Connect with us

Ştiri din Sălaj

Reportaj. Viaţa sportivă la sat: Sportul din comună trăieşte prin Real Crişeni şi Olimpic Gîrceiu. GALERIE FOTO

Comuna Crişeni are în componenţă satele Crişeni – reşedinţă de comună, Gîrceiu şi Cristur. Suprafaţa comunei însumează 3.277 hectare, din care 430 ha intravilan şi 2870 ha extravilan. Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Crişeni se ridică la 2.642 de locuitori, în creştere faţă de recensământul din 2002, când s-au înregistrat 2.443 de locuitori. Ca obiectiv turistic poate fi menţionată Biserica reformată din Cristur, monument istoric, datat din secolul al XVI-lea. Legătura comunei cu exteriorul se realizează pe cale rutieră, pe drumul naţional DN 1H, ruta Zalău – Jibou şi pe drumul judeţean DJ 108D ruta Zalău-Cehu Silvaniei.
 
 
Satul Crişeni este aşezat pe drumul DN 1 H 1 la numai 27 km faţă de Jibou şi 25 km faţă de oraşul Cehu Silvaniei. Satul Cristur – Crişeni, este situat pe drumul DJ 108D pe direcţia Crişeni – Cehu Silvaniei, iar satul Gîrceiu pe drumul comunal DC 6 la o distanţă de 3 km faţă de DN 1H. Legăturile pe cale ferată se realizează prin gara Zalău – Nord, situată la doar 2 km de satul Crişeni. Crişeniul este o comună cu tradiţie şi recunoaştere în cadrul judeţului Sălaj, dar şi la nivel naţional. Este situată într-un mediu natural cu un potenţial deosebit, populată cu oameni harnici şi gospodari, inteligenţi şi cu dragoste de muncă. Frumuseţea comunei este dată de casele, care parcă se întrec cu ape alta în frumuseţe, atât ca şi construcţie cât şi ca spaţii verzi.
Crişeniul este cea mai bogată comună din judeţul nostru, iar bugetul de 63 de miliarde lei vechi stă la baza acestei afirmaţii. Nici nu ar fi de mirare, având în vedere că este la o aruncătură de băţ de municipiul Zalău, iar multe firme şi-au făcut sediile acolo. Populaţia a crescut de-a lungul anilor, iar comunitatea a prosperat, iar acest lucru se datorează faptului că mulţi zălăuani şi-au părăsit apartamentele şi şi-au construit case în Crişeni. Sătui de agitaţia oraşului şi dornici de linişte, numai în ultimii ani, peste 300 de oameni s-au stabilit în comună. Ce-i drept, comuna oferă absolut toate facilităţile caracteristice unui oraş, dar, pe de altă parte, viaţa este mai ieftină, dat fiind că taxele şi impozitele se aplică la nivel de comunitate rurală.
 Comuna cu două echipe de fotbal  
Crişeniul este una dintre puţinele comune sălăjene care are şi susţine două echipe de fotbal şi mai multe echipe de minifotbal. Deci, din punctul de vedere al vieţii sportive, Crişeniul se detaşează faţă de ceea ce ne-am obişnuit să vedem în celelalte zone din judeţ, chiar dacă în acest an ambele formaţii activează în Liga a V-a.
“Susţinem ambele echipe, atât cât se poate din bugetul local. Le decontăm transportul şi plătim arbitrajul, în momentul de faţă aceasta este susţinerea pe care putem să o acordăm. Într-adevăr, în ultima perioadă am investit mult în bazele sportive din localităţi, doar cea din Crişeni ne-a costat 5 miliarde lei vechi. De multe ori s-a pus problema că nu ajung banii când echipa Real Crişeni evolua în Liga a IV-a, iar de aceea deocamdată noi ne-am rezumat doar la Liga a V-a. Vreau pe această cale să le mulţumesc celor doi care pun trup şi suflet la echipe, este vorba despre Marin Dobocan şi Dănuţ Mureşan”, ne-a declarat viceprimarul Vasile Bogdan.
Altfel spus, în acest an, Primăria Crişeni a alocat 660 milioane pentru tot ce înseamnă sport în comună, chiar şi pentru întreţinerea bazelor sportive şi iluminat. “Deocamdată nu prea suntem mulţumiţi de rezultatele formaţiilor, dar echipa din Crişeni este în formare, băieţii sunt tineri şi cu ambiţie. Avem încredere că, cu timpul, vor veni şi rezultatele bune”, a adăugat gazda noastră de azi.
Rezultatele au şi reapărut la Crişeni, având în vedere că formaţia din centrul comunal s-a impus la finele săptămânii în faţa celor de la Luceafărul Valcău, chiar în deplasare! Să nu uităm că Crişeniul are tradiţie în fotbal, iar de pe rămăşiţele şi “scheletul” echipei din Crişeni a fost formată echipa actuală de fotbal a municipiului – FC Zalău, prin aportul financiar deosebit al lui Ioan Morar, cunoscut om de afaceri din Zalău, originar din Crişeni, şi care actualmente este atât preşedintele FC Zalău, cât şi sponsor al echipei din Liga a III-a.
Viceprimarul Vasile Bogdan ne-a mărturisit că, chiar dacă Crişeniul este una dintre comunele bogate ale Sălajului, nu ar putea susţine o echipă în Liga a III-a, deşi dorinţa unora este mare. Însă, oficialul Primăriei este dispus la o colaborare cu preşedintele Ioan Morar, care i-a solicitat sprijin pentru a face antrenamentele la baza din Crişeni.
“Oficialii echipei FC Zalău au avut intenţia de a veni să facă antrenamente la noi şi de a realiza un parteneriat cu noi pentru o selecţie de jucători. Pentru binele fotbalului putem ajunge la o înţelegere, chiar dacă în trecut   au fost şi unele discuţii. Colaborarea trebuie să fie avantajoasă pentru ambele părţi”, a adăugat oficialul Primăriei.
Comuna Crişeni nu duce lipsă de baze sportive  
Parcă, niciodată nu s-au realizat atâtea lucruri bune în vederea petrecerii timpului liber al tineretului de la sate ca şi în ultimii ani. Tocmai pentru a nu ajunge prin baruri şi discoteci, oficialii Primăriei au pus la punct un plan de atac, astfel că bazele sportive au devenit locul preferat de tineri, mai ales că acestea au fost modernizate.
“Baza sportivă din Crişeni a fost finalizată în 2014. Atunci s-a construit o clădire nouă, terenul a fost împrejmuit, are tribune şi utilităţile aferente, iar valoarea investiţiei s-a ridicat la 5 miliarde lei vechi, proveniţi din bugetul local”, ne-a declarat Vasile Bogdan.
Baza sportivă din Gîrceiu a fost construită pe bani guvernamentali, pe Ordonanţa 7, iar lucrările au fost finalizate în anul 2013. Practic s-a construit o clădire, un teren sintetic şi s-a realizat împrejmiurea bazei sportive, bineînţeles  cu toate utilităţile necesare, iar valoarea investiţiei s-a ridicat la 4,5 miliarde lei vechi.
 În centrul comunal s-a construit şi un teren sintetic multifuncţional, la şcoala din localitate. Lucrările au fost finalizate în primăvara acestui an, iar investiţia se ridică la 3 miliarde, bani proveniţi tot din bugetul local. “Iniţial, ne-am gândit la o sală de sport, dar analizând numărul de copii, am considerat că nu se merită construirea unei săli de sport”, ne-a mărturisit gazda noastră.
Banii publici sunt folosiţi cu grijă  
Chiar dacă a rămas primul om în Primărie, după ce Maior Andrei a fost destituit din funcţia de primar, viceprimarul Vasile Bogdan vrea să continue munca începută de câţiva ani. Principalul obiectiv pe care se axează este sistemul de canalizare.
“Reactualizarea planurilor de canalizare reprezintă principalul obiectiv pe care îl avem. Suntem într-un stadiu avansat, documentaţia este gata şi vom putea demara procedura de achiziţii. Lucrarea este amplă, costurile sunt mari, însă faptul că în final toată comuna şi satele aparţinătoare vor avea un sistem de canalizare pus la punct, cred că este singurul lucru care contează. Şi costurile sunt mari, dar sumele necesare sunt asigurate prin Ordonanţa 28, dar şi din bugetul comunei. Au durat foarte mult avizele, acum se va face o licitaţie să vedem cine va fi constructorul, iar dacă ne mai permite vremea vom începe lucrările”, ne-a informat viceprimarul, dar şi cu sarcini de primar.
Din bugetul local s-a investit şi în căminele culturale, pentru lucrări de modernizare. Nici cele două sate aparţinătoare comunei Crişeni nu au fost  neglijate de Primărie şi Consiliul Local. Din cele declarate de viceprimar reiese că toate căminele din comună au beneficiat de lucrări de amenajare, mai bine spus s-au făcut finisajele interioare, introducerea sistemului de încălzire, construirea de grupuri sanitare.
“Doar la căminul din Crişeni, la etaj, am amenajat o bibliotecă şi o sală de internet. Într-adevăr, şi investiţia s-a ridicat la 4,5 miliarde lei vechi, dar a ieşit ceva frumos”, a mărturisit viceprimarul.
Ceea ce s-a promis s-a făcut. Astfel, acum doi ani se spunea că în Crişeni se va construi un dispensar medical, având în vedere că acesta funcţiona într-un apartament al unui bloc de la Primărie. Iată că, în 2015, clădirea este construită şi se află chiar în curte cu Primăria.
“Lucrările sunt finalizate şi urmează să facem formalităţile de concesionare sau închiriere pentru medicii care vor să îşi amenajeze cabinete, dintre care unul de medicină generală şi unul stomatologic. Şi acest stabiliment a fost realizat tot din bugetul local, iar valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 4,5 miliarde lei vechi”, ne-a mărturisit oficialul.
Un plus de confort în viitor
 În prezent, în centrul de comună se construieşte un lăcaş sfânt. “Construirea unei noi biserici ortodoxe era necesară, având în vedere dezvoltarea comunei şi a satului Crişeni. Până acum au fost alocaţi în jur de 10 miliarde din bugetul local, dar anul acesta le vom aloca încă 5 miliarde, apoi an de an vom vira o sumă din buget până lucrările vor fi finalizate”, spune viceprimarul Vasile Bogdan.
Proiectele nu se opresc aici, iar oamenii harnici ai Primăriei vor să schimbe cu totul faţa comunei şi şi-au propus un ţel: “Dorim să ne ocupăm şi de alte lucruri, care să aducă un plus de confort locuitorilor din comună. Vom folosi fonduri europene pentru înfiinţarea unor spaţii publice de recreere, spaţii ce vor fi dotate şi mobilate corespunzător, însă atenţia noastră nu este îndreptată doar către cei din Crişeni, ci şi către cei de la sate, astfel încât vom face câte un parc în fiecare sat”, ne-a spus viceprimarul Vasile Bogdan.
Primăria a mai investit şi în achiziţii necesare comunei, ultima fiind un tractor cu toate accesoriile, cu remorcă, cositoare şi lamă. Un lucru dus la bun sfârşit a fost alimentarea cu apă în toată comuna. “Lucrările au început în anul 2000, prin bani de la Guvern, dar aceştia nu au ajuns şi am plusat şi de la bugetul local. Lucrările au fost finalizate abia în 2011”, ne-a informat Vasile Bogdan.
Se caută apă pentru ştrandul din Crişeni
De mai bine de 15 ani, ştrandul din Crişeni zace nefolosit, în paragină. “Este şi urât să fie un loc neîngrijit chiar în mijlocul satului. Sperăm să găsim o modalitate cât mai bună şi eficientă pentru a putea să îl redeschidem”, ne-a declarat viceprimarul.
Pe vremuri, ştrandul din Crişeni era locul în care zălăuanii mergeau “la scăldat”. După ce a fost cumpărat de un investitor şi lăsat în paragina, au urmat peste cinci ani de procese până când Primăria Crişeni a reuşit să intre în posesia lui. Viceprimarul Vasile Bogdan ne-a mărturisit că puţul existent s-a colmatat.
“Am alocat în jur de 4 miliarde lei vechi pentru a fora un puţ, iar anul viitor avem în plan să începem lucrările. Trebuie să facem o documentaţie amănunţită, deja am vorbit cu nişte specialişti şi aşteptăm să vedem ce va fi. Nu vrem să greşim că este vorba despre o sumă mare de bani, iar să bagi 4 miliarde într-un foraj şi să dai greş atunci îţi pui multă lume în cap şi este foarte riscant”, a adăugat viceprimarul.
Crişeniul îmbină foarte bine viaţa liniştită de la ţară cu facilităţile pe care ţi le oferă un oraş. Aici există o oază de linişte, iar localnicii pot să aleagă să fie rupţi de lume sau conectaţi la lume. Totul depinde numai de ei.                                           Reportaj realizat de Monica MARE

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj