Connect with us

ARTE MARTIALE

Sălăjeanul Alexandru Bologa, complet nevăzător, medalie la Jocurile Paralimpice de la Rio

Tânărul a participat în premieră la această competiţie, reuşind să cucerească bronzul la judo, categoria 60 kg


 
Originar din Derşida, tânărul de 20 de ani a părăsit satul natal, încă de la o vârstă fragedă, pentru a urma o şcoală pentru nevăzători în Cluj Napoca. Este total nevăzător de la vârsta de 6 ani. Alex este student la două facultăţi şi practică judo doar de 3 ani. Acesta are un frate mai mic care locuieşte în Derşida, iar părinţii lui sunt plecaţi la muncă în Spania.
 
Medalia de bronz de la Jocurile Paralimpice, este cea mai mare reuşită a sălăjeanului, de până acum. Tânărul a trecut în primul meci al categoriei 60 de kilograme de coreanul Min-Ja Lee, iar în a doua luptă l-a învins pe algerianul Noura Mouloud, campion paralimpic al categoriei la JO de la Beijing şi medaliat cu bronz la JO de la Londra.În semifinale, sportivul tricolor a fost învins de japonezul Hirose Makoto, iar pentru medalia de bronz s-a confruntat cu Henry Borges (Uruguay), pe care l-a învins după nici un minut de luptă.
 
"Mă bucur mult pentru Alex, mai ales că în ultimii ani doi a avut un progress fulminant, mai ales că acum 3-4 ani nici nu practica judo. Fiind nevăzător, trebuie apreciat că a bătut orice barieră, nu doar că a luat o medalie, suntem fericiţi pentru el, iar meritul este al Geaninei Andreica, ea l-a descoperit şi l-a dus până acolo”, a declarat, pentru News.ro, antrenorul lotului olimpic feminin, Florin Bercean, cel care l-a văzut şi ajutat în pregătiri la Cluj-Napoca, în aceeaşi sală, şi pe Alex Bologa.
 
Alexandru Bologa, legitimat la CSM Cluj, este primul judoka în totalitate nevăzător din România şi primul care s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice. Tânărul se antrenează cu echipa olimpică de judo la Cluj şi s-a aflat la un pas de medalia de bronz la Campionatele Europene de la Lisabona din noiembrie 2015, clasându-se pe locul 5. A câştigat aur la Heidelberg în februarie 2016 şi argint la Grand Prix Infraero Brazilia în martie 2016. În iunie 2016 a câştigat medalia de aur la Grand Prix-ul de la Birmingham, în Marea Britanie.
 
Mai multe informaţii în ziarul Sportul Sălăjean de miercuri, 14 septembrie.
 
 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ARTE MARTIALE