Connect with us

FOTBAL

Situaţia arbitrilor divizionari din Sălaj: Mulţi la număr, puţini în teren!  


Din cei nouă arbitri divizionari pe care îi are Sălajul, unul singur face parte din eşalonul de elită, iar ceilalţi opt sunt arbitri de Liga a III-a. Dintre cei opt, doar trei arbitri au fost activi în ultima perioadă, iar Răzvan Lădar, Sergiu Corb şi Alexandru Turian au arbitrat în acest an meciuri din eşalonul al treilea


În urmă cu vreo doi ani, Sălajul se mândrea că ar fi în top 10, într-un clasament al arbitrilor divizionari din ţară.

Cu 12 “cavaleri ai fluierului” pe listele Comisiei Centrale a Arbitrilor, CJA Sălaj era peste Sibiu, Arad, Constanţa sau Alba, judeţe mult mai mari şi mai prospere.

Tunyogi Ferencz, singurul care mai ține steagul ridicat în Liga 1

În loc să crească nivelul sau măcar să îl menţină, Sălajul a decăzut în acest top. Mai are 9 arbitri divizionari, însă problema delicată este alta, având în vedere că dintre aceştia doar câţiva sunt activi.

Tunyogi Ferencz este singurul arbitrul care activează în prima ligă şi face cinste Sălajului cu prestaţiile sale.

Drept dovadă, în primele şase etape, asistentul a fost delegat de patru ori la meciuri din Liga 1.

Liga a II-a, fără sălăjeni

În Liga a II-a nu mai există niciun arbitru sălăjean. În schimb, în Liga a III-a, pe lista de la CCA apar nu mai puţin de opt arbitri, trei centrali şi cinci asistenţi.

Este o cifră bună, însă dintre cei opt arbitri, doar trei au fost activi în ultima perioadă. Astfel, în turul de campionat, din care s-au scurs şase etape, doar Răzvan Lădar, Sergiu Corb şi Alexandru Turian au fost delegaţi în Liga a III-a.

Răzvan Lădar a fost delegat la două jocuri de Liga a III-a şi a fost “rezervă” la un meci din eşalonul secund, iar asistentul Sergiu Corb a prins trei delegări în Liga a III-a şi tot trei în Cupa României.

Cele mai multe meciuri le-a avut asistentul Alexandru Turian , care a fost delegat în toate cele şase etape de Liga a III-a, dar în plus a mai oficiat şi la un meci restanţă. Practic, zălăuanul a oficit la şapte jocuri în doar 5 săptămâni!

Situaţie delicată și în Liga a III-a 

Situaţia celorlalţi arbitri sălăjeni din Liga a III-a este delicată, iar mulţi dintre ei nu şi-au luat testările, au întâmpinat probleme medicale şi drept dovadă nu au fost  delegaţi în 2020!

Cătălin Roşu figurează ca şi “central” la Liga a III-a, dar nu a mai oficiat din septembrie 2019. În toamna anului trecut, Sălajul a înregistrat o premieră, după ce Szabo Krisztina a promovat în eşalonul al treilea, astfel că a avut şi o reprezentantă a sexului frumos în lotul divizionar.

Din păcate, Szabo Krisztina nu a apucat să arbitreze deloc la acest nivel,  din cauza unor probleme de sănătate.

Alţi trei arbitri sălăjeni încă nu au apucat să oficieze în acest an. Sergiu Duma a fost delegat la jocul dintre CAO Oradea şi CSM Satu Mare, care trebuia să se dispute pe 10 octombrie, dar meciul nu a mai avut loc din cauza cazurilor de coronavirus şi a fost mutat pe 28 octombrie.

Pentru a fi delegaţi la Liga a III-a, Bogdan Cozorici şi Flavius Seiche trebuie să treacă cu bine peste testări. Cei doi au oficiat ultima dată la acest nivel în noiembrie 2019.


“Îi felicit pe toţi arbitri care au reuşit să treacă prin această perioadă grea şi să-şi reia activitatea, câţiva dintre ei cu evoluţii remarcabile. Aş aminti aici pe Tunyogi Ferencz, Alexandru Turian şi Sergiu Corb, care au fost delegaţi la mai multe jocuri în această perioadă. Din punct de vedere al arbitrajului la nivel judeţean, situaţia este îngrijorătoare, având în vedere că a scăzut numărul arbitrilor divizionari, dar şi mai îngrijorător că a scăzut şi frecvenţa delegărilor. O speranţă ne punem în Adrian Iancău şi Ştefan Bîrjac, care în momentul de faţă se află în programul cavalerii viitorului”.  

Ioan Onicaş, ofiţer regional de dezvoltare din cadrul CCA


 

Situaţia arbitrilor divizionari din Sălaj:

Liga 1: Tunyogi Ferencz (asistent)

Liga 3: Răzvan Lădar, Cătălin Roşu, Szabo Krisztina – centrali

Sergiu Corb,  Bogdan Cozorici, Sergiu Duma, Flavius Seiche şi Alexandru Turian – asistenţi

 

Cum arăta lotul de arbitri divizionari din cadrul CJA Sălaj, în urmă cu doi ani:

Liga I: Gabriel Bârjac – asistent

Liga II: Paul Unimătan – central

Tunyogi Ferencz – asistent

Liga III: Gabriel Almaş, Răzvan Lădar, Ioan Păuşan și Cătălin Roşu – central

Sergiu Corb, Bogdan Cozorici, Sergiu Duma, Flavius Seiche şi Alexandru Turian – asistenți

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in FOTBAL