Connect with us

ALTE SPORTURI

TRAGEDIE. Unul dintre cei mai buni şahişti ai Sălajului a murit chiar în timpul unui meci


După ce doar în ultimii ani a câştigat mai multe competiţii pe cele 64 de pătrăţele, colonelul în rezervă – Liviu Zaharia (67 de ani) – şi-a găsit sfârşitul tocmai în toiul unui duel pe tablă, pentru care făcuse o mare pasiune mai ales în ultimii ani, după ce devenise pensionar


Încă de când era copil, a fost atras de „sportul minţii”, iar în tinereţe a fost legitimat la Clubul Sportiv Zalău, secţia de şah. Ca urmare a rezultatelor din competiţiile judeţene şi naţionale, în anul 1974, Federaţia Română de Şah i-a acordat categoria I, devenind pretendent la titlul de maestru al şahului.

De-a lungul anilor, Liviu Zaharia (67 ani) – coeficient ELO peste 2.000 – a câştigat mai multe competiţii, iar specialiştii de pe acest segment spun că el îşi găsea oricând un loc pe podium, într-un clasament al celor mai buni şahişti din judeţul Sălaj. Apropiaţii spun că el avea şi o stufoasă bibliotecă, în care deţinea şi o colecţie impresionantă de cărţi de specialitate.

După ce a absolvit şcoala de ofiţeri, Liviu Zaharia a urmat o carieră militară, ulterior devenind şef la USLA sau Direcţia 5.

După ce s-a pensionat, s-a putut concentra şi mai mult asupra pasiunii sale, şahul. Fie că participa la competiţii, fie că făcea câte o „noapte albă” în compania prietenilor, atenţia sa era canalizată către cele 64 de pătrăţele.

În ultimii ani, în care şi şahul de la poalele Meseşului a simţit o revigorare, iar câţiva pasionaţi au pus bazele unei Asociaţii Sportive de Şah, şi fostul colonel a revenit în prim-plan.

Astfel, Liviu Zaharia a fost desemnat câştigător la mai multe competiţii, precum Cupa „Cetăţii”, concurs organizat de autorităţile locale, dar şi Cupa „Sportul Sălăjean”, Cupa „ONIX” şi Cupa „Prieteniei”, toate desfăşurate la Baza Sportivă „ONIX” din Zalău. Tododată, colonelul în rezervă s-a remarcat şi la competiţiile de şah din cadrul competiţiilor desfăşurate de ministerul MAI.

Spre exemplu, ediţia a III-a a Cupei „ONIX”, ce a avul loc în anul 2012, a fost considerată una dintre cele mai puternice competiţii de după Revoluţie, în care Liviu Zaharia şi Vasile Sebesten au dominat cele 64 de pătrate. Până la urmă, câştig de cauză a avut tot Liviu Zaharia.

Săptămâna trecută, într-o zi banală, pensionarul se concentra asupra tablei de şah împreună cu un amic, în incinta unei terase de vară din centrul municipiului. La un moment dat, bătrânul în vârstă de 67 de ani s-a simţit foarte rău, astfel că o persoană prezentă a sunat de urgenţă la 112. Un echipaj de la Ambulanţă s-a deplasat la faţa locului şi i-a acordat primele îngrijire medicale, după care a fost transportat la Unitatea de Primire Urgenţă (UPU), din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.

Din păcate, multiplul câştigător al unor competiţii şahiste nu a putut fi salvat, astfel că Liviu Zaharia a trecut în nefiinţă. În urma acestei tragedii, “sportul minţii” din judeţul Sălaj a pierdut un om de mare valoare. Dumnezeu să îl odihnească în pace.


Amănunte despre acest subiect şi în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 3 august.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in ALTE SPORTURI