Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ: Viaţa sportivă la sat: Dragu, comuna care se mândreşte cu sportul naţional: oina. GALERIE FOTO

Foto: Flegner Calin Photography


În puţine locuri se mai practică oina în ziua de azi, însă putem spune cu mândrie că aici, sportul naţional al României a fost şi va rămâne… sportul rege, deşi în comună există şi o formaţie de fotbal


Comuna Dragu: Dragu – centrul comunal,  Adalin, Fântânele,  Ugruţiu şi Voivodeni  Situată în sud-estul judeţului,  comuna Dragu se învecinează cu: Comuna Hida – la vest şi nord-vest Comuna Sânmihaiu Almaşului – la sud-vest Comuna Recea-Cristur (jud. Cluj) – la est Comuna Aşchileu Mare (jud. Cluj) – la sud
DRAGU – Scurt istoric:
Comuna Dragu reprezintă o veche aşezare sălăjeană, pe teritoriul căreia se găsesc vestigii neolitice şi construcţii romane. Este situată în zona de nord-vest a judeţului, în Depresiunea Almaş-Agrij. Aşezările comunei sunt situate in zona de contact a trei unităţi de relief reprezentative pentru judeţul Sălaj: Depresiunea Almaş-Agrij, Dealurile Clujului şi Dejului şi Dealurile Simisna – Gârbou. Teritoriul administrativ al comunei are o suprafata de 87,91 km2. Comuna Dragu are în componenţă localităţile: Dragu – sat reşedinţă de comună, situat la o distanţă de 44 km faţă de municipiul Zalău, Adalin, Fântânele, Ugruţiu şi Voivodeni.
Cu toate că urmele locuirii pe aceste meleaguri sunt prezente încă din cele mai vechi timpuri, localităţile aparţinătoare comunei sunt atestate doar începând cu prima jumătate a secolului al XIV-lea (Dragu-1332 – sub denumirea de Sacerdos de Drag, Voivodeni-1320, Adalin-1733, Fântânele-1756 şi Ugruţiu-1461). Pe lângă vechimea ei, comuna se remarcă prin arta lemnului, repezentată de porţile sălăjene, precum şi prin tradiţiile şi obiceiurile care se mai păstrează şi astăzi. Rămăşiţele construcţiilor romane găsite aici dovedesc existenţa unor legături prin Dragu între cetăţile Napoca (Cluj) şi Porolissum (Moigrad). Satul medieval Dragu se crede că a fost reşedinţa unui important dregător, dovadă fiind un document din 27 septembrie 1360.
Un alt eveniment marcant pentru comună a fost participarea locuitorilor ei la Răscoala de la Bobâlna din 1437 şi la Revoluţia din 1848 din Transilvania. Din cele mai vechi timpuri Dragu a fost centru administrativ de comună, şi a funcţionat ca reşedinţă a contelui Seredi, iar mai târziu a familiei Bethlen, familie care avea strânse legături cu împăraţii din Viena. Denumirea satului Dragu datează din timpul lui Matei Corvin care dăruieşte acest domeniu impreună cu satele aferente Dragfi Tamas, urmaşului maghiarizat a lui Dragoş Vodă. Cea mai veche formă de viaţă economică organizată este reprezentată de agricultură.
 Agricultura cuprinde cea dintâi idee de economie rurală făcându-şi astfel începuturile comerţului de schimb. Cultura plantelor şi păstoritul au pus baza primelor comunităţi umane organizate determinând în timp dezvoltarea unor societăţi tot mai puternice. Aceste activităţi primare continuă să fie şi acum ocupaţia principala în mediul rural. Condiţiile naturale favorabile precum şi reţeaua de drumuri dezvoltate din perioada romană, dintre care unele cu importanţă economică şi strategică în diferite epoci istorice au permis stabilirea populaţiei în depresiunea Almaş-Agrij din cele mai vechi timpuri. Acest fapt e dovedit de săpăturile arheologice de la Dragu care au dezvăluit dovezi din neolitic.  Satele comunei se caracterizează printr-o structură adunată situate la contactul vale-versant având moşiile ocupate în proporţii mari de culturi şi paşuni. Profitul agricol propriu-zis al comunei este evidenţiat de procentul ridicat al populaţiei active ocupate în agricultura: 92% în anul 1910 şi 87% în anul 1966. Dupa 1977 se păstrează profilul agricol al satelor comunei însă complementar apare şi funcţia industrială cu 21% din populaţia ocupată.  În anul 1992 funcţia agricolă rămâne prioritară (68%) însă creşte ponderea populaţiei ocupată în servicii(17,2%).
Atât în Dragu cât şi celelalte localităţi ale depresiunii Almaş-Agrij ocupaţia principală a locuitorilor din cele mai vechi timpuri a fost agricultura. Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Dragu se ridică la 1.427 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.573 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (61,18%), cu o minoritate de romi (29,64%). Pentru 8,41% din populaţie, apartenenţa etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (75,19%), cu o minoritate de penticostali (13,81%). Pentru 8,48% din populaţie, nu este cunoscută apartenenţa confesională.


Aurora Liana Boca

– viceprimar comuna Dragu –  De profesie sociolog, actualul primar interimar al comunei a fost profesor în învăţământul primar la un colegiu de renume din Cluj-Napoca, dar a lăsat catedra pentru funcţia de conducere de la Primărie!

“Într-adevăr, sunt mândră că se organizează competiţii de oină la noi în comună, deoarece – să nu uităm – oina este un sport naţional,  pe care cei din zonă nu l-au lăsat să dispară”
 La 45 de km de municipiul Zalău, spre Cluj-Napoca, dacă faci stânga la Sânmihaiu Almaşului, iar mai apoi, din Hida faci dreapta, dai de comuna Dragu. Pe lângă vechimea ei, comuna se remarcă prin arta lemnului, repezentată de porţile sălăjene, precum şi prin tradiţiile şi obiceiurile care se mai păstrează şi astăzi. Comuna se mai poate lăuda cu practicarea agroturismului, zona de vânătoare, biserica din lemn “Sfântul Vasile cel Mare” Dragu, biserica din lemn “Sfinţii Mihail şi Gavril” Voivodeni, Castelul Bethlen, construit de comitele comitatului Dăbaca Kamuthy Balazs, la începutul secolului XIX şi deţinut de familia Wesseleny şi Bethlen, parcul dendrologic din Dragu, muzee, Căminul de bătrâni, dar şi cu un peisaj splendid, având în vedere că este amplasată într-o zonă de deal. Trebuie menţionat şi faptul că în fiecare sat al comunei există un monument dedicat eroilor, mai puţin în Adalin, însă în acest moment, Primăria se află în stadiul de achiziţie a materialelor necesare construcţiei.
Un lucru demn de aprecierea noastră este faptul că autorităţile locale susţin şi sportul din comună. Anul trecut, 11.500 lei s-au alocat pentru activităţile sportive ale comunei, iar 10.000 de lei s-au dus pentru întreţinerea bazei sportive. Totuşi, când spunem Dragu, automat ne gândim la oină – sportul naţional al României, dar care este şi sportul reprezentativ al comunei.

Oina, “sportul rege”  în comuna Dragu!

Meritul introducerii oinei ca sport şi transformarea lui în tradiţie şi brand, este a domnului profesor Teodor Zah. Acesta a fost, mai întâi profesor de educaţie şi sport în Voivodeni, iar acolo a intrat în contact cu oina. Totuşi, în comună s-a practicat oina din 1947, prin profesorul Simion Colceriu, care l-a rândul lui a fost iniţiat de către un profesor de la Cluj, fratele preotului din sat din acea vreme. Sunt bătrâni din sat care au învăţat să practice acest sport  încă din ’47! Însă, atunci nu se practica oina, ci nişte mici jocuri, cum ar fi: hoherii, ogoiul, de-a una şi fuga şi altele, care au pus bazele acestui sport.
Abia din 1972, profesorul Zah a început să formeze jucători din rândul elevilor, participând cu aceştia la competiţiile judeţene zonale şi naţionale rezervate elevilor, cum ar fi „Cupa Pionerului”. Aşadar, în ’72 s-au pus bazele oinei în localitatea Dragu. Erau atunci două echipe în comună, una în Dragu şi cealaltă la Voivodeni. Cele două formaţii îşi   desfăşurau activitatea în paralel, dar se mai întâlneau la competiţii. „Din ’74 până în ’78 a urmat perioada de glorie a formaţiei Zorile Voivodeni, în care am avut cele mai bune rezultate. Antrenorul nostru era profesorul de sport din Voivodeni, Aluaş Ioan, iar căpitan era Augustin Ielciu. Era cel mai bun jucător al nostru, iar acesta ne mai susţine şi acum, atât cât poate. Din păcate, s-a destrămat echipa, dar tradiţia a continuat la Dragu, deoarece a mai rămas o echipă, antrenată de profesorul Zah”, ne-a declarat profesorul Dan Aluaş (foto), fost jucător de oină, actualmente antrenor şi director la şcoala din Dragu.
Trebuie spus că, în anii ‘72 şi ‘89, Dragu domina competiţiile judeţene, zonale şi participa la turnee finale, cum ar fi Cupa Pionerilor, Cupa UTC, Campionatul Republican de Juniori şi Seniori, Cupa UNCAP, Cupa României şi altele. Mărturie stau multitudinea de cupe, medalii şi diplome de la Şcoala Gimnazială Dragu.
Din anul 2003, tradiţia este dusă mai departe de către profesorul Dan Aluaş. Menţionăm că acesta a fost desemnat în 1981 al zecelea jucător de oină din ţară! Cu toate că nu este profesor de sport, ci de mecanică agricolă, respectiv educaţie tehnologică, a reuşit să le insufle tinerilor pasiunea pentru acest sport. În ceea ce priveşte competiţiile, şi în această vară, în comună se vor desfăşura două cupe de tradiţie, este vorba despre Cupa  “Zorilor” care va avea loc la Voivodeni şi care a ajuns la ediţia a X-a, şi Cupa “Dragoş Vodă” la Dragu, care a ajuns la ediţia a XI-a. Însă, pe lângă toate acestea, tinerii participă şi la competiţiile de oină organizate în alte locaţii, precum Cupa “Pintea Viteazul” din satul Chiuieşti (jud. Cluj), Cupa “Dinamic” din satul Coruia (jud. Maramureş), ONSS etc. Ultima dată, echipa de la Hida, care are în componenţă mulţi jucători din Dragu, a luat locul II pe ţară la ONSS!
„Sunt într-adevăr mândră că se organizează competiţii de oină la noi în   comună, deoarece, să nu uităm, oina este un sport naţional, pe care cei din zonă nu l-au lăsat să dispară. Mai apoi, şi la echipa Politehnica Cluj există tineri din Dragu şi Voivodeni. Pe aceştia i-a adunat entuziasmul tânărului Daniel Miron, cel care este student la Cluj. Pot spune că a rezonat entuziasmul lui, şi nu doar atât, i-am văzut şi la competiţii şi sunt extraordinari. Un alt lucru care mă bucură este faptul că avem în comună şi seniori, chiar… cărunţi, care încă joacă cu patimă oina. De dragul vremurilor de demult nu se lasă, iar acest lucru nu poate decât să mă impresioneze”, a precizat viceprimarul Aurora Boca, cea care în acest moment deţine şi locul de primar interimar.
Să spunem că, în prezent, Dan Aluaş i-a predat ştafeta profesorului de sport din Dragu, Cosmin Ardelean, însă şi acum asigură atât logistica, cât şi sprijinul său în ceea ce priveşte practicarea acestui sport în comună, cât şi participarea la concursuri. „Până la urmă, oina este mai mult decât un sport. Înglobează tradiţia, spiritul unei zone, al unei comunităţi”, a mai precizat Dan Aluaş.

Alte sporturi la Dragu, atletismul şi s-rugby!

Cu toate că oina este sportul reprezentativ în Dragu, elevii din comună au început să practice şi atletismul. Ceea ce se întâmplă în comuna Dragu, fără doar şi poate este de apreciat. Rar întâlnim şcoli din comunele sălăjene care să pună preţ pe mişcare, iar mai rar întâlnim competiţii organizate chiar de ele. Dacă recent, la Dragu s-a desfăşurat o frumoasă competiţie dedicată tuturor celor care îndrăgesc şi   practică oina, iată că a venit momentul ca şi  atletismul să iasă în faţă. Anul trecut, Şcoala Gimnazială Nr.1 din Dragu, împreună cu Asociaţia Judeţeană “Sportul pentru toţi”, a organizat Crosul ”Mişcare pentru Fiecare”. Competiţia a ajuns deja la a III-a ediţie şi, în fiecare an, organizatorii s-au declarat foarte mulţumiţi de succesul crosului.
Anul trecut, pe lângă Primăria Dragu şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj a devenit unul dintre parteneri. Sub deviza, ”Viaţa e mişcare, mişcarea e viaţă”, crosul s-a organizat pe două categorii pentru sportivii nelegitimaţi. Prima categorie s-a adresat elevilor din ciclul primar, pe o distanţa de 800 m, atât la feminin, cât şi la masculin. A doua s-a adresat elevilor din ciclul gimnazial (clasele V – VIII), pe o distanţă de 2.000 m, atât la feminin, cât şi la masculin. La această competiţie au participat elevii şcolilor gimnaziale din localităţile Someş Odorhei, Almaşu, Bălan, Gâlgău Almaşului şi chiar din Aşchileu (jud. Cluj)! Toţi participanţii au primit câte un mic premiu, iar ocupanţii primelor locuri au rămas fascinaţi de recompensele oferite de organizatori şi toată lumea a fost pe deplin mulţumită. Şi anul acesta organizatorii vor pregăti cea de-a patra ediţie a crosului, cel mai probabil în luna iunie.
“Când am ajuns ca profesor la Dragu, în anul 2011, elevii nu prea aveau orizonturi şi cu toţii practicau doar oina.  Eu am vrut să le asigurăm şi alternative, astfel că elevii au început să participe şi la competiţii de handbal sau atletism, iar recent am început să ne implicăm şi în s-rugby, o nouă disciplină, la care chiar vrem să organizăm o competiţie în acest an. Totodată, am participat şi la concursurile de oină, astfel că  în anul 2012 şi 2014 am ocupat locul 5 la fazele naţionale, ce au avut loc la Novaci (jud. Gorj) şi Salcea (jud. Suceava). Ceea ce facem noi, aici, aduce o bucurie pentru toţi copiii, la care se implică nu doar ei, ci şi comunitatea locală”, ne-a declarat profesorul Cosmin Ardelean.

Echipa de fotbal,  ca o mare familie

 În anul 2013 a luat fiinţă echipa de fotbal Agronova Dragu, susţinută atât de Primărie şi Consiliul Local, cât şi de societatea agricolă Agronova. Şi în acest moment, formaţia participă în Seria Est din  Liga a V-a cu rezultate notabile, cu toate că nu au avut un început atât de bun. În tur, echipa a acumulat 13 puncte, iar după retur şi-a propus să ajungă printre primele 10 formaţii.  Să spunem că comuna a avut echipă de fotbal, şi chiar una bună, deoarece Drum Nou Dragu se afla în anii trecuţi în plutonul fruntaş, chiar în Divizia Judeţeană! Din păcate, în anul 1993, echipa s-a desfiinţat, din cauza problemelor financiare. Acum, echipa de fotbal din Dragu a revenit cu forţe proaspete şi dornică  să reuşească cât mai multe victorii. Pentru aceasta, Primăria a alocat anul trecut echipei de fotbal 8.000 lei, iar viceprimarul Aurora Boca ne-a mărturisit că Agronova va primi cam aceeaşi sumă şi în anul 2016.
„Suntem mulţumiţi de terenul pe care îl avem. Nu avem de ce să ne plângem, deoarece am jucat şi pe terenuri aflate într-o stare deplorabilă, care aveau gropi şi nisip. În ultima perioadă, noi ne-am antrenat foarte mult, de dimineaţa până seara! Stăm bine cu condiţia fizică şi vrem să obţinem un loc cât mai bun în campionat. Suntem bucuroşi că ne susţin locuitorii comunei, că lumea participă la meciurile noastre şi ne încurajează. Nu cred că există satisfacţie mai mare ca şi atunci când vezi că până şi bătrâni în cârje vin să ne susţină! Nu suntem noi cei mai buni, însă suntem corecţi şi nu am jucat niciodată pe fals, aşa cum se mai practică în unele locuri. Cu toţii avem legitimaţii, iar dacă suntem suspendaţi nu jucăm. Avem frică de Dumnezeu”, ne-a declarat Florin Miron, cel care este jucător, dar şi delegatul formaţiei din Dragu.
„Echipa de fotbal a luat fiinţă ca o nevoie a tinerilor de a-şi valorifica distracţia. Ei se întâlneau şi se jucau fotbal ca o relaxare, iniţial. La un moment dat, tinerii şi-au dorit ceva mai mult decât atât, iar aşa a luat fiinţă echipa din comună. Nu are o istorie notabilă, dar cu siguranţă are efecte la nivelul grupului comunitar, deoarece nu doar jucătorii se întâlnesc după masa la antrenamente, ci şi copiii lor, prietenii. Tinerii pun mare preţ pe faptul că cineva îi susţine, iar faptul că cineva vine să îi încurajeze, este un motiv de bucurie pentru ei. Adevărul e că este nevoie de o mână de antrenor, de un coach, care să poată să îi pună la muncă profesionistă în domeniul fotbalului. Totuşi, sunt bucuroasă că jucătorii sunt împreună şi încearcă să coaguleze munca unei echipe”, este de părere Aurora Boca, primarul interimar al comunei.

Planuri de viitor

Anul trecut, în luna octombrie, a fost înfiinţat la Dragu un Centru de Educaţie Multiculturală, în care au loc activităţi de educaţie intercomunitară, în care oamenii se întâlnesc şi au activităţi comune. Până acum, în centru au avut loc manifestări cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a zilei lui Mihai Eminescu etc. Prin fonduri europene s-a construit şi un muzeu la Şcoala din Dragu. Tot anul trecut a fost reabilitate căminele culturale din Ugruţiu şi cel din Voivodeni. Totodată, au fost astfaltate mai multe străzi, drumuri comunale, însă şi anul acesta se va continua acest proiect.
Din 2010 există o sală de sport în comună, construită prin proiectul naţional “Săli de sport în mediul rural”. În acest moment, potenţialul economic al  comunei se traduce prin terenurile sale agricole, iar autorităţile locale sprijină investitorii în orice domeniu. Dezvoltarea turismului rural în zonă poate reprezenta un domeniu larg de interes pentru investitorii autohtoni, dar şi pentru cei străini, deoarece comuna Dragu găzduieşte adevărate comori turistice, care trebuie împărtăşite întregii societăţi. Pe viitor se va pune accent şi la baza sportivă, dar şi construirea unui cămin cultural la Dragu, reabilitarea căminului cultural din Voivodeni, reabilitarea castelului şi multe altele.
Cu toate că agricultura este specifică zonei, viceprimarul Aurora Boca ne-a mărturisit că îşi doreşte şi întreprinderea unor acţiuni de marketing pentru turismul din zonă, deoarece comuna are potenţial turistic.
Reportaj realizat de Diana MIEREA

loading...
Loading...
2 Comments

2 Comments

  1. Flegner Calin

    26 February 2016 at 22:40

    Buna seara am sa va rog ca la poza principala cu satul Voivodeni ale căror drepturi de autor îmi apartin sa adaugati la photo credit numele meu adica Flegner Calin Photography

  2. Flegner Calin

    27 February 2016 at 1:10

    Mentionez inca o data drepturile de autor pentru poza principala cu satul voivodeni de pe acest reportaj imi apartin si nu mia fost cerut acordul pentru publicarea pozei pe reportaj !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj