Connect with us

Ştiri din Sălaj

Comuna Chieşd s-a apropiat de municipiu cu… 15 minute! GALERIE FOTO

 

Comuna Chieşd este situată în Nord-Vestul judeţului Sălaj, într-o zonă de câmpie, cu dealuri, la limita cu judeţul Satu Mare pe drumul judeţean DJ108 F. Este situată la 37 km faţă de municipiul reşedinţă de judeţ Zalău, la 25 km faţă de oraşul Şimleu Silvaniei şi la 23 km faţă de oraşul Cehu Silvaniei. Primele însemnări despre reşedinţa de comună datează din 1461, când aşezarea este amintită sub numele de Keswed. Puţin mai târziu, în anul 1466 este atestată documentar localitatea Sighetu Silvaniei sub denumirea de Zygeth, iar Colonia Sighetu Silvaniei este declarată localitate de sine stătătoare doar în anul 1956.

De-a lungul vremii, economia comunei a fost reprezentată de exploatările de cărbuni şi binînţeles de agricultură. Mica industrie, susţinută de micii meşteşugari este bine reprezentată în acest areal. Ca obiective turistice reprezentative pentru comuna Chieşd trebuie amintite Biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli” din Chieşd, construită în secolul al XVIII-a şi pictată în anul 1796, biserică ce a fost strămutată din satul Sălăjeni şi Biserica din Sighetu Silvaniei construită în anul 1832, ambele fiind declarate monumente de arhitectură. Relieful predominant este cel deluros, format din dealuri joase cu altitudini cuprinse între 250-320 m, care aparţin ca geneza dealurilor Silvaniei.

 

Hidrografic, teritoriul comunei se încadreaza în bazinul râului Crasna şi este traversat de la S la N de Valea Sighetului şi Valea Chieşdului, iar de la E la V de Valea Mija. Vegetaţia caracteristică este de păduri de foioase şi pajişti folosite ca păşuni şi fâneţe. Solurile sunt brune de padure podzolite şi podzolice.Ramura principală a economiei este agricultura. Suprafaţa agricolă este de 2845 ha, ceea ce reprezintă 65.52% din suprafaţa comunei. În cadrul suprafeţei agricole, ponderea cea mai mare o au terenurile arabile (1769 ha), cultura plantelor fiind principala ramură agricolă.

Dacă este să vorbim de turismul din Sălaj, cu siguranţă comuna Chieşd are cu ce să se mândrească la acest capitol. Am fost convinşi şi noi, redactorii de la Sportul Sălăjean, când am vizitat comuna în care am realizat acest reportaj. Dealurile, pădurile, dar şi aşezarea localităţilor te fac să crezi că te afli înt-o altă zonă.  Aceasta, mai ales când traversezi comuna dinspre Sălăjeni spre Sighetu Silvaniei, prin drumul de legătură ce recent a fost finalizat şi pe tronsonul comunei Bocşa. Acest drum a devenit tot mai circulat de cei care fac naveta în Zalău şi care acum nu mai sunt nevoiţi să aleagă ruta pe la Sărmăşag, pe drumul judeţean, care întârzie să fie reabilitat, iar la ora actuală arată sub orice critică.

Pe noua legătură de drum, pe care noi am numit-o “Transalpina de Sălaj” distanţa faţă de Zalău s-a redus nu doar cu cei 8 km, ci şi la timpul de aproximativ 15 minute. “Acest drum este un mare avantaj pentru toţi locuitorii comunei, pentru că ne-am apropiat de Zalău cu 15 minute şi în plus distanţa s-a scurtat şi cu 8 km. La un drum Chieşd – Zalău, dus-întors, distanţa s-a micşorat  cu nu mai puţin de 16 km, ceea ce este foarte important. Avem foarte multe persoane din satele comunei Chieşd care fac naveta la Zalău şi li se pare timpul foarte scurt, dar şi mai rentabil”, a spus noul primar al comunei, Leontin Chiş.

Trebuie spus că pe acest drum încă se mai lucrează la şanţuri betonate şi urmează să se mai toarne şi al doilea strat de asfalt. Toate aceste lucrări au loc de la pădure înspre satul Sălăjeni, adică ce aparţine de comuna Bocşa, deoarece lucrările ce au ţinut de comuna Chieşd s-au finalizat în urmă cu 4 ani. Chiar dacă acest drum a simplificat distanţa faţă de reşedinţa de judeţ, de menţionat că nici drumul judeţean 108 F, de la Sărmăşag la Chieşd nu va fi lăsat de izbelişte şi urmează să fie reabilitat de către Consiliul Judeţean Sălaj.

Măreţul proiect de apă şi canalizare în toată comuna va fi finalizat în 2018

Din vara anului trecut, munca începută de Ioan Cătană – cel care a fost primar timp de 20 de ani – a rămas să fie continuată de “vicele” Leontin Chiş, care în iunie 2016 a primit votul de încredere din partea cetăţenilor. La instalarea în funcţie, acesta nu era străin de fenomen, în condiţiile în care timp de 16 ani a fost viceprimar  şi a fost implicat direct în tot ce s-a realizat în comună.

“Când am devenit primar, am găsit această comună cum am lăsat-o ca şi viceprimar. Nu pot să contest nimic. Dacă sunt lucruri bune, le-am făcut împreună cu domnul Cătană, iar dacă sunt probleme care nu s-au rezolvat tot împreună cu fostul primar am participat direct la ele. Am rămas să continuu lucrurile care au fost începute şi care nu au fost finalizate”, a spus Leontin Chiş.

Noul primar s-a şi pus pe treabă şi împreună cu echipa din Primărie a început să lucreze la proiectul de extindere a reţelei de apă şi canalizare, chiar în perioada următoare urmând să înceapă lucrările.

“Din 2007 a fost început     proiectul, dar nu s-a finalizat decât în proporţie de 90%. Acum avem aprobată extinderea cu o valoare de 11 milioane de lei. Anul viitor vom avea apă şi canalizare la nivelul întregii comune! Şi în Colonia Sighetu-Silvaniei va fi introdusă reţeaua de apă, însă această localitate nu s-a putut include şi în proiectul de canalizare, deoarece nu există o formă de a găsi o staţie de epurare pentru nivelul lor”, ne-a informat primarul. Nouă ne-a fost drag să vedem drumuri asfaltate în comună, dar primarul ne-a informat că anul viitor până şi la fiecare “uliţă” se va ajunge cu asfalt. “În raportul în care se înaintează cu lucrările de apă şi canalizare, se va veni cu pietruire şi asfaltarea fiecărei     uliţe în parte. În momentul de faţă avem finalizată 46% din investiţia de apă, canalizare şi drumuri. Acest mare proiect va fi finalizat până anul viitor. În vremurile în care trăim, apa şi canalizarea este o necesitate pentru cetăţeni”, a precizat primarul.

 

Drumurile de exploataţie agricolă vor fi şi ele asfaltate

În ultimii 10 ani, comuna Chieşd a suferit transformări radicale, iar cu drumurile stă foarte bine, mai ales că în anul următor asfaltul va ajunge pe fiecare “uliţă”. Pentru a încuraja agricultura, la Chieşd s-a pus accent şi pe drumurile de exploataţie agricolă, iar primul proiect a fost depus în anul 2010. La început, proiectul nu a putut intra în finanţare, dar el a putut intra în rol în anul 2015, când  a venit finanţarea, iar deja primul segment de drum agricol (de la intrarea în satul Sighet şi până la ieşirea înspre Chieşd) urmează să fie finalizat în vara acestui an.

“Am mai depus un proiect de asfaltare a tuturor drumurilor de exploataţie agricolă. Toate drumurile din extravilanul localităţilor le vom asfalta, inclusiv cele care duc la vii, la terenurile arabile şi la păduri. Când rezolvăm această problemă atunci putem menţine drumurile din intravilan curate. În viitorul ţării noastre, singura oportunitate de dezvoltare este agricultura. Trebuie să-i încurajăm pe oameni să facă agricultură şi să le creăm condiţii”, a declarat primarul.

Pe Leontin Chiş îl preocupă şi problemele legate de infrastructură în cătunul Colonia Sighet, acolo unde locuiesc aproximativ 60 de persoane. De câţiva ani, drumul ce face legătura cu această localitate a fost reabilitat, însă autorităţile gândesc şi o soluţie pentru a face o legătură cu comuna Şamşud.

“Şi la Colonia, oamenii au început să îşi construiască case, mai ales după ce drumul a fost pus la punct. În această localitate locuiesc 68 de persoane, dar cred că pe viitor numărul va mai creşte. Şi celor din Colonia trebuie să le asigurăm condiţii şi probabil în viitor vom  face o legătură de drum cu comuna Şamşud. În  acest sens am discutat cu primarul din Şamşud şi a spus că este de acord să facem un proiect comun. Urmează să cădem de comun acord şi să vedem ce traseu alegem, fiindcă este o distanţă scurtă până în comuna învecinată, de doar 4 km”,  ne-a declarat Leontin Chiş.

Nu doar infrastructura este pusă la punct în Chieşd, ci şi celelalte ramuri: sportive, educaţionale sau culturale. În comună există două cămine culturale, unul în centrul comunal şi celălalt în Sighetu Silvaniei, ambele fiind reabilitate prin fonduri FRDS. Acestea sunt dotate corespunzător pentru orice tip de eveniment, dar se mai aduc şi îmbunătăţiri. Spre exemplu, chiar în această perioadă, la căminul din Chieşd urmează să fie montată aparatura pentru aerul condiţionat, urmând ca şi la căminul din Sighetu Silvaniei să se procedeze la fel.

“Ambele cămine culturale arată foarte bine. Noi le întreţinem şi chiar mai aducem îmbunătăţiri. Vom monta aparatură pentru aer condiţionat şi la Chieşd, dar şi la Sighetu Silvaniei, fiindcă este o necesitate. Chiar există o cerere pentru organizarea de nunţi, botezuri şi petreceri, iar atunci trebuie să asigurăm condiţii optime”, a spus primarul, cel care pune accent şi pe activităţile religioase.  “Susţinem activităţile culturale de la biserici cu sume modice. Stăm aproape de ele, fiindcă şi comunitatea religioasă face parte din comunitatea noastră. Dacă facem ceva la biserică facem pentru comunitate. Mai avem de reabilitat bisericile de lemn, pentru care avem deja făcute proiectele. Trebuie să mai construim două capele, la cimitirul din Chieşd şi Sighet”, a mai spus Leontin Chiş.

 

Şcoală pusă la punct şi sală de sport modernă

Chiar dacă Chieşdul nu este o comună atât de mare, aici există foarte mulţi tineri, iar populaţia şcolară şi cea preşcolară ajunge să numere aproape 450 de copii! Pentru tinerii din comună s-au făcut eforturi tocmai pentru a beneficia de condiţii cât mai bune, astfel că în centrul comunal      există o şcoală modernă, dotată corespunzător, care are şi un teren de sport în curte. La dotarea şcolii a contribuit şi Marcel Opriş – directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale – cel care este originar tocmai din Chieşd!

“Marcel Opriş ne-a ajutat la susţinerea şcolii prin Banca Mondială, dar şi la sala de sport. El a sprijinit şcoala cu dotarea programelor de internet. Am aprecieri foarte bune pentru el şi chiar îi mulţumesc că ne-a ajutat”, a spus primarul.

Că tot suntem la capitolul învăţătură, să spunem că toţi copiii sunt aduşi cu microbuzul la Chieşd, unde funcţionează Şcoala Gimnazială cu clasele I – VIII, în timp ce la Sighetu Silvaniei a mai rămas doar grădiniţa.  În centrul comunal există şi sala de sport, care este una modernă şi foarte folositoare pentru elevi, dar şi pentru tinerii care doresc să facă mişcare. În special, în anotimpul rece, echipele de fotbal de juniori şi seniori de la AS Chieşd îşi desfăşoară antrenamentele în sala de sport. În această locaţie se doreşte ca pe viitor să funcţioneze şi o sală de fitness, mai ales că încăperi ar fi suficiente pentru amenajarea unui astfel de loc. Însă, rămâne ca autorităţile locale să găsească şi o persoană autorizată să se ocupe de această activitate.

“Avem o sală de sport foarte bine pusă la punct pe care noi o întreţinem. Sala de sport este folosită de elevii din şcoală, dar şi de tinerii care doresc să facă mişcare sau de echipele de fotbal. Sala de sport ar putea fi folosită şi pentru fitness, dar încă nu am găsit o persoană specializată. Ne-ar trebui şi aparatura necesară, dar acest lucru nu ar fi o mare problemă”, este de părere primarul de Chieşd.

 

Fotbal cu tradiţie la Chieşd

Când vine vorba de sport, fotbalul este la el acasă la Chieşd, acolo unde de ani buni, echipa activează în Liga a IV-a. În ultimele sezoane, AS Chieşd a avut rezultate notabile, iar ultimele performanţe sunt locul 3 în Liga a IV-a în sezonul 2012 – 2013 sau finala fazei judeţene a Cupei României, pe care a jucat-o în anul 2014! A urmat şi un moment de cădere pentre reprezentanta comunei, care acum nu o duce prea bine şi este pe ultimele locuri în Liga a IV-a. Însă, acest lucru este mai puţin important în contextul în care AS Chieşd este printre puţinele echipe din Liga a IV-a care are în lot doar jucători din comună.

“La fotbal nu ne lăsăm, fiindcă în comună există tradiţie. Problema care se pune la echipă este aceea de a-i folosi doar pe tinerii din comună. Unii dintre ei pleacă în străinătate şi când pleacă mai mulţi, chiar este o problemă. Avem jucători foarte buni, iar dacă am avea tot lotul la dispoziţie, cred că ne-am lupta la primele locuri”, este de părere primarul, care chiar dacă nu este un pătimaş al sportului, instituţia pe care o conduce a alocat 80.000 de lei pentru sport! Şi pretenţiile pentru viitor vor fi mai mari, iar primarul îşi doreşte să vadă echipa de fotbal undeva în zona de mijloc a clasamentului. “Este o sumă suficientă, dar trebui să găsim şi acel 10% din mediul privat. Nu ne permitem mai mult, fiindcă avem şi alte investiţii, legat de apă şi canalizare.  Nu vrem să fim primii, dar nici ultimii şi eu cred că locul nostru ar fi pe la mijlocul clasamentului”, a adăugat Chiş.

Tot legat de echipa de fotbal, de care din acest sezon se ocupă Marius Argylean şi Vlad Morar, trebuie precizat că are un lot numeros, atât la juniori, cât şi la seniori. În aceste condiţii, chiar au apărut unele zvonuri cum că din toamnă şi la Sighetu Silvaniei se va forma o echipă, însă acest lucru a fost negat de primar.

“Într-adevăr avem foarte mulţi jucători, în special la juniori, unde cred că sunt vreo 40 de copii legitimaţi, însă nu ne putem permite ca administraţie să susţinem două echipe. Sunt destule cheltuieli şi nu este rentabil. Mai bine avem una singură în Liga a IV-a care să aibă rezultate bune”, a comentat primarul.

 

Baza sportivă urmează să fie finalizată până în anul 2018

Cum aminteam şi mai sus, condiţiile pentru practicarea sportului sunt excelente în comuna Chieşd, iar de câţiva ani, în centrul comunal s-a dat în folosinţă şi o modernă bază sportivă, care are vestiare, pistă de atletism, dar şi un teren de joc bun pentru nivelul din Liga a IV-a. Lucrările încă nu s-au finalizat la vestiare, unde vor mai avea loc finisaje, la baza sportivă urmând să fie montate şi tribune. În acest sens, a fost depusă o solicitare la Ministerul Dezvoltării şi acum se aşteaptă aprobarea sumei pentru ca baza sportivă să fie finalizată.

“Lucrările au început în urmă cu 5 ani, dar s-au oprit spre finalizare din cauză că s-au schimbat reglementările pe baza finanţărilor. Cu siguranţă, până în campionatul următor vom termina lucrările fiindcă am depus un proiect în acest sens, iar lucrările pentru curent şi apă le vom suporta din bani de la bugetul local”, a precizat primarul.

Şi terenul de la Sighet încă este funcţionabil, şi chiar dacă acolo nu s-a mai disputat un meci oficial de doi ani el este practicabil şi folosit de copiii din sat pentru câte o mişcare.

În încheiere, putem constata că Chieşdul este o comună care chiar dacă este undeva la marginea judeţului are perspective mari de dezvoltare, mai ales că locuitorii au toate facilităţile. Primarul Leontin Chiş îşi doreşte şi mai multe pentru locuitorii acestei comune, iar în final a avut să le adreseze un mesaj.

“Aş vrea să le spun locuitorilor comunei că sunt lângă ei şi îmi doresc ca această comună să arate aşa cum o visează ei. Să fie frumoasă, ordonată şi organizată. Vreau ca orice cetăţean care vine în Primărie să fie servit şi primit ca şi un prieten al nostru. Noi suntem aici pentru a le rezolva cetăţenilor problemele. Cred că atmosfera care este în instituţie este pozitivă, iar în limita legii ajutăm pe toată lumea. Ce este legal facem pentru fiecare cetăţean în parte. Mă mândresc cu această comună, în care m-am născut şi am copilărit”, a încheiat Leontin Chiş.

1422 Vizualizari
Loading...
3 Comments

3 Comments

 1. Barnut Gligor

  31 May 2017 at 12:48

  Felicitari daca nu este cu suparare vreau sa va aduc o mica complectare la materialul acesta :Ati auzit Dumneavoastra de Gorunul lui Mihai Viteazul Multumes

 2. Barnut Gligor

  31 May 2017 at 12:51

  Despre Gorun nimic?

 3. Neporcitu'

  27 June 2017 at 12:23

  Despre mirosul imbietor care vine de la porcarie, nimic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj