Connect with us

VOLEI

Mihai Ciupe: “Rematul mi-a oferit multe şi vreau să întorc acest serviciu”

Voleiul sălăjean este în plină ascensiune şi nu vorbim doar despre rezultatele campioanei Remat Zalău, ci şi despre cele ale echipelor din eşalonul secund sau cele de juniori. Fără grupe de copii şi juniori bine puse la punct, niciun sport de echipă nu prea are sorţi de izbândă. Sunt formaţii care vor rezultate într-un timp cât mai scurt, astfel că neglijează acest capitol şi apelează la fel şi fel de implanturi, jucători cu experienţă, care vin din campionate foarte puternice. Cam aşa ceva se întâmplă în clipa de faţă la Remat Zalău, care după despărţirea de Marius Ciortea a rămas fără nici un jucător cu origini sălăjene. Singura excepţie este juniorul Mihai Ciupe, care face parte din lotul campioanei, deşi a prins destul de puţine minute sub fileu. Tânărul nostru voleibalist se remarcă meci de meci în confruntările echipei secunde a Rematului şi în cele ale echipei de juniori I. Sigur, evoluţiile sale nu puteau fi trecute cu privirea de către selecţioneri, astfel că a ajuns şi la lotul naţional. Voleibalistul care a împlinit 18 ani pe data de 10 martie se poate lăuda şi cu un palmares destul de stufos pentru vârsta sa, trecând-şi în cont chiar un titlu de campion naţional alături de vedetele Rematului. Ca de fiecare dată, Mihai Ciupe s-a arătat extrem de deschis şi cumsecade, astfel că a acceptat să vorbească despre acestea şi multe altele într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Sportul Sălăjean.

Reporter: Mihai, ce te-a determinat să alegi voleiul?

Mihai Ciupe: Sincer, faptul că îl cunoşteam pe profesorul Iuliu Briscan. Timp de patru ani am făcut tenis de câmp, apoi mi-am încercat norocul la FC Armătura, unde am fost antrenat de către Grigore Păşcuţă. Însă, <sportul rege> nu prea m-a încântat. Apoi m-am orientat spre volei.

Rep.: Te-a atras ceva în mod special spre volei?

M. C.: Nu era vorba de atracţie. A început să-mi placă voleiul pe parcurs, mai ales în clasa a VII-a. Cu un an mai devreme, ajunsesem deja în grupa de minivolei de la CSS Zalău, pregătită de profesoara Georgeta Dobrotă. Au urmat apoi ciclurile normale, iar, în prezent, sunt în grupa de juniori I, antrenată de domnii profesori Marin Silaghi şi Dan Predescu. Însă, eu evoluez pentru grupa de juniori încă din clasa a VIII-a.

Rep.: Cum ai caracteriza această perioadă, a junioratului?

M. C.: Perioada junioratului este, probabil, cea mai frumoasă din cariera oricărui sportiv. Esti la început de drum, te bucuri pentru fiecare reuşită. Bineînţeles, sunt multe suişuri, dar şi coborâşuri. Cel mai important este faptul că sunt acasă, alături de familie, cunoştinţe şi prieteni.

“E extraordinar să-ţi reprezinţi ţara”

Rep.: Dar cea de la lotul naţional de juniori?

M. C.: E ceva extraordinar ca sportiv să ajungi să-ţi reprezinţi ţara, indiferent că eşti junior sau senior. O echipă naţională e o echipă naţională. Ai ocazia de a vizita locuri noi şi de a interacţiona cu alt gen de persoane.

Rep.: Care sunt cele mai prestigioase rezultate ale tale ca şi voleibalist?

M. C.: Cel mai răsunător şi important pentru mine este titlul naţional cucerit cu Remat Zalău în sezonul 2009 – 2010. A fost o senzaţie unică să ştii că faci parte din echipa care câştigă competiţia internă. În 2007 – 2008 am câştigat medalia de bronz cu echipa de juniori III a CSS Zalău, iar anul trecut am intrat tot în posesia medaliei de bronz, dar la juniori I. Practic, am câştigat două medalii în decursul unui singur sezon, ceea ce nu trebuie deloc trecut cu vederea. Chiar şi la Balcaniadă am avut o comportare foarte bună, terminând competiţia pe locul IV. Apoi, am mai câştigat o medalie cu echipa Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar.

Rep.: Să vorbim puţin şi despre lotul naţional. Când a venit prima convocare?

M. C.: Cu mare plăcere. Prima mea convocare la lotul naţional a venit în anul 2007. Era o reunire a lotului de jucători născuţi în 1991. Practic, colegii mei erau cu doi ani mai mari ca şi mine. Dar, am reuşit să intru în atenţia domnilor de la naţională. Pe atunci, antrenori erau domnul Ovidiu Macarie şi Dimitriu. Stagiile de pregătire sunt destul de lungi. Prima săptămână a fost de acomodare, să ne cunoaştem între noi, mai ales că toate feţele erau noi pentru mine. Dar, în momentul în care îţi cântă imnul simţi în suflet cea mai mare mândrie. Eşti reprezentantul ţării tale, astfel că trebuie să dai totul în teren. În vară, am stat nu mai puţin de trei luni în cantonament. Primul sentiment care te încearcă când ajungi în cantonament este unul de bucurie, deoarece îţi revezi colegii. Apoi urmează perioada de adaptare. Însă ultima săptămână este cea mai grea.

Rep.: Ce s-a întâmplat în Estonia, unde aţi pierdut toate meciurile?

M. C.: În perioada Revelionului, în Estonia, localitatea Parnu, mai exact, au avut loc calificările pentru Campionatul European. Acel turneu a fost unul fără istoric. Eu cred că nu am fost pregătiţi psihic pentru această competiţie. Din păcate, am pierdut toate meciurile. Trebuie să recunosc că am început ca şi rezervă.

Rep.: Ce obiectiv aţi avut în Estonia?

M. C.: Obiectivul nostru era să ne apropiem ca şi nivel de joc de echipele care luptau pentru calificare, gen Estonia şi Finlanda, deoarece Italia şi Polonia sunt extrem de valoroase, lucru care s-a văzut şi în Liga Campionilor, acolo unde la nivel de seniori sunt redutabile. La fel sunt şi la nivel de juniori, atât cele de club, cât şi cele naţionale.

Rep.: Să revenim pe meleagurile noastre. Cum ai făcut pasul spre echipa de seniori?

M. C.: Eu mă pregăteam cu Rematul încă din clasa a IX-a. Dragan Dordevic, antrenorul din acea perioadă, a mizat foarte mult pe juniori, astfel că mulţi colegi de-ai mei de la CSS Zalău erau convocaţi la antrenamentele echipei mari. În Divizia A1 masculin am debutat în sezonul 2009 – 2010, într-un meci cu CVM Braşov. Am intrat sub fileu în locul fostului internaţional Vali Pereu. Mingea de meci a fost reuşită chiar de mine, din pasa lui Feher. Am fost foarte fericit şi mândru. Am continuat să mă pregătesc cu echipa mare, iar acum evoluez pentru satelitul Rematului, fapt care îmi dă prilejul de a avea cât mai multe meciuri oficiale în picioare. Depinde dacă voi mai fi chemat  la prima echipă. În acest sezon am făcut-o în deplasare cu VCM LPS Piatra Neamţ, în setul V, iar acasă am jucat câteva minute contra Unirii Dej.

Campion naţional cu Rematul

Rep.: Cum te-ai simţit în momentul în care ai fost desemnat campion al României?

M. C.: Sincer, nu pot descrie în cuvinte ceea ce am simţit. Oricum, a fost un moment aparte, chiar extraordinar, deoarece Rematul este echipa oraşului meu natal. Pentru un junior este extrem de important să primească încredere din partea celor din echipa mare, antrenori, jucători, conducători. Acest lucru mă motivează în continuu.

Rep.: Å¢i-ai fi dorit să evoluezi măcar câteva minute şi în Liga Campionilor?

M. C.: Bineînţeles. Practic, pentru orice jucător să evolueze în Liga Campionilor este ceva fantastic, indiferent de vârstă. În acea perioadă eram plecat la lotul naţional, astfel că nu am făcut parte din lotul cu care Rematul a abordat cea mai cunoscută şi spectaculoasă competiţie intercluburi nu numai din Europa, ci din lume. Poate o dată în viaţă te întâlneşti cu această oportunitate, tocmai de aceea îţi doreşti să poţi profita de ea. Cine ştie, poate la anul voi avea ocazia să-mi împlinesc şi eu acest vis.

Promovat de Dragan Dordevic

Rep.: Cum i-ai caracteriza pe antrenorii cu care ai lucrat până acum la Remat?

M. C.: Îi port un deosebit respect lui Dragan Dordevic. El m-a promovat la prima echipă. Pe acea vreme, secund era Aurel Vlaicu, un om extraordinar şi un profesionist desăvârşit. A avut încredere în mine şi după fiecare antrenament rămânea pentru a mă pregăti suplimentar. Ajungem la Michael Warm. Michael Warm e Michael Warm, antrenorul care a adus titlul la Zalău după mai bine de un deceniu. Toată lumea a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui. Şi Ovidiu Macarie este un antrenor bun, pe care l-am prins şi la lotul naţional. În ceea ce-l priveşte pe Mircea Dudaş, el m-a readus din nou în circuitul primei echipe. Şi el a stat peste program pentru a mă antrena şi mai bine. E un antrenor din noua generaţie, care s-a pregătit sub comanda lui Stelian Moculescu. Tuturor, vreau să le mulţumesc pentru că au avut încredere în mine şi m-au ajutat să ajung la acest nivel.

