Connect with us

Ştiri din Sălaj

Reportaj: Viaţa Sportivă la sat: Pentru prima dată în istorie, Bănişorul are echipă în Liga a IV-a. GALERIE FOTO

“Nu vreau să mai candidez, am obosit! Pe viitorul primar aş vrea să îl rog să continuie proiectele începute, deoarece  nu se vor finaliza până în momentul alegerilor. Îl rog să aducă bani, prin proiecte în comună şi să nu pună la suflet şi să aibă grijă de sănătate. Iar ca un sfat personal, să nu uite că are şi familie”, spune primarul Ioan Gheorghe Pop

   Într-o Românie cu multe sate sărace şi lipsite parcă de vlagă, în care drumurile sunt pline de gropi şi noroi, iar şcolile… o ruină, avem şi locuri desprinse parcă din altă lume, locuri în care primarii nu au stat cu “mâinile în sân” şi au făcut ceva să schimbe “mocirla”. Unul dintre acestea este şi micuţa comună Bănişor, acolo unde primarul Gheorghe Pop a încercat să atragă cât mai multe fonduri pentru a schimba faţa comunei. După o muncă de ani buni, se citeşte pe faţa primarului mulţumirea că a reuşit să îşi ducă sarcinile la bun sfârşit. Altfel spus, cu atâtea modernizări, comuna Bănişor primeşte cartonaşul verde pentru civilizaţie.
Gloria Ban, mândria comunei
 Echipa de fotbal a comunei a adus multă fericire în rândul localnicilor. Cea mai notabilă performanţă obţinută de Gloria Ban a fost câştigarea campionatului în Seria Vest a Ligii a V-a, în anul 2006. Din păcate, lipsa fondurilor şi a unei baze materiale corespunzătoare i-a determinat pe conducătorii grupării să cedeze locul în Liga a IV-a, celor de la Gloria Meseşeni. Însă, sezonul trecut, formaţia condusă de Gheorghe Pop a reuşit aceeaşi performanţa, de a câştiga Seria şi de a avea posibilitatea să se înscrie în Liga a IV-a!
“În ediţia 2014 – 2015, la înţelegere cu copiii şi împreună cu un grup de iubitori de fotbal din comună, am hotărât să întărim echipa comunei, aducând jucătorii acasă şi promiţându-le că dacă în Liga a V-a ocupăm primul loc, ne înscriem în Liga a IV-a. Într-o grupă destul de grea, alături de Buciumi şi alte echipe cu nume, am reuşit să obţinem primul loc şi astfel un loc în Liga a IV-a.
Este pentru prima dată în istorie, când comuna Bănişor are echipă în al patrulea eşalon. Îmbucurător este faptul că întreaga componenţă a echipei este din comună şi chiar dacă majoritatea sunt  studenţi pe la facultăţile din Cluj-Napoca şi chiar Bucureşti, se întorc în week-end acasă, participând la meciuri. Trebuia să mă ţin de cuvânt, deoarece le-am promis băieţilor, că dacă termină Seria pe primul loc, ne înscriem în eşalonul superior”, ne-a declarat primarul.
Chiar dacă s-au disputat până acum doar patru etape, Gloria Ban a reuşit să surprindă multă lume cu rezultatele. În momentul de faţă, Daniel Bonţea şi colegii se regăsesc pe locul şase, în clasament după ce au obţinut două victorii în faţa formaţiilor CS Crasna şi Benfica Ileanda pe care a învins-o duminică, cu scorul de 5 – 1. Ce-i drept, formaţia din comuna Bănişor a reuşit şi o remiză în faţa Unirii Mirşid, grupare care sezonul trecut a terminat pe locul 5, iar anul acesta are obiective măreţe.
“Fără doar şi poate, nivelul Ligii a IV-a este peste cel al Ligii a V-a, dar copiii de la echipă ţin piept şi deja au obţinut câteva rezultate   notabile. Avem echipă de Liga a IV-a. Obiectivul nostru este să ne clasăm în primele 10 locuri, dar mi-ar face o mare plăcere să terminăm sezonul în primele şase echipe, dar va fi foarte greu. Chiar dacă  nu am jucat încă cu Cehu Silvaniei, cred că este cea mai bună echipă din campionat, dar şi CS Crasna şi Rapid Jibou sunt formaţii bune”, ne-a declarat Gheorghe Pop.
Gloria Ban, susţinută de Primărie şi Consiliul Local
Chiar dacă zona este slab dezvoltată din punct de vedere economic, oficialii Primăriei tot au găsit câte o modalitate de a susţine echipa de fotbal. Chiar dacă în sezonul acesta cheltuielile sunt mult mai mari, fiind înscrisă în Liga a IV-  a, Primăria şi Consiliul Local a alocat 100 milioane lei vechi, iar restul banilor necesari sunt suportaţi de o “mână” de oameni cu dragoste pentru “sportul rege”.
“Fără oameni de sport nu se poate ţine o echipă de fotbal în comună, deoarece cheltuielile sunt mari, iar pe lângă banii de la bugetul local, este nevoie şi de sponsorizări. Eu mă bucur că avem parte de susţinere atât moral cât şi financiar din partea unor oameni, care îndrăgesc sportul şi care se implică activ în susţinerea echipei Gloria Ban. Printre aceştia se numără Costel Ardelean, Florian Soponea, Vasile Costea, Dumitru Groze şi Flore Lupuţ, cu siguranţă fără ei nu ar exista echipă. Mă bucur să văd că la meciurile de acasă se adună şi 200 de spectatori”, a adăugat oficialul.
   “Comunele unde primarii nu iubesc fotbalul, nu există nici echipă”
 Primarul Gheorghe Pop nu numai că iubeşte fotbalul, dar a şi jucat câţiva ai buni pe la echipele din judeţ. Prima dată a evoluat la Măgura Şimleu, după care la Sparta Crasna, timp de patru ani (1977 – 1981), după care a evoluat la Gloria Ban.
“Fiul meu îmi duce tradiţia mai departe. Chiar a fost şi în vederile echipei FC Zalău. Până şi Marius Paşca – de la Luceafărul – ne-a sunat să meargă la Bălan, dar nu poate deoarece este student la Politehnică. Mi-am dorit foarte mult să facă fotbal, dar am optat pentru şcoală în cele din urmă. Am iubit fotbalul din totdeauna şi de aia şi susţin echipa de fotbal. Oricum, în comunele unde  primarii nu iubesc fotbalul, nu există nici echipă de fotbal”, ne-a mărturisit primarul.
Terenul de fotbal modernizat pentru Liga a IV-a
Chiar dacă comuna nu a dus niciodată lipsă de terenuri şi locuri de antrenament, în ultima   perioadă au fost necesare unele lucrări de modernizare la terenul de la Ban, acolo unde Gloria joacă meciurile de acasă. “Am pregătit terenul pentru Liga a IV-a. A fost împrejmuit, am amenajat banca de rezerve, aducţiunea cu apă, o mică tribună pentru spectatori, iar vestiarele le vom face abia în primăvară. În momentul de faţă, şcoala din localitate Ban care este disponibilizată  ţine locul vestiarelor”, a adăugat primarul.
Cele trei şcoli din comună beneficiază şi ele de teren de minifotbal, volei şi tenis de câmp. Astfel, elevii se pot juca şi antrena pentru diversele competiţii la care participă. Pe lângă toate acestea se doreşte şi construirea unei baze sportive.
Am avut documentaţia depusă şi supusă spre aprobarea proiectului care prevedea construirea unei săli de sport, dar nu am găsit locaţia potrivită, neavând teren în domeniul public cu dimensiunile solicitate de Compania Naţională de Investiţii. Cu siguranţă, Primăria împreună cu Consiliul Local va rezolva şi această problemă. Ne dorim foarte mult să fim beneficiarii unui astfel de proiect, deoarece este nevoie de un asemenea stabiliment în comuna noastră. În plus, ne  dorim şi un teren sintetic, pe care sper să îl putem face în cel mai scurt timp”, ne-a declarat primarul comunei.
Zilele satului în comuna Bănişor  
An de an, în data de 15 august, de Zilele Comunei, au loc manifestaţii sportive. Cu această ocazie, se organizează concursuri de minifotbal, unde participă elevii de la şcolile din zonă. Chiar şi la 1 iunie, se fac întreceri sportive între elevii de la şcolile din comună, iar competiţia are loc la Peceiu.
“Având în vedere că tinerii ţin la această comună s-a înfiinţat asociaţa cu personalitate juridică <Fiii satului>. Membrii asociaţiei se întâlnesc odată în an, la 15 august cu ocazia zilelor satului. Chiar dacă unii sunt plecaţi din satul natal, se întorc acasă odată cu această manifestaţie”, a declarat primarul. Şi elevii din comuna Bănişor participă la Cupa Văilor, de unde se întorc cu rezultate foarte bune.
Comuna Bănişor, sub semnul modernizării  
Gheorghe Pop, originar din Peceiu, dar stabilit la Bănişor de prin anul 2000, este primar aici de patru mandate şi de atunci s-a hotărât să facă treabă cu banii pe care îi are la îndemână, plus ajutor de la Guvern sau Uniunea Europeană. Dacă, acum patru ani, multe planuri erau doar la nivel de vis, iată că în 2015 primarul gospodar ne-a demonstrat că de el nu sunt doar vorbele, ci şi faptele, şi că acolo unde este voinţă este şi putinţă.
Dacă în 2012, primarul ne vorbea despre un proiect amplu, pe Măsura 3.2.2. a cărui valoare se ridica la 2,5 milioane euro, iată că în 2015 toate lucrările pe care le prevedea acest proiect sunt finalizate. Astfel, pe baza proiectului s-a reuşit alimentarea cu apă şi canalizare şi construirea unei staţii de epurare în localitatea Peceiu, modernizare drumuri de interes local constând în construirea a două poduri peste Valea Banului, la Peceiu şi la Ban, 4 km de străzi asfaltate, reabilitarea căminului cultural din Bănişor şi construirea unui after-school tot în centrul de comună.
“Anul acesta a fost finalizat amplul proiect pe Măsura 3.2.2. în valoare de 2,5 milioane de euro. La finele anului 2012 au început efectiv lucrările, iar recepţia a fost în acest an”, ne-a mărturisit oficialul. Pe Ordonanţa 7 s-a reuşit construcţia unui pod, peste Valea Banului, la Bănişor, finalizat în 2011, iar valoarea investiţiei s-a ridicat la 13 miliarde lei vechi.
Nici şcolile n-au rămas în afara atenţiei Primăriei. Şcoala din localitatea Bănişor a fost modernizată cu finanţare prin Banca Mondială. Practic, aceasta a fost cu totul schimbată, de la acoperiş, geamuri, încălzire centrală, şi utilată cu toate dotările necesare. Iar, recepţia lucrărilor a avut loc în 2014.
În perioada următoare şi căminul cultural din Ban va fi modernizat în totalitate prin Compania Naţională de Investiţii şi se doreşte aducerea căminului cultural la standarde europene. În acest an, oficialii de la Primărie intenţionează, tot prin accesarea fondurilor europene să extindă reţeaua de alimentare cu apă în satele Bănişor şi Ban şi să asfalteze străzile în toate localităţile, pe o lungime de 8km. “Ne dorim foarte mult să obţinem finanţarea pe sesiunea 2014 – 2020 şi să putem duce la bun sfârşit toate planurile noastre”, a mărturisit oficialul.
Încet-încet, primarul Gheorghe Pop schimbă faţa comunei, dându-i o caracteristică cu adevărat europeană, atât ca imagine, cât şi ca utilităţi pentru cetăţeni. Acum, la Bănişor sunt finalizate reţelele de infrastructură, reţele de apă şi canalizare, urmând a fi modernizate multe altele. Aşadar, comuna Bănişor intră cu adevărat în marea familie a Europei, aşteptând investitori, care vor avea condiţii propice dezvoltării unor afaceri, ce vor duce la dezvoltarea acestei zone şi a locuitorilor.
    Reportaj realizat de Monica MARE

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj