Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Valcău de Jos, o comună cu condiţii de trai ca la oraş. FOTO

Nu are o aşezare prielnică, însă are o administraţie publică locală solidă şi pricepută, care a avut viziune şi o strategie sănătoasă pe termen lung. În comuna Valcău de Jos lucrările s-au făcut cu cap. Mai întâi, a fost implementat  proiectul de aducţiune a apei, iar apoi canalizarea. În paralel, s-a lucrat la modernizarea instituţiilor publice, căminul cultural din centrul comunal  – de exemplu – fiind unul dintre cele mai frumoase şi moderne din judeţ. Aceste proiecte importante fiind finalizate, administraţia locală a putut demara proiecte de infrastructură rutieră, precum construirea unor poduri peste râul Barcău şi modernizarea drumurilor. Actualmente, în comună se derulează deja un proiect de asfaltare a 16 kilometri de drumuri şi uliţe, pentru ca Primăria să primească semnale pozitive pentru încă un proiect important: modernizarea a 37 de kilometri de drumuri!


“Ocup fotoliul de primar al comunei Valcău de Jos din anul 2004, când am candidat prima dată pe listele Partidului Democrat şi am avut onoarea să fiu ales şi în 2008, 2012, 2016. Sunt sigur că şi în 2020 voi fi ales pentru al cincilea mandat şi sper să pot conduce destinele comunei Valcău de Jos cu cinste şi responsabilitate, aşa cum a fost şi până acum”.

Ioan Roşan – primarul comunei Valcău de Jos


În anul 2004, când a câştigat pentru prima dată alegerile pentru Primăria comunei Valcău de Jos, inginerul Ioan Roşan nu avea încă 30 de ani. Cu toate acestea, noul primar a început să îşi facă o strategie clară pentru o perioadă medie şi lungă. În acelaşi timp, Ioan Roşan şi-a prioritizat  investiţiile, dar şi momentul în care să se deruleze sau cum să se deruleze anumite proiecte de investiţii.

“Vreau să precizez că am considerat firesc ca investiţiile ce privesc efectuarea unor lucrări în subsol, care cauzează mare deranj sau distrugerea unor drumuri, să se efectueze prima dată, cum ar fi canalizarea şi aducţiunea apei. Doar mai apoi, am început să mă gândesc la modernizarea infrastructurii rutiere”, spune primarul comunei Valcău de Jos.

În cei 16 ani în care Ioan Roşan s-a ocupat de destinele comunei, au fost finalizate sau implementate proiecte importante, unele finanţate din bugetul local, altele prin finanţare de la Guvern sau de la Uniunea Europeană. În cele ce urmează, însă, vom puncta doar investiţiile derulate în satele Valcău de Jos, Valcău de Sus, Subcetate, Preoteasa şi Lazuri în ultimul mandat, e vorba de perioada 2016 – 2020.

Căminul cultural din centrul comunal, unul dintre cele mai frumoase şi moderne din Sălaj!

Totodată, pe lângă proiectele de aducţiune a reţelelor de apă şi canalizare, administraţia condusă de tânărul primar a considerat ca şcolile, căminele culturale, drumurile, dispensarul uman să fie o prioritate pentru Primărie.

Astfel, în ultimul mandat, imediat după alegeri, au început lucrările de reabilitare şi modernizare a căminului cultural din Valcău de Jos. De fapt, a fost vorba de o construcţie făcută de la zero. În acest moment, însă, aşezământul cultural din centrul comunal este unul dintre cele mai frumoase şi moderne din întreg judeţul!

Căminele culturale din satele Subcetate şi Valcău de Sus, modernizate cu bani europeni

Activităţile culturale din comună nu au suferit niciodată. Astfel, administraţia locală a susţinut formaţia de dansuri populare. De ceva timp, Primăria a angajat un instructor calificat, care se ocupă de tinerii din comună, care vor să facă dansuri populare.

După cum am mai spus, căminele culturale din comună au fost reabilitate, rând pe rând, majoritatea prin fonduri europene. Chiar în această perioadă, în comună se finalizează două lucrări ample prin măsura 7.6, e vorba de două aşezăminte culturale: cel din satul Subcetate şi cel din satul Valcău de Sus. Valoarea investiţiei este de 500.000 de euro, iar finanţarea vine din fonduri europene.

Drumul Comunal ce străbate satul Lazuri a fost asfaltat

Putem puncta în acest mandat şi asfaltarea Drumului Comunal DC83, cel care străbate de la un capăt la altul localitatea Lazuri. Investiţia s-a  realizat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), dar şi cu o finanţare de la bugetul local.

Trebuie precizat faptul că lucrările s-au derulat doar după ce – în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de Bovine – a fost făcută aducţiunea de apă pe acelaşi traseu cu cel al drumului. Ulterior, s-a desfăşurat şi lucrarea cea mai amplă din ultimii ani, atât din punct de vedere al finanţărilor, dar şi din punct de vedere al dificultăţii: canalizarea.

Canalizarea în comună, un proiect de 2 milioane de euro

Aşadar, în comună s-a derulat proiectul “Reţea de canalizare în localităţile Valcău de Jos, Valcău de Sus şi Subcetate”. În ultimii patru ani, s-a lucrat intens la măreţul proiect, un proiect amplu în valoare de 2 milioane de euro!

Au existat şi unele problemele, astfel că constructorul a întâmpinat dificultăţi la implementarea proiectului de canalizare şi staţia de epurare.

Până la urmă, obiectivul a fost recepţionat. În acest moment, putem discuta de finalizarea lucrărilor la staţia de epurare şi la punerea în funcţiune. Chiar şi racordurile la proprietăţi sunt finalizate în proporţie de 50%, urmând ca lucrările să se continue şi în această toamnă.

Drumuri reabilitate, după lucrările de canalizare

Avem în derulare un proiect de 9.6 milioane lei finanţat prin PNDL 2, este vorba despre asfaltare drumuri comunale şi uliţe laterale de 16 kilometri, din care s-au executat până acum 7 kilometri. Lucrările sunt în derulare şi vizează 80% din drumurile comunei, exact reparaţia drumurilor unde s-au executat lucrări la canalizare.

Aceasta, deoarece reţeaua de apă se foloseşte deja din anul 2006 în satele Valcău de Jos, Valcău de Sus, Subcetate şi Lazuri! Astfel, acest aspect nu implică un alt deranj prin respectivele sate.

Proiect pe CNI, pentru asfaltarea a 37 de kilometri de drumuri în toată comuna!

Proiectul ce prevede asfaltarea a 16 kilometri de drumuri şi uliţe din comună prin PNDL 2 nu acoperă întreaga reţea de drumuri din comună.

Recent, a fost deschisă o nouă sesiune de depunere a proiectelor privind asfaltări de drumuri şi uliţe laterale prin CNI. Primăria Valcău de Jos a depus documentaţia şi proiectul se află  pe ordinul ministrului Dezvoltării, ceea ce înseamnă că proiectul a primit “undă verde”. Mai exact, e vorba de un proiect ce prevede modernizarea a 37 de kilometri de drumuri. În această fază, se pregătesc studiile de fezabilitate, avizele, acordurile şi predarea amplasamentului în vederea licitaţiei lucrărilor.

“În următorii ani, o să vedeţi foarte multe drumuri şi uliţe laterale asfaltate în comuna Valcău de Jos”, este de părere Ioan Roşan.

Situaţie mai deosebită în pitorescul sat, Preoteasa

În satul Preoteasa – localitate  aflată într-o zonă de amonte – există izvoare, astfel că nu a fost cazul  implementării unui proiect pentru aducţiunea de apă tratată. În acest pitoresc sat, nici canalizarea  nu va putea fi realizată printr-un program standard.

“Trebuie să gândim acolo o canalizare aparte cu 10 – 20 de gospodării grupate într-o reţea. Dar, canalizarea nici nu este o prioritate a cetăţenilor de acolo. Sau, cel puţin din consultările cu cetăţenii din zonă nu a reieşit că ar exista o astfel de dorinţă a lor. Drumurile, drumurile sunt la Preoteasa o problemă”, a menţionat Ioan Roşan.

Patru poduri noi peste râul Barcău!

Tot prin Compania Naţională de Investiţii, au fost depuse trei proiecte ce prevăd construirea unor poduri în comună peste râul Barcău. Două dintre ele se află deja în execuţie, iar lucrările sunt finalizate în proporţie de 70%.

În curând, vor începe lucrările şi pentru cel de-al treilea pod, care va fi amplasat în localitatea Valcău de Sus.

Tot în ce priveşte circulaţia peste râul Barcău, în comună a fost implementat un proiect şi prin PNDL 2. E vorba de proiectul “Reabilitare sau construcţie pod peste râul Barcău în localitatea Valcău de Jos”. Din nefericire, până la această oră nu a fost găsit un constructor, deşi au existat până acum vreo şase-şapte licitaţii pe SICAP!?

La ultima licitaţie, însă, s-a găsit şi constructorul. Ca urmare, a fost predat amplasamentul, astfel că administraţia locală poate spera ca proiectul să fie finalizat în cel mult 10 luni.

Tot prin PNDL 2, în comună se derulează lurări pentru o punte pietonală. Investiţia – în valoare de 160.000 lei – este finalizată în acest moment în proporţie de 40%.

Comuna Valcău de Jos, campioană la proiecte câştigate pentru dezvoltarea fermelor mici

Administraţia locală a avut o relaţie bună cu fermierii, care au dorit să depună proiecte. Există vreo trei-patru oameni în Primărie, care şi-au însuşit bine ghidurile de finanţare. Atunci când un fermier doreşte să obţină informaţii, personalul din Primărie se află la dispoziţia cetăţeanului, cap de listă fiind tocmai primarul!

“Îi îndrumăm pe oameni spre firme de consultanţă sau spre specialişti, unde credem noi că au nevoie de informaţii sau de îndrumare. Astfel, suntem comuna cu cele mai multe proiecte câştigate pentru dezvoltarea fermelor mici”, spune primarul Ioan Roşan.

Astfel, atât prin PNDR 1, cât şi prin PNDR 2,  comuna Valcău de Jos a fost campioană la proiecte, fie de subzistenţă, fermieri sau alte proiecte pe agricultură!

Capelă la Valcău de Jos

Prin fonduri europene, autorităţile locale au obţinut un proiect prin GAL “Valea Barcăului şi Valea Crasnei”, în valoare de 55.000 de euro. E vorba de o capelă în cimitirul din localitatea Valcău de Jos. Lucrările se află în toi, astfel că în câteva luni şi această investiţie va fi finalizată. Administraţia locală doreşte ca şi în celelalte localităţi ale comunei să se construiască cel puţin câte o capelă.

“O astfel de investiţie se cam cere în orice localitate. Eu cred că construirea capelelor este o normalitate, nu numai o condiţie a Uniunii Europene”, este de părere primarul Ioan Roşan.

Sistem inteligent pentru iluminatul public în Valcău de Jos

Anul acesta s-a depus o sesiune de proiecte pentru reabilitarea iluminatului public prin Fondul de Mediu. Deşi timpul a fost foarte scurt, Primăria Valcău de Jos a reuşit să facă demersurile pentru implementarea unui proiect pentru modernizarea sistemului de iluminat public.

“Din cunoştinţele mele, doar două comune din judeţul Sălaj au depus un astfel de proiect. Este vorba de un sistem de iluminat public inteligent, cu acele lămpi care se încarcă solar, din energie verde”, a subliniat primarul Ioan Roşan.

Valoarea proiectului este de 500.000 de lei şi autorităţile locale speră ca investiţia să poată fi finalizată cu bine la Valcău de Jos.

Trotuare în Valcău de Jos, cu bani de la bugetul local

Pentru reducerea traficului, dar şi pentru  protejarea copiilor şi a celorlalte persoane din comună, Primăria a început anul acesta şi construirea a 2,5 km. de trotuare. Lucrările se finanţează cu bani de la bugetul local. Anul viitor, autorităţile locale doresc să cuprindă în bugetul local sume de bani şi pentru alte lucrări de amenajare a trotuarelor, în locurile unde distanţa dintre drum şi proprietăţi permite.

Se reabilitează şcoala din centrul comunal

Un alt proiect important pentru comunitate este reabilitarea Şcolii Gimnaziale din Valcău de Jos. Autorităţile locale au făcut deja primele demersuri, astfel că a fost obţinut avizul de la pompieri.

După evenimentele de la Colectiv din Bucureşti, se pune mare accent pe un astfel de act ce priveşte evacuarea copiilor din clădire în siguranţă.

Administraţia locală doreşte şi reabilitarea şcolii din satul Subcetate, printr-un proiect depus prin CNI. Primarul Ioan Roşan crede că lucrările ar putea începe încă de anul viitor.

Tot prin CNI, se doreşte reabilitarea căminului cultural din satul Lazuri, dar şi reabilitarea dispensarului uman din comună. Aceste proiecte se află în curs de contractare, dar există şanse ca toate să primească finanţare.

“În toţi aceşti ani, am încercat să fiu la dispoziţia cetăţeanului. Am încercat să satisfac şi să rezolv cât mai multe probleme ale comunităţii. Sunt sigur că nu am putut să rezolv toate problemele, probabil că niciodată nu o să pot asta. Mi-am dat, însă, toată silinţa şi priceperea pentru a le rezolva. Sunt implicat direct în toate problemele comunităţii şi sper ca – pe 27 septembrie – locuitorii comunei Valcău de Jos vor alege primarul cel mai bun, pe cel care îi reprezintă cel mai bine. Sper să ne continuăm proiectele în mandatul 2020 – 2024!”.

Ing. Ioan Roşan, primarul comunei Valcău de Jos

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj