Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. La Horoatu Crasnei se doreşte fotbal de Liga a IV-a! GALERIE FOTO


Primarul Florian Sur a anunţat că obiectivul echipei va fi câştigarea campionatului în Liga a V-a şi, automat, accederea în eşalonul superior! În acest sens, pentru noul sezon se lucrează la campania de achiziţii şi se doreşte aducerea unor jucători valoroşi,  cu care Voinţa Horoatu Crasnei să îşi atingă obiectivul


Zona de Sud-Vest a judeţului Sălaj este una pitorească, mai ales de la Crasna spre Ciucea, unde se zăresc de-o parte culmile Munţilor Meseş, iar de cealaltă se află Munţii Plopişului. Cu un astfel de peisaj în zonă, era şi păcat ca drumul judeţean  Vârşolţ – Crasna – Vânători – Ciucea, care face legătura cu drumul european E 60 dintre Cluj-Napoca şi Oradea să nu fie reabilitat. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu vreo patru ani, astfel că acum, până în comuna Horoatu Crasnei se ajunge foarte uşor din Zalău, în mai puţin de 30 de minute. În această comună, Florian Sur a câştigat în luna iunie al doilea său mandat de primar, iar oamenii i-au dat din nou încredere, mai ales că au fost mulţumiţi de ce a realizat în perioada 2012 – 2016.

La Horoatu Crasnei, în cursa pentru fotoliul de primar au fost şase candidaţi, iar doi dintre ei au fost chiar fraţi. Este vorba de Florian Sur şi Ioan Sur, primul având câştig de cauză destul de clar. “Am câştigat al doilea mandat şi le mulţumesc oamenilor că m-au votat. Am fost şase candidaţi, iar unul dintre ei a fost chiar fratele meu. A fost o luptă mai strânsă, dar nu am avut emoţii şi am câştigat la diferenţă de 125 de voturi. M-am înţeles bine cu oamenii, am încercat de fiecare dată să le rezolv problemele, iar ei mi-au acordat încrederea lor şi pentru următorii patru ani”, ne-a declarat Florian Sur.


Horoatu crasnei – Scurt istoric:

Comuna Horoatu Crasnei este situată în partea de sud-vest a judeţului Sălaj, iar din punct de vedere hidrografic, în bazinul superior al râului Crasna, la obârşia râului, în apropierea vârfului unghiului format de culmile cristaline ale Munţilor Meseş şi Plopiş. Comuna este situată în Depresiunea Şimleului, la poalele Munţilor Meseş, are o suprafaţă de 8194 km2 şi este formată din satele: Horoatu Crasnei, Şeredeiu, Stîrciu, Hurez şi cătulul Poic. Localitatea Horoatu Crasnei, în anul 1270, este amintită sub denumirea de “Huruath” şi aparţinea cetăţii Crasna, an în care regele Ştefan separa acest teritoriu stabilindu-i hotarele.

În anul 1808, în Horoat au fost recenzate 18 familii de “nemeşi” (nobili). Numărul locuitorilor în 1847 a fost de 796 , în anul 1850 a scăzut la 632. În această perioadă istorică satul Horoat a primit mai multe denumiri: Choroat (1205- 1235), Huruath (1270), Horvathy (1733). Strada principală s-a numit Heleşteu (Halasto), denumire provenită de la o baltă mare peste care treceau mai multe punţi, apa scurgându-se spre Valea Crasnei. Denumiri de străzi erau : Chişuta ( strada mica), Uliţa morii, Cioroca, Uliţa cimitirului numita azi “Hostat”. Înainte de construirea şoselei matca Văii Crasna servea la circulaţie. Părţile de hotar aveau denumiri din care unele s-au păstrat până azi, cum ar fi : “Malomter” (şesul morii), Suai, Cosbilt, Pusta, Majar, Catrici, Sub Carpini – la poalele unei păduri de carpen. În locul zis “Groapa” (Vermek) ascundeau locuitorii averile, animalele când venea duşmanul. Satul Stârciu, are de asemenea un trecut interesant. Din documentele vechi reiese ca satul Stârciu se găsea în vecinătatea castrului roman – Buciumii de azi.

Pe valea Ragului, drumul de comunicaţie cu castrul roman, la locul numit “Cetăţuie” s-au gasit diferite obiecte de uz casnic care datează de pe vremea dacilor: fragmente şi vase din ceramică, toporaş de piatră. Fortificaţia dacică este de tip promontoriu barat din două sensuri. Materialele arheologice descoperite încadrează fortificaţia în intervalul sfârşit de secol II i.C – I d.C. Primele aşezări au apărut după plecarea romanilor, prin retaragerea locuitorilor mai spre şes unde au găsit pământuri mai fertile.Din documentele existente la muzeul de istorie din Zalău reiese că la sfârşitul secolului XVII era în satul Stârciu familia lui Bogdan Gheorghe, ţăran iobag care prin faptul că a facut parte dintr-o garnizoană de ostaşi moldoveni condusă de Stefan cel Mare, a devenit liber pentru meritele sale în lupta împotriva turcilor.

El a primit titlul de nobil pe o diplomă scrisă pe piele de câine, dar neprimind şi pământ i se spunea în derâdere “nobil în opinci”. În jurul anilor 1800, satul Stârciu , fiind sub ocrotire austro-ungara a primit denumirea de “Bogdanhaza” (casa lui Bogdan). Originea şi provenienţa denumirii de Stârciu nu se cunoaşte. Satul Şeredeiu, Pârâul Şeredei este amintit în anul 1270 de regele Ştefan al Ungariei într-o scrisoare familială când spune că pârâul Şeredei este pe teritoriul Cetăţii Crasna. Pe acest pârâu care izvoreşte din munţii Meseş ia fiinţă localitatea Şeredeiu. Satul este amintit pentru prima dată în documente în anul 1413, locuitorii se ocupau cu creşterea vitelor, agricultura.

În secolul al XIV-lea se aminteşte că Şeredeiu era împărţit în două: Şeredeiu de Sus şi Şeredeiu de Jos, fapt care a rămas până azi cu denumirea de Satul de Sus şi Satul de Jos.În anul 1556, venind moldovenii şi muntenii în ajutorul lui Sigismund de Zapolyai, aceştia au devastat acest ţinut. Comitatele din “Partium” din care făcea parte şi comitatul Crasnei de care aparţinea satul Şeredeiu, sunt transformate în paşalâcuri turceşti. În anul 1561, pasa de la Buda, a pustiit întreg ţinutul Crasnei. În 1890, numărul locuitorilor era de 951 de suflete din care 916 romani, 13 germani, 9 maghiari şi 13 alte etnii. Satul Hurez-Poniţa îşi are existenţa în trecutul îndepărtat şi se află situate nu departe de tunurile de apărare din N-V Transilvaniei ale Daciei Porolissensis. El a facut parte din zona dacilor liberi şi după cum reiese din unele documente din “zona libra” lăsată pe baza unor înţelegeri dintre romani şi dacii liberică o “zonă a păcii”.

Comuna Horoatu Crasnei: Horoatu Crasnei – centrul comunal, Stîrciu,  Şeredeiu şi Hurez

Situată în sud-vestul judeţului, comuna Horoatu Crasnei se învecinează cu: Comuna Crasna – la Nord Comuna Meseşenii de Jos – la Nord-Est Comuna Buciumi- la Sud-Est Comuna Bănişor – la Nord-Vest Comuna Cizer – la vest


FLORIAN SUR – primarul comunei  Horoatu Crasnei –

“Voi face tot ce depinde de mine  ca locuitorii să aibă cele mai bune condiţii.  Îi asigur pe oameni că voi încerca să fac şi mai multe  în următorii patru ani. Am fost  şi voi fi alături de locuitorii comunei, pentru care mă voi zbate  să le rezolv problemele. Pentru toţi, uşa este deschisă. La mine pe primul plan este comunitatea locală”


Reabilitarea căminului  din Horoatu Crasnei,  primul proiect în noul mandat 

Fără să dăm nume, în Sălaj există locuri unde promisiunile din campaniile electorale au fost simple vorbe. Nu şi la Horoatu Crasnei, unde Florian Sur s-a ţinut de cuvânt. A promis oamenilor că va reabilita din temelii căminul cultural din centrul comunal, iar acest lucru s-a şi făcut. Lucrările sunt în toi, dar vor fi finalizate până la finalul anului, astfel că locuitorii vor avea cele mai bune condiţii, iar în Horoatu Crasnei se vor putea organiza din nou evenimente, după ce  căminul va fi dotat corespunzător. Trebuie spus că întreaga lucrare se ridică la suma de 800.000 lei, iar aceşti bani provin doar de la bugetul local. “Mi-am început al doilea mandat cu reabilitarea căminului din centrul comunal.Toată lucrarea va fi suportată din bani de la bugetul local. Am încheiat primul mandat pe plus, cu toate că în 2012, când mi-am început activitatea, am prealut-o de pe minus.Din banii pe care i-am avut, ne-am decis să renovăm din temelii acest cămin. Oamenii au nevoie de condiţii bune, fiindcă în comună se mai organizează evenimente. Odată ce va fi finalizat, se vor putea face şi nunţi, fiindcă căminul va avea toate facilităţile”, ne-a declarat Florian Sur. În comună mai există un cămin cultural şi în satul Stîrciu, pentru care autorităţile locale pregătesc un proiect, iar în viitorul apropiat se doreşte ca şi acesta să fie renovat.

La Horoatu, în viitorul apropiat,  se vor asfalta şi uliţele! 

În ziua de azi, asfaltul pare să fie o necesitate şi în mediul rural. Astfel şi în comuna Horoatu Crasnei există până în prezent aproximativ 17 km de asfalt pe drumurile comunale, însă deja s-a făcut documentaţia pentru ca în viitorul apropiat să fie puse la punct până şi uliţele. “Pe măsura 7.2 este gata documentaţia pentru asfaltarea a 10 km de uliţe. Până la finalul mandatului sperăm să finalizăm cel puţin încă 10 km, iar după ce vom reuşi acest   lucru,  putem spune că am rezolvat partea cu drumurile”, ne-a informat primarul, care vrea ca oamenii să aibă acces la asfalt din toate zonele.

Acesta îşi doreşte să  pună la punct şi câteva poduri, unul în centrul comunal, altul în Stîrciu, peste Valea Satului, dar şi în Şerediu, la intersecţia cu drumul comunal DC 77.  Apă şi canalizare,  un proiect de viitor  În noul său mandat, primarul Florian Sur are multe planuri pentru a le asigura locuitorilor comunei cele mai bune condiţii de trai. Introducerea apei potabile şi a canalizării ar fi un proiect măreţ despre care se discută intens, însă autorităţile locale se lovesc de o problemă. “Vom încerca să aducem apa şi canalizarea în comună, însă momentan există o lege, iar apa se poate introduce doar în localităţile unde există 2000 de locuitori.Din păcate ne lovim de această problemă, la fel şi alte comune, fiindcă sunt puţine localităţi în judeţ care să aibă 2.000 de locuitori”, a spus primarul, care ne-a informat că există un proiect de viitor la nivel de judeţ, pe Compania Naţională de Investiţii prin asociaţie cu judeţul Cluj.

Este  vorba de o investiţie mai mare prin care  apa să fie adusă de la Gilău. Chiar dacă este de 5 ani primar, Florian Sur se poate lăuda cu multe lucruri pe care le-a făcut în comună, iar faptul că primăria pe care o conduce nu a fost penalizată cu niciun leu,  spune multe. “Când am luat eu mandatul au fost semnate investiţii de  şapte milioane de euro. Pot să spun că le-am dus cu succes şi nu ştiu câte comune se pot lăuda cu acest lucru.Nu am fost penaliazaţi cu niciun leu. Proiectele au fost începute de fostul primar Iosif Şimon şi erau achitate doar într-un procent de 15%”, a punctat Florian Sur.

Două şcoli moderne  cu două săli de sport! 

Cu aproximativ 2.400 de locuitori, Horoatu Crasnei este o comună nu foarte mare. Cu toate acestea, există potenţial în rândul elevilor şi în comună sunt două şcoli, la Horoatu Crasnei şi la Stîrciu, ambele cu ciclu gimnazial, unde învaţă aproximativ 290 de elevi. Spre bucuria şcolarilor, ambele şcoli sunt dotate corespunzător de vreme ce au fost renovate în anul 2013. Modernizarea a însemnat reabilitarea clădirilor existente, a căilor de acces, a instalaţiei termice, sanitare şi electrice, etajare parţială şi amenajări exterioare. Mai mult, în comună există şi două săli de sport, la Horoatu şi la Stîrciu, care sunt dotate cu vestiare, grupuri sociale şi tot ce este necesar pentru ca elevii să facă educaţie fizică şi sport în cele mai bune condiţii. “Avem două şcoli care au fost reabilitate în urmă cu 3 ani. La fiecare şcoală există şi  săli de sport, care au fost construite prin bani ce au provenit de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional. Au fost investiţii mari, dar a meritat, fiindcă suntem singura comună din judeţ, care are două şcoli moderne, cu două săli de sport, tot moderne”, a precizat primarul.

Referitor la învăţământ, să mai spunem că în centrul comunal urmează să fie renovată şi grădiniţa. “Ne dorim ca elevii şi copii să aibă cele mai bune condiţii. Sperăm să putem depune proiectul  pe măsura 7.6 şi să renovăm  şi grădiniţa din centrul comunal. După ce vom finaliza şi acest proiect, cu învăţământul vom fi puşi la punct”, a adăugat oficialul.  Totodată se are în vedere şi construirea a două locuri de joacă pentru copiii, în Horoatu şi       la Stîrciu, practic în satele unde este comasată cea mai multă populaţie din comună.

Centru de zi pentru copii şi în viitor un centru de zi pentru bătrâni! 

Pe lângă infrastructură, autorităţile locale au pus bazele şi pe activităţile culturale şi sociale, iar în acest sens, în Stîrciu a fost înfiinţat un centru pentru îngrijirea copiilor. În comună se va pune accentul şi pe bătrâni, mai ales că există un număr însemnat de localnici care au peste 70 de ani, iar în acest sens, primarul Florian Sur îşi doreşte să construiasă un centru de zi pentru bătrâni. Proiectul va fi gândit în detaliu, iar autorităţile locale îşi doresc ca centrul de zi pentru bătrâni să fie construit la una dintre şcolile din Hurezu şi Şerediu. “În comună mai avem două şcoli care nu funcţionează. Nu vrem să le lăsăm în paragină, iar una dintre ele dorim  să o transformăm în centru de zi pentru bătrâni. În acest mandat îmi doresc să fac mai multe lucruri pentru bătrâni. Azilul nu este o soluţie şi ar fi foarte benefic să avem un centru pentru bătrâni în comună. S-ar simţi mult mai bine acasă, unde să le putem oferi o masă şi diverse activităţi”, a precizat primarul.


Voinţa – echipa de fotbal din Horoatu Crasnei – îşi schimbă faţa 

În comunele în care primarii iubesc fotbalul sunt slabe şanse să nu avem parte măcar de vreo echipă de fotbal. Şi la Horoatu Crasnei, “sportul rege” este trăit la intensitate maximă, mai ales că locuitorii şi pasionaţii de acest sport au dus dor de fotbal, de vreme ce nu a mai fost echipă în comună, de vreo 25 de ani.  În sezonul 2014 – 2015, pentru Voinţa Horoatu Crasnei a fost un nou început şi s-a înscris în Liga a V-a. Rezultatele nu au fost cele mai bune, mai ales că gruparea condusă de Marius Rus era la început de drum. Nici stagiunea 2015 – 2016 nu a fost una prea reuşită, de vreme ce Voinţa s-a clasat pe penultimul loc, dar acest lucru nu l-a deranjat pe primar, în condiţiile în care tinerii jucători erau lipsiţi de experienţă. “Până acum, la echipă au jucat doar tineri din comună şi ne-am dat seama că pentru a face performanţă este nevoie de întăriri. Am petrecut două sezoane în Liga a V-a şi eu sunt mulţumit, chiar dacă nu am prea obţinut puncte. Important că lumea a început să vină la fotbal, dar acum aşteptările sunt altele”, a declarat primarul, care a şi anunţat că pentru sezonul viitor, la Horoat se doreşte un obiectiv îndrăzneţ.  “Din noul sezon se va schimba complet faţa echipei şi fără nicio discuţie, obiectivul va fi câştigarea Ligii a V-a şi promovarea.  Suntem în discuţii cu mai mulţi jucători cu experienţă şi în perioada următoare vom face 4 – 5 transferuri. Deocamdată funcţionăm ca şi asociaţie, dar ne gândim să formăm un club sportiv, pe care să putem să-l finanţăm conform legilor în vigoare. Sperăm să găsim şi câţiva sponsori, care să ne ajute”, a sunat declaraţia primarului.


La Baza Sportivă din Horoatu Crasnei se vor construi vestiare 

Pentru Voinţa Horoatu Crasnei, activitatea sportivă a început mai greu, în condiţiile în care, în comună nu exista un teren de fotbal. Astfel, timp de un sezon, echipa a fost nevoită să îşi dispute meciurile considerate pe teren propriu, la Cizer. Autorităţile locale s-au implicat rapid şi au rezolvat şi această problemă, iar la ieşirea din Horoatu Crasnei s-a construit un teren de fotbal. Trebuie lăudat efortul celor de la Horoat, în condiţiile în care baza sportivă s-a construit tocmai pe un deal, unde au fost nevoie de lucrări serioase de escavare şi de nivelare.

Terenul a fost îngrădit şi are o suprafaţă bună de joc, iar în viitorul apropiat se vor construi şi vestiare, dar şi o tribună pentru spectatori. “La început a fost mai greu, fiindcă am fost nevoiţi să jucăm la Cizer. Nu prea am avut un loc drept unde să construim baza sportivă şi am fost nevoiţi să începem lucrările pe un deal. Ne-a costat mai mult nivelatul, dar am lucrat cu oamenii din comună, care la rândul lor şi-au dorit echipă de fotbal la Horoatu Crasnei. Vom continua cu construcţia vestiarelor şi poate vom monta şi o tribună.Toate aceste condiţii vom încerca să le asigurăm, fiindcă ne dorim ca în sezonul viitor să câştigăm campionatul în Liga a V-a şi să promovăm în eşalonul superior”, a precizat Florian Sur, cel care este trup şi suflet alături de echipă fiind prezent atât la meciurile de acasă, cât şi din deplasare.

Cum am amintit mai sus, în comună sunt mulţi tineri, iar o bună parte dintre ei sunt dorinici să practice “sportul rege”. În aceste condiţii şi autorităţile locale vin în ajutorul lor şi au în plan să formeze o echipă de juniori, care să fie înscrisă în competiţiile organizate de AJF Sălaj. “Am vrut şi anul trecut să înscriem o grupă de juniori în competiţiile organizate de AJF Sălaj, dar ne-am trezit prea târziu. Foarte probabil ne vom înscrie din toamnă, iar de pregătirea juniorilor se va ocupa profesorul Marius Rus. În comună există mulţi copii cărora le place sportul şi este păcat să nu le asigurăm condiţii, fiindcă sportul este sănătate curată”, a spus Florian Sur.


Horoatu Crasnei, o comună  cu un mare potenţial turistic 

În localitatea Horoatu Crasnei, la intersecţia dintre drumurile DC 70 (Horoatu Crasnei – Stîrciu) şi drumul judeţean 108G (Vârşolt – Ciucea), funcţionează de vreo trei ani un Centru de Informare şi Marketing Turistic, cu utilităţile şi  dotările necesare.  Obiectivele acestui centru sunt oferirea de informaţii cu profil turistic, necesare pentru turiştii care vizitează zona. Biserica reformată din Horoatu Crasnei, construită la cumpăna dintre secolele XV şi XVI este un obiectiv promovat  de centrul de informare turistică, dar mai ales Traseul Valea Ragului – Poiana Stîrciu.

Acest traseu este cunoscut în istorie ca fiind cea mai facilă trecere spre Podişul Transilvaniei, motiv pentru care armatele romane şi-au instalat o parte a trupelor în vecinătate. Pe valea respectivă, comuna Horoatu Crasnei, împreună cu comuna Buciumi au construit un drum ce face legătura între cele două localităţi. Deocamdată, acesta este doar pietruit, dar în viitor se doreşte şi asfaltarea lui. Şi în poiana Stîrciului  se poate exploata turismul, de vreme ce în zonă ar fi fost o mânăstire atestată documentar în secolele XI-XII, iar pe vechea locaţie s-a construit o bisericuţă din lemn. În apropiere este un izvor binefăcător, “Fântâna leacurilor” sau “Izvorul îngerului”,  care iese la suprafaţă în fiecare an în preajma sărbătorilor de “Înălţarea Domnului” şi Pogorârea Duhului Sfânt”, iar credincioşii se duc în număr mare, chiar şi din localităţi mai îndepărtate să ia apa binefecătoare.

Există o zonă frumoasă de agrement şi la Şeredeiu, Păstrăvăria “La Ic”, care a fost amenajată de o familie din localitatea respectivă, iar turiştii ajunşi în zonă au posibilitatea să se relaxeze la pescuit, dar şi să practice alte activităţi. De asemenea, în Şeredeiu, un tânar fermier a accesat fonduri nerambursabile pe Măsura 112 şi a înfiinţat o fermă de bovine. Şi în Hurezu sunt două crescătorii, una de capre  sălbatice, iar alta de porci mistreţi, pe care de altfel, centrul de informare turistică le promovează. Deocamdată, în comună nu exsită pensiuni turistice, dar cum o astfel de zonă este promovată tot mai intens, în perioada următoare cu siguranţă vor apărea şi astfel de amplasamente.

Nu vom încheia fără a mai spune că Horoatu Crasnei este într-un plin proces de modernizare, astfel că peste câţiva ani, comuna va fi 100% una europeană, în condiţiile în care primarul Florian Sur îşi propune să ducă la bun sfârşit acest mandat, cu multe realizări pentru locuitori. “Voi face tot ce depinde de mine ca locuitorii să aibă cele mai bune condiţii, inclusiv apă şi canalizare. Îi asigur pe oameni că voi încerca să fac şi mai multe în următorii patru ani. Eu nu mi-am făcut probleme că nu voi obţine un nou mandat, fiindcă ştiam că oamenii mă vor susţine. Am fost şi voi fi alături de locuitorii comunei, pentru care mă voi zbate să le rezolv problemele. Pentru toţi, uşa este deschisă. La mine pe primul plan este comunitatea locală”, a încheiat primarul Florian Sur.

Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. Sur

    17 August 2016 at 15:15

    Va asteptam in noul cvampionat iar daca terminati pe locurile 1-4 jos palaria altfel vorbe goale!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj