Connect with us

ARTE MARTIALE

Alex Bologa, sălăjeanul care a uimit tot mapamondul: “Nu mă aşteptam să iau o medalie la prima mea participare la Jocurile Paralimpice”


Chiar dacă  este complet nevăzător şi a fost cel mai tânăr concurent în concursul de judo, sportivul originar din Derşida (comuna Bobota) a cucerit “bronzul” la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro. În drumul spre medalie, tânărul în vârstă de 20 de ani l-a învins şi pe campionul olimpic!Originar din Derşida, tânărul de 20 de ani a părăsit satul natal, încă de la o vârstă fragedă, pentru a urma o şcoală pentru nevăzători în Cluj-Napoca. Sălăjeanul nostru are un frate mai mic care locuieşte în Derşida, dar părinţii lui sunt plecaţi de ani buni la muncă în Spania. Deşi este total nevăzător de la vârsta de 6 ani, Alex este student la două facultăţi!

“Nu mă aşteptam să iau o medalie la prima mea participare la Jocurile Paralimpice. Sunt bucuros, dar încă nu realizez ce am izbutit. Cel mai greu mi-a fost înainte de începerea concursului pentru că am avut mari emoţii”, a declarat Alexandru Bologa, pentru gsp.ro.


Medalia de bronz de la Jocurile Paralimpice
este cea mai mare reuşită a sălăjeanului din carieră. Tânărul a trecut în primul meci al categoriei 60 de kilograme de coreeanul Min-Ja Lee, iar în a doua luptă l-a învins pe algerianul Noura Mouloud, campion paralimpic al categoriei la JO de la Beijing şi medaliat cu bronz la JO de la Londra. În semifinale, sportivul tricolor a fost învins de japonezul Hirose Makoto, iar pentru medalia de bronz s-a confruntat cu Henry Borges (Uruguay), pe care l-a învins după nici un minut de luptă.


“Mă bucur mult pentru Alex, mai ales că în ultimii doi ani a avut un progres fulminant, mai ales că acum 3-4 ani nici nu practica judo. Fiind nevăzător, trebuie apreciat că a bătut orice barieră, nu doar că a luat o medalie, suntem fericiţi pentru el, iar meritul este al Geaninei Andreica, ea l-a descoperit şi l-a dus până acolo”,
a spus antrenorul lotului olimpic feminin – Florin Bercean, cel care l-a văzut şi ajutat în pregătiri la Cluj-Napoca, în aceeaşi sală, şi pe Alex Bologa.

La 20 de ani, Alex a fost, la Rio de Janeiro, cel mai tânăr participant de la categoria 60 de kilograme, dar şi singurul sportiv care nu vede absolut deloc. "Uitaţi-vă la festivitatea de premiere şi o să vedeţi reacţiile lui! Sunt ale unui om care nu a mai urcat niciodată pe un podium, ale unui om care nu ştie ce să facă, nu are habar ce o să se întâmple. Fericirea de pe faţa lui spune totul! La ceilalţi sportivi se vede o altă atitudine, a unor sportivi care au văzut judo, care ştiu ce înseamnă o premiere, spre deosebire de el. Mongolul chiar îl ajută să urce pe podium! De asta meritul lui e şi mai mare", a fost de părere antrenoarea Gianina Andreică.

Medalia de bronz de la Paralimpiadă îi va aduce un premiu de 15.000 de euro, ce poate fi dublat de Guvernul României. Să spunem că Jocurile Paralimpice s-e desfăşoară la Rio de Janeiro, în perioada 7 – 18 septembrie, iar România a fost reprezentată de 12 sportivi: Florentina Hriscu (aruncarea discului), Florin Cojoc (săritură în înălţime), Mihaela Lulea (para-canoe), Iulian Şerban (para-canoe), Eduard Carol Novak (ciclism), Olah Attila (ciclism), Alexandru Bologa (judo pentru nevăzători), Naomi Ciorap (înot), Samuel Ciorap (înot), Octavian Ilina (înot), Makszin Dacian (tenis de masă) şi Bobi Simion (tenis de masă).

Jocurile Paralimpice au fost organizate pentru prima dată în 1948, în Marea Britanie, pentru soldaţii răniţi în cel de-al Doilea Război Mondial şi care erau imobilizaţi în fotolii rulante. Aceste concursuri au fost atunci organizate în paralel cu Jocurile Olimpice. Din anul 1960, Jocuri Paralimpice se organizează în mod regulat, iar din 1992 se desfăşoară la două-trei săptămâni după JO şi sunt găzduite de acelaşi oraş.

Alexandru Bologa, legitimat la CSM Cluj, este primul judoka în totalitate nevăzător din România şi primul care s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice. Tânărul se antrenează cu echipa olimpică de judo la Cluj-Napoca şi s-a aflat la un pas de medalia de bronz şi la Campionatele Europene de la Lisabona din noiembrie 2015, clasându-se pe locul 5. În palmares el are şi o medalie de aur la Heidelberg în februarie 2016 şi argint la Grand Prix Infraero Brazilia în martie 2016. În luna iunie, el a câştigat medalia de aur la Grand Prix-ul de la Birmingham, în Marea Britanie!

 

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. da

    19 September 2016 at 10:55

    corecteti repede gresala…nu campion olimpic este algerianul…ESTE CAMPION PARALIMPIC…DE FAPT ESTE O CONFUZIE CA INTRE SCULA SI PREFECTURA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ARTE MARTIALE