Rep.: Ce se întâmplă la echipa a doua, acolo unde nu prea sunteţi în largul vostru?

M. C.: Eu zic că, deocamdată, nu avem mentalitate de învingători. Nu suntem destul de bine sincronizaţi. Ar trebui să tragem toţi pentru unul şi unul pentru toţi, atât în teren, cât şi în afara lui. Am făcut şi meciuri bune, mai ales în primul tur, când am fost neînvinşi. Apoi am căzut şi nu am mai putut ajunge la acel nivel. Poate anul viitor vom trage la promovare, dacă vom rămâne în continuare în această formulă, cu un nucleu de la CSS Zalău.

Rep.: Care sunt ţintele tale în cariera de voleibalist?

M. C.: Vreau să joc volei de înaltă performanţă. Mai toţi jucătorii îşi doresc să prindă un contract în afară, deoarece nivelul voleiului de acolo este mult mai ridicat decât cel din campionatul nostru intern. Însă, în primul rând, aş vrea să evoluez cât mai mult în tricoul Rematului, pentru că această echipă mi-a oferit multe. Trebuie să întorc serviciul şi să ofer şi eu înapoi.

Rep.: Ce-ţi place să mai faci, în afara de volei?

M. C.: Să ies cu prietenii. E bine să nu neglijezi niciun aspect al vieţii, voleiul şi prietenii. Nici şcoala nu o las la voia întâmplării. Până la urmă, le poţi face pe toate. Trebuie doar să-ţi doreşti cu adevărat.

Rep.: Îţi plac şi alte sporturi?

M. C.: Da. Până la urmă, fotbalul place tuturor. Totuşi, pe primul plan rămâne voleiul, fără discuţie. Îmi place şi handbalul masculin.

“Vreau să iau părţile bune de la fiecare jucător al Rematului”

Rep.: Ai vreu jucător preferat?

M. C.: La acest capitol pot fi enumeraţi mai mulţi. Idolul meu este Kaczynski, de la Trentino Bet Clic. Este un jucător de nivel mondial, care se remarcă nu numai în atac, ci şi în apărare. Sigur, mai am şi alţi jucători preferaţi, care impresionează nu numai prin calităţile lor, ci şi prin personalitate. De la fiecare jucător al Rematului vreau să iau ceva bun.

Rep.: Ai un mesaj pentru suporterii Rematului şi pentru suporterii tăi?

M. C.: Mi-ar plăcea să fie alături de băieţi de fiecare dată, la bine şi la rău, fiindcă numai împreună putem face lucruri măreţe. De fiecare dată publicul zălăuan merită să ne scoatem pălăria în faţa lui. Le mulţumesc şi că au încredere în mine, iar fiecare apariţie a mea sub fileu în tricoul Rematului este recompensată cu aplauze. Nu în ultimul rând, aş vrea să-i mulţumesc tatălui meu, care a fost alături de mine tot timpul. Mai în glumă, mai în serios, mi-ar trebui un ziar întreg să le mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit într-unfel s-au altul. Vă mulţumesc!

                                                                                                                  Interviu realizat de Ciprian PETRAN

loading...
Loading...
5 Comments

5 Comments

 1. Gicu

  17 March 2011 at 13:11

  Respect Mihai Ciupe!

 2. ovi

  17 March 2011 at 13:22

  Djordevic.

 3. black

  17 March 2011 at 18:13

  BRAVO MIHAI !!! Si BUN si….DE BUN SIMT! Ne mandrim cu tine !

 4. Colegul-Remat

  17 March 2011 at 19:48

  Cu scuzele de rigoare, esti un increzut, fara acoperire in valoare sportiva ! E bine sa revii cu picioarele pe pamant ,in avantajul tau. Mai ai mult, mult, pana departe ! Te manifesti ca o vadeta c,care nu esti deloc! Fii mai modest! Pana nu e pre tarziu. Sa nu dispari ca o speranta ! Succes! Au fost doar sfaturi, sincere in favoarea ta ! Daca ai inteles, poti fi castigator..Daca nu ..nu e nici o problema , decat pt tine !!!

 5. @colegul Remat

  18 March 2011 at 21:24

  sunt in asentimentul Colegului -Remat . Cine are valoare merge in turneul final – acolo unde trebuie sa dovedesti, unde ar trebui sa contezi! Succes, copile! Au fost doar sfaturi, sincere in favoarea ta ! Daca ai inteles, poti fi castigator..Daca nu ..nu e nici o problema , decat pt tine !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in VOLEI