Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Someş Odorhei vrea să fie comună europeană cu toate facilităţile. GALERIE FOTO


În plan sportiv, comuna de pe Someş deţine o sală de sport modernă, dar şi terenuri de sport aproape în toate cele cinci localităţi. Şi în plan economic, comuna vrea să se ridice la nivelul Jiboului, adică oraşul vecin, cu străzi şi uliţe asfaltate, cu apă potabilă, dar şi cu reţea de gaz metan


Someş Odorhei – Scurt istoric:

Comuna se întinde în Depresiunea Guruslău şi în zona colinara a Culmii Sălajului şi are un teritoriu administrativ de 78,24 km2. Are în componenţă cinci sate, respectiv Someş Odorhei – reşedinţa de comună, situată la o distanţă de 34 km faţă de municipiul Zalău, mai apoi Bârsa, Domnin, Inău şi Şoimuş.

Atestarea documentară a aşezărilor se înscrie în intervalul cuprins între secolele XIII-XIV. Reşedinta de comună este menţionată documentar în anul 1387 sub denumirea de Udvarhely. Şi celelalte aşezări ale comunei sunt menţionate la date timpurii. Şoimusul, sat care a împlinit 800 de ani de la prima atestare documentară, menţionat în anul 1205 – sub denumirea de Solumus, este aşezarea cu cea mai veche atestare documentară din comună. Satul Domnin este atestat în anul 1219, Inăul în anul 1387 şi Bârsa în anul 1549.

Conform recensământului efectuat în anul 2011, comuna Someş Odorhei avea o populaţie  de 2.671 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.057 de locuitori! Să spunem că majoritatea locuitorilor sunt români (87,16%), iar cele mai importante minorităţi sunt cele de rromi (6,33%) şi maghiari (1,5%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (82,33%), dar există şi minorităţi de penticostali (3,18%), baptişti (3,18%), martori ai lui Iehova (2,55%) şi reformaţi (1,27%)

Principala ramură a economiei locale este agricultura. Pe lângă aceasta, în comună  îşi desfaşoară activitatea mai multe balastiere, datorită prezenţei acumulărilor grosiere de pietrişuri şi nisipuri situate în lunca Someşului.

Fiind un ţinut situat în una dintre cele mai pitoreşti zone ale judeţului, comuna se poate mândri cu obiective turistice de mare valoare. Alături de Valea Someşului, principalul element al fondului turistic natural, încărcătura istorică şi valoarea fondului construit din acest areal este una de excepţie, extrem de atractivă. Bisericile de lemn  “Sf. Arhangheli” din Domnin (construită în anul 1753), “Sfântul Gheorghe” din Bârsa (sec. XVIII) şi “Sfinţii Arhangheli” din Inău (1832), toate monumente istorice, sunt adevărate bijuterii ale arhitecturii tradiţionale din patrimoniul naţional al României.

 

 Grigore Berinde, primarul comunei Someş Odorhei: “De fiecare dată m-au preocupat interesele comunităţii. Lumea trebuie să aibă condiţii foarte bune de a trăi şi la ţară. M-am zbătut ca în comună să fie toate facilităţile, iar locuitorii se bucură şi le pare bine că cineva are grijă de ei”

Ca să ajungi în comuna Someş Odorhei nu îţi trebuie mult timp, chiar dacă te porneşti din Zalău sau mai ales din Jibou, oraş situat la nici 10 km. Drumul este foarte bun, astfel că şi din reşedinţa de judeţ nu îţi ia mai mult de o jumătate de oră. În comuna de pe Someş a ajuns şi o echipă de reporteri de la ziarul Sportul Sălăjean, care cu uşurinţă şi-a dat seama că  este administrată de un primar căre urmăreşte interesele comunităţii. Este vorba de Grigore Berinde, cel care de aproape 16 ani se află în scaunul de primar, iar luna trecută a câştigat detaşat al şaselea mandat, la fel cum s-a întâmplat în 2000, 2004, 2008 şi 2012!

 Reţeta succesului pentru câştigarea a şase mandate vine de la sine, în condiţiile în care primarul s-a zbătut şi se zbate în continuare ca locuitorii comunei să aibă cele mai bune condiţii. Drumuri, apă potabilă, chiar şi gaz metan sunt doar câteva din facilităţile de care dispun cei aproximativ 3.000 de locuitori din Someş Odorhei – centrul comunal şi satele: Bârsa, Domnin, Inău şi Şoimuş. “De fiecare dată m-au preocupat interesele comunităţii. Lumea trebuie să aibă condiţii foarte bune de a trăi şi la ţară. M-am zbătut ca în comună să fie toate facilităţile, iar locuitorii se bucură şi le pare bine că cineva are grijă de ei”, ne-a spus primarul Grigore Berinde.

Drumuri şi şanţuri betonate, în proporţie de 65%

 În cei 16 ani de când este primar, Grigore Berinde a reuşit să schimbe faţa comunei în totalitate, iar primul interes a fost infrastructura. Astfel, în centrul comunal şi în Inău, toate drumurile sunt asfaltate, iar în momentul de faţă se lucrează la şanţuri, care vor fi toate betonate, la fel şi intrările oamenilor în curţi. “Am terminat infrastructura pe o rază de 12 km. În momentul de faţă cam 65 % din drumurile comunale sunt asfaltate. Avem proiectele făcute pentru asfaltarea tuturor străzilor şi doar trebuie să dăm drumul la licitaţii. În scurt timp, va fi asfalt peste tot, în Şoimuş, Bârsa şi Domnin”, a precizat primarul.

 Totodată, comuna învecinată cu oraşul Jibou este dotată cu un utilaj de curăţat şanţurile, dar şi cu o maşină de mare tonaj, care este folosită pentru diferite trebuinţe în folosul comunităţii, iar iarna pentru dezăpezirea drumurilor. “Iarna, pe drumurile judeţene şi cele comunale intervenim cu maşina de deszăpezire, căreia îi ataşăm o lamă, dar şi o sălăriţă.  Avem o maşină şi pentru curăţat şanţurile. Pe plan local ne descurcăm, iar dacă mai colaborăm cu două comune, bugetul creşte cu 500 – 600 milioane lei vechi. De ce să dăm miliarde la alte societăţi, când banii pot rămâne în fondul comunei şi putem face altceva cu ei”, a spus Berinde. De altfel, Primăria are în dotare o maşinărie specială şi pentru colectarea deşeurilor şi a resturilor menajere, iar în acest scop există şi personal angajat în cadrul instituţiei.

 Apă potabilă în toată comuna

 Una dintre priorităţile primarului Grigore Berinde a fost ca Someş Odorhei să aibă apă potabilă. În acest sens, s-au depus proiecte şi s-a reuşit să se obţină fondurile necesare, iar în prima etapă s-a reuşit introducerea conductei de apă în centrul comunal. A urmat apoi satul Inău, iar momentan se lucrează intens la finalizarea  reţelei şi în satul Şoimuş.  “Apa deja curge, iar în zilele următoare se va face recepţia ei şi în Şoimuş, astfel că oamenii se vor putea racorda la reţea. Este cea mai mare fericire pentru oameni că au apă potabilă”, a precizat primarul, care ne-a informat că în scurt timp va fi organizată licitaţia pentru asfaltarea tuturor străzilor şi în Bârsa, Domnin şi Şoimuş! Totodată, în perioada următoare se va începe şi la canalizare în Someş Odorhei şi Inău, iar primarul vrea să pună la punct chiar şi drumurile agricole. Aceasta, mai ales că în comună există câteva balastiere, de unde s-ar putea procura materialul din dotare.

 Gaz metan pentru sute de familii!

 De la vis la realitate, cam aşa am putea spune despre locuitorii din Someş Odorhei şi Inău, care de câţiva ani au în case gaz metan. Sute de familii s-au racordat la reţeaua care trece spre Jibou, prin cele două sate din comună, iar – momentan – mai bine de 70% din locuinţe au şi această resursă! “Reţeaua de gaz trece prin comună şi este un mare avantaj pentru noi. Mă preocupă ca toate satele din comună să aibă cele mai bune condiţii”, a precizat Berinde.

 “Mă lupt să înfiinţez locuri de muncă în comună”, a anunţat Grigore Berinde

 Cu drumri asfaltate, apă potabilă, gaz metan şi în viitorul apropiat şi canalizare, locuitorii din  comuna de pe Someş au aproape toate condiţiile. Tocmai de aceea, în ultima perioadă, numărul tinerilor care se stabilesc în comună a crescut, iar dat fiind faptul că Jiboul este la doar o aruncătură de băţ, mai multe familii chiar şi din altă parte a judeţului s-au stabilit în Someş Odorhei.  “Tinerii încep să se stabilească la noi, ceea ce este un lucru îmbucurător. Comuna noastră este în dezvoltare, iar eu ca şi primar mă voi lupta să înfiinţez locuri de muncă. Putem atrage diferiţi agenţi economici, dat fiind faptul că suntem foarte aproape de oraşul Jibou”, ne-a dezvăluit primarul.

 Proiecte importante de viitor: exploatarea turismului

 Comuna Someş Odorhei este aşezată într-o zonă splendidă a judeţului şi este străbătută de râul Someş, iar în împrejurimi sunt dealuri şi păduri. Aceste aspecte ar favoriza turismul, iar la acest lucru s-a gândit şi primarul. “Pentru sesiunea 2014 – 2020 vom avea pe GAL mai multe proiecte. Sunt drumuri şi văi care trebuie modernizate. Vrem să ne ocupăm rapid şi să licităm proiectele de asfaltare pentru celelalte sate. O să vedem care este situaţia şi cu  turismul, dacă putem obţine ceva proiecte, fiindcă zona oferă peisaje frumoase şi se poate dezvolta turismul”, a menţionat Berinde, care a ţinut să-i laude pe locuitorii comunei, care se ocupă de agricultură: “Prin  alte zone sunt foarte multe pământuri lăsate pustii. La noi în schimb oamenii lucrează pământurile, mai ales că este şi o zonă de şes. Sunt de apreciat”.

 Sala de sport modernă şi cămine culturale dotate corespunzător

Someş Odorhei a fost printre primele comune unde s-a reuşit construcţia unei săli de sport moderne. S-a întâmplat acest lucru, în urmă cu mai bine de 6 ani, iar copiii şi elevii au cele mai bune condiţii pentru a face sport şi în anotimpul rece. Sala de sport este una dintre cele mai moderne din mediul rural, iar această investiţie nu poate decât să-l facă bucuros pe primar. “Este foarte important ca tinerilor să le putem asigura condiţii. Avem sală de sport de mai mulţi ani, care este dotată corespunzător, iar tinerii pot face sport şi dacă afară nu sunt condiţii meteo favorabile. Avem un angajat care se ocupă de întreţinerea sălii de sport”, a declarat Grigore Berinde. În comuna Someş Odorhei există şi patru şcoli. Dacă la Inău, Domnin şi Şoimuş învaţă doar elevii din ciclul primar, în centrul comunal sunt elevii cu clasele 1 – 8.  Totodată, fiecare sat are cămin cultural, care sunt puse la punct şi dotate corespunzător, iar pe parcurs au mai fost aduse îmbunătăţiri.

 Trei terenuri de fotbal şi o bază sportivă modernă în centrul comunal

La doar câţiva paşi de sala de sport, în centrul comunal există şi o bază sportivă destul de cochetă. Terenul este îngrădit, are bănci de rezerve, iar suprafaţa de joc se prezintă foarte bine. Mult mai important, de câţiva ani au fost construite şi vestiare, care au toate utilităţile, după ultimele renovări. În perioada următoare, la baza sportivă vor mai fi aduse şi alte îmbunătăţiri şi se doreşte construcţia unor tribune acoperite, care să fie amplasate deasupra vestiarelor. “De-a lungul timpului, s-au mai tot făcut lucrări la baza sportivă, iar vestiarele sunt finalizate şi dotate corespunzător. Mai avem de lucru  şi vrem să facem un acoperiş deasupra. Acolo vom monta şi o tribună. Şi spectatorii care vin la meciuri trebuie să aibă condiţii bune, nu doar jucătorii”, a sunat declaraţia lui Berinde.

 Chiar dacă în comună există doar o echipă de fotbal, terenuri există şi în celelalte sate, la Inău, Şoimuş şi Domnin. În schimb, la Bârsa, numărul tinerilor este destul de scăzut şi tocmai din această cauză nu a fost construit şi acolo un teren de fotbal. “Şi celelalte terenuri sunt funcţionabile şi întreţinute. Sunt dotate cu bări, sunt îngrădite, iar tinerii au posibilitatea de a se întâlni la câte un fotbal”, a spus Grigore Berinde.

 Fotbal cu tradiţie la Someş Odorhei

“Se vede o îmbunătăţire a evoluţiei echipei şi nu poate decât să mă bucure acest lucru”, a declarat primarul. Într-o comună cu aproximativ 3.000 de locuitori sunt şi tineri dornici să facă sport, mai ales că în Someş Odorhei există şi o echipă de tradiţie, care în trecut a evoluat cu destul de mult succes şi în Liga a IV-a. Aceasta s-a întâmplat ultima dată în sezonul 2010 – 2011, când gruparea de pe Someş era antrenată atunci de Marius Muntean, iar la echipă au fost aduşi mai mulţi jucători din Jibou. Rezultatele nu au întârziat să apară, dar aventura echipei în Liga a IV-a a fost doar de un sezon. La formaţia de pe Someş a avut loc schimbul de generaţii şi s-a pornit practic tot de la zero, din Liga a V-a. Câteva sezoane, gruparea condusă de viceprimarul Viorel Şimonca a fost pe locurile codaşe, dar în ultima perioadă se vede o îmbunătăţire, astfel că în sezonul recent încheiat, Someşul s-a clasat pe locul 9 în Seria Est din Liga a V-a, având o serie de trei victorii din patru meciuri, printre care şi un succes cu ocupanta locului 2, Olimpia Rus!

 Grigore Berinde: “Pe viitor ne dorim din nou să evoluăm în Liga a IV-a”

Rezultatele din ultima perioadă l-au mulţumit pe primarul Grigore Berinde, care când are timp este prezent la meciurile de acasă ale echipei Someşul. Şi în ultimul sezon, acesta i-a susţinut pe jucători şi le-a asigurat condiţii bune pentru eşalonul în care evoluează. “Sigur, locul 9 nu este o mare performanţă, dar ţinând cont că în ultimii ani am fost pe ultimele locuri, acum se vede o îmbunătăţire. Am câştigat mai multe meciuri şi băieţii joacă din ce în ce mai bine. Datoria noastră este să le asigurăm condiţii. Le-am cumpărat un rând de echipamente, le-am pus la punct terenul şi îi susţinem în continuare”, a spus primarul.

 Interesat de fenomenul fotbalistic, primarul le promite jucătorilor că în viitorul apropiat Someşul Someş Odorhei va face din nou pasul în Liga a IV-a. “Acest lucru implică altceva, dar ne vom gândi bine şi pe viitor ne dorim să evoluăm din nou în Liga a IV-a, mai ales că baza sportivă corespunde cerinţelor. Primăria şi Consiliul Local va fi alături de echipă şi le vom asigura condiţiile necesare. Toţi trebuie să ne bucurăm de fotbal şi să progresăm de la un sezon la altul. Cel mai mult mă bucură faptul că lotul echipei este format în marea majoritate cu jucători din comună ”, a menţionat Berinde. Iar dacă tot suntem la capitolul sport, să spunem că Adrian Noţigan, fostul portar de la Armătura Zalău, actualmente la Rapid Jibou îşi are originile în Someş Odorhei. La fel şi Vasile Moş, cel care a evoluat în urmă cu mai mulţi ani la Armătura Zalău, iar acum este delegat la Someşul Someş Odorhei şi – chiar dacă are o vârstă – mai intră şi pe teren când este nevoie de serviciile sale!

 Elevii şcolii de la Someş Odorhei, remarcaţi la competiţiile sportive

 De ani buni, elevii de la Şcoala Gimnazială din Someş Odorhei “Vasile Lucăcel” au rezultate la competiţiile sportive şcolare, precum Cupa Văilor sau ONSS.  Doar în ultimii doi ani, elevii profesoarei Sanda Sarkozi s-au remarcat în mod special de Cupa Văilor. Astfel, la ambele ediţii a Cupei Someşului II, la care participă elevii de la Şcolile din Năpradea, Benesat, Bălan şi Someş Odorhei,  Şcoala Gimnazială din Someş Odorhei s-a clasat pe primul loc. Spre exemplu, echipa de handbal masculin a câştigat competiţia, ajungând la faza finală de la Zalău. Mai apoi, echipa de băieţi  s-a clasat pe locul 2 la volei şi pe locul 3 la minifotbal.

 Nici fetele nu s-au lăsat mai prejos, ocupând locul 2 la handbal şi locul 3 la volei. În fine, Someş Odorhei se poate lăuda cu rezultate foarte bune la probele atletice. În mod special s-au remarcat în acest an Samuel Botiş, Răzvan Filip şi Aurelia Burian. La Cupa Someşului II, primul a câştigat clar concursurile de viteză, rezistenţă şi lungime! Şi la faza finală a Cupei Văilor de la Zalău, elevul profesoarei Sanda Sarkozi s-a impus în cursa de 1.000m, pentru ca la lungime să se claseze pe locul 2. Pentru toate aceste rezultate notabile, elevul a fost premiat de profesoara de educaţie fizică şi sport, cu ocazia festivităţii de premiere de la terminarea şcolii!

“Avem câţiva elevi buni la sport, dar chiar am vrut să îl evidenţiez pe Samuel Botiş, pe care l-am premiat şi acum în vară, când a terminat clasa a VIII-a. Acesta a fost desemnat unul dintre  cei mai buni sportivi de la Cupa Văilor! În final, vreau  să spun că sunt mulţumit de activitatea realizată din ultimii doi ani, de când am ajuns la şcoala de la Someş Odorhei”, ne-a declarat profesoara Sanda Sarkozi. Să mai spunem că elevii şcolii de la Someş Odorhei s-au remarcat şi la competiţia de la Dragu, organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, acolo unde crosul la băieţi a fost dominat de cei din Someş Odorhei, care au ocupat toate locurile de pe podium!

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj