Connect with us

FOTBAL

Adversari de calibru pentru campioana Sălajului

 Trei echipe se bat pentru supremaţia în judeţ, însă, niciuna nu a declarat cu glas răspicat că-şi doreşte promovarea în Liga a III-a. Singura echipă care ne reprezintă în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării a reuşit să promoveze doar din a treia încercare, în urmă cu trei ani

  Anul trecut, Someşul Ileanda a reuşit să treacă de meciul de baraj, promovând astfel în Liga a III-a. În acel moment, Sălajul avea o echipă în Liga a II-a, FC Silvania, şi două în Liga a III-a, FC Zalău şi Someşul Ileanda. Acum, lucrurile s-au schimbat radical, judeţul nostru având o singură echipă în eşaloanele superioare ale fotbalului românesc: FC Zalău. FC Silvania şi Someşul Ileanda au dispărut din cauza greutăţilor financiare cu care s-au confruntat. De fapt, tot fotbalul nostru se confruntă cu această chestiune, aşa că cei care doresc cu adevărat să promoveze în Liga a III-a sunt destul de puţini.

 

Aurel Pintican: “Ne-ar plăcea în Liga a III-a dacă s-ar juca duminica”

 

Trei echipe se lupă în Liga a IV-a Sălaj pentru locul I care ar duce la meciul de baraj, este vorba despre Dumbrava Gâlgău, Meseşul Treznea şi Flacăra Halmăşd. Însă, nimeni nu-şi prea permite să suporte cheltuielile pe care le-ar implica cel de-al treilea eşalon. Doar Dumbrava şi-a manifestat dorinţa de a continua, în cazul în care va trece cu bine de meciul de baraj, bineînţeles, dacă va ajunge acolo. “Este prematur să vorbim despre acest lucru, deoarece mai sunt etape de jucat. Dar, dacă vom promova, vom promova. Vom vedea ce va fi, în funcţie de situaţie. Flacăra Halmăşd vine tare din spate. Găsim noi soluţii”, ne-a mărturisit managerul formaţiei din localitatea Gâlgău Almaşului – Aurel Pintican. În orice caz, fotbalul este foarte iubit în comuna Bălan, tocmai de aceea conducătorii echipei fac tot ce le stă în putinţă pentru a avea o bază sportivă cât mai modernă. Vestiarele sunt nemaipomenite, tribuna este acoperită, s-a trecut acum la construcţia celei de-a doua, tot acoperită, iar în scurt timp vor demara lucrările şi la gazonarea suprafeţei de joc. Ba, mai mult, aceasta va fi dotată cu o instalaţie de ultimul răcnet de irigaţie, lucru care ar transforma stadionul din Gâlgău Almaşului în cea mai modernă bază sportivă din Sălaj. “Suntem în plin proces de construcţie a utilităţilor enunţate mai sus. Firma Euro Glia Nuşfalău se va ocupa de suprafaţa de joc, iar în două luni vom avea un super-gazon. Pe lângă acesta, o firmă din Zalău se va ocupa de instalaţia de irigare, cu aspersoare”, a punctat Pintican. Desigur, când ajungi la nivelul Ligii a III-a, lotul mai trebuie completat, iar Dumbrava şi-ar mai dori 3 – 4 jucători pentru a rezista. Chiar dacă nu va reuşi să ajungă alături de FC Zalău, Dumbrava Gâlgău o va întrece, cel puţin la capitolul infrastructură.

  

Meseşul Treznea nu poate rezista în Liga a III-a

 
 În opinia multora, Meseşul Treznea este echipa cu cel mai valoros lot din judeţ, alcătuit din jucători care au avut tangeţe cu eşalonul superior. Însă, în cazul în care vor ajunge în pragul promovării, Meseşul are destul de puţine şanse de a-şi continua aventura, asta, bineînţeles, dacă se va întâmpla. Principala cauză ar fi lipsa unei pregătiri corespunzătoare, după cum ne-a mărturisit chiar antrenorul Nicolae Şandor (foto), fost jucător al Armăturii Zalău. “Nu ştiu cu exactitate care sunt intenţiile conducătorilor, însă aceştia ar trebui să se pună cât mai repede la masa discuţiilor, pentru a stabili strategia de viitor. Poate se va lua o hotărâre favorabilă acestui ţel, dar Liga a III-a implică mai mult decât Liga a IV-a. Nu cred că am face faţă la acest nivel fără pregătire. Noi ne pregătim doar în meciurile de pe sintetic şi în cele de duminică. Trebuie mai mult, iar în primul rând, bani. Apoi, jucătorii trebuie scoşi din producţie” Aşadar, prea mulţi factori, a concluzionat antrenorul Meseşului. Poate Liga a III-a nu va ajunge la Treznea, însă o bază sportivă de calitate este pe cale de a fi finalizată. “Din toamnă vom putea intra pe teren, altfel vom pierde garanţia. Vestiarele sunt aproape terminate. Mai sunt câteva retuşuri de făcut, dar în toamnă totul va fi funcţional”, ne-a asigurat Nicu Şandor.

  

Flacăra s-ar stinge în eşaloanele superioare

 

Flacăra Halmăşd vine tare din spate şi nu a ascuns faptul că şi-ar dori titlul judeţean, după ce, la un moment dat, nu era creditată cu şanse. Numai că o eventuală tentativă de a ajunge în Liga a III-a nu este realizabilă în comuna condusă de primarul Gavril Puşcaş. “Nu pot spune că avem şanse de a participa la barajul pentru promovare. Se pot întâmpla atâtea în etapele rămase până la finalul campionatului. Dar, noi ne jucăm şansa, ca de fiecare dată. Nu avem posibilităţi pentru Liga a III-a”, a sunat declaraţia primarului. Chiar dacă doi dintre foştii susţinători ai FC Silvania sunt originari din această comună, Dumitru Ardelean şi Dumitru Blaga, şansele ca aceştia să fie convinşi să revină alături de fotbal sunt destul de reduse, lucru recunoscut chiar de către Gavril Puşcaş: “Şi dacă aş discuta cu ei nu cred că aş putea să-i conving. Baza sportivă pe care noi o avem aici corespunde cerinţelor, dar ne mai trebuie bani şi jucători. Sunt cheltuieli mari la nivelul Ligii a III-a. Vedeţi destul de bine că FC Zalău se plânge că nu poate oferi condiţiile pe care şi le-ar dori jucătorii. De fapt, noi nu avem ce pierde. Suntem curajoşi până la capăt”.

 

 Campionate mult mai puternice în judeţele limitrofe Deci, niciuna din cele trei echipe cu şanse de a ajunge la meciul de baraj nu a declarat răspicat că şi-ar dori să promoveze. Partea pozitivă este aceea că Dumbrava Gâlgău, Meseşul Treznea şi Flacăra Halmăşd vor avea sau au deja baze sportive de calitate. Ar trebui să fie un exemplu şi pentru celelalte grupări din judeţ, unele dintre ele evoluând pe nişte terenuri care, în primul rând, nu sunt regulamentare. Dacă tot nu avem pretenţii de promovare, măcar să avem terenuri bune în judeţ, vestiare şi apă caldă. Plecând de la o infrastructură modernă putem pune cărămidă pe cărămidă şi să creem un fotbal sănătos în Sălaj. Apoi ar trebui să ne gândim la atragerea tinerilor spre fotbal.

 Referitor la meciul de baraj, acesta va avea loc pe data 15 iunie, locaţia fiind necunoscută, deocamdată. Echipele implicate în cursa pentru locul I, care aduce dreptul de a juca pentru accederea în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării nu prea sunt dornice, dar preşedintele AJF Sălaj, Dan Costin, este optimist. “Nici data trecută nimeni nu ne-a dat şanse, dar Someşul Ileanda a avut câştig de cauză în faţa unei grupări mult mai bine cotate. Favorite sunt doar pe hârtie”, a sunat declaraţia şefului fotbalului din Sălaj.

 Am făcut şi o scurtă analiză a judeţelor din jur, practic cele care ar putea oferi adversara campioanei judeţului nostru la meciul de baraj. În judeţul Cluj, Leii Triteni are cele mai mari şanse de a termina pe locul I playoff-ul campionatului, Vultureni şi Vlădeasa Huedin fiind lăsate în urmă de echipa pregătită de Radu Szabo, fostul căpitan al “şepcilor roşii”. Campionatul din Maramureş are o structură diferită, fiind împărţit în două Serii. Cea de nord va fi câştigată categoric de Marmaţia Sighetu Marmaţiei, care, anul trecut, a jucat în Liga a III-a. Mai complicată este situaţia în Seria Sud. Progresul Şomcuta Mare este pe primul loc, dar nu deţine certificatul de identitate sportivă, necesar pentru participarea în eşaloanele superioare. Nici ocupata locului secund, Spicu Ardusat nu deţine acest document. Locul III este ocupat de Spicu Mocira, echipa pe care FC Zalău a învins-o în urmă cu 3 ani, când gruparea condusă de Ioan Morar a ieşit din anonimat. Aşadar, Marmaţia va merge cel mai probabil la baraj. În judeţul Bistriţa-Năsăud, lucrurile sunt cât se poate de clare. Voinţa Livezile deţine monopolul, bazându-se pe o sumedenie de jucători trecuţi pe la Gloria Bistriţa. Anul trecut, când era colegă de serie cu FC Zalău, gruparea bistriţeană evolua în comuna Romuli, la o distanţă destul de mare de Livezile, dar acum Voinţa are o bază sportivă foarte frumoasă, care-i va permite să suţină meciurile acasă. Situaţia nu este definitivată în judeţul Bihor. Echipa secundă a Luceafărului din Oradea are 2 puncte avans de Unirea Valea lui Mihai şi 3 puncte de CSC Sânmartin. Trebuie să spunem, însă, că Luceafărul se bazează pe serviciile multor jucători de la prima echipă, care are ca obiectiv promovarea în Liga a II-a.

 Puse cap la cap, din aceste date rezultă un singur lucru. Campioana Sălajului va avea o misiune aproape imposibilă la meciul de baraj, dar astfel de partide pot fi deschise oricărui rezultat.                       Ciprian PETRAN

 

 

loading...
Loading...
3 Comments

3 Comments

 1. cancan

  20 May 2011 at 11:06

  cipri,ai uitat de o echipa si probabil cea care va lupta cu campioana salajului la baraj….e vb de Olimpia Satu Mare….conduce suprematia in seria de nord si se va lupta in play off cu somesul oar…dar suta la suta olimpia va fi adversara lu` Flacara Halmasd :D…

 2. Cipry

  20 May 2011 at 12:41

  Cancan, sa stii ca ai dreptate:D

 3. eu

  20 May 2011 at 15:17

  oricum judetul bihor are cel mai bun fotbal la nivel de judet si cele mai bune conditi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in FOTBAL