. FCM Târgu Mureş şi l-a dorit după meciul de Cupă jucat contra Silvaniei, iar oficialii grupării şimleuane nu s-au putut împotrivi, de vreme ce conturile s-ar fi rotunjit considerabil. Puţine au fost meciurile în care Petcuţ a prins un loc pe banca de rezerve. Însă, caracterul unui jucător adevărat se cunoaşte tocmai în astfel de momente dificile, când ar trebui să dea tot ce are mai bun şi nu să se lamenteze şi să accepte statutul de jucător de lot.


Raul Crişan evoluează constant pentru “câinii mici”

 
Cea mai prestigioasă tranzacţie a şimleuanilor a fost, însă, cea cu Dinamo Bucureşti în ceea ce a privit transferul fundaşului central Raul Crişan. Acesta intrase în ultimele şase luni de contract, aşa că putea pleca gratis. Silvania a încercat să-i tragă de buzunare pe bucureşteni, dar nu s-a ales cu nimic. Jucătorul a ajuns rapid sub comanda lui Ioan Andone şi a efectuat chiar stagiul de pregătire în
Antalya. Chiar dacă Dinamo stă rău la capitolul fundaşi centrali, era greu de crezut că Raul Crişan va fi oprit în lotul primei echipe. Aşa s-a şi întâmplat, acesta fiind trimis la echipa a doua. Până la urmă, important este că a atras atenţia, iar acum trebuie doar să dovedească că merită să facă saltul la prima echipă doar prin evoluţiile sale constante de la echipa “câinilor mici”.

 

Exod al şimleuanilor la Luceafărul Oradea

 
Cu nimeni nu a colaborat FC Silvania cum a făcut-o cu Luceafărul Oradea, grupare care activează în Liga a III-a, dar are şanse mari de tot să promoveze în Liga a II-a. La început, bihorenii au cedat un număr considerabil Şimleului, însă roata s-a întors. Când FC Silvania era cu cuţitul la os şi ameninţată cu dispariţia, conducerea şi-a dat acceptul ca nu mai puţin de şase jucători să ajungă la Luceafărul sub comanda lui Dacian Nastai, cel care avuseră grijă de destinele formaţiei de la poalele Măgurii chiar la primii paşi făcuţi pe cea de-a doua scenă a fotbalului românesc. Aceştia sunt portarul Bogdan Miron, Sebastian Ianc, Schwarzkopf Istvan, Dumitru Muntean, Cristian Andor şi jibouanul Vlad Paşcalău. Acesta din urmă, a ajuns după foştii şi actualii săi colegi, la insistenţele antrenorului Florin Fărcaş, care i-a luat locul lui Dacian Nastai după periplul pe la Şimleu Silvaniei. În clipa de faţă, Paşcalău nu are drept de joc, el înaintând un memoriu Federaţiei pentru a fi declarat liber de contract. Jucătorul impresariat de Emil Bode mai are de încasat bani de la FC Silvania, însă, în clipa de faţă, este imposibil să se aleagă cu ceva. Pregătirile le face cu prima echipă, dar joacă doar pentru “satelit”, în Liga a IV-a, acolo unde este pe primul loc şi poate ajunge la baraj. Din acest lot de jucători, doar Schwarzkopf Istvan şi Dumitru Muntean evoluează meci de meci. Cei doi s-au aflat în vederile mai multor formaţii de Liga I, “Mitru” fiind la un pas de a ajunge în Regie, dar acestuia nu i-a plăcut Bucureştiul. Şi goalkeeperul Bogdan Miron şi-a făcut un renume pe seama Silvaniei, impresionând cu alonja şi paradele sale chiar CFR-ul din Cluj. Şi Dacia Mioveni a intrat, la un moment dat, pe fir, dar nimic nu s-a concretizat. Astfel, Miron a decis să-l urmeze pe cel care-l descoperiseră, Dacian Nastai, la Luceafărul Oradea. A urmat apoi o accidentare la genunchi şi nu a prins decât ultimele două etape între buturi. Cât despre Sebastian Ianc şi Cristian Andor, aceştia au jucat destul de rar, deşi la Şimleu erau folosiţi cu regularitate. Tot la Luceafărul au ajuns alţi doi jucători trecuţi prin Sălaj, este vorba despre Codoban şi Buştea, însă ei s-au despărţit de formaţia “alb-albastră” mult mai devreme.

 

“Jimmy”, împrumutat la Baia Mare


Dan Mureşan a ajuns să joace în Liga a III-a, la FC Maramureş Universitar Baia Mare, grupare cu pretenţii, care doreşte să revină cât mai repede în Liga a II-a. Însă, nu prea s-a impus în formula de start, dar rămâne un jucător interesant, în ciuda caracterului său mai deosebit. FC Zalău a încercat să-l aducă la poalele Meseşului pe fostul căpitan de echipă la Şimleului, dar acesta a fost ademenit cu un contract mai consistent şi o sumă de bani la semnătură. Şi Adrian Hadăr apără culorile acestei echipe, dar nici el nu începe meciurile din primul minut. Tot la acest nivel s-a transferat şi Vasile Pop. Puţin folosit de antrenori la Şimleu, Pop l-a impresionat pe Alpar Meszaros, iar fostul tehnician al lui “U” Cluj mizează meci de meci pe incisivitatea şi insistenţa lui, deşi, de multe ori, evoluează singur în avanposturi. După plecarea lui Gabriel Gabor la Zalău, Silvania a rămas descoperită pe postul de portar, apelând la juniorul Marcel Petcu. Fizicul şi calităţile sale l-au transformat într-un portar de viitor. Era greu să prindă vreun minut în faţa lui Miron, dar acesta s-a remarcat la juniori republicani. Au dispărut şi grupele de juniori ale Şimleului, astfel că portarul originar din Jibou a trecut la Luceafărul Bălan, unde se remarcă meci de meci.

 

Aşadar, totul s-a destrămat într-o clipită şi e greu de crezut că situaţia s-ar putea redresa într-un timp relativ scurt. Preşedintele Ioan Gurzău crede că soluţii sunt, însă e nevoie de implicare. “Se poate să avem echipă la Şimleu din sezonul viitor. Trebuie să existe doar bunăvoinţă din partea oamenilor cu bani. Sunt multe echipe care sezonul următor nu se vor înscrie în Liga a II-a. De acest lucru ar putea profita chiar FC Zalău. Dar, deocamdată, la Şimleu Silvaniei e linişte”, ne-a mărturisit conducătorul Silvaniei. Din această discuţie, reiese faptul că Gurzău nu a renunţat complet la ideea ca judeţul să aibă o echipă cu adevărat puternică în Liga a II-a şi una secundă în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării. “Sincer, mi-aş dori ca Sălajul să aibă o echipă puternică în Liga a II-a. FC Silvania nu mai are viitor, dar o colaborare cu FC Zalău ar readuce Sălajul în centrul atenţiei. Am avea reprezentante în ambele eşaloane, baze sportive pentru echipele de juniori republicani şi alte facilităţi. Aşa, s-ar putea rezolva mai multe probleme în acelaşi timp”, a conchis Gurzău. Într-adevăr, ar fi benefică această colaborare dintre cele două oraşe. Mai mult ca sigur, punerea în comun a forţelor şi a resurselor ar putea crea un club mare, care ar putea reprezenta cu succes Sălajul, însă, orgoliile unora sunt mult prea mari pentru a lăsa loc de colaborare şi înţelegere. Apoi, ar fi şi alte lucruri legate de partea financiară, care doar prin discuţii între cele două părţi ar putea fi soluţionate. Totul pare frumos acum, când este la stadiul de idee, dar şansele ca ea să devină realitate sunt infime. Ciprian PETRAN


 

Loading...
6 Comments

6 Comments

 1. POP

  9 June 2011 at 16:19

  CIPRIAN BRATA A JUCAT SAPTAMANA TRECUTA IN SECTIONATA ROMANIEI UNDER 21…..ATI UITAT DE ANDREI ZAGREAN CARE S-A TRANSFERAT POLI TIMISOARA SI A MARCAT PATRU GOLURI….ADRIAN HADAR JOACA LA TURDA…HUZUNEANU RAZVAN LA MIOVENI …MILITARU DRAGOS SI CLAUDIU OARA LA ALBA-IULIA…DANIEL GHITA LA ALRO SLATINA…GECO ALEXANDRU SE PARE CA A PROMOVAT CU BAIA MARE ,MARCAND CATEVA GOLURI.!!!!!!!!! VA RUGAM O DOCUMENTARE MAI SERIOASA !!!

 2. POP

  9 June 2011 at 16:24

  CIPRIAN BRATA A JUCAT SAPTAMANA TRECUTA IN SECTIONATA ROMANIEI UNDER 21…..ATI UITAT DE ANDREI ZAGREAN CARE S-A TRANSFERAT POLI TIMISOARA SI A MARCAT PATRU GOLURI….ADRIAN HADAR JOACA LA TURDA…HUZUNEANU RAZVAN LA MIOVENI …MILITARU DRAGOS SI CLAUDIU OARA LA ALBA-IULIA…DANIEL GHITA LA ALRO SLATINA…GECO ALEXANDRU SE PARE CA A PROMOVAT CU BAIA MARE ,MARCAND CATEVA GOLURI.!!!!!!!!! VA RUGAM O DOCUMENTARE MAI SERIOASA !!!

 3. ooooooooo

  14 June 2011 at 22:34

  CE LEGATURA AU JUCATORI DE JOS CU PROMOVAREA!!!!!!!!!!!CE BUCURII AU ADUS EI SUB MAGURA ???DINTRE EI CARE AU TRADAT NU VB NIMIK?????

 4. JUMONG

  5 July 2011 at 11:33

  buna sunt colectionar de fulare,unde gasesc fulare cu fc silvania
  jumong85-idul meu de contact

 5. POP

  19 July 2011 at 20:27

  JUCATORII CARE LIPSESC DIN ARTICOL…TOTI DIN ZALAU SUNTETI PROST CA ZIARISTUL..

 6. cNcyuSPYGUQbpGnQIfW

  9 August 2012 at 12:33

  I’m impressed. You’ve really riased the bar with that.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL