Connect with us

ALTE SPORTURI

EDITORIAL: Cu sportul de masă şi sportul şcolar ce facem?

Fără doar şi poate, baza sportului de performanţă este sportul de masă, iar când spunem sport de masă ne referim şi la sportul şcolar, cluburile sportive şcolare, liceele cu program sportiv, şi de ce nu, la toate celelalte cluburi private apărute mai nou în mai toate oraşele şi chiar în toate comunele din România


 
Din păcate, pentru toate acestea se face prea puţin, iar la cum merg lucrurile în ţara noastră totul o să fie din ce în ce mai rău. Din păcate, în licee se continuă cu o singură oră de sport pe săptămână. Mult prea puţin pentru ceea ce se vrea într-o ţară care se doreşte a fi o ţară sănătoasă.
 
 
 Toată lumea susţine că sportul este sănătate, dar nimeni nu face nimic pentru a îndemna oamenii să facă mai mult sport. Am fost în ultimele luni la mai multe competiţii de sport la nivel şcolar. Ce am observat la aceste competiţii nu mi-a plăcut deloc. Interesul pentru întreceri este din ce în ce mai scăzut, iar acest lucru este cauzat cel mai probabil şi de lipsa activităţii sportive de la clasă.
 
 
Profesorii de educaţie fizică şi sport trebuie să respecte o programă şcolară, iar în orele puţine pe care le au elevii la şcoală aceştia nu pot să descopere frumuseţea diferitelor discipline sportive începând de la atletism şi continuând cu baschet, fotbal, gimnastică, handbal, rugby, tenis de masă sau de câmp, volei, etc.  Profesorii trebuie să respecte programa şcolară, iar într-o oră sau două ore de sport  pe săptămână elevii nu au cum să ajungă să practice diferitele ramuri sportive pentru a ajunge să le înţeleagă. Ba din contră! Din cauză că timpul este redus şi trebuie să susţină norme de control şi sau diferite testări la anumiţi indici, chiar ajung să urască anumite discipline de sport.  
 
Vina poate să aparţină mai multor factori, dar principala vină aparţine sistemului de învăţământ care refuză de ani şi ani să reintroducă minim 2 ore de sport la clasă şi în rândul elevilor de liceu, deşi nevoia ar fi de chiar trei ore de sport. Pentru a avea o naţie sănătoasă este nevoie să educăm copiii încă de mici în domeniul sportului, şi unde putem să o facem mai bine decât la şcoală.
 
Din păcate, la noi în România sportul este lăsat uitării, şi când este vorba de  a reduce ceva se face de la sport.  Conform proiectului de buget pe 2017, la sport suma alocată faţă de anul precedent a fost diminuată, iar asta în condiţiile în care sportul românesc este într-un picaj total, iar acest lucru se datorează în special lipsei unei infrastructuri normale.
 
 Noi din păcate suntem în urmă rău. Doar să treci graniţa în Ungaria sau Serbia şi găseşti stadioane cu pistă sintetică în aproape orice oraş. La noi nu! La noi avem asemenea stadioane doar în oraşele mari, sau în oraşele în care se vrea. La noi nu contează sportul de masă.
 
La noi contează doar acele sporturi în urma cărora se poate culege puţină popularitate de către cei care le finanţează, în cazul nostru aleşii locali.  Sper ca la alocarea sumelor pentru 2017, cei care ne conduc să-şi îndrepte atenţia şi spre cei care vin din urmă, spre cei care vor să devină viitorii performeri ai acestui judeţ, spre cei care vor să aducă ei glorie acestui judeţ şi pentru a nu fi nevoie să importăm sportivi pe care să-i retribuim cu salarii care sunt în cele mai multe ori de 3, 4 sau chiar 5, 6 ori mai mari decât al primarului sau preşedintelui de consiliu judeţean.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in ALTE SPORTURI