Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Halmăşd, comuna cu două baze sportive moderne. GALERIE FOTO


Echipa Flacăra îşi dispută meciurile pe un cochet teren, în centrul comunal, iar la Drighiu s-a dat în folosinţă – de câţiva ani – un stadion cu toate utilităţile, care liniştit ar putea fi omologat şi pentru Liga a III-a  


Halmăşd – Scurt istoric:
Comuna Halmăşd este situată în partea de sud-vest a judeţului Sălaj, în zona marginală a Depresiunii Şimleului, la contact cu culmile joase ale Munţilor Plopiş, în bazinele hidrografice ale Văii Drighiului şi Văii Cerişa, la o distanţă de 22 km de oraşul Şimleu Silvaniei şi 48 km faţă de municipiul Zalău. Ocupă o suprafaţă de 59,79 cmp, ceea ce reprezintă 1,56% din suprafaţa totală a judeţului. Este străbătută pe o distanţă de 8 km de drumul naţional Jibou-Şimleu-Aleşd (judeţul Bihor) şi de drumul judeţean Ip-Halmăşd ce trece prin satele Halmăşd şi Cerişa. Din punct de vedere teritorial-administrativ, comuna are în componenţă 5 sate: Halmăşd (980 locuitori), Aleuş (325 locuitori), Cerişa (425 locuitori), Drighiu (425) şi Fufez (17).
Satele sunt vechi, urme ale aşezărilor omeneşti datând încă din epoca fierului, mărturie stând descoperirile făcute pe teritoriul comunei. O astfel de descoperire este Cetatea din epoca fierului – Hallstatt, situată pe partea stângă a drumului Şimleu-Aleşd, între satele Aleuş şi Halmăşd, la o distanţă de aproximativ 1,5 km de satul Halmăşd şi Cetatea medievală – Pădurea Cetăţuie. Alături de aceste situri arheologice, în comună au fost declarate monumente de arhitectură: Biserica de lemn Sfinţii Arhangheli (sec. XVIII), fiind situată în centrul satului Halmăşd şi Moara de apa din Valea Morilor, construcţie realizată în anul 1850. Elementele etnografice şi folclorice ce se păstrează şi până în zilele noastre sunt costumele populare bogat ornamentate, cusăturile, ţesăturile şi broderiile, dansurile şi cântecele populare cu specific local: învârtitul, manantalul şi şchiopul. Sunt păstrate obiceiurile şi tradiţiile specifice Sărbătorilor de Iarnă, de Paşti, precum şi alte sărbători religioase.
Trebuie spus că Halmăşdul are un potenţial turistic extraordinar, cu un relief diversificat şi care poate valorifica resursele naturale, materiale, umane, tradiţii istorice şi interculturale în scopul unei dezvoltări susţinute a acestui important segment. Astfel, se doreşte punerea în valoare a potenţialului turistic al comunei prin zona Văii Cerişa, satul Fufez şi Văii Morilor,  în care sunt construite peste 20 de cabane, Moara pe apă, legenda cu fata morarului care a fost vândută turcilor pe o cantitate de aur egală cu greutatea ei sau existenţa comorii sub stâncile din apropierea morii. Alte obiective turistice interesante ar putea fi pădurea Lapiş din vecinătatea satului Drighiu, în care este organizată Rezervaţia naturală de cerbi lopătari şi porci mistreţi, Izvorul termal din Nadă pe teritoriul satului Cerişa, Cascada de pe Valea Şipotului şi Peşterea haiducului Coman, situate pe teritoriul centrului comunal, dar şi locul în care a fost aşezată cetatea construită în perioada Hallmstad (epoca fierului). Din alt punct de vedere, zona prezintă un potenţial turistic, reprezentat prin obiceiuri gastronomice şi tradiţii populare care îmbracă forme aparte, manifestări artistice şi culturale. Promovarea tradiţiilor şi a obiceiurilor româneşti, organizarea de activităţi artistice specifice zonei, dar şi promovarea gastronomiei specifice (moşocoarne, plăcinte sau polejnece) ar putea duce împreună la dezvoltarea turismului în zonă, dar şi a creşterii bunăstării din zonă.
Comuna HALMÄ‚ŞD: Halmăşd – centrul comunal,  Drighiu, Cerişa, Aleuş şi Fufez  
Situată în centrul judeţului,  comuna Halmăşd se învecinează cu:
Comuna Marca – la nord
Comuna Ip – la nord
Comuna Nuşfalău – la nord-est
Comuna Plopiş – la sud
Comuna Şinteu (jud. Bihor) – la vest
Gavril Puşcaş – primar comuna Halmăşd: “Le mulţumesc celor care au avut încredere în mine şi la ultimele alegeri. Înseamnă că îmi văd de treabă. Voi încerca să fiu acelaşi om şi să stau de vorbă cu toată lumea. Oamenii m-au votat ca să le rezolv dintre probleme. Împreună, ne dorim să continuăm dezvoltarea comunei Halmăşd”
În urmă cu câţiva ani, un drum de la Zalău şi până la Halmăşd se parcurgea în mai bine de o oră, chiar dacă distanţa este de doar 48 de km. În ziua de azi, îţi este mai mare dragul să ajungi în comuna situată la limita judeţului, în partea de Sud – Vest. Spunem asta, deoarece drumul este ca în palmă. Este vorba despre  tronsonul Hereclean – Şimleu Silvaniei – Nuşfalău – Drighiu – Halmăşd şi până în oraşul bihorean Aleşd, care a fost reabilitat din temelii. Drept urmare, o echipă de reporteri de la ziarul Sportul Sălăjean a ajuns până la Halmăşd în mai puţin de 40 de minute, fără să fi apăsat prea tare pedala de acceleraţie, tocmai pentru a putea şi viziona din mers, acele zone mirifice de lângă comună. Ajunşi la sediul Primăriei, l-am întâlnit pe primarul Gavril Puşcaş, prins cu mai multe treburi organizatorice, dar care ne-a primit cu ospitalitate şi am început o amplă discuţie despre comuna, care în ultimii ani a suferit transformări radicale, toate în sens pozitiv.
Teren de sport şi în Cerişa
Într-o comună ca şi Halmăşdul îţi este mai mare dragul să vorbeşti despre sport, iar în această categorie intră în mod special fotbalul, dar şi celelalte ramuri, unde comuna şi-a făcut un nume prin rezultatele obţinute de elevi la Cupa Văilor sau la ONSS. Pentru a avea rezultate este nevoie şi de implicarea mai multor factori, în special din partea autorităţilor locale. Aici, primarul, împreună cu consilierii locali, au un merit, nu doar prin faptul că au alocat 50.000 lei pentru sport în anul 2016, dar s-au pus la punct baze sportive şi s-au construit terenuri de sport. Şi vom începe prin a evidenţia că Halmăşd este printre puţinele comune care se poate mândri cu două baze sportive care liniştit, la orice oră ar putea fi omologate pentru Liga a III-a.
Una este cea de la Halmăşd, care are o suprafaţă de joc foarte bună, dar şi vestiare moderne, dotate cu toate utilităţile. Pe lângă gard împrejmuitor, există şi bănci de rezerve, iar jucătorii îşi pot desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii. Dacă după Revoluţie în comună a fost o criză de terenuri de fotbal, iată că acum şi la Drighiu există o bază sportivă modernă, a cărei construcţie a început în anul 2010, prin Ordonanţa Nr. 7. Terenul este amplasat într-o zonă foarte frumoasă, lângă o pădure, iar baza sportivă are toate facilităţile, începând de la tribune şi terminând cu vestiare, bănci de rezerve, pistă de atletism şi chiar nocturnă! Din păcate, însă, aceasta nu este prea mult folosită, în condiţiile în care Flacăra îşi joacă meciurile de pe teren propriu în centrul comunal.
“Când am depus noi proiectul pentru construcţia bazei sportive la Drighiu, în zonă era echipă de Liga a III-a, iar Flacăra activa deja în zonală. Iniţial, am vrut să facem o echipă şi la Drighiu, măcar de Liga a V-a, dar din păcate nu prea au fost jucători. Este foarte greu să tot aducem jucători din altă parte, fiindcă acest lucru necesită costuri”, a declarat primarul Gavril Puşcaş, care nu renunţă la ideea ca în viitor să aibă o echipă de fotbal şi la Drighiu. Până atunci însă, baza sportivă este folosită doar pentru antrenamente şi pentru diverse competiţii, iar până anul trecut, terenul de la Drighiu a găzduit meciurile celor de la CS Barcău Nuşfalău.
“Dacă nu avem măcar o  echipă de fotbal se distrug toate, precum o casă pustie, iar dacă le lăsăm pe toate, este foarte greu să le pornim. Eu sper ca în viitor şi la Drighiu să existe tineri doritori şi să putem forma o echipă de fotbal, măcar în Liga a V-a”, a precizat Puşcaş, care nu a rămas dator nici faţă de tinerii din satul Cerişa, unde recent a fost construit un teren de sport, de dimensiuni reduse, unde cei doritori pot face mişcare, chiar în curtea şcolii. “Terenul este din bitum, este îngrădit şi foarte cochet. Se pot practica mai multe sporturi pe suprafaţa lui. Proiectul a fost finanţat doar din bugetul local. În Cerişa nu am avut niciun teren de sport, iar copiii de acolo trebuiau să vină la Halmăşd să joace fotbal.  Trebuie să le asigurăm condiţii tinerilor, fiindcă altfel ei nu sunt atraşi de sport”, ne-a informat primarul.
Sală de sport în centrul comunal, o altă ţintă la Halmăşd  
Dacă cu bazele sportive şi cu terenurile de sport stă foarte bine, comuna Halmăşd are o mare lipsă, tot în domeniul sprtiv şi anume: sala de sport. Cu această problemă, autorităţile locale s-au confruntat de mai bine de 10 ani, au fost depuse proiecte, dar deocamdată fără rezultat. Primarul însă nu şi-a luat gândul şi speră că în viitorul apropiat, în centrul comunal să fie construită o sală de sport  modernă, precum în comunele învecinate. Deja terenul este pregătit, în curtea şcolii, dar până să se înceapă la construcţie, probabil va mai trece timp. “Nu avem sală de sport, iar acest lucru ne lipseşte. În ultimii ani am tot făcut demersuri şi intenţionăm să se construiască o sală de sport la şcoala din Halmăşd cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Am depus un proiect şi sperăm să fie aprobat. Vrem o sală mare, care să fie multifuncţională, precum cea de la Nuşfalău. Iarna, copiii nu prea au unde face sport şi unde să joace un fotbal, astfel că mulţi dintre ei se cuplează cu câteva maşini şi se deplasează în comuna învecinată”,  a spus oficialul.
Comuna Halmăşd face legea la Cupa Văilor, în competiţiile de handbal!  
Deşi nu este o comună atât de mare, Halmăşdul numără aproximativ 250 de elevi, care învaţă în trei şcoli. La Şcoala din Aleuş şi Cerişa există doar ciclul primar (cl. I – IV), în timp ce la Şcoala “Avram Iancu” din Halmăşd învaţă şi elevii claselor  V – VIII. Atât la învăţătură, cât şi la sport, rezultatele sunt pe măsură, cu toate că condiţiile în care se practică sportul nu sunt cele mai bune, iar aici ne referim în mod special la lipsa sălii de sport. Cam în ultimii 15 ani, Halmăşdul a avut  reprezentanţi, atât în competiţiile ONSS-ului, cât şi la Cupa Văilor, iar anul 2003 este unul de referinţă, având în vedere că Radu Ignat (fiul profesorului de Educaţie Fizică şi Sport – Adrian Ignat) a devenit campion naţional la atletism, la ONSS! Tot în acelaşi an, echipa de minifotbal a participat la etapa zonală la Timişoara, unde a ocupat locul 3, iar la nivel de ţară a fost între primele 12 echipe. De altfel, echipa de minifotbal şi-a făcut un nume la aceste faze zonale şi s-a clasat de mai multe ori pe podium. În anul 2004, doi elevi ai Şcolii Gimnaziale “Avram Iancu” din Halmăşd – Emil Coritar şi Ioana Lazăr – au participat tot la ONSS, la disciplina tetratlon atletic şcolar, unde s-au ocupat locuri onorabile.
La handbal fete, 4 – 5 ani consecutivi, echipa şcolii a câştigat ONSS-ul la nivel de judeţ şi a participat la fazele zonale. La fel şi echipa de handbal băieţi, care a participat la faza interjudeţeană, la Marghita. Cert este că la Halmăşd, chiar dacă vorbim de o comună nu foarte mare, există potenţial pe plan sportiv, iar ca dovadă mai putem evidenţia în mod special rezultatele echipelor de handbal la Cupa Văilor. În ultimii ani, Halmăşdul a câştigat de mai multe ori primul loc, atât la fete, cât şi la băieţi. Chiar şi în aces an, Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” s-a clasat pe primul loc la faza finală la handbal băieţi, ceea ce nu poate decât să-l mulţumească pe profesorul Adrian Igant. “La Cupa Văilor, în mod frecvent câştigăm primul loc la fete sau la băieţi, dacă nu la amândouă. Şi în acest an am câştigat primul loc la băieţi, dar din păcate nu s-a întâmplat la fel şi la fete. Copiii iubesc sportul, iar aceste performanţe s-au obţinut în timp, de-a lungul multor ani de muncă şi de activitate. În condiţiile în care nu avem sală de sport, am obţinut rezultate frumoase. Luptăm şi ne străduim, iar întotdeauna ne-am dorit să fim  acolo sus. Noi participăm acolo unde avem şanse să ridicăm puţin nivelul performanţei”, a declarat Adrian Ignat.
Iar cum handbalul are rădăcini puternice în comună, trebuie să spunem că un fost elev al Şcolii “Avram Iancu” – Georgel Haiduc practică acest sport la nivel de performanţă şi este legitimat la CSM Oradea, formaţie care activează în liga secundă de handbal masculin şi care în sezonul trecut a fost aproape de promovare. Tot din comună, antrenorii de la CSS Zalău au remarcat-o pe “portăriţa” Paula Borciu, care are şanse mari să ajungă în lotul echipelor de junioare de la Clubul Sportiv Şcolar din Zalău. “Are calităţi foarte bune, iar eu mi-aş dori să ajungă la CSS Zalău. De acest lucru depind mai mulţi factori, mai ales posibilităţile materiale”, a precizat profesorul de educaţie fizică si sport.  Ca şi oameni de sport din comună, l-am evidenţia pe talentatul Cătălin Anghel – actualul jucător de la Flacăra Halmăşd, care a evoluat în Liga a III-a, în tricoul a două echipe: FC Zalău şi Luceafărul Bălan, şi care este în vederile echipei naţionale de minifotbal U 21. Comuna se mai mândreşte cu oameni de sport care îşi au originile în Halmăşd, precum Ionel Todeuş, fost campion cu Elcond Zalău şi Călin Domşa, preşedinte şi instructor la clubul de karate CS Murmidon Zalău.
De la Halmăşd, până în Liga a II-a!  
O vorbă spune că în comuna în care primarul iubeşte “sportul rege” există şi echipă de fotbal. Acest principiu este valabil şi la Halmăşd, unde Gavril Puşcaş este un mare iubitor al fenomenului fotbalistic, dar şi un susţinător al echipei, pe care tocmai el a înfiinţat-o. Mai întâi s-a început din Liga a V-a, unde Flacăra a câştigat Seria Vest, în anul 2006. În sezonul următor, când la echipă s-a implicat şi omul de afaceri – Dumitru Ardelean, originar din satul Drighiu, Flacăra a devenit o forţă. Practic, de la Halmăşd a început ascensiunea fotbalului şimleuan, iar echipa a fost mutată la Şimleu şi s-a luptat pentru promovarea în Liga a III-a cu FC Zalău, dar s-a clasat pe locul secund în Liga a IV-a Sălaj, la finalul unui tur. Ambiţia omului de afaceri nu s-a oprit aici, iar acesta a cumăprat un loc în Liga a III-a, astfel că – din primăvara anului 2008 – Flacăra Halmăşd a jucat sub denumirea de Olimpia Satu Mare în eşalonul superior, dar a evoluat pe Stadionul “Măgura” din Şimleu. După un retur, în care s-a salvat de la retrogradare pe ultima sută de metri, fotbalul de sub Măgură a avut propria echipă sub denumirea de FC Silvania Şimleu, care după un sezon avea să promoveze în Liga a II-a. Astfel, putem spune că Flacăra Halmăşd a fost “sâmburele” echipei Silvania cu care toţi sălăjenii ne-am mândrit timp de un sezon şi jumătate, cât a evoluat în Liga a II-a!
Fosta campioană vrea din nou în top  
După ce a câştigat Cupa AJF Sălaj, iar în  campionatul Ligii a IV-a s-a clasat pe locul 6,  în sezonul viitor, Flacăra vrea să atace un loc pe podium   Chiar şi după ce echipa s-a mutat la Şimleu, fotbalul a continuat  la Halmăşd, acolo unde s-a pornit din nou de la zero, tocmai din Liga a V-a. Rezultatele au început să apară din nou, iar în anul 2010, Flacăra a jucat finala Cupei României cu Stejarul Sîg, pe care a pierdut-o la loviturile de departajare. Echipa de fotbal a promovat din nou în eşalonul superior şi s-a luptat la primele locuri, mai ales că lotul a fost întărit vizibil. În sezonul 2010 – 2011 s-a obţinut o clasare pe podium, ca în stagiunea următoare, Flacăra să devină campioana Sălajului. Tot în anul 2012 s-a câştigat şi Cupa României, iar Tudor Ulmeanu şi colegii săi au fost aproape de Liga a III-a, dar au pierdut la limită barajul de promovare jucat la Satu Mare cu Plimob Sighetu Marmaţiei.
Gruparea condusă de Gavril Puşcaş şi-a făcut un nume şi în Cupa României, unde în sezonul 2012 – 2013 a eliminat în prima fază pe Sănătatea Cluj, formaţie care până nu demult se duela în aceeaşi competiţie cu titratele Steaua şi Dinamo! Sigur, ca în orice domeniu, există şi urcuşuri, dar şi coborâşuri, iar echipa de fotbal a traversat şi momente nefaste şi a fost pe ultimele locuri în Liga a IV-a. A renăscut din nou ca pasărea Phoenix, tot prin implicarea lui Gavril Puşcaş, dar şi a antrenorului Ciprian Grecu, cel care se ocupă de pregătirea seniorilor şi juniorilor şi chiar o face cu succes. După ce au fost readuşi câţiva jucători cu experienţă, fosta campioană a început să emită din nou pretenţii, iar în sezonul recent încheiat  s-a luptat pentru primele locuri, dar în cele din urmă s-a clasat pe locul 6, însă primarul este convins că se putea mai mult, dacă se câştiga acel meci cu Unirea Mirşid.
“Am început mai slab campionatul, fiidcă am avut probleme de lot. Ne-am revenit în retur, iar dacă am fi câştigat meciul cu Mirşidul, probabil eram în luptă pentru primele locuri. În retur, echipa a avut o altă faţă şi au contat transferurile pe care le-am făcut în iarnă”, a precizat conducătorul, care a anunţat că echipa pe care o conduce va ataca o clasare mult mai bună în sezonul următor. “Trebuie să mergem înainte şi nu putem   trăi din amintiri. Prieteniile între jucători au făcut ca să avem din nou o echipă puternică. Toţi jucătorii sunt serioşi. Sper să rămână toţi, iar în sezonul următor, cu două-trei transferuri să ne  putem bate la o clasare pe podium. Trebuie să continuăm şi să ne dorim mai mult decât în sezonul trecut. Iar dacă vom fi acolo sus, nu ascundem faptul că ne vom implica şi în lupta pentru titlu. Deocamdată, la Halmăşd va fi fotbal de Liga a IV-a, dar vom vedea ce va fi pe viitor, dacă legile vor fi mai clare”, a anunţat Gavril Puşcaş, care a ţinut să-i evidenţieze şi pe juniorii echipei, care au terminat campionatul pe locul 4, practic, în spatele formaţiilor de la oraşe, care fără doar şi poate au altă arie de selecţie. “La juniori ne-am prezentat destul de bine şi se vede că antrenorul Ciprian Grecu le-a inspirat o altă mentalitate. Şi aici totul depinde de seriozitate, fiindcă sunt meciuri când nu toţi jucătorii vin.  Avem juniori talentaţi, cum ar fi Adelin Neaga, Vasile Anghel sau Raul Zmole, care sunt în vederile echipei mari şi pe care trebuie să-i promovăm şi să se acomodeze cu nivelul Ligii a IV-a”, a spus Puşcaş.
Primarul Gavril Puşcaş este încă legitimat la echipa de fotbal!  
“În tur am intrat la un meci, dar trebuie să recunosc, îmi este tot mai greu”, a spus Gavril Puşcaş   Chiar dacă are 48 de ani, Gavril Puşcaş mai este încă legitimat la echipa de fotbal şi chiar în sezonul care s-a încheiat, primarul a intrat pe parcursul unui meci din tur. Pasiunea sa pentru “sportul rege” se vede la fiecare meci al favoriţilor, astfel că oficialul este prezent la fiecare meci, atât acasă, cât şi în deplasare.  “Practic fotbalul de la vârsta de 14 ani şi am jucat pentru ambele echipe ale comunei. Încă mai am legitimaţia vizată, iar în tur am intrat la un meci, dar trebuie să recunosc, îmi este tot mai greu”, ne-a informat Gavril Puşcaş. Trecând pe partea administrativă, să spunem că Gavril Puşcaş este primar în Halmăşd din anul 1999 şi se află la al şaselea mandat. Practic, în mandatele sale, fotbalul din comună a cunoscut cele mai mari performanţe.
La Halmăşd, vor fi asfaltate  până şi “uliţele”  
Din punct de vedere economic, Halmăşdul nu este o forţă, iar investitorii mari lipsesc cu desăvârşire. În aceste condiţii, forţa de muncă a migrat în număr mare spre locurile de muncă din Nuşfalău, Suplacu de Barcău sau la Şimleu Silvaniei.  Pe de altă parte, ca şi în alte comune, o bună parte din tineri sunt plecaţi în străinătate, dar, pe viitor, primarul speră ca aceştia să se întoarcă acasă şi să se stabilească în comună, mai ales că au toate condiţiile.  “Bugetul comunei este de 32 de miliarde, iar la venituri, nu stăm foarte bine, fiindcă suntem o comună mică. Nu ne putem compara cu Nuşfalău, Marca sau Ip. Noi avem mai puţini agenţi economici şi stăm mai prost cu locurile de muncă. Suntem mai izolaţi în această parte a judeţului. Spre exemplu, în Nuşfalău vin din toate părţile. După ce s-a reabilitat această arteră spre Aleşd, poate să fie un atuu pentru noi şi ne gândim să atragem agenţi economici”, ne-a declarat primarul.  Porţile sunt deschise pentru investitori, mai ales că Halmăşdul stă foarte bine cu infrastructura, iar majoritatea drumurilor sunt asfaltate, dar până anul viitor, în toată comuna vor fi asfaltate până şi uliţele, în baza unui proiect, care este în plină derulare. ”Avem în lucru asfaltări pentru  drumuri şi uliţe în toată comuna, pe o lungime de 15 km. Contractul este făcut din 2014 şi trebuie finalizat anul viitor, când în comună toate drumurile şi uliţele vor fi asfaltate în procent de 95%. Investiţia este de 65 de miliarde lei vechi”, ne-a informat Gavril Puşcaş.
Sală de nunţi de 600 de locuri  
În primul rând, proiectele din comună s-au axat pe reabilitarea drumurilor comunale, astfel că şi drumul care face legătură cu satul Cerişa este asfaltat. S-au construit şi trei poduri mari, unul în Cerişa şi două în Halmăşd, dar primarul s-a zbătut ca locuitorii comunei să aibă şi alte condiţii, nu doar drumuri. Astfel, comuna se poate lăuda cu o sală de nunţi modernă, la Halmăşd, care are o capacitate de 600 de locuri! Nu au fost neglijaţi nici locuitorii din celelalte sate, iar în Drighiu există un cămin cultural cochet, în timp ce la Cerişa a fost finalizată construcţia unui astfel de amplasament, pentru  300 de persoane. Există deja un proiect din fonduri proprii şi pentru construcţia unui cămin în Aleuş, iar demararea lucrărilor urmează să aibă loc în perioada următoare.
“În 2012 am finalizat lucrările la  sala de nunţi, care are o capacitate de 600 de locuri. Chiar am avut foarte multe nunţi în comună, la care au fost peste 400-500 de invitaţi. Condiţiile sunt foarte bune, iar taxa de închirierea a sălii este de doar 2.000 lei”, a precizat Gavril Puşcaş.  Ca şi planuri de viitor am putea evidenţia câteva proiecte importante şi de o necesitate pentru comunitate, cum ar fi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi introducerea canalizării. “Avem un proiect de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă, în valoare de 40 de miliarde lei vechi. Avem apă de foarte mult timp, dar nu este potabilă, fiindcă nu avem staţii de filtrare. Pe viitor voi discuta cu oamenii, dacă vrem canalizare.  Trebuie să le explic ce înseamnă acest lucru, fiindcă presupune o investiţie foarte mare. Mai mult, acele staţii funcţionează la o capacitate pe care noi nu cred că o asigurăm, fiindcă populaţia este puţină. Localnicii trebuie să  ia la cunoştinţă, că dacă va fi să avem canalizare, va trebui să se racordeze la reţea”, a anunţat oficialul. Tot pentru sesiunea 2014 – 2020 s-au mai depus proiecte pentru betonarea şanţurilor şi construcţia de trotuare, dar şi pentru reabilitarea şcolii şi a grădiniţei din Halmăşd.
Comuna are şi un mare  potenţial turistic  
Poziţia geografică a comunei favorizează dezvoltarea turismului, prin diversitatea peisajului, dar şi prin diferite  locaţii, pe care autorităţile locale încearcă să le dezvolte. Ca şi exemple am putea enumera pădurea Lapiş, în care este organizată rezervaţia naturală de cerbi lopătari şi porci mistreţi, Zona Valea Morilor, izvorul termal din Nadă pe la Cerişa sau cascada de pe Valea Şipotului şi Peştera haiducului Coman, situate pe teritoriul satului Halmăşd. De altfel, în centrul comunal există un Centru de Informare Turistică, care a fost finalizat anul trecut prin Agenţia Pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
“Avem zone frumoase, mai ales pe Valea Morilor, unde deja s-au construit vreo 20 de cabane. Turismul ar putea fi un atuu pentru comună, iar deja avem acolo un investitor. Trebuie să ne gândim foarte bine şi să promovăm această latură”, a precizat oficialul, care îşi doreşte în viitor şi un centru de zi pentru bătrâni. “Ne dorim să reabilităm dispensarul şi să extindem grupurile sociale şi cele şcolare. Populaţia este îmbătrânită şi am avea nevoie şi de un centru de zi pentru bătrâni. Ar fi foarte important să avem un om care să treacă pe la bătrâni şi să-i întrebe cum sunt şi de ce au nevoie. Trebuie să facem ceva şi pentru oamenii învârstă”, ne-a informat cel care conduce comuna de 17 ani.  În încheiere, primarul a ţinut să le mulţumească celor care pe 5 iunie l-au votat pentru al şaselea mandat, obţinând 67 % dintre sufragii. “Le mulţumesc celor care au avut încredere în mine şi la ultimele alegeri. Înseamnă că îmi văd de treabă. Voi încerca să fiu acelaşi om şi să stau de vorbă cu toată lumea. Oamenii m-au votat ca să le rezolv dintre probleme. Împreună, ne dorim să continuăm dezvoltarea comunei Halmăşd”, a încheiat Gavril Puşcaş.
Reportaj realizat de Ionuţ COSTINAŞ

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj