Caută articole

Filtrează articole
FOTBAL

LIGA a IV-a

15.06.2015 - 17:23

REPORTAJ - Viaţa sportivă la sat: Ioan Cătană: “FC Zalău nu are în patru meciuri atâţia susţinători, câţi are Chieşdul la un singur meci!?”

 REPORTAJ - Viaţa sportivă la sat: Ioan Cătană: “FC Zalău nu are în patru meciuri atâţia susţinători, câţi are Chieşdul la un singur meci!?”

Echipa din Chieşd a terminat sezonul 2014-2015 pe locul şapte

 
 
Comuna Chieşd este situată în nord-vestul judeţului Sălaj, într-o zonă de câmpie cu dealuri, la limita cu judeţul Satu Mare, pe drumul judeţean DJ 108F. Este situată la 37 km faţă de municipiul reşedinţă de judeţ Zalău, la 25 km faţă de oraşul Şimleu Silvaniei şi la 23 km faţă de oraşul Cehu Silvaniei. Primele însemnări despre reşedinţa de comună datează din 1461, când aşezarea este amintită sub numele de Keswesd. Puţin mai târziu, în anul 1466, este atestată documentar localitatea Sighetu Silvaniei , sub denumirea de Zygeth, iar Colonia Sighetu Silvaniei este declarată localitate de sine stătătoare doar în anul 1956.
 
De-a lungul vremii, economia comunei a fost reprezentată de exploatările de cărbuni şi bineînţeles, de agricultură . Mica industrie, susţinută de mici meşteşugari, este bine reprezentată în acest areal. Ca obiective turistice reprezentative pentru comuna Chieşd trebuie amintite biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli” din Chieşd, construită în sec. al XVIII-lea şi pictată în anul 1796, biserică ce a fost strămutată din satul Sălăjeni şi biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli”din Sighetu Silvaniei, construită în anul 1832, ambele fiind declarate monumente de arhitectură.
 
 

AS Chieşd, mândria comunei 

 
 
Turismul din România ar trebui să funcţioneze la cote maxime şi să aducă mulţi bani la buget, dar deocamdată ţara noastră nu se poate lăuda la acest capitol. Păcat, mai ales că sunt zone superbe aşa cum are şi Sălajul, iar pentru cei care ar dori un decor minimalist, rustic în vacanţe şi să fie înconjuraţi de munţi şi dealuri, acesta ar fi alegerea ideală. Mai ales comuna Chieşd, acolo unde locurile sunt pitoreşti. Ce-i drept, se poate observa amprenta tot mai evidentă a designului mai modern, având în vedere faptul că localităţile încep să prindă culoare, casele nu mai sunt zugrăvite doar în gri. Însă, modernitatea încă nu a stricat frumuseţea comunei, ci a adus un plus. Merită să vizitaţi locurile Chieşdului şi să descoperiţi frumuseţea naturală a zonei.  
 
 

Echipa din Sighetu Silvaniei a rămas în istorie

 
 
Comuna a fost renumită în toate ramurile, însă agricultura a fost un factor important, iar, în urmă cu câţiva ani, şi industria minieră prospera în Chieşd. Pe lângă acestea, locuitorii şi-au făcut timp să joace şi fotbal - singurul sport care există şi în momentul de faţă. Astfel, comuna avea echipă de fotbal încă de dinainte de Revoluţie, şi nu doar una! A fost o perioadă când evoluau două echipe de fotbal: una în localitatea Sighetu Silvaniei şi una în Chieşd.
 
“În acea perioadă, se juca fotbal din plăcere şi doar pentru masa de după meci. Acum, totul se rezumă la bani şi puţini sunt cei care mai joacă fotbal de dragul competiţiei. Îmi aduc aminte cu drag că în acea perioadă, pe echipa din  Sighetu Silvaniei nu prea o învingea nimeni”, ne-a mărturisit nostalgic primarul Ioan Cătană.  
 
 

Buget de 500 de milioane, pentru AS Chieșd!

 
 
 Dacă înainte de Revoluţie comuna se mândrea cu două echipe de fotbal, în prezent funcţionează doar AS Chieşd, grupare susţinută de Primărie şi Consiliul Local, dar din sezonul viitor se va putea vorbi de o mai bună finanţare din partea acestora.
 
“Bugetul total al comunei este de aproximativ 15 miliarde lei vechi, iar din aceşti bani pentru sport am alocat până în prezent, ce ne-am constituit un club, în jur de 150 milioane lei vechi, iar până la finele anului se va ajunge până la 500 milioane lei vechi” , ne-a declarat primarul. Pentru a putea susţine fără probleme echipa, în acest an s-au făcut demersurile pentru formarea unui club.
 
“Am făcut şi clubul ca să putem vira legal sumele necesare şi să nu avem probleme cu organele de control”, a conchis Cătană. În sezonul 2014 - 2015 obiectivul echipei a fost unul îndrăzneţ, o clasare în primele şase. Spunem că este un obiectiv îndrăzneţ, deoarece AS Chieşd funcţionează doar cu jucători din comună. Dar, să nu uităm că talente sunt, iar în lotul echipei se numără jucători foarte talentaţi, precum Andrei Lăcătuş, Paul Chiş şi Mihai Gui, care au respirat şi aerul Ligii a III-a, însă aceştia mai pleacă la muncă în străinătate, altfel spus sunt perioade când lotul trebuie improvizat.
 
“Este de înţeles că mai pleacă la muncă în străinătate. Oferim şi noi prime jucătorilor în funcţie de rezultate, dar acestea sunt insuficiente pentru ca ei să îşi permită prea multe. Noi nu le putem oferi salarii şi nici nu îi putem ţine cu forţa, dar ei iubesc echipa şi locurile natale şi tot acasă se întorc”, a adăugat primarul.  
 
 

“Avem copii talentaţi în comună, nu merită să aducem jucători din altă parte”  

 
 
 
Ar fi păcat ca oficialii să cheltuie bani pe jucători din altă parte, având în vedere că localnicii se pricep la fotbal. Primarul se mândreşte cu faptul că echipa pe care o conduce este formată doar din jucători care locuiesc sau îşi au originile în comună.
 
“Avem mulţi copii talentaţi în Chieşd şi nu merită să aducem jucători din altă parte. Noi întotdeauna am mers pe sistemul de a juca doar cu jucători de la noi din comună. Într-adevăr, avem un jucător care este doar pe jumătate din Chieşd. Mă mândresc cu ei şi cu rezultatele lor, având în vedere că ne putem bate de la egal la egal cu orice formaţie din Liga a IV-a, exceptând Luceafărul Bălan”, ne-a spus Ioan Cătană.
 
 

 Ioan Cătană: “FC Zalău nu are în patru meciuri atâţia susţinători, câţi are Chieşdul la un singur meci!?”

 
 
 Fotbalul a fost, este şi va fi iubit în Chieşd, iar acest lucru s-a putut observa la partidele jucate pe teren propriu de AS Chieşd. Chiar dacă au evoluat şi la Sighetu Silvaniei, având în vedere faptul că la Chieşd baza era în renovare, Marius Argylean şi colegii săi au avut ocazia să joace şi în faţa a peste 300 de spectatori!
 
“Fotbalul este bine perceput de populaţie. Nu are FC Zalău în patru meciuri câţi suporteri avem noi la unul singur, şi acela în etapa intermediară. Practic, avem suporteri cât şase echipe la un loc, şi 350 - 400 de susţinători am avut la meciurile jucate  acasă. Sunt un om care am iubit fotbalul de când am fost copil şi am şi jucat fotbal în tinereţe şi de aceea îmi place să avem în comună o echipă de fotbal la care să-i creez condiţii. Dacă nu îmi plăcea fotbalul - sincer - vă spun, nu era echipă de fotbal în Chieşd”, a adăugat primarul.
 
 
 

Stadion modern... la Chieşd!

 
 
 
Mare bucurie pentru iubitorii fotbalului din comună, dar mai ales pentru practicanţii acestui sport. După câţiva ani în care AS Chieşd a fost nevoită să joace meciurile de pe teren propriu la Sighetu Silvaniei, acum  formaţia condusă de Ioan Cătană s-a mutat în noua casă. Lucrările la stadionul din centrul comunal au fost aproape finalizate.
 
Sigur, mai sunt de realizat mici amenajări, adică montarea duşurilor şi montarea instalaţiei electrice, dar primarul speră ca acestea vor fi finalizate cât de repede:
 
“Mai trebuie să primim suma necesară de la Ministerul Dezvoltării pentru finalizarea investiţiei. Oricum, dacă nu primim banii, noi vom aloca în fiecare an de la bugetul local pentru a putea finaliza lucrările. Deocamdată, avem doar apă rece, dar în scurt timp vom fi racordaţi şi la reţeaua electrică şi mai trebuie nocturna”.
 
Până în prezent, la stadionul din Chieşd s-au investit aproape 5 miliarde de lei vechi, din care un miliard şi jumătate au fost alocaţi de la bugetul local, iar diferenţa a provenit de la bugetul de stat. Suma pe care a suportat-o Consiliul Local Chieşd a venit cu un scop, având în vedere că s-a dorit construcţia unei piste moderne de alergare, împrejurul terenului, care deja a fost dată în folosinţă.
 
“Prima dată proiectul cuprindea o pistă din beton, dar până la urmă am schimbat-o şi am făcut-o din zgură pentru a corespunde şi pentru alte activităţi”, a spus primarul. La stadion urmează să fie şi o instalaţie de nocturnă. “Nu mai sunt multe de făcut la bază, dar când lucrările vor fi finalizate în totalitate, terenul din Chieşd va fi unul dintre cele mai moderne din judeţ”, este convins Cătană.
 
Mai mult, pentru a fi cât mai bine întreţinut stadionul, dar şi sala de sport, Primăria a angajat o persoană responsabilă cu întreţinerea. “Am angajat un om care să răspundă de cele două baze şi care se ocupă de închirieri şi de toate utilităţile necesare”, a mărturisit primarul.  
 
 

Sală de sport, la standarde înalte  

 
 
O ramură foarte bine dezvoltată în comuna Chieşd este “învăţătura”, astfel că regăsim două şcoli, dar şi două grădiniţe, care sunt modernizate la standarde înalte. Toţi copiii au condiţii foarte bune, atât pentru învăţătură, cât şi pentru recreere. Spre exemplu, la doar 100 de metri de şcoala din Chieşd regăsim o sală de sport modernă, unde pe timp ploios, dar mai ales iarna, se ţin orele de educaţie fizică. În curtea şcolii se află şi un teren de sport, care a fost construit odată cu reabilitarea şcolii.
 
“Sala de sport este foarte utilă atât pentru şcoală cât şi pentru localnici care închiriază în fiecare după masă locaţia pentru diverse jocuri. Ce-i drept, sala de sport se autofinanţează ceea ce mă bucură”, a spus primarul.  
 
 

Faţa comunei Chieşd se schimbă pe zi ce trece

 
 
Încet, dar sigur, locuitorii comunei Chieşd vor beneficia de condiţii ca la oraş. Ioan Cătană, în cei aproape 20 de ani de când slujeşte la Primărie, a reuşit să atragă tot felul de finanţe pentru a le putea oferi localnicilor toate facilităţile. Mai mult, în momentul în care a ajuns primar, străzile erau praf şi pulbere, acum toate sunt asfaltate. “Un proiect la care lucrăm este cel de <Modernizare drumuri de interes local>, şi aici mă refer la străzi şi uliţe în toată comuna, în valoare de 3 milioane euro. Mă refer la modernizarea tuturor străzilor care sunt cuprinse în Monitorul Oficial şi care au fost pietruite în primul program european. Toate acestea vor fi pietruite, asfaltate şi construirea de şanturile betonate, inclusiv podeţe acolo unde nu corespund din punct de vedere calitativ, iar distanţa este de aproximativ 28 de km. Acest proiect este în derulare, dar am şi lucrat în valoare de aproximativ 10 miliarde de lei vechi, am depus documentaţia la Ministerul Dezvoltării şi aşteptăm să ne intre suma să putem face plăţile către constructori şi să continuăm lucrările”, a adăugat Cătană.
 
Pe Măsura 125 se doreşte pietruirea drumurilor de exploataţie agricolă în valoare de aproximativ un milion de euro. “Lucrăm şi la un program finanţat din fonduri europene, <Drumuri de exploataţie agricole> în valoare de aproximativ un milion de euro şi acum urmează să vină la faza de teren de la Agenţia N-V Satu Mare şi apoi să semnăm contractul de finanţare. Termenul de execuţie este cam scurt, până la 31 decembrie, dar nu ar fi o problemă să nu se poată realiza, deoarece drumurile vin doar pietruite şi s-ar putea realiza cu o firmă serioasă”, a mărturisit primarul.
 
 
La infrastructură, putem include şi lucrările de alimentare cu apă şi canalizare. Pe tronsoanele care deja au fost reabilitate drumurile, lucrările au fost finalizate, iar locuitorii urmează în cel mai scurt timp să se poată racorda la reţea. Sigur, a existat o problemă având în vedere aşezarea comunei, astfel că a fost nevoie de o asociere cu comuna Bocşa, deoarece la Sărmăşag nu s-a putut din cauza alunecărilor de teren. “În momentul de faţă este apă şi canalizare în toată comuna, dar nu funcţionează. Trebuie să finalizăm proiectul, iar banii necesari vor veni direct de la Ministerul Dezvoltării”, spune primarul.
 
Ioan Cătană doreşte să construiască un cămin cultural în Colonia Sighet, deoarece mâna de oameni care îşi trăiesc viaţa acolo merită şi ei unul. “Orice am putut prinde ca şi finanţare am accesat. Că vom primi sau nu vom primi finanţare pentru acest proiect nu ştim, dar am făcut tot ce a depins de noi. Oricum, avem un punctaj bun, doar comuna Cuzăplac ne depăşeşte cu două puncte! Ne-au solicitat documentele care trebuie să le mai depunem, le-am trimis deja la Bucureşti şi urmează să fie introdus în Comisia de Avizare de la Campania Naţională de Investiţii şi aprobat pentru finanţare“, a adăugat primarul. Am putea scrie pagini întregi despre proiectele din Chieşd, cu siguranţă, toate rând pe rând vor fi finalizate. Dacă nu ar fi fost tot felul de piedici şi de întârzieri financiare, cu siguranţă în Chieşd puteam vedea multe dintre acestea realizate. 
 
 

De la AS Chieşd, la FC Zalău  

 
 
Chiar dacă echipa nu a fost campioană judeţeană, gruparea din Chieşd a devenit mult mai cunoscută anul trecut, după ce trei dintre jucători au ajuns la FC Zalău. Ce-i drept, nu au rezistat mult timp, deoarece nu au reuşit să se acomodeze cu sistemul, însă conducătorul Ioan Cătană s-a simţit satisfăcut de faptul că de la AS Chieşd, trei jucători au ajuns în liga a III-a. “Lăcătuş, Gui şi Chiş au fost selectaţi să joace la FC Zalău. M-am bucurat că au ajuns să joace la un nivel mai înalt, dar din păcate nu s-au acomodat. Ei s-au obişnuit în Chieşd şi le place aici. Andrei Lăcătuş are calităţi excepţionale, şi să spun drept locul lui nu este la Chieşd în liga a IV-a, ci mult mai sus“, ne-a mărturisit Cătană.

Vizualizari: 815

Printeaza Trimite pe messenger
Comentarii
Sportul Sălăjean îşi rezervă dreptul de a modera comentariile
Nume:*
Email:
Comentariu:*
Introduceti textul din imagine:*captcha image


 


Cele mai spectaculoase goluri doar in video de mai sus. 

Vremea (Meteo)

Newsletter