Connect with us

DIVERSE

EDITORIAL. Povestea tristă a sporturilor individuale


Vrem nu vrem să recunoaştem, cele mai mari şi mai răsunătoare rezultate ale sportului sălăjean au fost aduse de sportivii ramurilor individuale


La atletism, şi mă refer la atletism pentru că aici mă pricep cel mai bine, am avut alergătoare bune la Zalău şi aş începe cu Margareta Ghile. Am avut sportive care s-au remarcat şi la aruncări, iar aici o amintesc pe Monica Târle, ca să nu mai aduc în discuţie acel titlu de vicecampioană mondială obţinut de Felicia Å¢ilea pe vremea când concura pentru CSM „Armătura” Zalău, mai exact în 1995 la Goeteborg.

Tot la atletism au venit performanţele notabile obţinute de Cristina Iloc Casandra şi Olimpia Pop, continuate mai apoi de Paula Todoran şi mai nou de Daniela Cârlan, iar tot aici la atletism aş putea să menţionez medalia de bronz obţinută la Campionatul European de Cros din Italia de bunul meu prieten Vasile Ardelean.

Am pomenit doar câţiva dintre medaliaţii de la atletism, dar performeri am avut şi la box, tenis de masă, lupte libere etc. Sportivii sălăjeni de la sporturile individuale nu au prea fost băgaţi în seamă şi nici nu prea sunt băgaţi în seamă de autorităţile locale. Din păcate, banii mulţi merg la sporturile de echipă care se spune că aduc spectacol. Da, aduc spectacol, nimeni nu spune că nu, dar aduc spectacol şi sporturile individuale.

 Sporturile individuale din Sălaj, chiar dacă nu prea se desfăşoară prin urbea de la poalele Meseşului, aduc pe lângă spectacol şi rezultate internaţionale, iar marea dramă a sportivilor sălăjeni este că, în ciuda faptului că obţin rezultatele pentru Sălaj şi România sunt susţinuţi de autorităţile locale mai puţin decât cei care vin să reprezinte Zalău sau judeţul de pe alte meleaguri. Povestea este lungă şi tristă pentru tinerii performeri de la sporturile individuale.

Ei muncesc şi luptă să câştige medalii şi reuşesc să o facă, dar nu pot să îşi continue activitatea de performanţă odată cu încheierea junioratului pentru că intervin problemele de viaţă. La sporturile individuale, în acest moment, nu cunosc în Sălaj niciun senior care să fie angajat şi plătit de clubul pe care îl reprezintă, dar la sporturile de echipă toţi jucătorii sunt angajaţi şi au o asigurare medicală. La sporturile individuale, performerii cuceresc medalii naţionale şi sunt răsplătiţi pentru un titlu naţional cu 1.600 de lei, în timp ce la sporturile de echipă probabil de la această sumă începe doar salariul, fără a mai pune primele de victorie pentru fiecare meci şi apoi cea de obiectiv de la finalul campionatului.

Oare cu ce muncesc mai mult sportivii de la jocurile de echipă decât cei de la sporturile individuale? Oare ce vină au performerii de la sporturile individuale că nu se dispută competiţiile lor în urbea de la poalele Meseşului pentru a putea vedea toată lumea că există spectacol şi la alte discipline sportive? Oare când se va face dreptate şi o să fie băgaţi în seamă şi campionii de la tenis, box, atletism, lupte sau oricare altă disciplină sportivă care aduce medalii pentru judeţ?

Eu zic că este o temă de gândire nu numai pentru aleşii locali, este o temă de gândire în special pentru aleşii parlamentari care ar putea să gândească şi să facă o propunere legislativă pentru a putea primi spijin de la bugetul local reprezentanţii tuturor cluburilor din judeţ. Sunt curios care va fi alesul sălăjean care să se gândească la o astfel de problemă!? 

721 Vizualizari
Loading...
6 Comments

6 Comments

 1. c

  9 April 2017 at 12:03

  Foarte slab….

 2. ego

  9 April 2017 at 13:38

  Ionel Ciunt

 3. Horea

  9 April 2017 at 16:26

  Cum adica “ce vina au performerii acestor sporturi individuale?“
  Pur si simplu sporturile de echipa sunt mult mai consumate decat cele inviduale, pentru simplul fapt ca sunt mai intrigante..Fara suparare,prefer sa vad o echipa luptandu-se pentru un rezultat, decat sa vad pe cineva cum arunca greutati,sau fuge la un maraton.

 4. aaa

  10 April 2017 at 13:02

  Bravo Monel, ai curaj

 5. pro sport

  12 April 2017 at 8:26

  Monel draga ai dreptate,dar daca e sa o luam asa cum zici tu,atunci se poate pune intrebarea :De ce jucatorii campionei nationale de volei castiga mult mai putin decat jucatorii unei echipe anoste de fotbal din liga 1 ?

 6. aaa

  12 April 2017 at 10:59

  Horea draga esti un ignorant .Nu ti mai da cu parerea ca esi frustrat.Sportul de echipa este extraordinar dar te ai intrebat vreo data cum este sa realizezi mari performante singur ?tu nu ai cum ca esti slab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in DIVERSE