Connect with us

FOTBAL

Selecţionata U-16: Sălăjenii, fără tragere de inimă

Pentru reformarea şi revigorarea fotbalului românesc, Federaţia Română de specialitate a pus în practică un sistem care se bucură de un real succes în campionatele puternice ale Europei, şi nu numai. Astfel, “reforma” trebuie să înceapă de la cel mai jos nivel. Tocmai de aceea, în luna septembrie a început Campionatul Naţional destinat selecţionatelor judeţene Under – 16 ani. Au fost formate 7 Serii a câte şase echipe fiecare, iar Sălajul a avut ca şi colege de competiţie, cum era de aşteptat, selecţionatele Clujului, Bihorului, Bistriţei-Năsăud, Maramureşului şi a judeţului Satu Mare. Trebuia să fie o motivaţie în plus pentru jucătorii convocaţi, mai ales că numărul meciurilor oficiale în judeţ este destul de scăzut, la fel şi numărul echipelor care au grupe cu jucători născuţi în 1995. Din păcate, Selecţionata Sălajului a dezamăgit crunt, terminând campionatul pe ultimul loc. Cifrele oglindesc problemele cu care se confruntă echipa, cel mai slab atac şi cea mai slabă apărare. Dar acestea nu sunt singurele “hibe” ale echipei, cele de disciplină luând faţa sincopelor tehnico-tactice.

 

Antrenorul Paul Georgescu, crunt dezamăgit

 

Pentru a conduce o astfel de echipă, care trebuia să urmeze întru-totul indicaţiile Federaţiei, ne referim aici la sistemul de joc, 4 – 4- 2, obligatoriu pentru toate echipele, era nevoie de un antrenor cu experienţă. Misiunea de a numi acest tehnician i-a revenit preşedintelui Dan Costin. Cum toţi ceilalţi antrenori sălăjeni erau angrenaţi în competiţii, Paul Georgescu a fost numit un funcţia de selecţioner. Lotul lărgit a fost alcătuit din 23 de jucători, dar pentru fiecare partidă Georgescu s-a bazat pe 18 jucători. Criteriul de selecţie a fost destul de simplu, bazându-se pe nominalizările antrenorilor, calităţile fizice şi tehnice şi pe cerinţele Federaţiei. Marea problemă a fost postul de portar. Practic, în tot judeţul, sunt doar trei goalkeeperi născuţi în 1995, fapt care nu prea a creat concurenţă. Acest lucru oglindeşte aria de selecţie restrânsă a Sălajului, precum şi numărul scăzut de echipe care participă în competiţii oficiale organizate de AJF Sălaj sau FRF. Mijlocul a stat destul de bine, în schimb, în atac, chiar dacă i-am avut pe cei mai în formă jucători, ne putem “lăuda” doar cu cinci goluri înscrise. Evoluţiile tinerilor noştri jucători au fost sub toată critica, dar şi comportamentul unor jucători, lucruri care l-au iritat la culme pe antrenorul Paul Georgescu. Au existat cazuri când unii au absentat de la meciuri, scoţând la iveală o mai veche meteahnă care există în sânul fotbaliştilor din Sălaj, şi anume neseriozitatea. “Sunt foarte dezamăgit de ce am văzut în acest campionat. Nu înţeleg cum unii pot fi atât de pasivi, mai ales că ideea unui astfel de campionat le dă şanse de a fi reperaţi mai repede de marile cluburi şi de a face pasul spre fotbalul mare. Practic, la fiecare meci asista un reprezentant federal. Dar pentru ei, se pare, nu a contat acest aspect”, ne-a mărturisit antrenorul Paul Georgescu.

Obiectiv ratat

 

Å¢inând cont că Paul Georgescu a avut la dispoziţie jucători care au avut ocazia de a evolua chiar şi în Campionatul Naţional de juniori republicani, locul IV a fost trasat ca şi obiectiv. Dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, după cum spune o veche vorbă românească. Meciurile treceau unul după altul, iar sălăjenii nu acumulaseră nicio victorie. Sigur, au fost câteva înfrângeri la limită, în etapa a III-a, acasă cu Satu Mare, în etapa a VI-a, pe terenul bihorenilor şi în etapa a VIII-a, la Satu Mare. În rest, eşecuri zdrobitoare, care ne-au dovedit, încă o dată, că fotbalul din judeţul nostru este la mare distanţă faţă de cel existent în judele limitrofe, din toate punctele de vedere.

 

Printre atâtea minusuri, există şi plusuri

 

Am vorbit mai mult despre aspectele negative şi rezultatele proaste ale acestei selecţionate, dar trebuie să evidenţiem şi puţinele lucruri bune. Potenţial există la aceşti jucători, dar le lipseşte ceva. Acel ceva nu trebuie căutat doar la nivel de pregătire, infrastructură sau condiţii oferite jucătorilor, ci şi înlăuntrul jucătorilor. De multe ori, trebuie să laşi partea materială deoparte şi să faci ceea ce faci din plăcere. Poate tocmai asta le lipseşte fotbaliştilor din Sălaj, care sunt din ce în ce mai puţini chiar şi în Liga a III-a. De primele două eşaloane nici nu mai vorbim. Revenind la plusurile echipei, există totuşi câţiva jucători care au ieşit în evidenţă, dar nu au fost constanţi în evoluţiile lor. Aceştia sunt Boşka Arnold şi Budai Istvan (ambii CS Barcău Nuşfalău), Raul Silaghi şi Sebastian Moroti (ambii Viitorul Zalău), David Balint şi Radu Marian (ambii FC Zalău). Antrenorul Paul Georgescu crede că fiecare are o şansă de a ajunge mai sus. Sincer, doar de la CS Barcău Nuşfalău, FC şi Viitorul Zalău am putut selecţiona, deoarece din judeţ nu prea ai ce. Dar nici cei care fac parte din lot nu evoluează cu tragere de inimă. Dacă vor cu adevărat, trebuie să muncească mai mult şi să fie mult mai responsabili. Calităţi au, dar trebuie să-şi dezvolte şi jocul în echipă, pentru că fotbalul asta presupune. Nu pot decât să-i apreciez pe antrenorii acestor jucători, este vorba despre Adrian Damian, Alexandru Pop şi Bogdan Bărnuţiu, pentru că fac eforturi mari pentru a se ocupa de aceşti tineri. Sper ca baza de selecţie să crească, deoarece talente avem în Sălaj. Degeaba ne dorim noi, antrenorii, dacă ei preferă să aibă alte îndeletniciri. Fotbalul nu-l poţi păcăli”, a declarat antrenorul Selecţionatei Sălajului, care este şi secretarul AJF.

 

Incertitudinea planează

În mod normal, campionatul ar trebui să se reia în vară, dar lucrurile sunt neclare. Pentru moment, nu se ştie absolut nimic dacă aceste selecţionate vor continua să joace sau Federaţia Română de Fotbal va decide altceva. “Ne-au lăsat în ceaţă. Încă nu ştim cu exactitate ce se va întâmpla din vară încolo. Deciziile care se vor lua ne vor fi aduse la cunoştinţă până în vară. În tot acest timp, se desfăşoară faza a doua a campionatului rezervat selecţionatelor judeţene Under 16 ani”, ne-a mărturisit supărat antrenorul Paul Georgescu. Echipele care au terminat pe primele trei poziţii, selecţionatele judeţelor Cluj, Bihor şi Bistriţa Năsăud, vor juca în această lună şi în cea viitoare în faza următoare a competiţiei. Echipa din Bistriţa, însă, s-a retras recent din competiţie, deoarece Asociaţia Judeţeană de Fotbal de acolo nu mai are bani pentru a asigura activitatea acestei selecţionate. Astfel, în locul lor, mai departe, a mers selecţionata Maramureşului. Cert este că echipele ai căror jucători sunt născuţi până în 1996 vor continua din vară, iar criteriul după care se vor întocmi seriile vor fi, bineînţeles, cele geografice.                                           Ciprian PETRAN

 

 

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. jibou

    26 March 2011 at 21:55

    poi da cand iti vad moaca cum crezi ca se simt?:)) altul mai bun nu ati gasit?:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL