Connect with us

FOTBAL

Fotbal juniori: “Izgoniţi” din Zalău

Lipsa terenurilor de fotbal din municipiu au forţat echipele de juniori ale CS Viitorul Zalău şi ale FC Zalău să se orienteze spre Crasna şi Şimleu Silvaniei

Ne tot plângem că tinerii care se îndreaptă spre sport, implicit fotbal, sunt din ce în ce mai puţini. Poate şi din cauza factorilor aşa-zişi nocivi, gen computer, internet sau alte “delectări”, copiii nu mai sunt tentaţi să facă mişcare. Însă marea problemă a fotbalului, chiar dacă unii nu recunosc acest lucru, este situaţia materială. Deci, pe lângă lipsa echipamentelor, a materialelor sportive, a condiţiilor minime pentru a le oferi tinerilor un climat propice performanţei, ne lovim şi de lipsa stadioanelor. Spunem stadioane, dar, în realitate, ar trebui să le numim terenuri, deoarece vor trece mulţi mulţi ani până când vom avea la nivelul ligilor superioare ceea ce alţii au prin Liga a III-a sau a IV-a.

Cu o astfel de probleme se confruntă şi judeţul nostru, în special Municipiul Zalău. Dacă anii trecuţi existau mai multe terenuri care puteau găzdui activităţile mai multor echipe cu diferite grupe de copii, juniori sau seniori, acum tot greul a căzut pe Stadionul “Municipal”. Terenul din incinta Michelinului, cel pe care activa Chimia Zalău, a fost ras de pe faţa pământului, iar Terenul “Victoria”, care este încorporat în Unitatea Militară din Zalău are “interzis” pentru toată lumea. Deci, un singur teren ar fi trebuit să fie gazda lui FC Zalău, a grupelor de copii şi juniori ai acestei grupări, dar şi a celor de la Viitorul Zalău, care au fost puse pe drumuri după ce Baza Sportivă din Hereclean a fost distrusă de inundaţiile de anul trecut. Nici cea mai bună suprafaţa de joc din lume nu ar fi rezistat acestui flux de meciuri, astfel că s-a luat o decizie radicală, aceea ca grupele de copii şi juniori să caute alte locaţii.

 

Suferă şi echipa de seniori a lui FC Zalău
 

Decizia de a-i exila pe juniori a fost luată înspre binele echipei de seniori a lui FC Zalău, singura care ne mai reprezintă la nivelul eşaloanelor superioare, aceasta după ce FC Silvania a dispărut subit. Dar nici aceasta nu îşi poate desfăşura activitatea în condiţii normale, deoarece “gazonul” nu ar rezistat antrenamentelor şi meciurilor. Aşa că elevii lui Marius Paşca sunt forţaţi să se pregătească în cu totul alte locaţii, gen teren de zgură sau sintetic. Nicidecum nu ai cum exersa o aşezare în teren în aceste medii restrânse. Dar acestea sunt condiţiile şi nu se întrevede la orizont nicio soluţie imediată pentru a redresa această situaţie jenantă. Spunem jenantă, pentru că, pe lângă faptul că Zalăul nu are atâtea echipe de fotbal ca şi alte oraşe de seama sa, nu le poate oferi măcar terenuri şi puţinelor care încă ţin stindardul fotbalului sălăjean la nivel naţional. Că tot veni vorba de condiţii, nu putem trece cu vederea starea avansată de degradare a tribunelor Stadionului “Municipal”, acel gri care reliefează exact culoarea fotbalului din Sălaj şi de la nivel naţional. De fapt, un gri închis. Cât despre vestiare, “no comment”. Pereţii tunelului de acces sunt acoperiţi de mucegai şi igrasie, iar aspectul lor interior este total demodat. “Acestea sunt condiţiile”, e cea mai des folosită replică pe care o auzim din partea majorităţii oamenilor de fotbal.
 

Juniorii Viitorului şi ai lui FC Zalău, fac naveta

 

Puţinul pe care îl avem, nicidecum nu poate împăca pe toată lumea. Chiar nu are cum. În Campionatul Naţional de juniori republicani avem două echipe zălăuane, care, dintotdeauna s-au confruntat cu problema terenului propriu. Cum bătrânul “Municipal”, care începe să arate din ce în ce mai mult a ruină, nu a putut să le asigure activitatea, şi, mai mult, a ajuns să se perceapă şi o taxă de folosire a acestui stabiliment, o chirie, rezultat al unei hotărâri a Consiliului Local. Urmarea acestei decizii a fost orientarea echipelor de juniori republicani ai Viitorului şi ai lui FC Zalău spre stadioane (terenuri) din afara municipiului. Retragerea divizionarei secunde FC Silvania a făcut ca Stadionul “Măgura” să fie nefolosit. Astfel, conducerea lui FC Zalău a purtat discuţii cu autorităţile locale din Şimleu Silvaniei, iar acestea şi-au dat acordul ca “arena” să fie casa juniorilor republicani de la FC Zalău. Însă, ei nu sunt singurii care folosesc această bază sportivă, ci şi Meseşul Treznea, liderul Ligii a IV-a Sălaj, care aşteaptă finalizarea lucrărilor bazei sportive din comuna Treznea, aceasta anunţându-se a fi cea mai modernă din judeţ.
Şi Viitorul şi-a stabilit baza mult în afara Zalăului, mai exact la Crasna, comună care a rămas şi ea fără fotbal. Anul trecut, terenul existent aici a găzduit meciurile celor de la FC Silvania în Campionatul Naţional rezervat juniorilor republicani, după ce Favorit Crasna, echipă cotată cu mari şanse la câştigarea titlului judeţean la acea oră, a dispărut în ceaţă. La Crasna se fac eforturi pentru îngrijirea acestei baze sportive, dar şi ea este depăşită. Suprafaţa de joc este, una de judeţ, şi nu ne sfiim să spunem că afectează calitatea jocului puştilor de la Viitorul Zalău, deoarece aceştia au un stil de joc combinativ, bazat pe multe pase la firul ierbii, ceea ce puteau face la Hereclean sau pe “Municipal”. Şi la Crasna există un proiect pentru construirea unui “stadion” modern, dar va tece mult timp, şi în acest caz, până vom vedea şi rezultate.
 

Proiect pentru un complex sportiv la Zalău

 

Idei şi proiecte pentru stabilizarea şi redresarea acesti situaţii există, dar, cel puţin, pentru moment, nu au fost puse în practică. Principala cauză? Aceeaşi pe care o ştim dintotdeauna: lipsa banilor. În cadrul raportului de activitate al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu a precizat faptul că există un proiect pentru construcţia unei baze sportive complexe în municipiu. Locaţia ar fi undeva în Dâmbul Morii, fosta locaţie a poligonului militar. Unitatea Militară a cedat autorităţilor locale circa 20 de hectare de teren în acea zonă, iar edilul Zalăului crede că această zonă ar putea fi destinată activităţilor de divertisment, mai ales că locuitorii Zalăului nu prea au unde să facă mişcare. Aici s-ar putea construi şi un nou stadion, dar şi o sală polivalentă. Totuşi, aceasta nu ar soluţiona problema, deoarece chiar dacă nu ar beneficia de condiţii extraordinare, numărul terenurilor de fotbal contează în prezent. Fără terenuri, nu putem progresa în domeniul fotbalistic.             Ciprian PETRAN

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in FOTBAL