Connect with us

Actualitate

Viziunea primarului Boncidai Csaba pentru dezvoltarea comunităţii din Pericei

După ce va termina de pus la punct partea de infrastructură, primarul vrea să pună un mai mare accent pe partea socială şi pe oferirea unor servicii cât mai bune pentru cetăţeni. O mare atenţie se acordă sistemului educaţional, astfel că administraţia locală are proiecte importante, astfel încât copiii şi elevii din comună să aibă condiţiile cele mai bune la creşă, grădiniţă şi la şcoală. De altfel există un proiect în implementare, prin care şcoala din Pericei va fi profilată


Drumuri, poduri, capele, cămine culturale, reţea de apă, canalizare şi reţea de gaz metan, sunt investiţiile pe care administraţiile locale le demarează de câţiva ani.

Toate au un rol important, de a creşte gradul de confort  al cetăţeanului. Şi la Pericei, astfel de investiţii s-au făcut sau sunt în curs de implementare, însă pentru ca o societate să se dezvolte sănătos mai sunt multe alte lucruri de făcut.

La astfel de investiţii se lucreză în comuna Pericei. Multe dintre ele nu se văd, dar sunt în planul de viitor ale primarului Boncidai Csaba, unul dintre cei mai respectaţi primari din Sălaj. Este vorba tocmai de preşedintele Filialei Sălaj a Asociaţiei Comunelor din România.

”Am ajuns într-o situaţie bună din punct de vedere al infrastructurii” spune primarul Boncidai Csaba, care precizează că şi la acest capitol mai este de muncit. Este de părere că asfaltul trebuie să ajungă pe orice uliţă, chiar şi acolo unde locuieşte doar o singură familie. Nu trebuie să ne oprim. Infrastructura trebuie extinsă inclusiv pe drumurile de exploataţie agricolă, chiar şi pe ultima uliţă. Orice om trebuie să aibă aceleaşi condiţii”, spune Boncidai Csaba.

Dacă în anii trecuţi, asfaltul şi utilităţile erau un lux în mediul rural, acum gândirea este cu totul altul. Cel puţin în cazul primarului din Pericei.

”Aceste facilităţi nu trebuie să le categorisim ca şi luxuri. Sunt necesităţi şi normalitate. Când rezolvăm acest neajuns al infrastructurii, atunci ajungem la cota 0. Abia atunci putem vorbi de o dezvoltare. Există o mobilitate, iar oamenii văd ce se întâmplă şi în alte regiuni şi vin imediat  cu termeni de comparaţie. Oamenii pe bună dreptat pun întrebarea. La noi de ce nu se poate face?”, spune Boncidai Csaba.

”Calitatea vieţii trebuie îmbunătăţită”, spune primarul

Pentru a atrage investitori în comună, mai întâi trebuie create condiţii. La acest aspect a lucrat administraţia locală, care mai este preocupată de un lucru important: îmbunătăţirea calităţii vieţii.

”Oamenii sunt dornici nu doar de infrastructura de bază şi aşteaptă de la administraţiile publice locale pârghii prin care să îmbunătăţim calitatea vieţii. Ei se gândesc şi la viitorul societăţii. Trebuie să avem şcoli şi locuri de muncă”, spune primarul.

Boncidai Csaba spune că administraţiile locale trebuie să fie preocupate ca cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să aleagă calea străinătăţii pentru un trai mai bun. Spune că se poate rezolva şi această problemă într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Primarul apreciază modul în care s-au declanşat proiectele guvernamentale, prin PNDL, dar spune că trebuie găsite surse de finanţare şi pentru investiţiile sociale, care să-i vizeze în mod direct pe cetăţeni.

”Provocarea prezentului şi a viitorului este de a menţine copii la sat. Degeaba ne punem întrebări, de ce pleacă oamenii în străinătate. Trebuie să facem ceva în priviinţa asta, fiindcă ei aleg să meargă acolo unde au siguranţa zilei de mâine. Vom avea rezultate ciudate la recensământ, dar va trebui să ne trezim şi să facem numărătoarea inversă. Să vedem unde am greşit”.

Boncidai Csaba

Firmele de IT pot avea aceleaşi condiţii şi la Pericei, precum la Cluj!

Viziunea primarului asupra viitorului comunităţii este una cât se poate de sănătoasă.

Este de părere că administraţia locală poate oferii condiţii bune ca şi la oraş, chiar şi în ce priveşte infrastructura de care au nevoie firmele de IT. Boncidai Csaba spune că s-a interesat şi orice firmă de IT poatea avea aceleaşi condiţii şi la Pericei, precum la Cluj.

”Mi-am pus întrebarea, de ce toate firmele de la IT aleg să îşi desfăşoare activitatea la Cluj. De ce nu aleg şi mediul rural, pentru că acel internet îl putem oferi şi noi. Orice firmă care s-ar stabili în Pericei şi Bădăcin, ar putea folosi aceeaşi infrastructură care foloseşte şi Clujul”, precizează primarul.

Boncidai Csaba nu îl înţelege pe cei din comună, care aleg să se stabilească la Cluj, sau în localităţile învecinate, gen Baciu sau Floreti şi spune că se poate duce un trai bun şi în mediul rural, mai ales la Pericei.

”Mulţi stau prin Cluj, Baciu, Floreşti, unde plătesc chirie. Au abandonat casa părinţilor şi a bunicilor şi au ales să se mute în aglomeraţie, să facă câte o oră până la serviciu. Trebuie gândit altfel. Să îmi arate cineva o şcoală sau o grădiniţă în Cluj, care are o parcare, unde poţi să îţi laşi copilul în siguranţă. Nu prea există, dar la Pericei avem aşa ceva”, spune primarul.

Copiii din comunitate, grija administraţie locale pentru următorii ani

De la un an la altul, satul sălăjean se subţiază.

Tinerii aleg să plece la oraş sau în alte ţări, pentru un trai mai bun, dar acest lucru se poate stopa, spune primarul Boncidai Csaba.

Viziunea preşedintelui Asociaţiei Comunelor din România, filiala Sălaj este de a pune un mare accent pe copii din comunitate, care să aibă condiţii bune începând de la creşă şi până la şcoală.

”După ce ne vom elibera de la bugetul local de acea contribuţie pe care o avem la proiectele care sunt în curs de realizare, vom pune accentul pe îmbunătăţirea modului de viaţă. Mă gândesc serios la rezolvarea aspectelor sociale în comunitate. Nu mai vreau să văd copii care la şcoală să fie cu stomacul gol. Fiecare copil trebuie să primească o masă caldă. Vom găsi soluţii, cu finanţare de la bugetul local şi în colaborare cu părinţii”, spune Boncidai Csaba.

Proiecte ce-i vizează în mod direct pe copii: Şcoala se extinde şi modernizează

Multe sunt proiectele care s-au derulat în comuna Pericei, sub administraţia condusă de Boncidai Csaba. Despre toate a vorbit primarul cu mult drag, dar despre proiectul de extindere şi modernizare a şcolii, Boncidai Csaba s-a arătat mult mai etuziasmat.

”Cu bucurie pot spune că avem multe proiecte în derulare, dar ne-am lovit de situaţia COVID-19 şi de lipsa forţei de muncă. La şcoală am finalizat 90%  din lucrările de reabilitare şi de extindere. Mai avem de lucru la finisaje, iar dacă nu era situaţia cu coronavirus, totul era gata”, spune primarul.

S-au demarat procedurile pentru specializarea şcolii

În cadrul proiectului este prevăzută şi specializarea şcolii generale din Pericei. Chiar dacă este o şcoală din mediul rural, primarul Boncidai Csaba este convins că se poate reuşi acest lucru.

”Legea educaţiei prevede acest lucru, chiar dacă în România sunt foarte puţine şcoli specializate. La Zalău este liceul de artă, liceul de sport, dar în Pericei de ce nu poate să fie. De ce copilul unui cetăţean să facă naveta la Zalău, dacă poate să urmeze aceeaşi specialitate şi la Pericei”, spune Boncidai Csaba.

Administraţia locală a făcut tot ce a ţinut de Primărie şi Consiliul Local, dar acum aşteaptă semnale din partea Ministerului Educaţiei şi a Inspectoratului.

”Mi se spune că nu există personal, dar pe mine nu mă satisface acest lucru. Mă interesează soarta copilului din Pericei. Există legislaţie şi voi pune autorităţile în faţa faptului împlinit. Am reabilitat şcoala, am pregătit-o şi am dotat-o, iar cu mici modificări să pot chiar şi să furnizez o masa de prânz la copii. Dacă Minsterul nu va rezolva ca în loc de corn şi lapte, copii să primească o masă caldă, atunci o vom oferi noi, cu ajutorul părinţilor. Vom creiona o soluţie. Trebuie doar voinţă”, spune primarul.

Şcoala din Pericei se doreşte a fi specializată în domeniul artei şi a sportului, mai ales că există condiţiile necesare odată cu modernizarea instituţiei şcolare.

Accent şi pe copiii de la grădiniţă

Grădiniţa din Pericei este renumită în Sălaj, pentru condiţiile pe care le oferă. De ani buni, administraţia condusă de Boncidai Csaba s-a implicat pentru ca această clădire să fie locul ideal pentru cei mici. Astfel, la grădiniţa din Pericei vin copii de prin Crasna, Nuşfalău, Sărmăşag, Vârşolţ sau Ilişua, iar părinţii optează să îşi aducă copii la această grădiniţă, pentru că în alte localităţi nu există astfel de condiţii.

De ani buni, la grădiniţa din Pericei funcţionează grupe cu program prelungit, dar pentru a fi posibil acest lucru a fost nevoie de îmbunătăţirea infrastructurii.

”Am lucrat la această clădire inclusiv cu părinţii şi bunicii copiilor. În vară am reuşit un parteneriat cu părinţii şi acum oferim o masă caldă copiilor”, spune primarul.

Investiţiile în sistemul educaţional continuă, iar la grădiniţa va funcţiona inclusiv o creşă. ”Părinţii pot face carieră, în paralel cu întemeierea familiei. Copilul nu mai trebuie să fie o povară a familiei şi a societăţii. El este viitorul. În Pericei ai unde să duci copilul, la creşă, la grădiniţă şi apoi şcoală. Peste tot s-ar putea”, precizează primarul.

”Copiii sunt ai comunităţii şi trebuie să avem grijă de ei. Vom muta after school-ul la şcoală, iar după ce vom termina de modernizat grădiniţa vom amenaja şi o creşă. Practic, în aceeaşi curte va fi creşa şi grădiniţa, iar pentru părinţi va fi mult mai uşor. Dacă au doi copii, nu sunt nevoiţi să umble prin mai multe locuri să-şi lase copii”, precizează primarul, care subliniază importanţa acestor investiţii, care ar trebui să existe la orice comună.

Laude la adresa şcolii. ”Ca şi dotări şi structură, concurăm cu Universitatea Babeş Bolyai. Asta mi-a transmis unul dintre proiectanţi”, spune primarul

Şcoala din Pericei are o altă faţă, după ce a fost extinsă şi modernizată. Acum se lucrează la procedura de achiziţie a dotărilor, iar primarul nu poate să fie decât mândru de ceea ce s-a reuşit.

”Ca şi dotări şi structură, concurăm cu Universitatea Babeş Bolyai. Asta mi-a transmis unul dintre proiectanţi. Au venit deja ofertanţi pentru dotările ce ţin de mobilier şi material didactic. Aşteptăm oferanţi pentru dotările IT şi instrumente muzicale”, spune primarul.

Totodată au fost dotate toate laboratoarele din cadrul şcolii cu tot ce este necesar.

Pentru a lua cele mai bune decizii în dezvoltarea comunei, primarul se consultă cu toate categoriile de cetăţeni

Multe realizări are administraţia locală din Pericei, o comună care a devenit una dintre cele mai prospere din Sălaj, dat fiind faptul că tot mai multe firme şi-au deschis punct de lucru pe raza comunei.

Administraţia are şi alte planuri sănătoase pentru a dezvolta comuna, iar în acest sens, primarul Boncidai Csaba se consultă des cu cetăţenii, atât cu cei tineri, cât şi cu cei bătrâni.

”Am avut curajul să întreb oamenii ce gândesc despre viitor şi care sunt doleanţele lor. M-am consultat cu tinerii, cu sfatul bătrânilor, fiindcă de la fiecare înveţi câte ceva. Trebuie să asculţi oamenii care te critică, dar critica oamenilor sinceri, care spun în felul de a îmbunătăţi. Pentru a dezvolta comuna trebuie să vânăm toate posibilităţile, pentru că orice sumă atrasă este binevenită. Asta nu înseamnă că neglijăm bugetul local şi nu impozităm oamenii. Ne interesează principiul solidarităţii. Fiecare om să aibă responsabilitate faţă de comunitate şi faţă de naţiune”, spune primarul.

Atenţie şi pentru populaţia îmbătrânită

”Rolul administraţiei locale este de a oferi un mod de viaţă normal şi echilibrat, nu ieftin”, este premisa primarului Boncidai Csaba. Acesta are în plan investiţii pentru copii şi elevii din comună, pentru tineri, dar şi pentru persoanele în vârstă.

Are pregătit un proiect prin care vrea să înfiinţeze un centru de recuperare, unde să fie folosită apa geo-termală, o resursă subterană, de care comuna Pericei poate beneficia.

”Trebuie să avem grijă cum ne dezvoltăm.  Aşteptăm proiectul pentru folosirea apei geo-termale, cu care noi vrem să încălzim satul şi instituţiile cu energie geo-termală, dar mă gândesc ca în viitor să utilizăm această resursă şi pentru ameliorarea bolilor bătrâneţii. Vrem să înfiinţăm un centru de recuperare, care să uşureze modul de viaţă al celor cu probleme. Nu aş dori să golim satele noastre nici de bătrâni şi nici de copii”, precizează primarul.

Proiect important pentru elevii comunei: Se achiziţionează 292 de tablete!

Unul dintre proiectele cele mai de efect pentru perioada în care ne aflăm este achiziţionarea unor tablete pentru elevii din comună.

Primarul s-a pregătit  de câteva luni pentru o astfel de achiziţie şi a făcut toate formalităţile, astfel că Primăria a încheiat un contract de achiziţie cu o echipă de specialişti.

”Vom cumpăra 292 de tablete şi fiecare şcolar va avea tableta lui. Trebuie să creăm condiţii, pentru a putea furniza învăţământul de la distanţă. Vrem să achiziţionăm şi 21 de camere de supraveghere, să poată fi înregistrată fiecare oră. Dorim ca totul să fie transparent. Dacă un strungar poate fi supravegheat video, de ce nu se poate întâmpla acelaşi lucru şi cu un profesor, iar Inspectoratul să aibă acces şi să vadă ce se întâmplă la orice oră. Trebuie să responsabilizăm societatea, să nu ne mai furăm căciula”, spune Boncidai Csaba.

Primarul a mai semnalat o altă problemă în sistemul de învăţământ şi anume lipsa manualelor şcolare. Spune că odată cu achiziţionarea acestor tablete, această problemă poate fi rezolvată prin încărcarea manualelor în format electronic, astfel că elevii să aibă acces mult mai uşor la orice manual. ”Ne-am aliniat ca şcoala să fie funcţională în orice situaţie”, precizează Boncidai Csaba. Liderul filialei sălăjene ACOR, Boncidai Csaba este primarul comunei Pericei din 1992.

Şi-a început al optulea mandat  după ce în septembrie a câştigat detaşat alegerile locale şi porneşte la drum cu gânduri bune şi cu o viziune sănătoasă pentru a dezvolta comunitatea.

”Va fi un mandat plin, cu multe provocări, în care trebuie să îmbunătăţim multe aspecte. În primul rând trebuie să găsim soluţia de a produce valori.  În cadrul ACOR, la acele întâlniri pe care le avem, noi puntem pe tapet problemele care sunt de rezolvat. Suntem câţiva primari, care simţim că dacă nu ne implicăm să rezolvăm  aceste probleme, suntem părtaşi la distrugerea societăţii”, a încheiat Boncidai Csaba. 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Actualitate