Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO – VIDEO. Administraţia locală a rezolvat problema cu debitul de apă din comuna Bălan


Isaia Maghiar, alături de echipa sa din Primărie a găsit soluţia pentru ca măreţul proiect de aducţiune a apei să poate fi implementat fără probleme. Astfel, recent, pe raza comunei au fost forate cu succes nu mai puţin de patru puţuri menite să asigure alimentarea. “Din pământ izvorăşte apă arteziană de calitate”, anunţă cu satisfacție în glas primarul Isaia Maghiar


Comuna Bălan a cunoscut o dezvoltare importantă în mandatele de primar ale lui Isaia Maghiar. Nu mai puţin de 16 proiecte au fost finalizate în această perioadă, proiecte a căror valoare depăşeşte suma de 32 de milioane de lei. Pe lângă aceste, în implementare se află alte 14 proiecte în valoare de peste 67 de milioane lei, bilanţul final al investiţiilor  fiind unul spectaculos:  peste 100 de milioane de lei!

Însă, marea dorinţă a cetăţenilor comunei a fost înfiinţarea unor reţele de apă şi canalizare. Autorităţile locale au ţinut cont de doleanţele locuitorilor comunei Bălan şi au făcut demersurile necesare pentru realizarea acestor proiecte măreţe. Încă de acum 10 ani, Isaia Maghiar a făcut primele demersuri în acest sens şi, deşi proiectele erau eligibile, nu s-a primit finanţare. Situaţia s-a schimbat în anul 2017, când Primăria Bălan a primit finanţare pentru apă şi canalizare de la AFIR, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în valoare de 4 milioane de euro!

Banii proveniţi din fonduri europene nu au fost suficienţi pentru a acoperi cheltuielile de implementare a proiectului în toate satele. Astfel, autorităţile locale au mai întocmit două proiecte pe PNDL (fonduri guvernamentale). Primul proiect prevedea reţelele pe axul central al comunei, următoarele două proiecte fiind pentru părţile laterale.

De la proiecte şi acte s-a trecut la fapte, astfel că în comună a început şantierul. Lucrările se află în toi, astfel ca – la finalul anului 2021 – întreaga comună să se poată bucura de beneficiile acestor investiţii!

În ceea ce priveşte reţeaua de apă, autorităţile locale s-au lovit de o problemă cu debitul din comună, dar şi cu calitatea apei. Pentru această “piedică”, administraţia condusă de Isaia Maghiar a găsit şi soluţia. Astfel, în localitatea Chechiş au fost forate nu mai puţin de patru puţuri noi, care sunt menite să asigure alimentarea cu apă pentru satele Chendrea, Bălan şi Chechiş.

 

Specialiştii spun că apa este de calitate foarte bună, fapt care aduce bucurie în rândul cetăţenilor, dar şi în rândul autorităţilor locale.

De precizat faptul că pe raza comunei au fost reluate şi lucrările de modernizare a drumurilor. Printr-un proiect prin PNDL 2, alţi 6.2 kilometri de drum se asfaltează în această perioadă!

Sigur, aceste proiecte mari creează disconfort în rândul cetăţenilor, însă aceştiatrebuie să înţeleagă că lucrurile utile şi importante nu se fac peste noapte.

Când aceste proiecte vor fi finalizate cu brio, impactul şi utilitatea lor asupra comunităţii va fi mult mai mare decât deranjul din timpul lucrărilor. Atunci, locuitorii comunei Bălan vor putea afirma cu tărie: avem condiţii ca la oraş!

 

 


“Problema debitului pentru alimentarea cu apă a fost rezolvată. Acum, din pământ izvorăşte apă arteziană. Mulţumesc cetăţenilor din comună care au înţeles că atunci când ai investiţii mari se crează şi un disconfort pe măsură. Informez că prin proiectele întocmite s-au prins şi sumele necesare pentru tăierile de asfalt sau de şanţuri, care apoi să fie refăcute la finalizarea proiectelor”.

Isaia Maghiar – primarul comunei Bălan


 

Proiecte finalizate în comuna Bălan, după administraţia condusă de Isaia Maghiar:

♣ Modernizarea drumurilor forestiere în comună

♣ Reabilitarea căminului cultural din Bălan şi înfiinţarea unui after-school

♣ Reabilitarea şi modernizarea Bazei Sportive din satul Gîlgău Almaşului

♣ Punerea în siguranţă a două poduri rutiere peste Valea Almaşului, la Bălan şi Gîlgău Almaşului

♣ Valorificarea destinaţiei turistice “Grădina Zmeilor – Plai de legendă”

♣ Reabilitarea şcolilor din satele  Gîlgău şi Bălan

♣ Pietruirea de străzi în comuna Bălan

♣ Modernizarea sistemului de iluminat public stradal în toată comuna

♣ Reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din Bălan

♣ Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Şcolii Gimnaziale Nr.1 Bălan

♣ Reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din satul Chendrea

♣ Reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din satul Gîlgău Almaşului

♣ Reabilitarea şcolii din satul Chendrea

♣ Reabilitarea grădiniţei din satul Chendrea

♣ Reabilitarea dispensarului uman din Bălan

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Ştiri din Sălaj