Connect with us

Ştiri din Sălaj

SPECIAL. Lista cu primarii din judeţul Sălaj, pentru mandatul 2016 – 2020


Dintre cei 61 de primari ai Sălajului, 19 sunt noi, dar şi aceştia doar pe jumătate noi, deoarece 9 au câştigat de pe listele partidelor foştilor primari! Să mai spunem că 25 de primării vor fi conduse de primari PSD, 21 de primari PNL şi 14 UDMR, în timp ce unul este independent


 

În judeţ, duminică au avut loc alegerile locale, astfel că sălăjenii au votat consilierii judeţeni, consilierii locali, dar şi 61 de primari (4 în oraşe şi 57 în comune). După numărarea voturilor, au fost desemnaţi primari de la doar trei partide şi unul independent (Radu Mate – Nuşfalău), astfel:

PSD (25 de primării): Zalău, Jibou, Agrij, Bălan, Bănişor, Buciumi, Chieşd, Creaca, Cristolţ, Cuzăplac, Fildu de Jos, Gîrbou, Halmăşd, Horoatu Crasnei, Ileanda, Letca, Meseşenii de Jos, Mirşid, Poiana Blenchii, Rus, Sîg, Sânmihaiu Almaşului, Someş Odorhei, Şimişna şi Treznea;

PNL (21 de primării): Şimleu SIlvaniei, Almaşu, Băbeni, Benesat, Bobota, Cizer, Coşeiu, Crişeni, Dragu, Gâlgău, Hida, Lozna, Marca, Măerişte, Năpradea, Plopiş, Românaşi, Surduc, Valcău de Jos, Zalha şi Zimbor;

UDMR (14 primării): Cehu Silvaniei, Bocşa, Boghiş, Camăr, Carastelec, Crasna, Dobrin, Hereclean, Ip, Pericei, Sălăţig, Şamşud, Sărmăşag şi Vîrşolţ;

Alegerile au trecut, dar discuţiile continuă, cu atât mai mult cu cât au existat şi surprize. Prima a fost cea din municipiul Zalău, acolo unde Radu Căpîlnaşiu a fost detronat de Ionel Ciunt, după 12 ani de domnie! Diferenţa dintre cei doi candidaţi a fost una mare, ceea ce înseamnă că zălăuanii au dorit o schimbare.
Nu aşa s-a întâmplat la Şimleu Silvaniei, acolo unde Cătălin Septimiu Å¢urcaş a câştigat la pas, cu un procent excelent: 77.2%!

La Cehu Silvaniei, a fost schimbat primarul, dar nu şi partidul, candidatul UDMR rămânând în funcţie. Altfel spus, Varga Andrei s-a retras, iar locul său a fost luat de colegul de partid – Ioan Cheregi. Interesant însă este faptul că la Cehu UDMR-ul nu are majoritate în Consiliul Local!
La Jibou, toate incertitudinile din fotoliul de primar s-au risipit şi Dan Ghiurco a câştigat fără emoţii, având aproximativ 800 de voturi faţă de candidatul de pe locul secund, este vorba despre Ana Indreieş (PNL)!
Singurul candidat independent care a câştigat a fost Radu Mate. Într-o comunitate în care maghiarii au majoritatea, Nuşfalăul l-a ales pe acelaşi primar, Radu Mate, acesta fiind acum la al treilea mandat! Trebuie spus, însă, că acesta a câştigat la mare diferenţă de al doilea candidat, este vorba desre Farnas Ferencz, de la UDMR!

 

Sălăjenii au votat pentru continuitate: doar 19 primari noi în tot judeţul

 

Dintre cei 61 de primari, 42 şi-au păstrat fotoliul de primar pentru încă patru ani. Altfel spus, pentru noul mandat există 19 primari noi, dar şi dintre aceştia 9 sunt de la partidul fostului primar! Astfel, aceştia nu fac decât să continuie proiectele şi ideile primarilor vechi care s-au retras, dar şi-au pregătit în schimb colegi de partid.

Astfel, la Bănişor, Gheorghe Pop a anunţat încă de vreun an că nu va mai candida, însă şi-a pregătit un înlocuitor, este vorba despre fostul consilier personal – Eugen Sorin Maxim (PSD). După cum am arătat mai sus, aproape aceeaşi situaţie s-a întâmplat şi la Cehu Silvaniei, acolo noul candidat va fi tot unul de la UDMR. Şi la Jibou, tot PSD-ul este în floare. Astfel, mandatul trecut, care a fost început de Eugen Bălănean, continuat de Ana Indreieş şi finalizat de consilierul Ioan Bujor, va fi continuat acum de Dan Ghiurco de la acelaşi partid.

În comunele Crasna, Sălăţig, Dobrin şi Şamşud, primarii Pop Emeric, Molnar Jozsef, Csapo Carol şi Kis Ciaba s-au retras, dar noii primari au fost votaţi tot de pe listele UDMR. La Crasna, noul primar este chiar fostul viceprimar – Bogya Miklós, ceilalţi doi fiind Petkes Andrei, Bogdán Ferenc István şi  Banto Zoltán. În fine, la Meseşenii de Jos, proiectele începute de Sandu Bercean în mandatul trecut pot fi continuate cu succes acum de fiul său, Bogdan Bercean, cel care a câştigat clar alegerile tot de pe listele PSD.

 

Situaţie mai interesantă la Chieşd
Situaţie mai interesantă la Chieşd, acolo unde pesedistul Ioan Cătană s-a retras după mai multe mandate. Acesta şi-a pregătit odrasla, este vorba despre Ovidiu Cătană, dar pe listele Partidului Ecologist Român. În fief-ul PSD-ului, “căpitanul” echipei AS Chieşd nu a avut parte de succes, astfel că alegerile au fost câştigate de Leontin Chiş, fostul viceprimar – logic – de la PSD.

 

La Bocşa, un maghiar a câştigat, deşi românii au majoritatatea în comună!

Abia acum vine lista cu comunele şi oraşele în care au avut loc schimbări radicale, este vorba despre Zalău. Aşadar, cap de listă este reşedinţa de judeţ,  acolo unde Radu Căpîlnaşiu (PNL) a pierdut crunt în faţa fostului prefect, Ionel Ciunt (PSD)!

Dacă Radu Mate a câştigat clar într-o comună în care maghiarii au majoritate, în comuna Bocşa a fost exact invers! Astfel, maghiarul Demyen Istvan – un tânăr în vârstă de 33 de ani a câştigat alegerile, deşi în Bocşa  românii au majoritatea. Din cele patru sate, Bocşa, Sălăjeni, Câmpia şi Borla, doar ultimul are o populaţie în care maghiarii sunt majoritari. Trebuie spus că tânărul de la UDMR a câştigat la doar câteva zeci de voturi faţă de fostul primar – Ioan Barou, cel care este marele perdant.

 

Zi istorică la Crişeni: Călin Morar este primul primar originar din centrul comual de 56 de ani!

La Crişeni – comună în care maghiarii au avut primari de ani buni. De data aceasta, toţi locuitorii centrului comunal şi nu numai s-au unit şi au desemnat un singur candidat: Călin Morar (PNL), cel care a devenit primar. Astfel, duminică a fost o zi istorică pentru această comună, având în vedere că localitatea Crişeni nu a mai avut primar de 56 de ani!

 

Alte schimbări radicale la Bobota, Lozna, Marca, Surduc, Treznea, Ileanda şi Dragu

 

Dintre cele 10 comune cu primari noi, în care au avut loc schimbări importante, patru dintre ele au acum primari PNL, după ce în mandatul trecut fotoliul de primar era ocupat de “pesedişti”. Acestea sunt Bobota, Lozna, Marca şi Surduc. La Bobota şi Lozna, primarii Aurel Sarca şi Augustin Sabou au pierdut în faţa foştilor viceprimari, Mugurel Moraviţ şi Alin Pocol, iar situaţia de la Lozna a fost chiar una inedită, deoarece “vicele” Alin Pocol se transferase la PNL tocmai de de la PSD, pentru ca primarul Sabou să facă exact mutarea inversă!

La Marca, problemele cu instanţa a primarului Dan Şumălan a făcut ca PSD-ul să piardă, astfel ca “penelistul” Ioan Şumălan să devină noul primar. Şi la Surduc, Maria Onicaş a pierdut în faţa lui Alin Băbănaş. La Ileanda şi Treznea s-a întâmplat exact invers, în sensul că primăriile conduse de PNL vor avea acum primari de la PSD. În comuna de pe Someş, Petre Satmari a anunţat că nu mai candidează, din cauza unor probleme de sănătate, dar a pregătit o altă soluţie: Ioan Naghiu. Până la urmă, alegerile au fost câştigate însă de fostul viceprimar, Cornel Lar! La Treznea, Emanoil Stanciu a pierdut surprinzător în faţa lui Cristian Oros – un tânăr în vârstă de 34 de ani!

 

Familia Lazăr are continuitate la Primăria Dragu: mai întâi mama, apoi fiul, iar acum nora este primar!

În fine, singurul primar susţinut de UNPR, este vorba despre doamna Aurora Boca, a pierdut Primăria Dragu, în faţa unei alte femeie. Este vorba despre Angelica Lazăr (PNL), nimeni alta decât soţia fostului primar, Claudiu Lazăr.

Altfel spus, familia Lazăr are continuitate la Primăria Dragu, având în vedere că înaintea lui Claudiu Lazăr primar a fost… mama sa – Rodica Lazăr! Din alt punct de vedere, UNPR rămâne fără primari în judeţul nostru. Săspunem şi că Sălajul rămâne cu două “primăriţe”, cea de la Dragu şi cea de la Boghiş, este vorba despre Marina Ida Magdolna de la UDMR.

 

Trei comune cu câte un singur candidat!

Dintre cele 41 de comune în care s-a votat continuitate, au existat şi situaţii interesante. Astfel, în trei comune au intrat în cursa pentru funcţia de primar doar câte un candidat! Este vorba despre Mircea Pop (Cuzăplac – PSD), Marina Ida Magdolna (Boghiş – UDMR) şi Banto Zoltán (Şamşud – UDMR), ultimul fiind acum la primul mandat. La celălalt pol se află comuna Meseşenii de Jos, care a avut numai puţin de şapte candidaţi!

 

 


Lista primarilor din judeţul Sălaj, pentru mandatul 2016 – 2020:

 1. Zalău – Ionel Ciunt (PSD) – nou
 2. Şimleu Silvaniei – Septimiu Å¢urcaş (PNL)
 3. Jibou – Dan Ghiurco (PSD) – nou
 4. Cehu Silvaniei – Ioan Cheregi (UDMR)  – nou
 5. Agrij – Pamfil Berar  (PSD)
 6. Almaş – Emil Å¢uruca (PNL)
 7. Băbeni – Dorel Vancea (PNL)
 8. Bălan – Isaia Maghiar (PSD)
 9. Bănişor – Eugen Sorin Maxim (PSD) – nou
 10. Benesat – Sorin Romocea (PNL)
 11. Bobota – Mugurel Moraviţ (PNL) – nou
 12. Bocşa – Demyen Istvan (UDMR) – nou
 13. Boghiş – Marina Ida Magdolna (UDMR)
 14. Buciumi – Ioan Eugen Lazăr (PSD)
 15. Camăr – Szabó Levente-György (UDMR)
 16. Carastelec – Faluvégi Francisc-Ştefan (UDMR)
 17. Chieşd – Leontin Chiş (PSD) – nou
 18. Cizer – Liviu Fărcaş (PNL)
 19. Coşeiu – Ioan Meseşan (PNL)
 20. Crasna – Bogya Miklós (UDMR) – nou
 21. Creaca – Ioan Eugen Terec (PSD)
 22. Cristolţ – Ioan Cheşeli (PSD)
 23. Crişeni – Călin Morar (PNL) – nou
 24. Cuzăplac – Mircea Pop (PSD)
 25. Dobrin – Bogdán Ferenc István (UDMR) – nou
 26. Dragu – Angelica Lazăr (PNL) – nou
 27. Fildu de Jos – Ioan Mangău (PSD)
 28. Gîlgău – Cristian Ungur (PNL)
 29. Gîrbou – Alexandru Spătar (PSD)
 30. Halmăşd – Gavril Puşcaş (PSD)
 31. Hereclean – Dobrai Francisc (UDMR)
 32. Hida – Dumitru Petruş (PNL)
 33. Horoatu Crasnei – Florian Sur (PSD)
 34. Ileanda – Cornel Lar (PSD) – nou
 35. Ip – Markus Laslo (UDMR)
 36. Letca – Dorel Man (PSD)
 37. Lozna – Alin Pocol (PNL) – nou
 38. Marca –  Ioan Şumălan (PNL) – nou
 39. Măerişte – Vasile Lazăr (PNL)
 40. Meseşenii de Jos – Bogdan Bercean (PSD) – nou
 41. Mirşid – Călin Berschi (PSD)
 42. Năpradea – Vasile Fodor (PNL)
 43. Nuşfalău – Radu Mate (independent)
 44. Pericei – Boncidai Csaba (UDMR)
 45. Plopiş – Nicolae Criste (PNL)
 46. Poiana Blenchii – Augustin Chifor (PSD)
 47. Românaşi – Ioan Buda (PNL)
 48. Rus – Alexandru Pintea (PSD)
 49. Sălăţig – Petkes Andrei (UDMR) – nou
 50. Sîg – Florian Bonţe (PSD)
 51. Sânmihaiu Almaşului – Cornel Lung (PSD)
 52. Someş Odorhei – Grigore Berinde (PSD)
 53. Surduc – Alin Băbănaş (PNL) – nou
 54. Şamşud – Banto Zoltán (UDMR) – nou
 55. Sărmăşag – Dombi Atilla (UDMR)
 56. Şimişna – Călin Cristian Prodan (PSD)
 57. Treznea – Cristian Oros (PSD) – nou
 58. Valcău de Jos – Ioan Roşan (PNL)
 59. Vîrşolţ – Breda Lajos (UDMR)
 60. Zalha – Simion Rogoz (PNL)
 61. Zimbor – Gabriel Mureşan (PNL)

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj