Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ: Viaţa sportivă la sat: De la Zorile, la Olimpia. Tradiţia “sportului rege” continuă şi în comuna Rus. GALERIE FOTO

RUS – Scurt istoric: 
Situată în nord-estul judeţului Sălaj, comuna Rus este aşezată pe malul Someşului, în aşa numitul “şes” al Văii Someşului, iar relieful este destul de variat. Arealul face parte din Podişul Someşan sau Platforma Someşană, o regiune de creste concentrice şi suprafeţe structurale, comuna fiind străjuită de dealuri semeţe şi are trei localităţi.
Vatra actuală a centrului comunal este situată în lunca şi pe terasele Someşului, fiind brăzdată prin mijloc de Valea Iepii, care îşi are izvoarele în hotarul satului Fîntînele, numit altă dată “Iapa”, Valea Şimişnei şi Valea Rinului care îl brăzdează lateral, fără a constitui limite de hotar cu satele vecine. Chiar dacă face parte din judeţul Sălaj, comuna e mai aproape de oraşul Dej, la doar 34 de kilometri şi la 60km de Baia Mare, decât de reşedinţa de judeţ, Zalăul aflându-se la aproape 80km! 
În ceea ce priveşte istoricul satelor comunei Rus, majoritatea datează din anul 1300. Satul Rus datează din anul 1325 şi se afla în proprietatea familiei Sabori, şi anume a lui Sabori Ioan. Acesta a amenajat satul Apafy, pe care l-a vândut apoi lui Banfy Dionisie.
De-a lungul vremii satul Rus a suferit numeroase atacuri şi devastări din partea turcilor şi austro-ungarilor şi a avut foarte mulţi proprietari. Satul Fîntînele-Rus datează din anul 1338, fiind consemnat în documente sub denumirea de Kabalapataka – tradus in româneşte “Valea Iepei”. Denumirea sa derivă din cuvântul latin “caballus”, care înseamna cal, şi cel secuiesc Kabala, care se traduce iapă. În fine, satul Buzaş datează din anul 1375.
La ultimul recesământ, comuna avea 1.071 de locuitori, după ce la recensământul anterior, cel din anul 2002 se înregistrau peste 1.200 de locuitori, majoritatea fiind români (95,7%). Din punct de vedere confesional, majoritatea sunt ortodocşi (89,82%), dar există şi minorităţi de penticostali (3,45%), baptişti (1,77%) şi greco-catolici (1,4%).
Alexandru Pintea – primar comuna Rus: “Fotbalul are o mare tradiţie la Rus, încă de când localitatea făcea parte din Raionul Dej. Când şi Şimişna făcea parte din comuna noastră, aici era o echipă puternică, ce juca şi în Divizia D. Acum, sper să ne batem la podium, cu atât mai mult cu cât ne pregătim să sărbătorim trei decenii de fotbal la Rus!”
Ca să ajungi în comuna Rus trebuie să intri pe drumul european 58, ce face legătura între Dej şi Baia Mare. La Răstoci, o iei spre Dej, străbaţi Perii Vadului, Bizuşa, Ileanda şi Dăbăceni, după care o coteşti în dreapta şi ieşi de pe “european”. Imediat, te aşteaptă râul Someş, pe care îl treci pe un pod modernizat şi de aici direct în centrul comunal.
Rusul este o comună destul de mică, ce are o suprafaţă de 60 km pătraţi şi doar trei localităţi: Rus, Buzaş şi Fîntînele -Rus, populaţia fiind undeva la 1.000 de locuitori. Toate acestea, după ce localităţile Şimişna şi Hăşmaş s-au scindat, în anul 2002, cele două fiind acum în comuna Şimişna.
Aşezată pe Valea Someşului, comuna Rus este străjuită de dealurile din Podişul Someşan. Altfel spus, comunitatea locală se află undeva izolată de agitaţia cotidiană şi unde tradiţiile şi obiceiurile s-au păstrat mai bine decât în alte zone
Câştigarea Seriei Est din anul 2010, una dintre cele mai notabile performanţe  
Chiar dacă nu a ajuns în Liga a IV-a decât pe perioade scurte, echipa de fotbal a comunei are tradiţie şi tinerii din comună continuă povestea frumoasă a „sportului rege”. Trebuie spus că activitatea fotbalistică din Rus se derula încă de la începutul anilor ‘70, când echipa Zorile Rus evolua cu succes în Campionatul organizat pe Raionul Dej, ce făcea parte din Regiunea Cluj. După câţiva ani, structura administrativă s-a reorganizat şi în locul regiunilor sau raioanelor s-au înfiinţat comunele, Rus fiind repartizat în judeţul Sălaj.
În anul 1976, noua comună şi-a făcut şi o altă echipă de fotbal: Olimpia Rus. În ciuda problemelor diverse, gruparea de pe Someş a avut o continuitate în activitate şi a evoluat cu succes în campionatele zonale.
Una dintre cele mai importante performanţe din istorie a fost câştigarea Seriei EST din Liga a V-a!
Aceasta se întâmpla în sezonul 2009 – 2010, când reprezentanta comunei Rus a avut un parcurs foarte bun, „bifând” 12 victorii din 14 partide, ocupând locul 1 la diferenţă de urmăritoarele sale, Unirea Sălăţig (locul 2), Largiana Românaşi (3) şi Benfica Ileanda (4). În plus, Ionuţ Bora a devenit golgheterul Seriei Est, cu 16 goluri.
Să vedem şi componenţa acelei formaţii:
Portari: Adrian Blaga, Ioan Benche şi Vasile Mâţa;
Fundaşi: Alexandru Bora, Antonius Bora, Teodor Ciunt, Marius Gavriş, Alin Marc, Raul Păcurar, Mihai Pop, Silviu Pop şi Mihai Stână;
Mijlocaşi: Livius Bora, Lucian Centea, Daniel Dăbâcanu, Vlad Mada, Ionuţ Mureşan, Paul Precup şi Ioan Rus;
Atacanţi:  Casian Dârjan, Nicuşor Precup, Mihai Ungur şi Ionuţ Bora
Antrenor: Paul Precup; antrenor secund: Silviu Pop
Delegat: Marian Bora
Preşedinte de onoare: Augustin Pintea
Aproape trei decenii de fotbal la Rus
Acum, Olimpia se pregăteşte să sărbătorească  trei decenii de activitate şi, cum ar putea sărbători, decât prin câştigarea unui alt loc 1! Şi în sezonul trecut, echipa a avut rezultate bune, mai ales spre finalul campionatului, clasându-se pe locul 5, într-o serie puternică cu echipe cu pretenţii, precum AS Creaca Jac, CS Hida, Viitorul Băbeni, AS Tihău sau chiar Rapid Zimbor.
Să spunem că, între timp, Olimpia a cam schimbat liniile, astfel că în componenţa lotului se află foarte mulţi tineri din comună. „Mă bucur că tinerii din comună fac mişcare şi în plus avem şi rezultate bune„ spune primarul Alexandru Pintea. De fapt, din echipa care câştiga Seria EST în anul 2010, în lot mai există doar câţiva jucători: Ioan Rus, Ionuţ Bora, Livius Bora sau Vlad Mada, cel din urmă fiind şi căpitanul echipei.
În rest, aproape toţi sunt tineri din comună, cu câteva excepţii, iar de echipă de ocupă Augustin Bodea, un consilier local, care este şi un mare iubitor de sport.  Startul a fost unul mai greu, deoarece Vlad Mada şi compania au pierdut pe teren propriu, în faţa vecinilor de la Someşul Gâlgău, dar totul a fost pus pe seama unui accidentat. De fapt, „galben-negrii” şi-au revenit în runda următoare, când au „smuls” un punct în deplasarea de la redutabila AS Tihău.
Mai apoi, Olimpia a făcut scor cu Someşul Letca, iar duminică a remizat în deplasarea de la Năpradea. Având susţinere de la autorităţile locale, echipa are ca obiectiv clasarea pe podium. Cam acelaşi lucru îl speră şi primarul Alexandru Pintea, cel care este şi preşedintele de onoare al asociaţiei sportive.
„O comună mică şi săracă, precum Rus, nu poate ţine o echipă în Liga a IV-a, dar noi vrem să fim fruntaşi în fiecare an. În acest sezon, vrem să ne clasăm pe podium. Sigur, ar fi foarte frumos să repetăm performanţa din anul 2010, dar e foarte greu, deoarece în serie sunt echipe  bune şi cred că ne batem acolo în faţă cu Cetatea Buciumi, AS Tihău, Viitorul Băbeni şi AS Creaca Jac”, ne-a declarat primarul Alexandru Pintea.
Buget de 20.000 de lei  pentru echipa de fotbal  
Pentru acestea, oficialul Primăriei s-a implicat astfel ca echipa să primească de la autorităţile locale o sumă de 20.000 de lei.
„Pentru acest an, Primăria şi Consiliul Local au alocat o sumă consistentă pentru activităţile sportive şi mă bucur că şi eu pot susţine echipa”, spune primarul. Chiar dacă nu a practicat sportul nici măcar în tinereţe, acesta susţine fenomenul şi chiar se află alături de Olimpia Rus, chiar şi în meciurile din deplasare!
Nu am făcut sport, dar îmi place fotbalul, handbalul şi tenisul. Sunt un susţinător al echipelor HC Zalău şi HCM Baia Mare, dar şi un fan al echipei noastre de fotbal! Sunt prezent  la aproape toate meciurile, chiar şi în alte localităţi, dacă timpul îmi permite”, a subliniat Pintea. Tocmai simpatia faţă de fenomenul fotbalistic şi faţă de tinerii din comună l-a făcut pe primar să pună accentul pe îmbunătăţirea condiţiilor materiale.
Astfel, Alexandru Pintea a avut în plan să realizeze o bază sportivă, după ce terenul s-a strămutat de mai multe ori. În timpul CAP-ului, terenul era amenajat la intrarea în Rus, dinspre Ileanda, dar şi pe o locaţie amenajată la câţiva kilometri de sat. Prin anii 80, terenul a fost mutat lângă Şcoala din Rus, acolo unde se află şi în acest moment. De-a lungul timpului, au fost şi mai multe discuţii cu proprietarul. Mai exact, cu copiii preotului Bilţ şi s-a ajuns până în instanţă.
Câţiva ani, autorităţile locale au tot negociat, iar în anul 2009 s-a reuşit cumpărarea terenului. De fapt, Primăria a cumpărat toată suprafaţa, adică aproximativ 4 hectare, cu suma de 600 de milioane de lei vechi, cealaltă suprafaţă devenind păşune şi chiar o extensie a cimitirului.
Bază sportivă cochetă la Rus!  
Încă din anul 2010, au început discuţiile pentru o bază sportivă la terenul de fotbal. În anul 2013, comuna Rus a intrat în GAL Valea Someşului, alături de alte 12 comune din Sălaj şi Cluj, precum Ileanda, Zalha, Letca, Lozna, Poiana Blenchii, Surduc  sau Şimişna. Fiecare comună a trebuit să realizeze proiecte şi GAL urma să aloce o sumă de 55.000 de euro.
Primarul de Rus a decis ca această sumă să fie canalizată către o bază sportivă şi a realizat un proiect pe măsura 322. Proiectul a fost eligibil, iar în vara anului 2014 au şi început lucrările. Suprafaţa de joc a fost reamenajată. Mai întâi, s-a „muşcat” din dealul din apropiere şi pământul a fost pus pe teren, deoarece exista acolo o diferenţă de nivel de aproximativ 1.5 metri!
„Terenul s-a umplut cu 100 de rabe de pământ. Apoi, am îndreptat şi am ajns la cota zero. Am discuit şi am însămânţat terenul cu trifoi alb şi cu iarbă de gazon”, arată primarul Pintea. Terenul a fost îngrădit cu sârmă  şi gazonul a început să fie irigat, prin aspersoare şi suprafaţa de joc arată excelent, devenind probabil una dintre cele mai bune din Liga a V-a!
Pe dealul de lângă, au fost amenajate tribune cu o capacitate de 200 de persoane, iar în cursul acestui an vor fi acoperite!  Mai apoi, a fost construită o clădire, pentru vestiare şi băi pentru ambele formaţii, dar şi pentru brigada de arbitri. În plus, au fost pavate alei de aproximativ 235 de metri! Altfel spus, comuna Rus are acum o bază sportivă cochetă cu care se pot lăuda localnicii, dar şi vizitatorii au doar cuvinte frumoase la adresa acesteia.
Alexandru Pintea: “Cred că la Rus există una dintre cele mai frumoase baze de pe Valea Someşului!”
 Acum baza este administrată de Augustin Bodea, cel care are la dispoziţie utilaje moderne, deoarece respectivul proiect a prevăzut şi o maşină de tuns şi o maşină de marcat terenul.
„Sincer, am o satisfacţie când văd această bază. Arată foarte bine şi cred că una dintre cele mai frumoase de pe Valea Someşului. Sunt mândru de această realizare, adică o bază pe bani puţini, dar în care am pus suflet şi muncă. Chiar vreau să îi mulţumesc consilierului Augustin Bodea, cel care  se ocupă de îngrijirea bazei”, a subliniat primarul Alexandru Pintea.
Rămânând la baze sportive, trebuie spus că terenul de la Rus este singurul din comună. În incinta şcolii mai există două terenuri de handbal şi volei, de dimensiuni mici asfaltate în anul 2009, şi cam atât. „În perspectivă, am dori şi o sală de sport, dar cred că este cam greu acest lucru, deoarece comunele mici  nu pot puncta la proiecte şi demersurile pentru o sală ar însemna să arunc banii pe fereastră, deoarece toate actele şi avizele costă”, este de părere primarul.
Nici la capitolul elevi, comuna nu se poate lăuda, astfel că la Rus fiinţează o singura şcoală, o unitate de învăţământ unde învaţă doar 121 de copii. Există şi o grădiniţă la Fîntînele, actualmente cu 13 copii.  Comuna dă un titular la  Olimpia Satu Mare: Romario Rus!
În ce priveşte activităţile sportive, totul se reduce la Olimpia Rus şi la echipele de la şcoală, ce participă la Cupa „Văilor” sau ONSS şi cam asta s-a întâmplat şi în trecut. Există, totuşi, şi sportivi de performanţă, care îşi au originile din comună, precum voleibalistul Marius Ciortea.
Acesta a jucat pe prima scenă la mai multe echipe precum, „U” Cluj, VCM Piatra Neamţ, Steaua Bucureşti, Unirea Dej, SCMU Craiova, dar şi CS Remat Zalău, cu care a devenit campion naţional! Mai apoi, Vlad Mada, actualul căpitan de echipă de la Olimpia a jucat la Unirea Dej. Tot acolo au mai evoluat fraţii Romario Rus şi Ionuţ Rus. Dacă ultimul joacă acum la Rus, Romario a devenit un fotbalist cotat, ajungând în Liga a II-a, la Olimpia Satu Mare!  
Handbalistul Călin Hosu, de la Rus pe  prima scenă, dar şi la campioana Ciprului!
Un nou produs al sportului din Rus a fost Călin Hosu, cel care a devenit un bun handbalist, care a evoluat ani buni pe prima scenă, dar şi la loturile naţionale de juniori, tineret şi universitare! Astfel, acesta a început handbalul la Rus în anul 1980, iar în anul 1981 a ajuns la CSS Viitorul Cluj, unde a evoluat ca junior până în anul 1985. A urmat un transfer pe prima scenă la Dinamo Braşov, unde a jucat  până în anul 1990!
Revenit pe Someş, sălăjeanul nostru a îmbrăcat tricoul formaţiei “U” Cluj, tot în prima ligă, până în anul 1995. A venit apoi un transfer în străinătate şi, în perioada 1995 – 2000, Călin Hosu a jucat la campioana Ciprului, SPE Nicosia!
În 2000, a revenit în handbalul românesc, tot la “U” Cluj, de unde s-a restras dn activitatea sportivă, în anul 2003. Actualmente, s-a stabilit la Cluj-Napoca şi a intrat în afaceri, devenind administratorul lanţului de cofetării PRALINA!
 Echipele de handbal şi minifotbal, o forţă în sportul şcolar din Sălaj. La individual, se remarcă – în special – Robert Petruţ şi Diana Butuza
 În ce priveşte activitatea sportivă de la Şcoala Gimnazială, la Rus există un mare avantaj: profesorul de educaţie fizică! Dacă în multe comune orele de sport sunt susţinute de profesorul de muzică sau matematică, la Rus există profesor de specialitate, originar chiar din comună. Este vorba despre Vlad Mada, nimeni altul decât “căpitanul” echipei de fotbal Olimpia!
În aceste condiţii, Rusul a început să aibă rezultate la Cupa “Văilor” sau la ONSS. Astfel, în anul 2013, la ONSS, echipa de handbal a şcolii a ocupat locul 1 la faza zonală, dar şi judeţeană, ajungând la faza interjudeţeană de la Oradea, acolo unde sălăjenii s-au clasat pe locul 3!
La aceeaşi competiţie, echipa de minifotbal a ocupat locul 1 la faza zonală, locul 1 pe judeţ şi s-a clasat pe locul 4 la faza interjudeţeană, ce a avut loc tot la Oradea. La Cupa “Văilor” de la Zalha, Şcoala Rus a fost a treia, iar remarcaţii au fost echipa de handbal băieţi (locul 1), echipa de volei băieţi (locul 3) şi echipa de minifotbalul (locul 3). La rezistenţă, Darius Cobliş a ocupat locul 3. Mai apoi, în anul 2014 (ONSS), echipa de handbal a luat locul 2 pe zonă, la fel ca şi echipa de minifotbal.
 
La Cupa “Văilor”, Robert Petruţ a câştigat locul 1 la săritură în lungime şi locul 3 la rezistenţă, în timp ce Diana Butuza a fost a doua la rezistenţă. În anul 2015, la ONSS, echipa de băieţi a ocupat locul 1 la zonă şi s-a clasat pe locul 4 pe judeţ, iar echipa de minifotbal a fost pe locul 2 la zonă.
La Cupa “Toamnei” – o nouă competiţie în peisajul sportului din Sălaj, desfăşurată la Ileanda – elevii lui Vlad Mada au avut alte rezultate bune. Robert Petruţ a fost primul la rezistenţă şi la lungime, Diana Butuza a ocupat locul 3 la rezistenţă, Marius Varga a ocupat locul 2 la viteză, Andrada Rad a ocupat locul 1 la viteză (clasele V – VI) şi Sebastian Blomenstain a fost primul la lungime. Echipa de handbal a fost pe 2, iar cea de minifotbal pe 3.  
Locuitorii vor păşi în anul 2016 cu apă şi canal şi drumuri asfaltate  
Că sunt iubitori de sport sau nu, toţi locuitorii comunei Rus sunt pe aceeaşi lungime de undă când este vorba despre creşterea nivelului de trai, despre modernizarea comunei. Ca urmare, comunitatea locală vrea să fie la curent cu prezentul şi viitorul comunei. Astfel, primarul Alexandru Pintea ne-a dat câteva detalii în ce priveşte proiectele finalizate şi cele care se derulează la Rus.
Astfel, primarul spune că Valea Iepii, cea care brăzdează transversal centrul comunal, a fost amenajată la fel ca şi parcurile de la Rus şi Buzaş. Cu bani de la bugetul propriu a fost realizat şi iluminatul pe bază de leduri, iar căminele culturale au fost reamenajate. Un proiect de mai mare anvergură este aducţiunea apei şi introducerea canalizării, care se derulează şi care se află spre finalizare.
„Apa curge la robinet în gospodăria localnicilor din anul 2014 şi există 248 de gospodării din Rus şi Fântânele racordate la apă. Şi lucrările de canalizare se află pe ultima sută de metri. Conductele sunt băgate în pământ şi aşteptăm să utilăm lucrarea. Până în decembrie totul va fi gata”, ne asigură primarul. Tot până la finalul anului va fi finalizat şi drumul dintre Rus şi Fîntînele, în lungime de 4.2 kilometri, dintre care 2.2 klometri sunt deja asfaltaţi.
Ca şi proiect de viitor, la Rus se doreşte asfaltarea tuturor uliţelor, care însumează 9.4 kilometri. „Dacă proiectul va fi eligibil, în anul 2016 putem începe deja lucrările”, a precizat Alexandru Pintea, cel care va mai depune un proiect şi pentru amenajarea tuturor pârâurilor din comună.
Aflat la finalul celui de-al doilea mandat, Alexandru Pintea nu este însă hotărât să candideze la alegerile din anul 2016, deşi în perioada „domniei” sale comuna a făcut un pas important către lumea civilizată. Cu acesta sau fără domnia sa, comunitatea locală din Rus trebuie să aibă un trai din ce în ce mai bun.
Reportaj realizat de Călin ONICAŞ

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj