Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ: Viaţa sportivă la sat; azi, comuna Pericei: “Mens sana in corpore sano”, sloganul comunei


PERICEI: Scurt istoric
 
 
Situată în zona colinară a depresiunii Crasnei şi a depresiunii Zalăului, comuna Pericei se întinde pe o suprafaţă de 59,60 km2 şi are în componenţă patru sate: Pericei – sat reşedinţă de comună, situat la o distanţă de 25 km de Zalău şi la  5 km de  Şimleu, Bădăcin, Periceiu-Mic şi Sici. Centrul comunal este o aşezare veche a cărui nume este de origine slavă cunoscută sub numele de Pereznek, între anii 1205 – 1235. De-a lungul timpului, a avut mai multe denumiri, dar după anul 1944 localitatea devine Pericei.
 
Atestarea documentară despre Pericei este cu numele său din anul 1205, dar se spune despre el că ar fi existat atunci deja ca aşezare omenească. Un document maghiar arată că populaţia satului era păgână până prin anul 1052 când se încreştinează. În anul 1543 populaţia satului îmbracă reforma religioasă al lui Luther, devenind în Pericei biserica reformată dar numai ca instituţie, fără construcţie, deoarece construirea bisericii reformate începe abia în anul 1668, dar se întrerupe din cauza năvălirii tătarilor, când locuitorii s-au refugiat, continuând apoi construcţia, materialul fiind luat din rămăşiţele castelului Bathori din localitate. În anul 1475 locuitorii satului plăteau impozit familiei Bathori. Satul Pericei a avut un rol important în apărarea cetăţii Bathori în decursul secolelor. Prin anul 1576 regele polonez donează acest teritoriu familiei Bathori Istvan, încredinţatul regelui polonez.
Pentru biserica reformată se toarnă un clopot în anul 1790 de către Rettegi Lazar György. Biserica greco-catolică a fost construită din lemn în anul 1796, adusă în întregime din localitatea Sărăoad, judeţul Satu Mare, iar în anul 1886 pe acelaşi loc a fost construită o biserică din piatră. În anul 1895, numărul gospodăriilor era 409, suprafaţa hotarului era 5835 jugăre (jugăr – unitate de măsură pentru aria terenurilor agrare) cadastrale din care arabil 2309 jugăre, păduri 1498, păşuni 812, rât 598, vii 193, teren sădit 5, grădini 149, neproductiv 271 holduri. Părţi de hotar: Å¢arian de Jos, Å¢arian de sus, Csornak, Somkerek, Nagy Ter, Polyas, Darvas, Rât, Râtul popii, Varga domb, Teglas, Koliszka, Szilvakerek, Banffz domb, Subcer, Szugoia, Eszak, Valea Siciului, Dulbic, Csako, Sarmas, Darvas, Kalo, Orbobukk, Cser, Bukk.
 
Localitatea Pericei în anul 1850 avea 1678 locuitori, în anul 1910 numărul locuitorilor creşte la 2531, iar în anul 1966 după recensământul populaţiei acest număr se ridică la 3021. La recensământul populaţiei din anul 2002 numărul locuitorilor din localitate este 2787, iar în anul 2011 acest număr fiind 2762. În acest moment, comuna dispune de o suprafaţă de 5960 ha, din care intravilan 566,50 ha şi extravilan: 5393,50 ha. Populaţia se ridică la 3728 locuitori, gospodării 1480, număr de locuinţe 1384, două gradiniţe şi două şcoli. Relieful.
 
Teritoriul satului Pericei este situat în Depresiunea Şimleului, care este mărginită de dealurile Silvaniei cu altitudini între 200 – 400 m, teritoriul fiind străbătut de la sud-est la vest de râul Crasna. Apele râului Crasna au o scurgere cu caracter permanent, inundând de nenumărate ori în perioadele de precipitaţii abundente şi la topirea zăpezilor. Ca urmarea a acestui fapt s-au luat măsuri de regularizare a văii încă din anul 1935. În anul 1974, după o inundaţie mare s-au executat lucrări de îndiguiri, dar prin construirea barajului de la Vârşolţ în anul 1975 s-au înlăturat stihiile apei. Clima. Prin poziţia sa, satul Pericei se încadrează în sectorul de climat moderat continental, caracteristic regiunilor vestice şi nord-vestice ale ţării. Temperatura medie este de 8-9ºC, cu precipitaţii destul de abundente cu valori medii de 600 – 700 mm/m2. Intensitatea vânturilor este mult atenuată de bariera munţilor Meseş.
 
 
 

„Dacă într-un corp sănătos există şi un suflet sănătos, atunci am atins idealul”, susţine Boncidai Csaba, primarul comunei Pericei

 
Când auzim de comuna Pericei ne gândim, în primul rând, la ceapă. Într-adevăr, ceapa este leguma care i-a adus comunei două recorduri mondiale. Aceasta a intrat în anul 2007 în cartea recordurilor, deoarece cu ocazia primei ediţii a Festivalului Cepei, locuitorii au împletit o cunună de 4.518 metri, din 45.000 de cepe! Leguma a adus şi un al doilea record mondial în comună, prin construirea Monumentului Cepei, care este unic în lume. Ceapa, brandul turistic al comunei, nu este singurul lucru cu care locuitorii din Pericei se pot mândri. Această comună a dat ţării doi premieri, iar primarul Boncidai Csaba chiar glumeşte pe această temă, spunând: „Pe lângă ceapă, ce se mai cultivă în Pericei? Prim-miniştri”. Iuliu Maniu este cel dintâi prim-ministru dat României, în perioada 1928-1930. Dacian Cioloş, actualul premier al României, este cel de-al doilea prim-ministru din comuna Pericei. Coincidenţă sau nu, amândoi au fost desemnaţi în aceeaşi zi, adică 10 noiembrie!  Întrebat despre numirea lui Cioloş în această funcţie, primarul de Pericei este încrezător: “Pentru rezultate sunt necesare sacrificiile, dar nu ajunge ca numai anumite persoane să ducă povara. Dacă reuşeşte să împartă sacrificiul pe umerii societăţii şi va reuşi să înrădăcineze modul de gândire, atunci putem spune că a atins dezideratul. Sper că va reuşi să găsească mediana optimă pentru societatea noastră,” este de părere Boncidai Csaba.
 
Ceapa, dar şi cele două personalităţi, au dus departe renumele acestei comune sălăjene. Însă aceasta nu e tot, deoarece Periceiul se poate mândri acum şi cu echipa de fotbal Inter Pericei. Deşi nu a început cu dreptul în urmă cu trei ani, anul acesta formaţia a reuşit să se afirme în  Seria Vest din Liga a V-a şi chiar să se aşeze în fotoliul de lider.  
 

Inter Pericei, echipa de fotbal  din comună,  iernează pe locul 1!  

 
La fiecare meci de fotbal vin foarte mulţi fani, care se bucură alături de echipa lor. Numărul suporterilor este unul semnificativ şi nu doar acasă, ci şi în deplasare. Primarul este mulţumit de jucători, aceştia sunt băieţi buni şi, chiar dacă nu sunt toţi din comună, mulţi dintre ei au rude acolo, au rădăcini. „Avem o echipă închegată. Fotbaliştii noştri nu sunt plătiţi şi nici nu sunt premiaţi, tocmai de aceea îi admir şi îi susţin atât cât pot. Primăria suportă cheltuielile de arbitraj, deplasări, înscrieri iar rezultatele se văd. Nu ne dorim transferuri de jucători, nu ne dorim sponsori, deoarece vrem să joace tinerii de la noi, nu să facem o afacere. Fotbalul este un sport de masă şi aşa ne-am dori să rămână. Dacă vor promova în Liga a IV-a, bineînţeles că îi vom susţine. Băieţii încă mai au de muncit, iar acum lucrăm la spiritul de fair-play al jucătorilor. Trebuie să câştige cel mai bun, supărările nu îşi au rostul, iar vandalismul contravine spiritului sportiv”, ne-a declarat primarul comunei. E de apreciat faptul că la inaugurarea din 2012 a bazei sportive pe care joacă acum echipa, au fost invitaţi şi primii fotbalişti, cei care au înfiinţat echipa Gloria Pericei, prin în anii 60, şi se pare că aceştia le-au purtat noroc jucătorilor. Terenul pe care joacă acum echipa a fost cumpărat în 2007. Din cauza lipsei banilor, Primăria a cumpărat o suprafaţă mlăştinoasă, aproape nefolosibilă, dar s-a muncit foarte mult pentru ca baza sportivă să ajungă la stadiul la care se află acum.
 

Sala de sport înlocuieşte  unele neajunsuri de la sat  

 
Primăria îşi doreşte stingerea decalajului dintre rural şi urban, iar în acest sens a fost construită o sală de sport. „La oraş, tineretul are o posibilitate mai vastă de a alege ce activităţi sportive vrea să practice, dar din fericire, am încercat să substituim această lacună. Avem o strategie destul de roditoare, colaborăm cu profesori de sport, muzică şi dans. Mă bucur că am atins dezideratul de a construi o sală de sport în curtea şcolii, cu toate că am făcut sacrificii şi am cumpărat terenul. În această sală, elevii îşi desfăşoară orele de sport, iar după masa plătim un profesor care face cu copiii activităşi sportive extraşcolare: tenis, handbal, minifotbal, iar după ora 18 sala se poate închiria”, a arătat Boncidai Csaba. Primarul nu vrea să existe o plafonare în rândul tinerilor, iar pentru a evita acest lucru, le pune la dispoziţie o gamă variată de sporturi.
 

Periceiul promovează un concept nou în Sălaj: turismul sportiv  

 
Primarul sălăjean, alături de un coleg, primarul din Luncaviţa (judeţul Tulcea), lucrează la promovarea turismului sportiv. Ideea celor doi se materializează printr-un proiect de schimb de experienţă: copiii din Tulcea vor veni în Pericei şi vor participa la competiţii sportive organizate de comuna sălăjeană, iar mai apoi, tinerii din Pericei vor merge în Deltă, alături de ceilalţi copii, şi vor face sport acolo. Primăria le asigură elevilor transportul şi înscrierea la concursuri şi îi asigură pe părinţi de o deplină siguranţă. Acesta este doar începutul, deoarece reprezentanţii oficialităţilor locale îşi doresc să îi înscrie pe copii la cât mai multe competiţii regionale, naţionale pentru a socializa şi pentru a acumula cunoştinţe. Aceştia au trimis o provocare comunei Gârbou din judeţul Cluj, copiii sunt invitaţi să se bucure de beneficiile unei săli de sport şi a activităţilor sportive.  
 

Şcoală sportivă  şi de artă la Pericei!?

 
 În premieră pentru mediul rural, anul trecut, cu acordul Consiliului Local, Primăria a adoptat o hotărâre de specializare a şcolii generale din comună, în şcoală sportivă şi de artă! Sunt grupuri de copii care şi-au manifestat interesul, dar au şi înclinaţii pentru sport sau muzică, arte plastice, şi de aceea se doreşte această transformare, pentru ca ei să poată practica aceste lucruri la modul intensiv. Într-adevăr, acest proiect implică costuri suplimentare, deoarece este nevoie de profesori de specialitate, însă cea mai bună investiţie este cea în educaţia copiilor, deoarece aceasta se reîntoarce, după cum susţine şi reprezentantul Primăriei: „Când este vorba de copii, de sufletele copiilor, atunci cifrele trebuie puse pe locul doi. Avem copii care, după terminarea şcolii noastre, s-au înscris la Liceul Sportiv din Zalău. Asta înseamnă că am reuşit aici să le semănăm dragostea pentru sport, germenele s-a format în şcoala noastră.” Din păcate, acest proiect nu a fost aprobat de inspectorat, însă demersurile vor continua, iar Primăria speră ca o reformă în învăţământ să aducă şi acest curent.

 

Copiii din comună au câştigat  un concurs de triatlon  

 
În anul 2013, profesorul Bogya Ferencz a găsit într-un ziar maghiar o reclamă la un concurs de triatlon şi s-a hotărât să înscrie o echipă de copii. A fost o competiţie organizată în Gheorgheni (jud. Harghita). Tinerii din comună au reuşit să câştige primul loc, cu toate că au concurat cu 20 de echipe de triatlon din ţară! O regulă a concursului specifica faptul că învingătorii trebuie să organizeze concursul din anul următor. Aşadar, în anul 2014, competiţia de triatlon s-a desfăşurat în Pericei. Au fost în jur de 15 echipe, din care făceau parte tineri ambiţioşi, curajoşi, deoarece acest sport este destul de complex şi implică mult efort fizic.
 

Micuţii se vor putea bucura  de o pistă pentru săniuş  

 
Pentru că este iarnă, iar în curând va ninge, sperăm, oficialităţile din Pericei au venit cu o idee de sezon. Astfel, peste 500 de copii, se vor putea bucura în curând de o pistă pentru săniuş în centrul comunal. „Avem un teren, un drum vechi, spălat de apă, care arată ca o pistă de bob. Are o lungine de aproape 300 de metri, iar acolo ne-am gândit să facem o pistă de săniuş. Ar fi  aproape de sat, lângă terenul de fotbal, iar cel mai important lucru: este ferit de circulaţia rutieră, iar copiii se pot da cu sania în voie. În spatele bazei sportive avem şi un versant pe care cei mari se pot da cu sania şi pot schia. Ne-am gândit şi la părinţii celor mici. În timp ce îşi aşteaptă micuţii, aceştia pot servi un vin fiert în incinta vestiarelor de la terenul de fotbal. Ne-am gândit la toate, aşteptăm doar să vină zăpada”, ne-a mărturisit primarul.
 

„Avem în plan să formăm o echipă de majorete”

 
Reprezentantul autorităţilor locale de la Pericei ne-a mărturisit că îşi doreşte să existe, în viitor, şi o echipă de majorete. Astfel, fetiţele care nu sunt pasionate de handbal, volei sau alt sport, pot opta pentru dans. În acest sens, se caută un profesor care să le pregătească pe micuţe. „La începutul anilor ‘90 exista dans ritmic, iar acum s-a derivat. Dansul majoretelor reprezintă o îmbinare dintre balet, dansul ritmic, coordonarea. Este nemaipomenit să vezi tinere îmbrăcate frumos, cu simţ ritmic, cu o ţinută corporală bine coordonată. Consider că această activitate ar fi utilă, deoarece nu toată lumea agreează handbalul, voleiul sau fotbalul. Sper să reuşim să dăm curs acestui plan”, a menţionat primarul.
 

Se vor amenaja două terenuri de tenis în centrul comunal  

 
„Suntem în achiziţie de teren pentru capelă, iar în spaţiul destinat parcării, vom amenaja două terenuri de tenis. Avem câţiva copii care practică acest sport, le place, şi de ce să nu îi încurajăm? Astfel vor sta în aer liber, se vor recrea şi vor face şi mişcare”, a specificat Boncidai Csaba. Nu se ştie încă data la care se va demara acest proiect, mai întâi se va construi capela. Totuşi, această idee este de apreciat, cu atât mai mult cu cât nu există astfel de terenuri în satele din judeţul nostru.  
 

Pistă de biciclişti pentru localnicii din Pericei  

 
Tot pentru a promova mişcarea, s-a depus un proiect pentru o pistă pentru biciclişti, deoarece foarte mulţi locuitori folosesc ca mijloc de transport bicicleta. În acest sens, proiectul a fost trimis la fondul de mediu, dar încă nu a fost obţinută finanţarea. Traseul pistei ar fi Şimleu Silvaniei – Pericei. Astfel, cei din comună ar putea merge în oraş, dar şi cei din Şimleu Silvaniei ar putea veni în Pericei pentru a cumpăra produse, în special ceapă de la localnici.
 

Idee inedită: caiac-canoe  în comuna sălăjeană!  

 

În acest moment, locuitorii din comună, dar şi turiştii, se pot bucura de un paradis pescăresc. Ideea reprezentanţilor Primăriei a fost de a folosi acest paradis într-un alt scop, şi au o idee mai neobişnuită. Gândindu-se cum ar putea exploata luciul de apă care se află în Pericei, deoarece râul Crasna trece prin comună, oficialităţile ar dori să mai iniţieze încă un sport: „Ne-am gândit să facem la Pericei şi caiac-canoe! Ştiu, poate părea o idee nebunească, dar cred că o putem pune în practică. Este un sport complex care necesită un efort specializat. Suntem dispuşi să suportăm cheltuielile, vrem doar ca tinerii să se bucure şi de acest sport”, a precizat Boncidai. Primarul speră ca acest proiect să prindă contur cât mai repede, dar mai întâi trebuie depăşit un hop. Siguranţa tinerilor este pe primul plan, şi tocmai de aceea este nevoie de un coordonator. Este destul de dificil acest lucru, deoarece la noi în judeţ nu există persoane care să practice acest sport, dar dacă există voinţă se va putea îndeplini şi acest proiect inedit.
 

Primarul a solicitat ajutor de la Dacian Cioloş: „I-am cerut să mă ajute cu <aurul lichid>”, spune Boncidai

 

 “Ultima dată am vorbit cu Dacian Cioloş înainte cu o săptămână să fie desemnat premier. Pe atunci nu ştia ce urmează să i se întâmple”, ne-a declarat primarul din Pericei. Cei doi s-au întâlnit pentru a pune la punct o strategie. Boncidai Csaba i-a cerut lui Cioloş ajutorul într-un proiect pe care Primăria doreşte să îl demareze: băi termale la Pericei! Acesta i-a prezentat celui care avea să fie premier, proiectul de dezvoltare şi l-a rugat, dacă poate, să faciliteze găsirea unor investitori din străinătate. Astfel, se doreşte lansarea economiei autohtone locale prin intermediul „aurului lichid”, mai exact a apei termale, care se găseşte la 800 de metri sub comună. Oficialităţile locale speră ca această idee să prindă cât mai repede contur, totul depinde de găsirea investitorilor, deoarece suma necesară acestui proiect depăşeşte cu mult bugetul Primăriei.
 

Perspective pentru viitor

 
Cum vede Boncidai Csaba viitorul? Copiii sunt viitorul, iar în ei trebuie investit. „Comuna oferă o gamă largă de sporturi, care nu permit plafonarea. Tinerii practică fotbal, volei, tenis, triatlon, şi nu numai. Facem orice pentru copiii noştri. Când este vorba de ei, cifrele sunt pe locul 2. Nu aş vrea să avem copii care să fie închişi în casă, de aceea vrem să le oferim  condiţii. Rutina creează oameni de sine stătători, iar noi avem nevoie de oameni deschişi, educaţi. Trebuie să ne gândim la faptul că peste câţiva ani ei ne vor susţine pe noi. Vrem să trăim o viaţă complexă şi trebuie să creăm toate posibilităţile pentru tineret. Ei sunt viitorul, în ei trebuie să investim şi am ales sportul pentru acest lucru. Nimic nu este întâmplător, sportul ajută, de exemplu, la matematică, aşadar există o complexitate între discipline. Mens sana in corpore sano este sloganul după care ne ghidăm, iar acest lucru este scris şi pe clădirea sălii de sport. Dacă într-un corp sănătos există şi un suflet sănătos, atunci am atins idealul”, a conchis primarul comunei Pericei. 
 
Reportaj realizat de Diana Mierea

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. Xy

    21 December 2015 at 22:51

    Tot e bine si frumos numai drumul catre sala de sport dezastru,intuneric si cu noroi ar trebuie cumpara cisme de cauciuc.Rusine a satului!Asta cind va fi facuta cand cineva din neamuri muta aici?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj