Connect with us

DIVERSE

Egalitate pentru performerii Sălajului


”Pasiune pentru sport” sau ceva de genul acesta era unul din sloganurile Consiliului Judeţean Sălaj. Era, pentru că nu mai este aşa


Pasiunea pentru sport a rămas undeva în planul secund atât pentru cei din Consiliul Judeţean cât şi pentru cei din Primăria şi Consiliul Local Zalău. Ambele instituţii, cea judeţeană şi cea locală, au făcut cumva o împărţeală privind sfera de influenţă la cele două echipe care reprezintă Zalăul în primele eşaloane ale handbalului şi voleiului din România, dar din păcate au uitat de restul sporturilor. Este foarte bine că sunt susţinute financiar cele două cluburi, dar această susţinere trebuie făcută cu cap.

Această susţinere trebuie gândită nu numai pentru a avea echipe de sport, această susţinere trebuie gândită şi în avantajul cetăţenilor sălăjeni. Legislaţia s-a schimbat şi instituţiile statului nu mai pot să fie în acţionariatul clubului dar pot să finanţeze.

Este o aberaţie oarecum această treabă pentru că nu poţi lua decizii în cadrul clubului pe care tu ca şi instituţie îl finanţezi, în cazul celor două cluburi din Zalău cu 90 la sută din întregul buget al echipei. Sunt pentru susţinerea sportului şi a celor două echipe, dar nu îmi place nici mie şi nici majorităţii iubitorilor de sport modul în care este dusă politica în sportul din Sălaj. Dacă dăm din bugetul local şi judeţean atâta amar de ban să punem şi condiţii celor care conduc aceste cluburi. Vrem să vedem în echipele noastre şi sportivi sălăjeni.

Dacă se doreşte în continuare susţinerea la acelaşi nivel, cred că se poate impune cluburilor să promoveze anual cel puţin doi jucători de la Clubul Sportiv Şcolar sau alte cluburi din judeţ. Cu siguranţă avem copii talentaţi care ar putea ajunge la echipele de seniori, dar, din păcate, mulţi dintre ei se descurajează şi renunţă la sport când văd că la noi la echipă sunt aduşi doar jucători din străinătate. 

Este strigător la cer să plăteşti din banul public salarii de două, trei sau poate chiar patru-cinci mii de euro unor jucători din străinătate, iar copiii noştri să ajungă să joace pentru cluburi din alte judeţe doar pentru că noi vrem să ne batem la locul 1. Ce rost are să ne batem pentru primul loc într-un campionat dacă nu ne permitem să participăm în cupele europene?

Dacă nu ne ajung banii, atunci să stăm şi să ne facem o echipă de mijlocul clasamentului pentru a menţine spectacolul sportiv în Sala Sporturilor şi să construim o echipă din sportivi sălăjeni. Copiii noştri merită o şansă la ei acasă. Copiii noştri trebuie apreciaţi şi aplaudaţi de prieteni, colegi şi familie luptând pentru gloria judeţului în care s-au născut.  Cu riscul de a mă repeta, nu sunt împotriva susţinerii celor două cluburi, de handbal şi volei, dar sunt pentru o mai mare transparenţă la aceste cluburi, sunt pentru susţinerea tuturor performerilor din judeţul nostru şi nu numai, pentru susţinerea sportivilor români.

Noi nu suntem o ţară bogată în care sportul aduce profituri cum se întâmplă la echipele de fotbal din campionatele Spaniei, Angliei, Germaniei şi aşa mai departe, noi nu ne permitem să plătim salarii de mii de euro sportivilor străini în detrimentul sportivilor noştri. Dacă salariile de mii de euro ale unor străini ar fi plătite din banul privat nu aş avea nimic de spus, dar când sunt plătite din banul public atunci spun nu. De ce spun asta? Pentru că recent am văzut postarea pe un site de socializare a unui sportiv din Zalău care şi-a exprimat dezaprobarea faţă de nepăsarea autorităţilor faţă de performanţa sportivă. Alin Ciupe, unul din cei mai buni tenismeni din ultimii ani, a pus umărul la promovarea echipei CSM Zalău în superliga naţională, dar, din lipsă de fonduri echipa s-a retras la jumătatea campionatului.

Unde este pasiunea pentru sport? De ce aceşti sportivi nu au fost sprijiniţi pentru că şi ei fac performanţă. De ce? Probabil pentru că tenisul de masă nu aduce atâta capital de imagine politicienilor care ne conduc. Păcat! Din acea echipă care a promovat în superligă, aproape toţi, cu excepţia unui singur sportiv, toţi evoluează în întrecerile din România şi acum, dar pentru alte cluburi.

De ce? Pentru că autorităţile locale nu i-au băgat în seamă şi i-au dat uitării. Păcat! Mare păcat! Stau şi mă întreb şi vă întreb dragii noştri aleşi: Până când mai ignoraţi sporturile individuale şi adevăraţii performeri ai judeţului Sălaj?
 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in DIVERSE