Connect with us

Ştiri din Sălaj

Reportaj. Viaţa sportivă la sat: Unirea, mândria comunei Hereclean. GALERIE FOTO


“Sunt foarte mulţumit de rezultatele echipei de fotbal şi vreau să îi felicit pe băieţi, pentru dăruirea de care au dat dovadă, în timpul campionatului”, spune primarul Dobrai Francisc

Comuna Hereclean este aşezată în centrul judeţului, la o distanţă de 10 km în direcţia nord-vest faţă de municipiul Zalău – reşedinţă de judeţ. Ocupă o suprafaţă de 71,63 km, ceea ce reprezintă 1,86 % din suprafaţa judeţului. Se învecinează la nord cu comunele Coşeiu şi Sălăţig, la est cu comunele Crişeni şi Dobrin şi teritoriul administrativ al municipiului Zalău, la sud cu comuna Meseşenii de Jos, la sud-vest cu comunele Vârşolţ şi Pericei şi la vest cu comuna Bocşa.  Comuna este aşezată în Depresiunea Zalăului şi Depresiunea Guruslăului. Altitudinea reliefului scade de la 400 m în zona de sub munte, la 200m în partea de nord. Atestările documentare ale aşezărilor comunei datează încă din secolul al XIV-lea (Hereclean – la 1415, Badon – la 1323, Bocşiţa – la 1349, Dioşod – la 1345, Guruslău – la 1441 şi Panic – la 1383). Populaţia totală a celor şase sate se ridică la 3.562 locuitori, valoare înregistrată la ultimul recensământ. În ultima perioadă, distribuţia teritorială a populaţiei a suferit modificări importante ca tendinţă şi intensitate, pe de o parte datorită fenomenelor demografice, dar în special datorită fluxului migrării interne şi externe, ca rezultat al impactului evoluţiei social – economice a comunei. “Populaţia comunei a scăzut în ultimii 10 ani, cu aproximativ 200 persoane”, ne-a declarat primarul comunei Dobrai Francisc. Deşi  are o economie predominant agrară, în ultimii ani, datorită apropierii comunei de municipiul Zalău, dar mai ales decăderii sectorului agricol, s-a putut observa apariţia şi dezvoltarea micii industrii şi a serviciilor.
Hereclean, comuna care poate fi mâine… oraş  
Spre deosebire de alte comune din judeţ, Herecleanul are perspective de dezvoltare. Premizele ei sunt apropierea de municipiul Zalău, dar nu numai. Deşi are încă statut de comună, se poate mândri că este o localitate rurală cu multe firme de diferite profile, cu o eficientă activitate economic.
O realitate benefică pentru administraţia locală, firmele de pe teritoriul ei contribuind substanţial, an de an, la bugetul local. Ba mai mult, comuna a devenit una dintre locurile preferate ale celor cu bani din Sălaj, iar în jurul vetrei satului au început construcţia cartierelor de vile. Printre cei care au casă în Hereclean se numără numeroşi oameni de afaceri, directori de companii, profesori, avocaţi, medici, dar şi diverse persoane mai puţin cunoscute în mass-media. Dacă acum câţiva ani multă lume se considera dezavantajată că locuieşte la sat, iată că vremurile s-au schimbat şi mulţi sălăjeni şi-ar schimba apartamentele pentru o mică căsuţă la ţară.
“Avem în jur de 180 de firme în comună, care asigură locuri de muncă localnicilor, şi nu numai. Doar cine nu vrea, nu are loc de muncă. Într-adevăr, firmele ne ajută să avem un buget consistent an de an şi să fim printre comunele bogate ale judeţului”, ne-a declarat primarul Dobrai Francisc.
E vremea… turismului  
Turismul poate fi cuvântul de ordine pentru multe zone ale judeţului Sălaj, iar promovarea acestui domeniu, prin punerea în valoare a tuturor elementelor din zona respectivă menită a atrage turişti, poate salva tot ceea ce înseamnă economia locală. Astfel, primarul Dobrai Francisc îşi conturează drumul către transformarea colţului de “Rai” pe care îl păstoreşte într-o puternică zonă turistică. Ba mai mult, are şi cu ce, având în vedere că comuna Hereclean dispune de un fond turistic natural, dar care din păcate deocamdată este foarte puţin valorificat. Prezenţa celor două rezervaţii naturale “Stejerişul” şi “Stejerijul de baltă”, ambele situate în localităţile Panic, precum şi a monumentelor istorice, respectiv Monumentul lui Mihai Viteazul de la Guruslău, Biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli” de la Bocşiţa şi Conacul Sebeş de la Panic, ar putea constitui puncte de plecare, pentru dezvoltarea unui turism de calitate. Zonă cu potenţial turistic aparte – Herecleanul va avea un Centru de Informare Turistic, obiectiv ce va fi finalizat curând. Proiectul pe Măsura 313, ce stă la baza acestei investiţii are o valoare de aproximativ 80.000 de euro.
“Centrul de informare Turistică este finalizat în proporţie de 70% şi sperăm ca în cel mai scurt timp să îl putem da în folosinţă. Aceste centre turistice sunt uneori privite cu reticienţă de către unii localnici, însă să nu uităm că duc la creşterea de locuri de muncă şi la venituri alternative, dar şi la creşterea activităţii spaţiului rural”, ne-a mărturisit primarul.
Unirea Hereclean,  pe podium în Liga a V-a!  
Chiar dacă este o comună potent financiară, Herecleanul are înscrisă în competiţii doar o singură echipă de fotbal, şi aceea activează în Liga a V-a. Din păcate, nu se întrevede o schimbare majoră în viitor, având în vedere că ar fi greu ca Unirea Hereclean să se laude cu o echipă în Liga a IV-a şi aproape imposibil în Liga a III-a, după cum ne mărturiseşte primarul.
 În acest an, formaţia pregătită de Florin Mândruţiu a făcut un sezon bun, în care a terminat pe podium. Unirea Hereclean a bifat 12 victorii din 18 meciuri jucate, iar cu puţină atenţie putea fi şi mai sus în clasament, având în vedere că s-a aflat la doar şase puncte faţă de Gloria Ban, cea care a câştigat Seria Centru.
“Am avut un sezon reuşit şi sunt foarte mulţumit de rezultatele echipei şi de locul 3 de la finalul sezonului. Vreau să le mulţumesc băieţilor pentru dăruirea de care au dat dovadă şi în special antrenorului Florin Mândruţiu, care a ştiut să îşi facă meseria de antrenor, pe cea de  jucător, şi pe cea de administrator! Nu ne dorim să promovăm în Liga a IV-a, deoarece ar fi foarte greu să avem şi echipă de juniori, iar bugetul ar trebui să fie mai măricel, iar acum nu ne permitem luxul acesta”, ne-a mărturisit Dobrai Francisc.
Primarul este un susţinător al echipei, iar de fiecare dată când are posibilitatea sprijină Unirea din tribune. Mai mult, sezonul acesta pe lângă cei 150 milioane lei vechi alocaţi echipei, oficialităţile au oferit şi un rând de echipament băieţilor. “Primăria a susţinut Unirea din punct de vedere financiar, iar eu, ca primar, o însoţesc la meciuri ori de câte ori îmi permite timpul. Mă bucur că în proporţie mare gruparea este formată din localnici. Noi, aici în comună, avem mulţi practicanţi de fotbal şi de minifotbal şi chiar şi la minifotbal au rezultate foarte bune”, a adăugat Dobrai Francisc.
 Terenuri de fotbal amenajate  şi în viitor vestiare
Din anul 2010, de când echipa joacă meciurile oficiale în comună, nu la Zalău, terenul din Badon a suportat mai multe modernizări. Practic, primarul Dobrai Francisc ne mărturisea încă de acum cinci ani ca vrea să ofere condiţii cât mai bune de joc şi că doreşte să amenajeze toate terenurile de fotbal din comună. Iată că a reuşit, iar terenul din Badon – unde joacă Unirea – a fost recent îngrădit, nivelat şi în viitor se doreşte construirea unor vestiare.
“Am încercat să aducem terenul de fotbal la standarde normale, iar echipa să joace în cele mai bune condiţii. Recent, am achiziţionat şi o maşină de tuns iarba modernă, în valoare de 10.000 euro, care ne este foarte folositoare la bazele sportive. Din bugetul local ne-am propus să construim şi vestiare şi sperăm ca în cel mai scurt timp să ne ducem planurile la bun sfârşit. Oricum, toate cele trei terenuri de fotbal sunt practicabile, chiar şi cel din Dioşod şi cel din Panic”, ne-a informat primarul.
 
Baza sportivă de la Şcoala  din Hereclean, aproape finalizată  
Alte comune din judeţ deja se laudă cu una sau chiar două baze de sport moderne, în Hereclean acest lucru va fi posibil, cel mai probabil anul viitor. Practic, în anul 2010 s-a realizat studiul de fezabilitate pentru construirea unei baze sportive noi, investiţia totală fiind de aproximativ 5,6 miliarde lei vechi. Documentaţia a fost depusă, iar proiectul a fost aprobat prin Ordonanţa numărul 7 “Dezvoltarea infrastructurii în spaţiul rural”. Tot în urmă cu un an, s-au început şi lucrările la baza sportivă.
Deocamdată,  au fost efectuate lucrări în proporţie de 60%. Sperăm să se deblocheze fondurile de la Guvern, să putem continua munca”, a adăugat primarul.
 Apă potabilă în toată comuna  
Când Dobrai Francisc s-a instalat în fotoliul de primar, Primăria din Hereclean avea o datorie de 20 de miliarde lei vechi numai pentru lucrările de aducţiune a apei. Investiţia a fost demarată printr-un proiect depus pe Ordonanţa 7, dar din lipsă de bani s-a oprit. Totuşi, primarul nu a lăsat lucrurile aşa, iar cu bani de la bugetul local, dar şi de la Guvern, problema datoriilor s-a rezolvat şi lucrările au continuat. La ora actuală, toate cele şase sate ale comunei sunt racordate la reţeaua de apă potabilă. Practic, apa a ajuns în gospodăriile cetăţenilor, dar şi la şcoli, cămine culturale şi dispensar.
Cămine cultural renovate şi asfalt în aproape toată comuna
Comuna Hereclean se află printre unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, care au trecut cu bine “examenul” atragerii de fonduri europene pe Măsura 322. Proiectul de faţă are ca obiective asfaltarea de drumuri şi uliţe pe o distanţă de 28 kilometri, reabilitarea a două cămine culturale din Hereclean şi Badon, precum şi amenajarea unui after-school în centrul de comună, exact lângă sediul Primăriei. Valoarea investiţiei se ridică la 2,5 milioane de euro.
“Căminele culturale le-am renovat complet, am amenajat interioarele, altfel spus, arată cum este firesc să arate un cămin în anul 2015. Suntem în proporţie de 90% gata şi cu after-school, practic este cel mai important proiect al nostru şi suntem mândri de ce am reuşit. A trebuit să facem şi un împrumut bancar pentru a putea achita TVA-ul rezultat din cele două proiecte mari, adică asfaltarea a 28 km de drum, dar şi a celui cu centrul turistic. Sigur, primim aceşti bani înapoi, într-un final”, a ţinut să precizeze primarul.
Dobrai Francisc, împreună cu consilierii locali, mai au câteva proiecte la care lucrează, cum ar fi canalizarea sau introducerea gazului în toată comuna. Aceste proiecte, însă, vor fi depuse odată cu sesiunea din toamnă, când speră să fie şi eligibile. Mai mult, comuna are cele mai multe proiecte depuse pe GAL, aşa cum veţi vedea în ultima poză, cu ajutorul graficelor.
 Staţiune balneară la Guruslău?!  
“Izvorul fermecat” de la Guruslău va deveni în scurt timp cunoscut în întreg judeţul şi nu numai. După descoperirea izvoarelor cu apă sărată, cu proprietăţi similare apelor de la Sovata, Primăria a căutat şi a găsit investitori care să amenajeze o staţiune balneară! Se pare că deja au început lucrările la viitoarea staţiune turistică, iar după cum arătau planurile, acestea vor fi finalizate în acest an.
“Noi ne-am bucurat iniţial când am forat şi am dat de izvor, deoarece am crezut că va fi apă potabilă, dar iată că are proprietăţi aproape ca cea de la Sovata. Din câte am înţeles nu va fi o staţiune foarte mare, dar va fi una cochetă”, ne-a informat primarul Dobrai Francisc.
Activităţi sportive, la momentele festive ale comunei
După multă muncă mai trebuie şi momente de petrecere şi voie bună. Una dintre acestea se desfăşoară, an de an, în prima duminică din luna august, la Guruslău. Practic, aici se sărbătoreşte victoria de la 3 august 1601 a lui Mihai Viteazu împotriva lui Sigismund Bathory. Cu ocazia manifestaţiei, pe lângă muzică şi joc au loc diferite activităţi sportive. În urmă cu câţiva ani, la Guruslău a avut loc un concurs de biciclete, dar din păcate, nu a avut continuitate. În ultimii ani, la sărbătoarea de la monument au loc şi demonstraţii de arte marţiale. Acum câţiva ani, iubitorii sportului erau privitori ai demonstraţilor  sportivilor de la Clubul Sportiv Long Dau, din Şimleu Silvaniei – preşedinte Nicolae Popan. Tradiţia artelor marţiale la Guruslău a fost continuată de sportivii de la CS Terra Kid Zalău – preşedinte Remus Cliţan, antrenaţi de Călin Marincaş – adică cel mai bun sportiv al Sălajului, din ultimii ani! Deja, Primăria se pregăteşte pentru eveniment, însă, în acest an locaţia va fi schimbată având în vedere că se fac lucrări de modernizare la monument.
Elevul Florin Mureşan, locul IV pe ţară la ONSS!  
Din ce în ce mai puţini elevi din comune reuşesc să ajungă sportivi de performanţă. Internetul şi noile gadgeturi probabil sunt în mare parte vinovate pentru lipsa de dorinţă a tinerilor de a face un sport. Totuşi, încă mai sunt şi elevii care se evidenţiază la competiţiile la care participă, aşa cum a fost şi cazul elevului Florin Emil Mureşan, care a câştigat detaşat Cupa “Văii Sălajului”, desfăşurată în acest an la Hereclean, dar a ocupat locul 1 şi la faza judeţeană de la Cupa “Văilor”, la rezistenţă! Mai mult, elevul doamnei profesoare Cornelia Cantor a ocupat locul locul IV, la faza naţională a Olimpiadei Naţională a Sportului Şcolar! Sperăm ca numele Emil Florin Mureşan să fie pe buzele tuturor în viitor şi să auzim că acesta a devenit un atlet desăvârşit, şi, de ce nu, chiar campion naţional!
Mulţi tineri renunţă la Zalău în favoarea Herecleanului  
Mulţi primari se zbat să oprească migrarea tinerilor în străinătate sau spre oraşele mari ale României. Însă, nu este şi cazul primarului Dobrai Francisc, deoarece localnicii nu părăsesc Herecleanul. Ba mai mult, au început să îşi construiască case şi să îşi înceapă viaţa de familie chiar şi tineri care nu îşi au originile în comună. “Tinerii nu mai părăsesc comuna, în schimb vin tot mai mulţi de la oraşe. Ce-i drept, aici numai cine nu vrea nu are loc de muncă, iar acest lucru este o facilitate. Chiar şi zilele trecute, firmele de la noi din comună căutau personal în vederea angajării. Mă bucur să văd că an de an se construiesc case noi şi nu numai în Hereclean, ci şi în Badon sau Dioşod”, ne-a mărturisit gazda noastră.
Spiritul de bun gospodar se vede
Primarul Dobrai Francisc a reuşit să schimbe faţa comunei Hereclean, în cele două mandate. N-ar fi candidat la funcţia de primar, dacă oamenii nu l-ar fi impulsionat în acest sens, văzându-i modestia, bunul simţ şi hărnicia. La început de drum, acum aproximativ 7 ani, Dobrai Francisc nu şi-a făurit vise mari, ştiind că nu totul se face cât ai pocni din degete, însă, nici nu a vrut să treacă ca “Vodă prin lobodă” prin viaţa comunităţii. Şi, iată că după cele două mandate, primarul a reuşit să atragă multe fonduri europene prin care a schimbat faţa comunei, dar a reuşit în special să câştige încrederea oamenilor, acest bun de mare preţ, pe care fără muncă este greu să îl păstrezi.
“Nu m-am gândit încă dacă voi mai candida sau nu, dar cert este că după cele două mandate sunt mulţumit de ce am reuşit. Mă bucur că avem asfalt în aproape toată comuna şi multe alte proiecte duse la bun sfârşit aşa cum mi-am propus încă de la început”, ne-a  mărturisit primarul.
La câte vise mai are Dobrai Francisc, ar fi păcat să nu mai candideze, având în vedere că are în plan introducerea canalizării, amenajarea de parcuri în fiecare sat şi asfaltarea tuturor drumurilor şi uliţelor din aşezările comunei.
Mică şi curată, cu oameni harnici şi gospodari aşa am putea descrie în câteva cuvinte comuna Hereclean. Practic, aici  ne este demonstrată faptic hărnicia oamenilor, nu doar prin teorie. Ba mai mult, oamenii politici au încercat să facă minuni  şi să schimbe faţa celor şase sate. Ne bucurăm să vedem că nu toţi politicienii sunt corupţi şi vor să îşi umple buzunarele, ci mai sunt şi excepţii care ne umplu sufletul cu speranţă că mai există viitor şi în România.
 
 Reportaj realizat de Monica MARE

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj