Connect with us

Politică

Europarlamentarul Cristian Terheş: “După USR, şi PNL susţine o justiţie de sorginte stalinistă”

“Mi se pare ca trăim într-o ţară unde dreptatea nu are nici o legatură cu poporul”, spune Rares Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL, criticând decizia justiţiei de a menţine definitivă clasarea dosarului “10 august” de către DIICOT.

Într-un stat de drept, acela pentru care anii trecuti pretindeau ca lupta PNL si USR, dreptatea are legatura cu legea si faptele, nu cu opinia poporului. De aceea si judecatorii, la finalul oricarei hotarari judecatoresti, spun ca hotarasc sau decid “în numele legii”, nu al poporului.

Numai in statele cu sisteme de justitie de inspiratie sovietica justitia se face “în numele poporului”. Aceste sisteme invoca “poporul” pentru a justifica arbitrariul justitiei.

Maniu, Mihalache, Coposu, Brătianu si toti cei condamnati in anii ’50 in Romania erau condamnati “în numele poporului”, nu al legii.

Pentru ca justitia de sorginte sovietica sa poata justifica ca ii condamna pe respectivii “în numele poporului”, statul folosea organele de presa ale vremii pentru a influenta opinia publica, care era inflamata si instigata impotriva celor acuzati. Aceasta era reteta de condamnare a tuturor celor din anii ’50.

Reteta aceasta a fost implementata in Romania sub indrumarea consilierilor sovietici, care au preluat “procesele spectacol” (show trials) inventate in URSS de Vishinky, mai numit si “procurorul lui Stalin”.

Recursul la istorie e important, pentru ca cine nu invata din greselile trecutului e condamnat sa le repete.

În cazul acestor politicieni care sustin si azi asemenea sisteme totalitare de justitie, vor ajunge ei insisi sa fie condamnati si devorati de ele. Vedeti exemplul lui Basescu.

Aviz amatorilor din PNL şi USR.

Cristian Terheş – Europarlamentar PNŢCD

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Politică