Connect with us

LIGA I

Retrospectiva turului Ligii I Autoland Hosu

Mulţi spun că nivelul competiţiei a scăzut. Este adevărat, clasamentul se rupe de la locul V în jos, însă surprizele nu au lipsit nici în această ediţie de campionat. De când competiţia are continuitate la nivel naţional, parcă lupta pentru titlu a devenit şi mai acerbă, echipele puternice dorindu-şi cu tot dinadinsul să reprezinte judeţul nostru la turneul final al Campionatului Naţional. Echipele sălăjene au prins curaj şi după rezultatele excelente obţinute de Macrogroup – care a devenit chiar campioana României, şi Cipricom – care a intrat în posesia Cupei României, în vară, când faza finală a întrecerii s-a derulat chiar la Zalău. Toţi râvnesc să demonstreze că sunt cei mai buni şi este îmbucurător că această întrecere înglobează aproape toate valorile judeţului, care nu au avut şansa de a-şi continua cariera în eşaloanele superioare la fotbal. Mai mult, an de an, organizarea competiţiei şi a meciurilor a devenit tot mai bună. Sigur, mai pot fi aduse îmbunătăţiri, dar e bine că se fac progrese. Mai bine paşi mici decât deloc. Acum a apărut şi mirajul echipei naţionale, astfel că ne aşteptăm la un impuls pentru tinerii jucători sălăjeni, care vor să-şi dovedească valoarea. Pentru a oglindi situaţia din prima jumătate a campionatului şi primele două etape din retur, vom face o retrospectivă a Ligii I.

 

Criza financiară l-a lovit şi pe Vegh Ferenc, conducătorul campioanei en-titre – Macrogroup. La un moment dat, exista posibilitatea de a renunţa la a mai susţine echipa, însă a primit o mână de ajutor exact de unde nu se aştepta, de la vechiul său rival, Ioan Zirbo. Acesta s-a retras după ce a câştigat şi el titlul cu Simoda, dar a oferit locul Euro Gliei, echipă pe care a ajutat-o să ajungă până în finala Cupei României. Dar “Gigi Becali de Sălaj”, cum îi place să i se spună, nu putea să nu conducă după bunul plac o grupare, astfel că a fuzionat cu Macrogroup şi a creat o echipă puternică, Simoda Macrogroup, care are în clipa de faţă şase puncte avans faţă de principalele ei urmăritoare. Unii ar fi tentaţi să spună că zarurile sunt deja aruncate, dar am văzut că echipele “mici” pot încurca socotelile la vârf.

 

Deşi este o grupare relativ nouă în peisajul Campionatului Judeţean de minifotbal, Euro Glia Nuşfalău şi-a făcut deja un nume. Ba chiar şi-a trecut în palmares cîteva trofee, cel mai strălucitor fiind cîştigat în finala Cupei Romîniei, cînd a cedat în faţa unei alte echipe sălăjene, este vorba despre Cipricom Focus. Şi cum pofta vine mîncînd, gruparea condusă de Osz Andrei îşi doreşte acum să lupte chiar pentru titlul de campioană. Euro Glia are maturitatea specifică unei echipe puternice, dar parcă-i lipseşte acea “sclipire” care o poate transforma într-o favorită la cîştigarea campionatului. Un vis care a început să pună presiune pe Orban Robert şi colegii săi, iar aceştia au obosit în ultimele etape, cînd s-a şi creat distanţa de şase puncte între ei şi lider.

 

Pe ultima treaptă a podiumului se află Cipricom Focus, cîştigătoarea din această vară a Cupei Romîniei. Echipa condusă de Ciprian Pop are acelaşi număr de puncte cu Euro Glia Nuşfalău, astfel că şi ea îşi permite să rîvnească la trofeu. Şi de ce nu ar face acest lucru, deoarece pînă la finalul sezonului mai sunt atîtea etape în care se pot întîmpla fel şi fel de lucruri, care ar putea lăsa urme chiar în clasament. Marius Cozma şi colegii săi speră pînă la capăt, mai ales că formează un grup unit, puternic, lucru de care ne-am dat seama în vară, cînd Cipricom Focus a intrat în posesia Cupei Romîniei, încă de la prima ediţie a competiţei.

 

La un moment dat, Rechinii Autoland Hosu, o altă echipă care-şi propune de mult timp cîştigarea campionatului, părea scoasă din luptă după cîteva rezultate negative. Dar a recuperat terenul pierdut în cea de-a doua parte a turului, iar victoria obţinută în faţa Euro Gliei a adus gruparea condusă de Hosu Ioan la un singur punct de podium. Anul trecut, “rechinii” au ieşit învingători în faza judeţeană a Cupei Romîniei, dar acel trofeu parcă nu se compară cu titlul judeţean, care te propulsează la faza finală, unde se întîlnesc cele mai bune echipe din campionatele ţării. Deci, Ionuţ Jeler şi compania au toate motivele să creadă în şansa lor.

 

Mobil Team Lux Invest a devenit şi ea, în scurt timp, dintr-o echipă de pluton o forţă a Ligii I. Cu multe nume sonore în lot, gruparea condusă de Adrian Ştirb şi sponsorizată de Lucian Mare, şi-a propus şi ea să ţintească supremaţia. Mulţi s-au amuzat la aflarea acestei veşti, dar “jandarmii” au avut un parcurs destul de bun, mai ales că diferenţa dintre ei şi echipele de pe podium este de doar trei puncte, care pot fi recuperate chiar în meciurile directe. Faptul că încă o echipă s-a înscris în cursa pentru locul I nu face decât ca lupta la înălţime să devină şi mai interesantă şi ar fi bine şi pentru nivelul competiţiei să vedem cât mai multe echipe de acest gen, pentru a avea un campionat puternic şi echilibrat.
 
Atletico a reuşit o performanţă unică în Campionatul Judeţean de minifotbal, şi anume să câştige partidele contra primelor două clasate. Cu toate că trec printr-o perioadă grea, în care a pierdut o serie de jucători importanţi Cristi Prune şi colegii săi au strâns rândurile şi au devenit sperietoarea "granzilor". Cu mai multă atenţie Atletico putea cocheta cu podiumul, mai ales că în prima parte a sezonului orbita în jurul acelor poziţii. Cât despre partidele cu Simoda Macrogroup şi Euro Glia, trebuie să spunem că, de fapt, Atletico a avut faţă de echipă fruntaşă şi nu cele două echipe din vârful clasamentului. Sunt şanse ca situaţia echipei Atletico să se remedieze în cea de-a doua parte a sezonului, odată cu aducerea unor jucători. Cum spuneam, cât mai multe echipe puternice contribuie la întărirea campionatului, iar Vlad Tuşer şi coechipierii săi pot face o surpriză plăcută

 

De la locul V în jos, parcă începe o altă lume, ţinând cont că diferenţa faţă de locul VI este de 10 puncte. Ea putea fi de 9, dar Salamandra a fost penalizată cu 1 punct, ca urmare a unor probleme, hai să le spunem, organizatorice. Chiar dacă joacă mai mult de plăcere, “salamandrele” au demonstrat că şi aşa se pot obţine rezultate. Anul trecut, Salamandra naviga în subsolul clasamentului, acum dă tonul plutonului care urmează formaţiile înscrise în lupta pentru titlu. O metamorfoză care nu face decât să dea o notă foarte bună celor care se ocupă de destinele acestei echipe, în frunte cu finanţatorul Dinu Costina.

 

Europan Sărmăşag a început foarte bine sezonul, când s-a aflat chiar şi în vârful piramidei! Acum, gruparea din Sărmăşag este nevoită să “înoate” la mijlocul clasamentului. Plecarea la muncă în străinătate a golgeterului Marius Micle a avut un impact puternic asupra echipei, care deşi a încercat să-i suplinească absenţa cu alte achiziţii, nu prea a reuşit acest lucru. Dar, şi aici, merită apreciat efortul conducătorului şi sponsorului Agoşton Iosif, care a preluat o echipă în suferinţă şi a resuscitat-o. Cine ştie, poate în cea de-a doua parte a sezonului putem asista la o revenire în forţă, mai ales că la echipă au venit doi jucători importanţi, originari chiar din Sărmăşag, este vorba despre Uszkai Bella şi Szanto Andras.

 

Pe locul IX se află echipa care a dezamăgit crunt pînă acum, este vorba despre Sportul Sălăjean. Vicecampioană sezonul trecut, gruparea condusă de Călin Onicaş a devenit o umbră a formaţiei care an de an se lupta pentru primele poziţii. Lotul a suferit mari modificări, jucătorii importanţi au plecat rînd pe rînd, iar acum, se pare, se va crea o echipă foarte tînără, care va fi condusă de Alexandru Pop, poate ultimul mohican pe care îl vom vedea şi la reluarea campionatului.

 

În aceeaşi categorie cu Sportul Sălăjean se înscrie şi Pronet. După câştigarea fazei judeţene a Cupei României în urmă cu două sezoane, gruparea condusă de Paul Vlaşca parca nu mai are aceeaşi vigoare, cu toate că lotul, în linii mari, este cam acelaşi. Ba, mai mult, au venit şi câteva întăriri, dar efectul a întârziat să apară. Valoarea jucătorilor, individual luaţi, nu poate fi pusă la îndoială, dar jocul de echipă suferă atât în atac, cât şi în apărare. Poate 2011 va aduce o nouă mentalitate sau o va reface pe cea de pe vremea câştigării ultimului şi singurului trofeu din palmares.

 

În Liga a II-a, AS Zăuan, care acum poartă denumirea de Poli Ip, a impresionat prin forţa jocului colectiv, prin posesie, dar mai ales prin eficacitate. Din păcate pentru echipa condusă de Biro Istvan şi Szabo Csaba, rigorile Ligii I sunt mai drastice. Totuşi, gruparea din comuna Ip are capacitatea de a lupta de la egal la egal cu “granzii”, iar acest lucru s-a văzut în partidele cu Autoland Hosu Rechinii şi Euro Glia Nuşfalău, când a terminat la egalitate, ca să nu mai vorbim de victoria asupra vicecampioanei Sportul Sălăjean. “Rechinii” au avut, însă, câştig la “masa verde”, datorită unor probleme ale portarului Nagy Tamas cu privire la dreptul de joc. În rest, Poli nu a periclitat celelalte echipe, dar a demonstrat că este la fel de imprevizibilă ca şi vremea.

 

Probabil, trofeul “Fair-Play” ar trebui să intre în vistieria echipei Echinox. Chiar dacă anii au trecut, o mulţime de jucători au îmbrăcat tricoul acestei echipe, după care au ales să plece în alte zări. Echinoxul, însă, a dăinuit, ba chiar şi-a propus să schimbe situaţia din ultimele sezoane, când a fost cenuşăreasa Ligii I. Un prim pas în acest sens a fost făcut deja, prin restructurarea lotului. Singurii jucători din vechea gardă sunt Ioan Agrijan şi Florin Mândruţiu, în rest doar jucători tineri, cu potenţial. Mai rămâne ca aceştia să acumuleze experienţă, care, în dese rânduri, i-a privat de câteva rezultate notabile.

 

AS Creaca Jac a fost una dintre figurile frumoase în startul sezonului, dar încet s-a stins. Principalele “defecţiuni” au fost în apărare, acolo unde doar Marcel Ghiuruţan este jucătorul cu o experienţă vastă. În rest, jucători tineri sau care joacă din plăcere. Surpriza plăcută este atacantul Vasile Nuţiu, un adevărat om de gol al campionatului. Dar acest lucru nu este suficient pentru gruparea condusă de Samir Sabou de a supravieţui. E nevoie de întăriri, repede, cât timp situaţia mai poate fi remediată, mai cu seamă că reprezentanta comunei Creaca are o mare criză de efectiv.

 

Cel mai accentuat declin este al echipei Anasport. Sezonul trecut lupta în prima jumătate a clasamentului, acum este în cădere liberă. Actuala situaţie este, oarecum, inexplicabilă, de vreme ce lotul este cam acelaşi. Anasport începe bine partidele, dar le termină prost, probabil din cauza pregătirii fizice deficitare. Însă, adevărata problemă pare a fi una de moral. Jucătorii nu mai au aceeaşi agresivitate, ne referim la cea din joc, pentru că agresivitatea în adevăratul sens al cuvântului nu le lipseşte unora dintre jucători. Cu doar zece puncte acumulate până acum, gruparea condusă de Mircea Brânduşan a “încins” şi ea hora retrogradării.

 

De la lună la lună, Blue Team se dezintegreză mai tare. Vremurile în care “jandarmii” erau o sperietoare a campionatului au trecut de mult, iar acum “albaştrii” sunt sparring-partneri ai celorlalte competitoare din Liga I. “Gurile de foc”, Daniel Sitaş şi Alexandru Pop au plecat, starea de spirit în sânul echipei nu este una tocmai bună, mai ales că nu puţine au fost momentele când au apărut certuri serioase, iar rezultatele sunt catastrofale. Dar, ceea ce-i îngrijorează mai mult pe jandarmi este jocul. Cu greu Blue Team se apropie de porţile adverse. Dacă nu pui presiune, pune adversarul şi asta cam aşa s-a şi întâmplat. Dar, Blue Team mai trage nădejde că va redresa corabia, mizând pe jucători tineri, care pot aduce un nou suflu echipei.

 

În fine, am ajuns la ultimul loc al Ligii I, ocupat de Zona. Cunoscută sub denumirea de “gaşca nebună” în urmă cu câteva sezoane, asta datorită rezultatelor “şoc” înregistrate pe atunci, gruparea condusă de Ionuţ Duma şi sponsorizată de SC Ovi Prod Com nu mai sperie pe nimeni. Mai mult, a ajuns să fie considerată o echipă cu care se poate îmbunătăţi golaverajul. Principala cauză sunt plecările unor jucători, dar şi lipsa unei formule de bază. Practic, la fiecare meci în teren intră altă “garnitură”, iar acest lucru se vede. Ar mai fi şi lipsa de experienţă a unora, dar, pentru o echipă care joacă din plăcere este de admirat participarea într-un campionat organizat.                     

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. CIPRI

    13 January 2011 at 18:14

    singura echipa din campionat care a batut campioana ATLETICO ROLEX CARE SE AFLA PE LOCUL 6 DE EI NU SPUNETI NIMIK ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in LIGA I